Українська енергетична інфраструктура: 19-25 липня 2021

 «Енергоатом» збільшив у І півріччі 2021р виробництво електроенергії на 7% - до 42,1 млрд кВт*год

Державна компанія «НАЕК «Енергоатом» збільшила виробництво електричної енергії в першому півріччі 2021р на 6,8%, у порівнянні з аналогічним періодом 2020р, - до 42,1 млрд кВт*год.
Про це 22 липня повідомив прес-центр «Енергоатому».
«За результатами першого півріччя поточного року ДП «НАЕК «Енергоатом» збільшив обсяги виробництва електроенергії на 6,8% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Було вироблено 42,1 млрд кВт*год, що становить 54,2% загального обсягу виробленої електроенергії в Україні. У 2020 р. частка електроенергії, що була вироблена Енергоатомом, складала 51,4%», - йдеться в повідомленні держпідприємства.
Як зазначили в «Енергоатомі», план генерації електроенергії перевиконано на 106,6%.
Також, компанії вдалося скоротити термін виконання планово-попереджувальних ремонтів у І півріччі 2021р до 14,8 діб. За аналогічний період минулого року цей показник становив 75 діб. Як вказують в атомній генеруючій компанії, це дозволило додатково виробити 1,6 млрд кВт*год електроенергії.
В «Енергоатомі» додали, що за цей період було збільшено обсяг капітальних вкладень на 40,2% - до 5,1 млрд грн.
Нагадаємо, що з метою оптимального входження в осінньо-зимовий період, коли потреби в електроенергії збільшуються, НАЕК «Енергоатом» оптимізувала власну ремонтну програму.
https://elektrovesti.net/76501_energoatom-zbilshiv-u-i-pivrichchi-2021r-virobnitstvo-elektroenergii-na-7-do-421-mlrd-kvtgod
 
 
На Харківщині АМКУ виписав по 4 млн грн штрафу підприємствам за "договорняк" на тендерах Зміївської ТЕЦ

35357-1_large

Колегія Антимонопольного комітету визнала дії ТОВ "Стройенергопром" та ТОВ "Енергопромстрой" порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, повідомили у прес-службі Східного міжобласного територіального відділення АМКУ.
Колегія визнала, що ТОВ "Укрстройенерго" (зараз – ТОВ "Стройенергопром") та ТОВ "Спецтехенерго" (зараз – ТОВ "Енергопромстрой") порушили Закон "Про захист економічної конкуренції". Підприємства погодили конкурсні пропозиції під час участі у 13 закупівлях, проведених Зміївською тепловою електричною станцією ПАТ "Центренерго.
За вказані порушення підприємства оштрафовані на суму 4,419 млн грн кожне.
https://elektrovesti.net/76515_na-kharkivshchini-amku-vipisav-po-4-mln-grn-shtrafu-pidpriemstvam-za-dogovornyak-na-tenderakh-zmiivskoi-tets
 
 
Регулятор має намір обмежити обсяг продажів елекроенергії на РДД для афілійованих компаній на рівні 50% їх загального обсягу
Місячний обсяг продажів електроенергії на ринку двосторонніх договорів між виробниками та іншими учасниками ринку, які входять до складу вертикально-інтегрованої компанії або є афілійованими між собою, не повинен перевищувати 50% їх загального місячного обсягу продажів.
Таке положення міститься в проекті постанови Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики та житлокомунпослуги (НКРЕКП), "Про внесення змін до Правил ринку", який регулятор прийняв на своєму засіданні 23 липня.
НКРЕКП аргументувала свої дії істотним падінням цін на початку липня на ринку "на добу вперед" (РДВ), що було зумовлено виведенням попиту з РДВ на ринок РДД.
Як говориться в обгрунтуванні до прийняття комісією проекту свого рішення, обсяг продажів е / е на РДВ через зниження попиту коливався на початку липня в діапазоні від 43176 МВт*год до 51737 МВт*год на добу, в той час як за останній рік такі коливання на РСВ становили від 60 до 100 тис. МВт*год. В результаті значно знизився рівень попиту на РДВ, що вплинуло на рівень ціни. Зокрема, середньозважена ціна е / е на РДВ на початку липня становила від 426 грн / МВт*год до 1035 грн / МВт*год, при цьому в окремі години доби в липні середньозважена ціна становила 110 грн / МВт*год. У свою чергу, зниження попиту на РДВ вилилося в відповідне збільшення обсягів продажів е / е на РДД.
"Нетипова поведінка учасників ринку викликає серйозні питання і підтверджує проблему надмірної ринкової влади окремих гравців, які можуть знижувати ціну РДВ (шляхом зменшення попиту) або підвищувати ціну РДВ (шляхом зменшення пропозиції і збільшення попиту)", - йдеться в обґрунтуванні регулятора.
На думку комісії, "така надмірна влада окремих гравців на ринку електричної енергії несе загрозу його ефективному, конкурентному і стабільному функціонуванню" і може негативно відбитися на проведенні тестової роботи ОЕС України в ізольованому режимі в рамках виконання комплексу заходів щодо синхронізації української та європейської енергосистем ENTSO- E.
"При цьому штучно занижені ціни на РДВ ставлять під загрозу забезпечення нормальної підготовки до ОЗП 2021/2022 років (накопичення палива і проведення ремонтної компанії)", - відзначає регулятор.
Раніше ElektroVesti писали, що Міненерго пропонує обмежити продаж на РДВ трейдерів і постачальників в процентній залежності від їх обсягів.
https://elektrovesti.net/76508_regulyator-mae-namir-obmezhiti-obsyag-prodazhiv-elekroenergii-na-rdd-dlya-afiliyovanikh-kompaniy-na-rivni-50-ikh-zagalnogo-obsyagu
 
 
"ГарПок" на аукціоні 26 липня запропонує договори з динамічними обсягами купівлі-продажу "зеленої" електроенергії

ДП "Гарантований покупець" на аукціоні з продажу "зеленої" електроенергії за двосторонніми договорами на Українській енергетичній біржі 26 липня запропонує в якості нового інструменту договір з динамічними обсягами купівлі-продажу "зеленої" електроенергії.
 
"Відповідні умови договору передбачають можливість "Гарантованого покупця" коригувати обсяги продажів в окремі години до 40% в сторону зменшення", - повідомляється на сайті ДП.
Як пояснили в підприємстві, метою введення нового для українського ринку електроенергії продукту є максимізація обсягів реалізації чистої електроенергії за двосторонніми договорами.
"Разом з тим такий підхід враховує ризики та особливості виробництва електричної енергії з відновлюваних джерел, що характеризується високою мінливістю і складністю прогнозування на довгостроковий період", - підкреслили в держпідприємстві.
ДП "Гарантований покупець" на аукціоні 26 липня планує продати "зелену" електроенергію з постачанням в серпні 2021 року. На продаж виставляється кілька продуктів у вигляді блочних заявок для денних годин доби (11: 00-15: 00, 01: 00-07: 00, 16: 00-24: 00 та 12: 00-14: 00 години).
В ході торгів пакети лотів різних розмірів будуть формуватися послідовно - від 10 до 40 МВт*год - для задоволення попиту учасників аукціону. По кожному з пакетів лотів торги будуть починатися зі стартової ціни.
Нагадаємо, що «Гарантований покупець» виконав авансовий платіж за електроенергію, яку виробники з відновлювальних джерел (ВДЕ) виробили протягом перших 10 днів поточного місяця.
https://elektrovesti.net/76502_garpok-na-auktsioni-26-lipnya-zaproponue-dogovori-z-dinamichnimi-obsyagami-kupivli-prodazhu-zelenoi-elektroenergii

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами