Українська енергетична інфраструктура: 27.05-02.06.2019



Схвалений НКРЕКП тариф не дозволяє Укренерго працювати у новій моделі ринку з 1 липня 2019 р.


Сьогодні НКРЕКП розглянуло проекти нових ринкових тарифів Укренерго на ІІ півріччя 2019 р. Зокрема, Регулятор запропонував затвердити тариф на передачу електроенергії на рівні 11,3 коп/кВт·год і тариф на диспетчерське управління – 0,8 коп/кВт·год.
Це утричі менше необхідних витрат, які були розраховані Укренерго і пройшли відкриті обговорення 6 травня 2019 р. та отримали підтримку 23 облдержадміністрацій. (Проекти запропонованих Укренерго ринкових тарифів – на передачу електроенергії, на диспетчерське управління).
Зазначимо, у новій моделі ринку електроенергії на Укренерго покладаються ключові функції забезпечення роботи нового ринку, а також відповідальність балансування енергосистеми в нових умовах.
Схвалені сьогодні НКРЕКП проекти тарифів несуть значні ризики для запуску нового ринку електроенергії, надійної роботи енергосистеми та можуть призвести до банкрутства Укренерго як оператора системи передачі.
Так, у тарифах від НКРЕКП відсутні витрати на сплату відрахувань частини чистого прибутку до бюджету (3,3 млрд грн), на врегулювання системних обмежень внаслідок пошкодження мережі на Донбасі (4,2 млрд грн), більш ніж у 13 разів зменшено витрат на придбання допоміжних послуг та майже удвічі – витрати на послуги адміністратора комерційного обліку та адміністратора розрахунків.
В умовах нового ринку електроенергії – це пряма загроза фінансовій стабільності Укренерго як оператора системи передачі та надійності роботи енергосистеми.
«Якщо постане питання вирішувати, на які цілі спрямувати кошти у випадку їх дефіциту – на виконання інвестпрограми чи на сплату податків і виплату заробітної плати – ми оберемо другий варіант», – наголосив керівник Укренерго Всеволод Ковальчук.
Зазначимо, частка витрат на нові ринкові функції, за розрахунками Укренерго, сумарно по двох тарифах становитиме 63%, з яких 41% – перерозподіл платежів між учасниками ринку.
Тому, навіть враховуючи інші додаткові складові в проекті тарифів компанії, в умовах нового ринку вони, як і зараз, не матимуть суттєвого пливу на кінцеву ціну електроенергії для споживачів.
Наразі Регулятор та Укренерго домовились про продовження обговорення проектів тарифів компанії, щоб уникнути ризиків, які визначає Укренерго.
https://ua.energy/osnovni-podiyi/shvalenyj-nkrekp-taryf-ne-dozvolyaye-ukrenergo-pratsyuvaty-u-novij-modeli-rynku-z-1-lypnya-2019-r/


Частковий запуск ринку електроенергії в Україні можливий з 1 липня - Єврокомісія

Європейська комісія вважає, що ринок електроенергії частково може бути запущений в Україні з 1 липня, але з чітким поетапним планом дій щодо його подальшого впровадження.
Про це на конференції, присвяченій запуску ринку електроенергії, сказав керівник групи з питань енергетики та навколишнього середовища Групи підтримки України в Європейській комісії Торстен Воллерт, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Ринок частково можна запустити в липні, ми б цього хотіли, але залишиться ще низка питань, які треба вирішувати. Залишилося 5 тижнів, ми напевно не встигнемо це все закінчити. Ідеально, якщо 1 липня відбудеться перший етап, але з чітким планом дій на другий, третій, четвертий етапи - тощо», - сказав Воллерт.
За його словами, листа з відповідною заявою було направлено і уряду, і Міністерству енергетики та вугільної промисловості, але відомства поки що не надали відповіді.
«Лист з усіма заходами, які мають бути виконані. Є якийсь план дій, щоб відкриття ринку пройшло без перебоїв, стрибків цін, витіснення учасників ринку, на це питання має відповісти регулятор. Всі учасники ринку мають мати можливість поетапно підготуватися», - додав Воллерт.
Представник Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і коммуальних послуг, з питань управління енергоринку Володимир Бутовський, у свою чергу, підкреслив, що регулятор не бачить ніяких перешкод для запуску ринку з 1 липня.
«Комісія не бачить ніяких перешкод для введення з 1 липня повномасштабного ринку. Для цього було ухвалене все основне вторинне законодавство. Це і правила ринку, і кодекси. Триває робота щодо їх уточнення з метою не допустити коливання цін. Комісія зі свого боку вжила всіх можливих заходів», - заявив Бутовський.
Він зазначив, що комісія розробила проект, за яким на перші 6 місяців вводяться цінові обмеження, щоб не допустити можливих цінових стрибків.
«Цей проект схвалений і опублікований на сайті. Всі бажаючі можуть надати свої пропозиції. Але Кабмін ще не розробив положення про ПСО. Навіть приблизно не можна розрахувати, як ринок відобразиться на цінах», - додав Бутовський.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2705185-evrokomisia-bacit-mozlivosti-dla-castkovogo-zapusku-rinku-elektroenergii-z-1-lipna.html


Міненерго, НКРЕКП та ключові енергокомпанії закликали до своєчасного запуску ринку електроенергії з 1 липня

Присутній на засіданні комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Андрій Бузаров повідомив, що більшість учасників закликають не відхилятися від передбаченої законом дати введення нового ринку.
Про це він написав на сторінці у соціальній мережі Facebook.
«Обговорюють готовність до запровадження ринку з 1 липня, як це передбачено чинним законом. Тема важлива та актуальна — для ЄС і США своєчасне введення конкурентного ринку є базовим маркером готовності України виконувати свої зобов’язання щодо реформування енергетичного сектору. Міненерго, НКРЕКП, ключові енергокомпанії беззастережно виступають за запуск ринку в належні терміни. Більшість депутатів теж. Тільки но екс-двічі міністр енергетики Іван Плачков виступав – він теж за», — написав Бузаров.
За його інформацією, навіть ті, хто технічно допускає перенесення, рапортують про готовність працювати на ринку з 1 липня 2019 року.
«Є ті, хто перестраховується і допускають перенесення на деякий час – «Укренерго», наприклад. Але навіть вони говорять, що в цілому готові запускатися. В цілому, настрій оптимістичний. Якщо не втрутяться політичні чинники, і популісти знову не осідлають тему тарифів, європейському енергоринку в Україні з 1 липня бути!» — констатував він.
Нагадаємо, нещодавно міжнародне співтовариство висловило занепокоєння гальмуванням запуску нового ринку електроенергії та закликало оперативно провести засідання Координаційного центру з впровадження нового ринку електроенергії. Про це йшлося у спільному листі голови представництва Європейського Союзу (ЄС) в Україні Х’юга Мінгареллі, директора Європейського енергетичного співтовариства (ЄЕС) Янеса Копача, голови представництва Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) в Україні Жан-Еріка де Загона, керуючого директора Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроне, директора Місії USAID в Україні Сьюзан Фріц.
Введення в Україні європейського ринку електроенергії з 1 липня 2019 року передбачено законом «Про ринок електричної енергії». Цей закон запроваджує в Україні норми Третього енергопакету ЄС. Своєчасне введення нового ринку електроенергії є однією з умов продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком, США та ЄС.
http://oilreview.kiev.ua/2019/05/16/minenergo-nkrekp-ta-klyuchovi-energokompani%d1%97-zaklikali-do-svoyechasnogo-zapusku-rinku-elektroenergi%d1%97-z-1-lipnya/


«Укренерго» має намір залучити у KfW ще EUR 24,5 млн на модернізацію підстанцій

НЕК «Укренерго» планує залучити у Kreditanstalt Fuer Wiederaufbau (KFW, Німеччина) ще EUR24,5 млн під проект підвищення ефективності передачі електроенергії, який є третьою стадією реконструкції та автоматизації підстанцій компанії.
Відповідно до прес-релізу НЕК, відповідні наміри були зафіксовані в протоколі за результатами проведених 20 травня в Києві міжурядових переговорів за участю компанії.
«Це дозволить значно підвищити надійність передачі електроенергії і забезпечити технічну відповідність обладнання та роботи мережі стандартам і вимогам ENTSO-E», - цитує прес-служба заступника директора «Укренерго» з інвестицій Володимира Кудрицького.
В цілому KFW заявив про готовність надати понад EUR80 млн на реалізацію реформ в ряді галузей економіки України.
В ході зустрічі «Укренерго» розповіло про реалізацію дорожньої карти інтеграції енергосистеми України з ENTSO-E. У цьому напрямку компанія співпрацює з німецьким оператором системи передачі 50 Hertz, який зараз є ключовим партнером НЕК в процесі інтеграції мереж.
«Також» Укренерго «запропонувало розширити співпрацю в частині залучення німецького досвіду інтеграції генерації з відновлюваних джерел енергії в енергосистему. Такий проект про надання технічної допомоги вже представлений на розгляд німецького уряду і це може стати першим прикладом успішної співпраці в електроенергетичній сфері на міжурядовому рівні», - повідомляється в прес-релізі.
Згідно фінзвітності «Укренерго», співпраця з KfW здійснюється згідно з укладеним між банком і урядом України в 2011 році довгострокової угоди на EUR65,5 млн. Вартість фінансування під проект підвищення ефективності передачі електроенергії (модернізація підстанцій, стадія - I): EUR40,5 млн під фіксовану ставку 0,75%, ще EUR 25 млн - EURIBOR + 1,15%, плюс маржа 2% на користь Мінфіну і комісія 0,25% від невикористаної суми кредиту. Станом на 31 грудня 2018 року залишок невикористаної суми по кредиту становив EUR55,334 млн.
У 2016 році між KfW і урядом України було укладено кредитну угоду на суму до EUR 150 млн під проект модернізації підстанцій на Сході країни. Фіксована ставка становить 3,97% річних плюс 2% маржі на користь Мінфіну і одноразова комісія EUR 0,75 млн.
Крім того, «Укренерго» під проект підвищення ефективності передачі електроенергії (стадія - II) залучив $ 330 млн і $ 48,425 млн у рамках укладених в 2015 році кредитних договорів між МБРР та урядом України.
«Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об’єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, перебуває в підпорядкуванні Міністерства фінансів, але буде перетворено в закрите акціонерне товариство.
https://interfax.com.ua/news/economic/588956.html


Міненерговугілля не бачить юридичних підстав для відтермінування запуску ринку е/е

На сьогодні не існує юридичних підстав для відтермінування запуску нової моделі ринку електроенергії, яка згідно з діючим законом має запрацювати з 1 липня 2019р.
Про це на сторінці в соцмережі Facebook повідомило Міністерство енергетики та вугільної промисловості.
«На сьогоднішній день юридичних підстав для відтермінування запуску нового ринку електричної енергії не існує. Міненерговугілля виконано усі необхідні заходи та розроблено усі необхідні нормативно-правові акти вторинного законодавства згідно із законом», — йдеться у повідомленні.
Також прес-служба повідомила, що Кабмін запровадив механізм покладення спеціальних обов’язків, що забезпечуватиме компенсацію різниці між ринковою і регульованою цінами на електроенергію для населення. Цей механізм дозволить уникнути підвищення цін для населення.
http://oilreview.kiev.ua/2019/05/23/minenergovugillya-ne-bachit-yuridichnix-pidstav-dlya-vidterminuvannya-zapusku-rinku-ee/


Україні потрібно три додаткові місяці на підготовку ринку електроенергії - комітет Ради

Україні знадобиться три додаткові місяці, щоб завершити підготовку і запустити оптовий ринок електричної енергії.
Про це під час Форуму з енергетичної безпеки України сказав перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Якщо енергетика використовується як зброя, ми повинні мати інструменти захисту, говорити про питання енергетичної безпеки. На мій погляд, достатньо актуальними є дві позиції. Перша - з 1 липня має запрацювати оптовий ринок електричної енергії відповідно до закону. Вчора ми з моїм колегою Левом Підлісецьким у Верховній Раді зареєстрували проект закону, який передбачає перенесення запуску на три місяці», - сказав Домбровський.
За його словами, проект закону внесений з урахуванням консультацій зі стейкхолдерами.
«У нас є серйозні ризики щодо його запуску. Більше того, я переконаний, що якщо оптовий ринок буде запущено так, як ми його готували, ціни на електроенергію для українських споживачів - включаючи промисловість - мають шанс бути зниженими», - наголосив Домбровський.
Він зазначив, що на сьогодні є проблеми з програмним забезпеченням та його сертифікацією, ухваленням деяких регуляторних рішень.
«Ми вважаємо, що трьох місяців буде достатньо, щоб провести внутрішній аудит, відтестувати всі елементи системи, а з 1 жовтня запустити оптовий ринок електричної енергії», - висловив думку Домбровський.
Як повідомлялося, з 1 січня в Україні запущений роздрібний ринок електричної енергії.
«Він у нас імплементувався достатньо складно. Протягом півроку роботи ми бачимо і плюси, і мінуси», - зазначив Домбровський.
Як повідомляв Укрінформ, повномасштабний ринок електроенергії відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» повинен бути введений із 1 липня 2019 року.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2706469-ukraini-potribno-tri-dodatkovi-misaci-na-pidgotovku-rinku-elektroenergii-komitet-radi.html


В Україні можуть зменшитись ціни на електроенергію

Участь великих енергетичних проектів в «зелених аукціонах» дозволить до 2% знизити ціну на електроенергію. Про це заявив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський на Форумі з енергетичної безпеки України, передає кореспондент УНН.
«Ми підтримуємо розвиток зеленої енергетики всіма інструментами, наявними у держави, але з 1 січня (2020 року – ред.) всі великі проекти ми зобов’язуємо піти на аукціони. З 1 січня відбудеться на 25% зменшення ціни на сонце і на 10% - зменшення ціни на вітер. Крім того, коли всі проекти підуть на аукціони, як показує Європейський досвід, це дасть змогу ще на 1,5-2% зменшити ціну на електроенергію», - зазначив Домбровський.
Він нагадав, що у законопроекті щодо розвитку зеленої енергетики та зелених аукціонів, який Рада ухвалила 26 квітня, коректуються дві позиції, які мають подвійне трактування.
«Мова йде про домашні СЕС до 30 квт, які вже діють: ми прописуємо жорстку норму, що ніякі правила для тих, хто вже працює, не будуть змінюватися, всі повинні бути в однакових умовах. Друга позиція – ті домогосподарства, які почнуть працювати до кінця поточного року, мають можливість добудувати СЕС і ввести в експлуатацію», - пояснив Домбровський.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1802327-v-ukrayini-mozhut-zmenshitis-tsini-na-elektroenergiyu


Експорт електроенергії з України за 4 міс. 2019 р знизився на 2.7%

Україна в січні-квітні 2019 року зменшила експорт електроенергії на 2,7% (на 59,3 млн кВт-год) в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року - до 2 млрд 129,5 млн кВт-год, повідомили агентству «Інтерфакс-Україна «в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості.
Поставки електроенергії з «енергоострова Бурштинської ТЕС» у напрямку Угорщини, Словаччини та Румунії зросли на 0,01% (на 0,1 млн кВт-год) - до 1 млрд 420,8 млн кВт-год.
Поставки електроенергії до Польщі знизилися на 18,6% (на 100,8 млн кВт-год) - до 440,3 млн кВт-год.
Поставки електроенергії в Молдову склали 268,4 млн кВт-год, що на 18,2% (на 41,4 млн кВт-год) більше, ніж в січні-квітні-2018.
В Білорусь і Росію за чотири місяці 2018 го і 2019 років українська електроенергія не експортувалася.
Крім того, Україна за чотири місяці поточного року імпортувала з РФ і Білорусі 8,7 млн кВт-год електроенергії проти 11,4 млн кВт-год в січні-квітні-2018. Імпорт врахований за контрактами ДП «Енергоринок» як технологічне переміщення (перетоки).
Як повідомлялося, Україна в січні-квітні 2019 року збільшила виручку від експорту електроенергії на 21,6% (на $ 23,639 млн) у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року - до $ 132,97 млн, т.ч. в Угорщину поставлено - на $ 78,408 млн, Польщу - на $ 31,193 млн, Молдову - на $ 18,054 млн, інші країни - на $ 5,315 млн.
Україна в 2018 році експортувала 6,2 млрд кВт-год електроенергії на $ 331,9 млн, в 2017 - 5,2 млрд кВт-год на $ 235,5 млн, в 2016 - 4 млрд кВт-год на $ 152,1 млн, 2015 - 3,6 млрд кВт-год на $ 150,1 млн, 2014 року - 8,1 млрд кВт-год на $ 487,2 млн, в 2013 - 9,9 млрд кВт-год на $ 580,2 млн, в 2012 - 9,7 млрд кВт-год на $ 574,8 млн, 2011 - 6,4 млрд кВт-год на $ 400 млн.
http://uaenergy.com.ua/post/32203/eksport-elektroenergii-iz-ukrainy-za-4-mes-2019-g/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами