Українська енергетична інфраструктура: 08-14.06.2020

c9112a9d654ff252d9fcd8cbe69905f059661311

У РНБО доручили зібрати пропозиції врегулювання енергоринку в триденний термін


Під головуванням Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова відбулося засідання робочої групи з проблемних питань функціонування енергетичної сфери, повідомляє УНН.
 У засіданні, зокрема, взяли участь т. в. о міністра енергетики та захисту довкілля України Буславець О.А., голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Тарасюк В.В., заступник голови Виконавчого комітету Національної ради реформ Ольшанський О.Я., т. в. о. президента ДП “НАЕК “Енергоатом” Котін П.Б., директор з ринкових операцій ПрАТ НЕК “Укренерго” Вишневський М.В., директор ДП “Енергоринок” Гнатюк Ю.Л., директор ДП “Оператор ринку” Євдокимов В.А., директор з управління ОЕС України — головний диспетчер ПрАТ НЕК “Укренерго” Зайченко В.Б., експерт з енергетичних питань Плачков І.В, народні депутати України.
Данілов наголосив на необхідності прийняття термінових рішень для збалансування роботи ринку електричної енергії, недопущення маніпуляцій на ньому та захисту інтересів населення держави.
За результатами засідання прийнято рішення узагальнити висловленні пропозиції та у триденний строк подати Секретареві РНБО України план конкретних заходів з подолання проблемних питань на ринку електричної енергії для доповіді Президентові України Володимиру Зеленському.
Нагадаємо, серед головних проблем енергоринку:
— відкриття імпорту електроенергії з РФ та Білорусії за так званими “правками Геруса” на фоні профіциту виробництва електроенергії в Україні;
— зобов‘язання України перед європейськими партнерами підвищувати “зелену” енергетику та одночасно виплачувати “зеленим” інвесторам законодавчо зафіксовані тарифи;
— профіцит електроенергії через падіння промисловості та попиту, зокрема у зв‘язку з карантином, що вплинуло на зміни енерго балансу, та зниження з боку “Укренерго” потужності атомної генерації.
Зазначимо, що попри зниження потужності АЕС, вона залишається домінуючою на енергоринку. За даними “Енергоатому”, з початку року частка АЕС у загальному обсязі енергетики Україні становить 56,2%, а у травні АЕС виробили навіть на 11% більше, ніж передбачено прогнозом, погодженим керівником “Енергоатому”. 
https://www.unn.com.ua/uk/news/1872559-u-rnbo-doruchili-zibrati-propozitsiyi-vregulyuvannya-energorinku-v-tridenniy-termin
 
 
Укренерго впроваджує Систему керування обмеженнями ВДЕ

НЕК «Укренерго» впроваджує Систему керування обмеженнями ВДЕ – програмне забезпечення, яке дозволить автоматизувати формування та надання оперативних диспетчерських команд на зміну поточного навантаження генерації з ВДЕ.
Система дозволяє надавати такі команди одночасно на велику кількість електричних станцій. При цьому буде збережено принципи пропорційності та недискримінаційності при застосуванні обмежень генерації.
Доступ до Системи керування обмеженнями ВДЕ здійснюється відповідно до технічних вимог, визначених в інструкції для організації каналів зв’язку, яку розміщено на корпоративному сайті НЕК «Укренерго» в розділі «Єдине вікно (Приєднання)» у вкладці «Система керування обмеженнями ВДЕ». 
Система значно вдосконалює і спрощує обмін інформацією між оператором системи передачі та учасниками ринку, налагоджує оперативну взаємодію, а також усуває ризики помилок при обміні оперативними командами та є одним з інструментів забезпечення надійної роботи ОЕС України. Також вона передбачає автоматичне архівування історії команд, що дозволяє моніторити їх виконання генерацією
Нагадаємо, що диспетчерські команди на обмеження генерації з ВДЕ надаються для забезпечення операційної безпеки енергосистеми у випадках, коли наявний профіцит електроенергії і водночас вичерпано всіх інші можливості для балансування (пропозицій учасників балансуючого ринку, можливості роботи ГАЕС в насосному режимі тощо. Виконання команд диспетчера є обов’язковим на підставі положень Закону України «Про ринок електричної енергії» (абз. 3 п.5 ст.68 розділу XIV та п.6 ст.44 розділу V), порушення зазначених норм тягне за собою санкції з боку НКРЕКП у вигляді накладання штрафу.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-testuye-systemu-keruvannya-obmezhennyamy-vde/
 
 
Кабмін затвердив механізм проведення аукціонів у формі спеціальних сесій

Кабінет Міністрів України затвердив внесення змін до постанови №499 КМУ від 5 червня 2019 р. щодо проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами.
Відтепер запроваджено новий вид аукціонів - у формі спеціальних сесій з продажу пакетів лотів за двосторонніми договорами. На таких аукціонах мають право продавати електроенергію НАЕК «Енергоатом» у межах 5% від обсягу відпуску за місяць, а також інші учасники ринку, що відповідають встановленим вимогам. Покупцями на таких аукціонах можуть бути учасники, які купують електроенергію виключно для власного споживання, частка електроенергії у собівартості продукції яких становить не менше 30%.
Напередодні робоча група розробила механізм, що регламентує продаж електроенергії на спеціальних сесіях з продажу пакетів лотів. Порядком проведення таких аукціонів визначається продаж електроенергії неподільними пакетами лотів:
·                 100 лотів — за довгостроковими двосторонніми договорами (з періодом відпуску до 12 місяців, але в межах одного року);
·                 50 лотів — за середньостроковими (до 6 місяців);
·                 25 лотів — за короткостроковими (до 3-х місяців).
Кінцевий строк таких договорів не може перевищувати 31 грудня 2020 року.
Ціна електроенергії на спеціальних аукціонах не має бути нижчою за середньозважену фактичну ціну виробленої електроенергії у квітні-травні 2019 року.
Метою цих змін є створення умов для забезпечення стабільності цін на електроенергію для великих непобутових споживачів електричної енергії через укладення довгострокових двосторонніх договорів на продаж електроенергії та гарантоване надходження коштів для генеруючих підприємств.
https://www.ueex.com.ua/presscenter/news/kabmin-zatverdiv-mehanizm-provedennya-auktsioniv-u-formi-spetsia/
 
 
Борги "Гарантованого покупця" сягнули 20 мільярдів – Міненерго

Борги державного підприємства "Гарантований покупець" перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел та НАЕК "Енергоатом" загалом становлять 20 млрд грн.
Про це під час засідання комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ 4 червня заявила т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславець.
"Заборгованість "Гарантованого покупця" з ВДЕ вже становить 14 млрд грн, ще 6 млрд грн підприємство винне НАЕК "Енергоатом".
Таким чином, ми маємо борги "Гарантованого покупця" розміром 20 млрд грн", - підкреслила Буславець.
За її словами, НАЕК "Енергоатом" та "Центренерго" недотримуються прогнозного балансу і це призводить до того, що "багато вугілля залишається невиробленим".
Також Буславець зазначила, що очікує від нового керівництва "Центренерго" більшої взаємодії з державними шахтами та виплати боргів.
 "Я сьогодні з ним (з новим керівником "Центренерго" Олександром Корчинським  -ред). зустрічалася, цю людину я знаю по попередній роботі - він не міг розповісти, що відбувається в "Центренерго", і не міг відповісти на конкретні питання. Я думаю, в найближчий тиждень він попрацює і надасть своє бачення розвитку ситуації", - додала вона.
Кабмін на засіданні 20 травня зменшив обов'язкову частку електроенергії НАЕК "Енергоатом" у рамках механізму ПСО та вивів це підприємство на ринок двосторонніх договорів. В Енергетичному співтоваристві заявили, що процес ухвалення постанови - незаконний.
Водночас в Енергетичному співтоваристві заявили, що процес ухвалення постанови - незаконний (Посилання на документ).
"Процес ухвалення постанови не був прозорим і не відповідав закону. Відповідно до ст. 62 ЗУ "Про ринок електричної енергії", пропозиції щодо обсягів та умов ПСО готуються НКРЕКП після консультацій з секретаріатом Енергетичного співтовариства. Попередній уряд ігнорував це положення, і ви продовжуєте це", - йдеться у листі директора секретаріату Енергетичного співтовариства Янеза Копача до в.о. міністра енергетики Ольги Буславець, який є у розпорядженні Економічної правди.
23 квітня в.о. міністра енергетики Ольга Буславець заявила про кризу неплатежів на ринку електроенергії та "колосальні" борги учасників ринку, зокрема, НЕК "Укренерго" та ДП "Гарантований покупець". Заборгованість населення перед постачальниками електроенергії становить 4,7 млрд грн.
https://www.epravda.com.ua/news/2020/06/5/661433/
 
 
"ДТЕК Енерго" поки не досягла домовленості зі спецкомітетом власників 35% єврооблігацій-2024 про їх реструктуризацію, переговори тривають

Група DTEK Energy B.V. обговорює зі спеціальним комітетом власників облігацій, які представляють приблизно 35% непогашеної основної суми боргу з єврооблігацій з погашенням у 2024 році і ставкою 10,75%, а також зі спецкомітетом банків-кредиторів реструктуризацію заборгованості групи.
"Нині група не дійшла згоди із спеціальним комітетом власників облігацій і спеціальним комітетом банків-кредиторів щодо реструктуризації, дискусії тривають", - йдеться в повідомленні "ДТЕК Енерго" на її сайті в п'ятницю.
Згідно з ним, фінансовими і юридичними радниками "ДТЕК Енерго" виступають Houlihan Lokey і Latham & Watkins LLP, юридичним консультантом спецкомітету власників єврооблігацій - Dechert LLP, фінансовими і юридичними радниками спецкомітету банків-кредиторів - Rothschild & Cie і Hogan Lovells International LLP.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/667185.html

 
Ольга Буславець обговорила з Послом ЄС Матті Маасікасом енергореформу в Україні

В. о. Міністра енергетики Ольга Буславець провела онлайн-зустріч з керівництвом Представництва ЄС в Україні.
Сторони обговорили низку питань щодо функціонування ринку електричної енергії, кроки у напрямку забезпечення стабільності електроенергетичної системи та подальше співробітництво з ЄС.
Ольга Буславець підтвердила позицію, що стратегічне партнерство України ЄС у галузі енергетики спрямоване на підвищення енергетичної безпеки, розвиток енергосектору та інтеграцію енергетичних ринків України з ринками ЄС.
«Для нас важливо забезпечити безпечну, конкурентоспроможну та стабільну роботу енергетичної системи шляхом проведення якісної реформи енергетичної галузі», - підкреслила в.о. Міністра.
Енергореформа в Україні проходить згідно з вимогами актів законодавства ЄС, що вже включені у Додаток XXVII Угоди про асоціацію з ЄС.
В Україні триває процес створення повноцінних ринків природного газу та електроенергії відповідно до енергетичного законодавства ЄС.
Зокрема, Міненерго у співпраці із Європейським енергетичним співтовариством розробляє нормативний документ для переходу на фінансову модель ПСО на ринку електроенергії.
Триватиме робота із інтеграції до ENTSO-E.
«Тільки спільна з ЄС робота з розвитку енергетичної інфраструктури та повне приведення українського законодавства у відповідність з європейськими нормами та стандартами створить сприятливі умови для інтеграції енергетичних ринків», - зазначила очільниця міністерства.
На сьогодні завершується робота з перегляду умов роботи «зеленої» енергетики. Зараз Міненерго забезпечує підготовку до підписання проекту Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом та виробниками електричної енергії з відновлюваних джерел енергії. Також на розгляд Кабінету Міністрів готується законопроект щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії.
«Міністерство, Кабінет Міністрів України та інші органи державної влади роблять усі необхідні кроки, щоб досягти компромісних рішень і підтвердити статус країни, яка виконує свої зобов’язання перед інвесторами», - наголосила Ольга Буславець.
У перспективі Україна прагне долучитися до реалізації цілей «Європейської зеленої угоди», нової політики ЄС до 2050 року.
Для гармонізації підходів до планування розвитку енергетичного сектору буде розроблено інтегрований план з енергетики та клімату на період з 2021 по 2030 роки. Застосована методологія його розробки буде відповідати принципам, які використовують європейські країни при розробці аналогічних планів.
Саме тому фахова експертна допомога від ЄС матиме ключове значення.
https://menr.gov.ua/news/35468.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами