Українська традиційна енергетика: 06-12.07.2020

Eb1u8rRWAAEQpFU

Держава не має боргів перед шахтарями — Шмигаль


Держава вперше за значний період не має заборгованості з виплати заробітної плати гірникам державних шахт.
Про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав на засіданні уряду у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.
"Минулої п’ятниці Міністерство енергетики виплатило додаткові майже 340 млн грн шахтарям державних шахт. Це означає, що вперше за значний період у держави немає боргів перед шахтарями держшахт в поточному режимі", – заявив Шмигаль.
За його словами, майже 40 тисяч працівників отримали належну заробітну плату.
Як повідомляв Укрінформ, 30 червня біля Офісу Президента розпочалася акція протесту шахтарів "Мирноградвугілля", "Добропіллявугілля", "Селидіввугілля", а також представників шахт Львівсько-Волинського басейну.
Серед основних вимог - погашення працівникам державних шахт заборгованості із виплати заробітної плати, яка станом на 1 липня сягне понад 1,2 млрд грн.
На зустрічі заступниці керівника ОП Юлії Ковалів з шахтарями, які прийшли з акцією на Банкову, йшлося про те, що Президент Володимир Зеленський поставив завдання не допускати в майбутньому накопичення заборгованості з виплати заробітної плати шахтарям, а також відновити нормальну роботу шахт.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3054865-derzava-ne-mae-borgiv-pered-sahtarami-smigal.html


Шахтарям виділили 339 млн грн на погашення боргів із зарплати

Для виплати боргів із заробітної плати перед шахтарями державних вуглевидобувних підприємств перераховано 339 млн грн. 
26 червня Мінфін, за пропозицією Міненерго, здійснив наближення бюджетних асигнувань за програмою «Реструктуризація вугільної галузі» з листопада – грудня на червень. 339 млн грн спрямовано для погашення заборгованості із заробітної плати перед шахтарями за квітень і травень 2020 року. 
За 6 місяців 2020 року вугледобувними підприємствами на виплату заробітної плати та погашення заборгованості з неї спрямовано 3,5 млрд грн.
Станом на 01.07.2020 загальна заборгованість державних вугледобувних підприємств із заробітної плати за 2015-2020 роки становить 271 млн грн. (в тому числі за 2020 рік – 124 млн грн). Зазначену заборгованість можливо погасити лише коштами, отриманими від реалізації вугільної продукції.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=2783FBF24ADB8EFB02ABE6449CCA3693.app1?art_id=245450454&cat_id=35109
 
 
До ПАТ «Центренерго» немає жодних нарікань

З цього почала свою доповідь одна з найдавніших та найдосвідченіших управлінців ПрАТ «ШАХТА» «НАДІЯ»
Першого липня на Трипільській ТЕС відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.
 До участі були запрошені Т.в.о. Міністра енергетики України О.Буславець, члени НКРЕКП та інші експерти.
 Засідання розпочалося із доповіді В.о. Генерального директора ПАТ «Центренерго» О.Корчинського, який 1-го червня 2020 року приступив до виконання своїх обов’язків, очоливши  майже 7000 трудовий колектив працівників-енергетиків, які щоденно забезпечують надійне енергопостачання споживачам та стабільну роботу енергосистеми України.
Доповідаючи про поточний стан діяльності компанії, В.о.генерального директора Олександр Корчинський окремо зупинився на стані розрахунків за поставлене вугілля та зазначив, що рівень оплати за поставлене вугілля у червні сягнув більш ніж 86%. Графіком липня передбачено 120 млн. грн. на виплату боргів шахтарям, та 1-го липня компанія вже сплатила 49 млн. грн.
Також Олександр Корчинський детально зупинився на собівартості електричної енергії. Сьогодні ціна на вугілля складає з калорійністю 5200 ккал/кг 1950 грн/т. без ПДВ, що не покривається ціною реалізації електроенергії. У зв’язку з цим ПАТ «Центренерго» використовує комбінований процес виробництва, поєднуючи вугілля та газ, з метою мінімізації збитків підприємства та накопичення обігових коштів для розрахунку.
Керівник підприємства вкотре наголосив, погашення заборгованості за вугілля - це одно з пріоритетних завдань Товариства, незважаючи на складний фінансово-економічний стан та прострочену заборгованість від ДП «Енергоринок», яка складає  понад 1,4 млрд. грн. Для врегулювання цієї ситуації очільник компанії запропонував передбачити механізми взаємозаліку простроченої дебіторської заборгованості ДП «Енергоринок» та кредиторської заборгованості перед ДП «Держвуглепостач».
Також враховуючи, що ПАТ «Центренерго» є стратегічним підприємством, що знаходиться у процесі  приватизації, для забезпечення життєдіяльності Товариства та надійної роботи ОЕС України, було запропоновано включити ПАТ «Центренерго» до Постанови КМУ від 05.06.2019р. №483 «Про затвердження Положення про покладання спеціальних обов'язків учасників ринку електричної енергії для забезпечення суспільних інтересів в процесі функціонування ринку електричної енергії» (ПСО) в частині продажу електричної енергії ДП «Гарантований покупець» за собівартістю з урахуванням поточної вартості вугілля державного видобутку - 1950 грн / т.
Аналізуючи ситуацію, що склалася на ринках електричної енергії, керівник Товариства зазначив, наступні проблеми:
профіцитний режим ОЕС України;
значну волатильність цін на ринку «на добу наперед», що наразі є єдиним індикатором ціни електричної енергії, та мала ємність ринку (близько 17% від виробництва ОЕС України), що в результаті призводить до викривлення цінових показників;
невідкриті ринкові відносини, що можуть призводити до маніпуляції з продажем обсягів електричної енергії деякими учасниками;
закритість інформації щодо обсягів та вартості продажу/придбання електричної енергії на ринку двосторонніх договорів приватними виробниками;
нерівна можливість доступу потенційних покупців до обсягів електричної енергії приватних виробників;
відсутнісь розуміння реальної ціни електричної енергії (з урахуванням знижок та додаткових опцій, що надаються в рамках двосторонніх договорів приватними компаніями) у учасників ринку.
Рішенням вищезазначених питань О.Корчинський бачить закріплення на законодавчому рівні однакових прозорих умов як для державних, та і для приватних компаній – виробників електричної енергії  у зв’язку з чим звернувся до Комітету з проханням розглянути та внести зміни в Закону України «Про ринок електричної енергії» в частині здійснення продажу електричної енергії, як державними так і приватними генераціями на рівних умовах, а саме через електронні аукціони.
Наприкінці своєї доповіді В.о.генерального директора підкреслив, що ПАТ «Центренерго» займає державницьку позицію та попри складну ситуацію на енергетичних ринках намагається виконувати взяті на себе зобов’язання щодо розрахунків з вітчизняними вугільними виробниками.
Народні депутати та представники державних шахт мали змогу поставити питання керівнику компанії та отримати вичерпні відповіді на них.
Присутні на засіданні представники ПрАТ «Шахта» «НАДІЯ» запевнили, що до ПАТ «Центренерго» не мають жодних претензій, заключенні угоди цілком задовольняють, та підкреслили необхідність продовження взаємовигідної співпраці.
http://www.centrenergo.com/post/do-pat-tsentrenergo-nemae-zhodnikh-narikan/
 
 
Україна готується закривати шахти за досвідом Німеччини

В Україні готують пілотний проект, згідно з яким планують закрити одну з містоутворюючих шахт. Про це в інтерв'ю Радіо Свобода повідомила т. в. о. міністра енергетики Ольга Буславець.
За її словами, в Україні майже 65 мономіст, де шахта є єдиним підприємством, на якому можуть працювати люди. В одному з таких міст планують закрити шахту. При цьому хочуть використовувати досвід Німеччини.
"У нас є домовленості з німецькою стороною. Був і дзвінок прем'єр-міністра до канцлера Німеччини Ангели Меркель. Вони обговорювали це питання. І у мене були переговори з послом Німеччини в Україні щодо допомоги в проведенні комплексної роботи в рамках пілотного проекту з досвідом Німеччини щодо закриття шахт якогось мономіста, яке ми визначимо разом із ними за певними критеріями", - сказала Буславець.
Вона зазначила, що перш ніж закривати шахту в такому місті, необхідно розуміти, як захистити людей і дати можливість трансформуватися регіонам, щоб там була робота.
При цьому Буславець додала, що таке мономісто поки не обрали.
https://ua-news.liga.net/economics/news/v-ukraini-gotuyut-pilotniy-proekt-schodo-zakrittya-shaht---buslavets
 
«Донбасенерго» вимагає відновити газопостачання Слов'янської ТЕС! Триває пікет будівель Донецької ОДА та «Донецькоблгазу»

Сьогодні, 7 липня 2020 р., співробітники Слов'янської ТЕС знову пікетують будівлі Донецької ОДА та ПАТ «Донецькоблгаз».
Уже сьому добу теплоелектростанція не отримує газу, так необхідного для спалювання вітчизняного вугілля газової групи (марки «Г»), яке видобувається на шахтах, розташованих на підконтрольній Україні території.
Слов'янська ТЕС уже змушена в повному обсязі використовувати дорогий імпортний антрацит. Без роботи залишилися гірники шахти 1-3 «Новогродівська» — основного постачальника вугілля на СловТЕС. А це — містоутворювальне підприємство із трьохтисячним колективом.
https://de.com.ua/uk/news/novosti/%c2%abdonbassenergo%c2%bb_trebuet_vosstanovit_gazosnabzhenie_slavjanskoj_tes_prodolzhaetsja_piket_zdanij_doneckoj_oga_i_%c2%abdoneckoblgaza%c2%bb
 
 
Потрібен покроковий план щодо врегулювання ситуації на шахті «Надія», - Ольга Буславець

В.о. Міністра енергетики Ольга Буславець сьогодні провела нараду з ініціативною групою шахтарів ПрАТ «Шахта «Надія», які провели мирну акцію протесту з проханням про виділення цільової фінансової допомоги у розмірі 50 млн грн для виплати заборгованості зарплати за березень–травень 2020 року та погашення боргів з електроенергії.
Зустріч ініційовано з метою обговорення майбутнього постачання вугільної продукції на ПАТ «Центренерго», врегулювання питань можливої авансової оплати за вугілля, а також зняття соціальної напруги в трудовому колективі.
В.о. Міністра повідомила, що наразі Міненерго опрацьовує варіанти врегулювання проблеми.
«Потрібно готувати покроковий план виходу з кризової ситуації, тому що це процес, який потребує певного періоду часу. Водночас на сьогодні шахта має стати до роботи та збільшувати реалізацію вугілля, адже це необхідно для отримання доходу і, відповідно, виплат заробітної плати», - підкреслила в.о. Міністра.
Міненерго підтримує діалог з генераціями щодо пріоритетного використання вітчизняного вугілля для того, щоб вуглевидобувні підприємства мали можливість збуту вугілля. Відповідне розпорядження було схвалено Урядом у червні цього року.
За підсумками зустрічі представники Міненерго та делеговані представники ПрАТ «Шахта «Надія» обмінялися пропозиціями з метою досягнення компромісу.
https://www.kmu.gov.ua/news/potriben-pokrokovij-plan-shchodo-vregulyuvannya-situaciyi-na-shahti-nadiya-olga-buslavec
 
 
У Міненерго обговорили можливі шляхи виходу з кризи у вугільній галузі

У Міністерстві енергетики на виконання доручення Президента України відбулася нарада щодо сталого забезпечення енергогенеруючих підприємств вугільною продукцією вітчизняного виробництва та відновлення роботи вугільних шахт, які зараз перебувають у простої.
У нараді взяли участь представники генеруючих компаній, вугільної галузі та незалежних профспілок гірників, які 30 червня почали безстрокову акцію під стінами Офісу Президента з вимогою забезпечити стабільну роботу шахт та виплати заробітної плати.
«Для стабільної роботи електроенергетичної галузі необхідні комплексні рішення. Ми маємо розуміти, як буде працювати енергетика і вугільна галузь у найближчий перспективі. Наразі необхідно забезпечити прогнозований збут вугілля та повернути до роботи шахтарів», - наголосила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець.
Незважаючи на рішення Кабінету Міністрів щодо пріоритетного використання вітчизняного вугілля на теплових електростанціях, на даний час ПАТ «Центренерго продовжує використовувати природний газ для виробництва електричної енергії. Тому, підприємству було рекомендовано визначитись із перспективами закупівель вугільної продукції до кінця року.
«Зараз спалювання газу видається економічно вигідним, проте це тимчасове короткострокове рішення. Наразі вже спостерігається тенденція до збільшення ціни на природний газ. А з початком опалювального сезону і підвищенням попиту таке зростання лише прискориться. Тому, для надійної роботи електроенергетичного комплексу в осінньо-зимовий період необхідно забезпечити стале постачання вугільної продукції. Але чим довше шахти перебуватимуть у вимушеному простої, тим складніше буде повернути їх до нормального режиму роботи. Тому, якщо вже найближчим часом шахтарі не повернуться до роботи, в осінньо-зимовий період ми будемо вимушені імпортувати вугілля за зовсім іншими цінами», - пояснила Ольга Буславець.
На друге півріччя ПАТ «Центренерго» потребує орієнтовно 2,4 млн тонн вугільної продукції. З яких державними шахтами може бути забезпечено лише близько половини від необхідного обсягу. Решту ПАТ «Центренерго» має можливість закуповувати у вітчизняних виробників по конкурентним цінам.
У ході наради представники «Центренерго» також висловили намір залучити кредити державних банків для фінансового оздоровлення підприємства.
«Ми готові бути медіаторами у таких перемовинах, проте умови залучення кредитів мають бути чітко сформульовані», - зазначила в.о. Міністра.
Учасники наради домовились провести додаткові консультації з питань постачання вугільної продукції вітчизняного виробництва енергогенеруючій компанії. Та представити результати напрацювань на наступній зустрічі, проведення якої заплановано на поточному тижні.
«Я пропоную залучити до обговорення також представників НКРЕКП, оскільки саме від їх рішень значною мірою залежить врегулювання ситуації на ринку електричної енергії», - підсумувала Ольга Буславець.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=C8D7714A55700C942698D7E77B16F863.app1?art_id=245451786&cat_id=35109

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами