Українська енергетична інфраструктура: 27.01-02.02.2020

ee

Фонд держмайна розпочав процес відбору радників для приватизації "Центренерго"

Фонд державного майна оголосив конкурс на відбір інвестиційних радників, які мають підготувати державне "Центренерго" до приватизації. Відповідне розпорядження видав голова ФДМУ Дмитро Сенниченко, передає прес-служба.
Зазначається, що інвестиційні радники вже працюють з 5 об'єктами великої приватизації, і Фонд державного майна України розпочав процедури відбору радників з приватизації для "Центренерго".
 "У лютому будуть запущені процедури підготовки до приватизації низки наступних об'єктів великої приватизації. З метою детального аналізу стану справ у компанії за результатами 2019 року Фонд держмайна також залучає аудиторську компанію з бездоганною репутацію", – зазначив голова ФДМУ.
У ФДМУ нагадали, що нещодавно Фонд держмайна також здійснив ротацію членів наглядової ради ПАТ "Центренерго", а також видав наказ про проведення конкурсу на керівника "Центренерго" та направив наказ до Міністерства економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства для його організації.
Сенниченко додав, що виконання цих невідкладних заходів забезпечить максимально прозору та конкурентну приватизацію і 100-відсоткове виконання закладених у державний бюджет-2020 планів надходжень від приватизації.
https://ua.112.ua/ekonomika/fond-derzhmaina-rozpochav-protses-vidboru-radnykiv-dlia-pryvatyzatsii-tsentrenerho-522758.html
Ключові слова: Центренерго
Укренерго у 2019 році сплатило за «зелений» тариф для приватних домогосподарств у 3,5 рази більше ніж передбачено в тарифі на передачу
За підсумками ІІ півріччя 2019 року НЕК «Укренерго» сплатило 485 млн грн (з ПДВ) на користь постачальників універсальної послуги (ПУП) для компенсації «зеленого» тарифу для ВДЕ з приватних домогосподарств. Це на 354% більше, ніж передбачено на ці витрати в тарифі на передачу — 137 млн грн (з ПДВ). Заборгованість Укренерго перед ПУП складає 288,9 млн грн.
При цьому ПУП протягом липня-грудня 2019 року виставили рахунків загалом на 773,9 млн грн, і водночас станом на 21 січня 2020 року мають перед Укренерго заборгованість по сплаті тарифу на передачу майже на 243 млн грн (з ПДВ).
Розрахунки НЕК «Укренерго» з постачальниками універсальної послуги для компенсації витрат на «зелений» тариф за ІІ півріччя 2019 року (з ПДВ)
Передбачено в тарифі на передачу для компенсації «зеленого» тарифу домогосподарств
Водночас Укренерго повністю розрахувалося з ДП «Гарантований покупець» щодо компенсації витрат на «зелений» тариф у ІІ півріччі 2019 року. Протягом липня-грудня «Гарантований покупець» виставив рахунки на 9,153 млрд грн., тоді як в тарифі на передачу на компенсацію для нього передбачено лише 7,757 млрд грн. Укренерго сплатило на користь «Гарантованого покупця» загалом 7,272 млрд грн. Після того, як Гарантований покупець скоригував вартість послуги, обсяг обов’язків Укренерго перед цим підприємством зменшився до 6,841 млн грн, в результаті чого утворилася переплата в розмірі 431 млн грн.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-u-2019-rotsi-splatylo-za-zelenyj-taryf-dlya-pryvatnyh-domogospodarstv-u-3-5-razy-bilshe-nizh-peredbacheno-v-taryfi-na-peredachu/
 
 
Уряд боротиметься за енергетичну інтеграцію України з ЄС – Кулеба

Уряд України на майбутньому засіданні Ради асоціації Україна – ЄС буде боротися за так званий «промисловий безвіз» і енергетичну інтеграцію з Євросоюзом.
Про це «Радіо Свобода» сказав віцепрем’єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба.
На думку Кулеби, засідання Ради асоціації має зафіксувати новий рівень амбіцій у стосунках між ЄС і Україною.
 «Ми будемо боротися за те, щоб забезпечити прогрес у царині укладення так званого «промислового «безвізу». Це потрібно насамперед українському малому й середньому бізнесові. Це можливість збільшення експорту. Це потрібно Україні», – заявив віцепрем’єр.
Крім того, сказав він, «будемо працювати над поглибленням енергетичної інтеграції для того, щоб українці отримували дешевшу енергію, їхні домогосподарства були більше енергоефективними, щоб платіжки були меншими за рахунок всіх цих змін».
«Будемо просувати інтеграцію у цифровому секторі, щоб українці отримували в Україні якісні сервіси, а їх персональні дані були надійно захищені. Ось це ті сфери, за якими ми рухаємося», – додав урядовець.
http://oilreview.kiev.ua/2020/01/27/uryad-borotimetsya-za-energetichnu-integraciyu-ukra%d1%97ni-z-yes-kuleba/
 
Україна в 2019 році збільшила виручку від експорту електроенергії на 14,1%

Україна в 2019 році збільшила виручку від експорту електроенергії на 14,1% (на $ 46,825 млн) у порівнянні з 2018 роком - до $ 378,767 млн.
За даними Державної митної служби, в Угорщину в минулому році поставлена ​​електроенергія на $ 231,359 млн, Польщу - на $ 84,584 млн, Молдову - на $ 41,683 млн, інші країни - на $ 21,141 млн.
 Крім того, Україна в 2019 році імпортувала електроенергію на $ 121,401 млн, у тому числі з Білорусі на $ 43,115 млн, Словаччини - на $ 36,336 млн, Угорщини - на $ 26,485 млн, інших країн - $ 15,465 млн.
У натуральному вираженні Україна в 2019 році збільшила експорт електроенергії на 4,9% (на 303,6 млн кВт * год) в порівнянні з 2018 роком - до 6 млрд 469,3 млн кВт * год. При цьому Україна в липні 2019 р. відновила комерційний імпорт електроенергії, сумарний обсяг якого за підсумками минулого року склав 2 млрд 698,6 млн кВт * год.
Україна в 2018 році експортувала електроенергію на суму $ 331,942 млн, зокрема в Угорщину - на $ 189,958 млн, Польщу - на $ 78,763 млн, Молдову - на $ 53,144 млн, інші країни - на $ 10,078 млн. У грошовому вираженні експорт української електроенергії в 2018-м зріс на 40,9% в порівнянні з 2017 роком.
https://elektrovesti.net/69351_ukraina-v-2019-godu-uvelichila-vyruchku-ot-eksporta-elektroenergii-na-141
 
 
Кабмін оприлюднив порядок проведення "зелених" аукціонів

Кабінет міністрів України оприлюднив на своєму порталі постанову про порядок проведення аукціонів з розподілу квот підтримки для альтернативної генерації (№1175 від 27 грудня 2019 року).
Про це повідомляє Інтерфакс-Україна, передає БізнесЦензор.
 Згідно з документом, Державне агентство енергоефективності та оператор системи передачі НЕК "Укренерго" щорічно до 15 вересня повинні подавати Міністерству енергетики та захисту навколишнього середовища пропозиції щодо розміру щорічних квот підтримки ВДЕ на наступні п'ять років. При цьому в постанові вказується, що такі пропозиції повинні формуватися, в тому числі з урахуванням міжнародних зобов'язань держави щодо розвитку альтернативної енергетики, Енергостратегії України, звіту про оцінку відповідності (достатності) генеруючих потужностей.
Мінекоенерго в свою чергу щороку до 31 жовтня зобов'язана вносити уряду проект рішення за обсягом квот. Проект може направлятися на розгляд Кабміну як з позначенням частки квоти для кожного виду ВДЕ-генерації, так і без нього. Серед іншого в ньому може бути вказаний обсяг додаткової квоти підтримки, запропонованої до аукціону з земельними ділянками для будівництва ВДЕ-об'єктів. Пропозиції по конкретних земельних ділянках формуються з урахуванням енерговузла, які є пріоритетними для інтеграції ВДЕ в об'єднану енергосистему України (ОЕС).
У документі зазначається, що органи державної / місцевої влади, які за запитом Мінекоенерго пропонують земельні ділянки до аукціонів, повинні засвідчити зобов'язання не здійснювати будь-які дії, які можуть привести до відчуження, передачі в заставу, надання в користування відповідних ділянок до завершення аукціонів і підписання договорів з їх переможцями.
Згідно з постановою, доступ учасників аукціонів до електронної торгової системи ("ProZorro.Продажі"), здійснюється через сервіси, що надаються авторизованими електронними майданчиками (АЕП), процедура відбору яких також визначена постановою №1175. На стадії підготовки до аукціонів суб'єкти господарювання, які планують участь, мають можливість через сайт АЕП задавати питання держпідприємству "Гарантований покупець" ( "гарпіями") в частині проведення торгів.
Аукціон проводиться не раніше ніж через 30 днів, але не пізніше 60 днів з моменту його оголошення.
Суб'єкти господарювання, які бажають взяти участь в торгах, через АЕП подають відповідну заявку, яка містить закрите пропозицію, зокрема цінова пропозиція і величину потужності (позначається в кВт). Цінова пропозиція, що позначається в євроцентів за 1 кВт-год, не може бути вище рівня "зеленого" тарифу для СЕС і ВЕС, встановленого на дату проведення аукціону, а для об'єктів, що генерують енергію з біомаси, біогазу, об'єктів, що генерують геотермальну е / е , - вище "зеленого" тарифу станом на 1 січня 2020 року. Учасники аукціону до кінцевого терміну подачі заявок мають право анулювати їх або внести в зміни.
Підставою для скасування аукціону (до моменту його проведення) є: скасування або зміна рішення Кабміну за обсягом квот, виникнення технічних або програмних неполадок. Аукціон вважається не відбувся у разі, якщо на участь в ньому надійшло менше двох заявок.
Під час проведення торгів, після активації відповідного модуля (модуля проведення аукціону), торгова система протягом 15 хвилин надає учасникам можливість ознайомитися з інформацією в оголошенні про проведення аукціону, а після автоматично відводить ще 15 хвилин на оновлення в сторону зменшення цінових пропозицій. По закінченню цього часу система завершує аукціон і розкриває інформацію. Пропозиції учасників розміщуються по рейтингу в порядку збільшення цінової пропозиції. У разі подання учасниками однакових цінових пропозицій вище в рейтингу відображається інформація, яка була розміщена раніше. У той же день публікується протокол результатів.
Протягом 10 днів з моменту його формування "гарпіями" проводить перевірку документів всіх учасників. За її підсумками торгова система формує новий протокол. З цього моменту, відповідно до рейтингу, учасники, які подали найменші цінові пропозиції в межах лота на заявлену ними величину потужності, отримують статус переможця і протягом 15 днів підписують з "гарпіями" протокол про результати аукціону і договір купівлі-продажу.
https://biz.censor.net.ua/news/3172310/kabmin_obnarodoval_poryadok_provedeniya_zelenyh_auktsionov

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами