Українська традиційна енергетика: 17-23.05.2021

znpp-panorame

На ЗАЕС впроваджується пілотний проєкт з встановлення нової автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки 

На Запорізькій АЕС впроваджується пілотний проєкт з встановлення нової автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО).
Користуючись  збільшенням можливостей, АСКРО поступово витіснить діючу систему «Кільце», яка постійно відстежує радіаційну обстановку на промисловому майданчику Запорізької АЕС, в санітарно-захисній зоні та в зоні спостереження, повідомляє пресслужба.
Головна функція АСКРО – підвищення рівня безпеки, покращення радіаційного контролю навколишнього середовища та радіаційного захисту персоналу атомної станції та населення зони спостереження Запорізької АЕС.
«На відміну від вимірювальної інформаційної системи «Кільце» нова автоматизована система контролю радіаційної обстановки більш інформативна, — зазначив начальник цеху радіаційної безпеки ВП ЗАЕС Сергій Новоскольцев. – В онлайн-режимі, без проміжної обробки, вона видає пряму інформацію про результати радіаційного контролю і радіаційну обстановку, прогнозує розвиток радіаційної обстановки в зоні спостереження. Система надає дані про надходження, поля забруднення атмосфери і об’єктів навколишнього середовища, дозове навантаження на населення та багато іншої важливої інформації».
Обладнання нової системи призначене для безперервного контролю в умовах нормальної експлуатації АЕС, в аварійних і післяаварійних ситуаціях та дає можливість прогнозувати показники на найближчі 14 діб. Ще один вагомий факт інноваційного обладнання – використання системи не тільки для аналізу радіаційної обстановки на Запорізькій АЕС і навколо станції, а ще здатність відстежувати ситуацію далеко за межами промислового майданчика.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/20/na-zaes-vprovadzhuyetsya-pilotnij-proyekt-z-vstanovlennya-novo%d1%97-avtomatizovano%d1%97-sistemi-kontrolyu-radiacijno%d1%97-obstanovki/
 
 
Президент і уряд готові розглянути пропозиції, щоб позбавити країну від нелегальних продавців нафтопродуктів

Президент і уряд готові розглянути пропозиції представників ринку нафтопродуктів з метою боротьби з нелегальними продавцями, через які державний бюджет недоотримує до 20 млрд гривень.
Про це пише пресслужба Офісу президента.
«Під час розмови в Офісі президента учасники зустрічі відзначили, що зростання цін на заправках обумовлене як подорожчанням сировини на світових ринках, так і нелегальним ринком нафтопродуктів усередині країни, а також системним ухиленням від сплати податків нафтопереробниками», – йдеться в повідомленні.
За словами представників ринку, це призводить до того, що компанії, що працюють на ринку прозоро, програють конкуренцію за споживача менш доброчесним постачальникам палива. Оператори відзначили, що підтримують встановлення чесних і прозорих умов для роботи бізнесу
У пресслужбі додали, що пріоритетом влади найближчим часом буде робота для боротьби з нелегальним ринком нафтопродуктів. За її словами, влада готова розглянути пропозиції щодо кроків, які необхідно зробити, щоб позбавити Україну від нелегальних продавців нафтопродуктів.
Читайте також в «Терміналі», Служба безпеки України заблокувала у Кіровоградській області діяльність угруповання, яке організувало нелегальне виробництво і збут нафтопродуктів.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/19/prezident-i-uryad-gotovi-rozglyanuti-propozici%d1%97-shhob-pozbaviti-kra%d1%97nu-vid-nelegalnix-prodavciv-naftoproduktiv/
 
 
Рада спростила приєднання до газотранспортної системи

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №4578-1 про внесення змін до низки законів щодо деяких питань приєднання до газотранспортної або газорозподільчої системи, спрямований на спрощення таких приєднань.
Відповідне рішення Рада прийняла на позачерговому засіданні в четвер 284 голосами.
Співавтор законопрокту і глава газового енергокомітету Андрій Жупанін (фракція «Слуга народу»), представляючи документ, зазначив, що він був розроблений за участю всіх зацікавлених сторін газового ринку.
Нардеп зазначив, що законопроєкт враховує більшість прогресивних норм законопроєкту №4578, поданого Кабміном, але пропонує більш дієвий підхід до механізму спрощення приєднань і містить ряд принципових відмінностей.
«Пропонується скасувати обов’язковий поділ приєднань на стандартне і нестандартне, спростити приєднання і доступ до мереж, зменшити кількість підстав для відмови в приєднанні», – зазначив Жупанін.
Крім цього, законопроєкт пропонує чітко визначає права замовників будівництва або власників об’єктів в питаннях приєднання до газових мереж. Також законопроєктом передбачається підхід до визначення вартості приєднань, виходячи з потужності та відстані від його місцезнаходження.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/21/rada-sprostila-priyednannya-do-gazotransportno%d1%97-sistemi/
 
 
Уряд більше не регулюватиме ціни на газ для теплокомуненерго

Уряд більше не регулюватиме ціни на газ для теплокомуненерго та не зобов’язуватиме НАК «Нафтогаз України» продавати блакитне паливо для них за фіксованою ціною. Про це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабінету Міністрів України 19 травня.
Повідомляє Урядовий портал.
«Це ще один надзвичайно важливий крок до створення повноцінного ринку газу. Це крок, який нарешті дасть змогу місцевій владі взяти відповідальність перед людьми за тарифи на тепло та гарячу воду», — підкреслив очільник Уряду.
Прем’єр-міністр відзначив, що згідно з роз’ясненнями НКРЕКП, зміна постачальника можлива навіть за умови наявності заборгованості за газ.
«Неефективність менеджерів комунальних підприємств більше не буде покриватися фіксованою ціною на газ. Тепер всі теплокомуненерго, більшість з яких належать місцевій владі, будуть укладати контракти із газопостачальними компаніями самостійно», — наголосив Денис Шмигаль.
Глава Уряду дав доручення Міністру розвитку громад та територій Олексію Чернишову й Міністру енергетики Герману Галущенку протягом трьох тижнів виконати всі положення меморандуму між Урядом, головами міст України, НКРЕКП і НАК «Нафтогаз України», що був укладений 9 лютого 2021 року.
Так, міністерства мають подати пропозиції щодо законопроекту про погашення заборгованості за різницю в тарифах перед теплокомуненерго.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/19/uryad-bilshe-ne-regulyuvatime-cini-na-gaz-dlya-teplokomunenergo/
 

Ціна газу в Європі опустилася нижче мінімальних в травні $ 300 / тис. куб. м
 
Спотова ціна газу в Європі впала нижче $300 за тисячу кубічних метрів слідом за зниженням цін в Азії, корекцією цін квот на викиди CO2 і пом’якшенням санкційних загроз щодо проєкту будівництва газопроводу «Північний потік 2″.
Про це пише Інтерфакс.
Ціна газу з постачанням в четвер на хабі TTF в Нідерландах знизилася до $ 290 за тисячу кубометрів (після 2,5-річного максимуму в $ 342 з постачанням в понеділок). Дане котирування є мінімальним значенням ціни за травень 2021 року. Раніше перейшли до зниження ціни в Азії — на цей час найближчий з вторгованих, липневий ф’ючерс на азійських СПГ-індекс Platts JKM впав до $ 338 за тисячу кубометрів з $ 373 за підсумками торгів у п’ятницю. А на європейському ринку стався обвал головного енергетичного індикатора — цін на емісію вуглекислого газу. Ціна європейських квот на емісії вуглецю (EUA) впала з історичного рекорду вище 56 євро за тонну в кінці минулого тижня нижче 50 євро.
«Вартість викидів CO2 зараз обумовлена ​​зростаючими екологічними цілями в усьому світі. В той час як природний газ є єдиним доступним, придатним і відносно чистим викопним паливом, яке може замінити» брудне «використання вугілля, показники викидів CO2 служать хорошим показником спотових цін на газ в Європі «, — пише VTB Capital в спеціальній записці. «Історично європейські ціни на газ сильно корелювали з індексом S & P 500. Однак кореляція між спотовими цінами на газ в Європі й цінами на CO2 стала більш релевантною з початку цього року», — також звертають увагу аналітики VTB Capital. З початку року середня ціна контракту «на день вперед» на TTF склала $ 248 за тисячу кубометрів. До бюджету «Газпрому» на 2021 року закладена середня ціна експорту газу в далеке закордоння в $ 170 за тисячу кубів. Понад 80% продажів «Газпрому» до Європи зараз здійснюються за спотовими індексами різного тимчасового базису.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/20/cina-gazu-v-yevropi-opustilasya-nizhche-minimalnix-v-travni-300-tis-kub-m/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами