Українська альтернативна енергетика: 30 серпня - 04 вересня 2021

Чорноморський банк торгівлі та розвитку допоможе Україні подолати проблеми пов’язані з Green Deal

Чорноморського банку торгівлі та розвитку допоможе країнам-учасникам, особливо Україні та Туреччині, подолати проблеми пов’язані з Green Deal. 
Про це заявив президент ЧБТР Дмитро Панкін, передає interfax.com.ua. 
«Green Deal Європейського Союзу дуже серйозно вплине на Туреччину, Україну та Росію, - сказав він на конференції у Салоніках, яка проходила наприкінці серпня. - Коли матимемо фінальні деталі від ЄС, ми повинні бути готовими до надання багатьох продуктів нашим членам".
За словами Дмитра Панкіна, у зоні ризику опиняться орієнтовані на експорт, у тому числі в ЄС, сектори, такі як випуск сталі, сировинних товарів.
«У цілому у рамках затвердженої цього літа стратегії до 2030 року ЧБТР координує свою роботу з цілями сталого розвитку ООН, збільшує фінансування екологічних проектів, у тому числі розвиваючи зовнішнє партнерство і залучаючи швидкозростаючий клас "зелених" інвесторів», - додав президент банку.
ЧБТР-міжнародна організація, що об'єднує 11 держав Організації Чорноморського Економічного Співробітництва. Частки Туреччини, РФ і Греції у капіталі складають по 16,5%, Румунії – 14%, України та Болгарії – по 13,5%, Азербайджану – 5%, Албанії – 2%, Вірменії – 1%, Грузії та Молдови – по 0,5%.
Банк покликаний сприяти економічному співробітництву, торгівлі та кооперації країн Чорноморського регіону.
Сплачений статутний капітал ЧБТР становить 0, 69 млрд євро, поточний портфель проектів - близько 2,3 млрд євро – щорічно нарощуватиметься на 5-7% і буде доведений до 4 млрд євро у 2030 році.
https://ecotown.com.ua/news/CHornomorskiy-bank-torgivli-ta-rozvitku-dopomozhe-Ukraini-podolati-problemi-pov-yazani-z-Green-Deal/
 
1200

На Луганщині підземне газове сховище переобладнають для зберігання водню

У Луганській області Краснопопівське підземне газове сховище можуть перевести на зберігання водню або його суміші з метаном.
Як повідомив Володимир Рудко головний інженер АТ "Укртрансгаз", таку можливість наразі вивчає оператор сховищ, передає interfax.com.ua. 
"Краснопопівське ПСГ розглядаємо для використання у пілотному проекті зі зберігання водню або суміші", - сказав він. - В Європі вже проводяться випробування щодо впливу водню на існуюче газотранспортне обладнання».
"Зараз словацька компанія NAFTA проводить тестування можливості використання компресорів, запірної арматури, трубопроводів: вони тестують різні режими, різні обсяги водню у метані, який можна пустити максимально, щоб не робити глобальну реконструкцію обладнання, - уточнив він. - Укртрансгаз зацікавлений і має намір співпрацювати з європейськими операторами з водневої тематики".
У систему "Укртрансгазу", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", загальною проектною місткістю 31 млрд куб. м, входить 12 підземних сховищ: Більче-Волицько-Угерське ПСГ (17,05 млрд куб. м), Угерське (1,9 млрд куб. м), Дашавське (2,15 млрд куб. м), Опарське (1,92 млрд куб. м), Богородичанське (2,3 млрд куб. м), Краснопартизанське (1,5 млрд куб. м), Солоховське (1,3 млрд куб. м), Олішевське (0,31 млрд куб. м), Пролетарське (1 млрд куб. м), Кегичівське (0,7 млрд куб. м), Краснопопівське (0,42 млрд куб. м) і Вергунське (0,4 млрд куб. м), яке знаходиться на тимчасово окупованій території.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Luganshchini-pidzemne-gazove-skhovishche-pereobladnayut-dlya-zberigannya-vodnyu/
 
 
В Україні вперше сертифікували авто, яке заправляється воднем

В Україні вперше сертифікували автомобіль японської марки Toyota, яка заправляється воднем.
Зробив це Олександр Рєпкін, президент Енергетичної асоціації «Українська воднева рада», передає hydrogen.ua. 
«Авто буде їздити українськими дорогами і тому вже пройшло відповідну сертифікацію та отримало українські номери, — розповідає він. — У нас пішло на це півтора місяця: процес був складним, оскільки це перша сертифікація і ризик її не пройти був великий - машину потрібно було правильно класифікувати, аби вона відповідала чинним стандартам безпеки».
Перший водневий автомобіль з українськими номерами поки будуть заправляти у Польщі.
Найближчим часом Українська воднева рада планує сертифікувати ще одне авто та встановити першу водневу заправку в Україні. «Одна з передових країн у сфері водневої енергетики — Японія, котра навіть цьогорічні Олімпійські ігри зробила максимально екологічними завдяки водню, - каже Олександр Рєпкін. – Тому перша українська воднева машина саме японського виробництва».
Він запевнив, що відтепер на розмитнення водневої машини в Україні знадобиться лише три дні.
«Водень — новий екологічний вид палива для авто, поїздів та літаків, який не продукує шкідливих викидів, що пришвидшують процес глобального потепління, - каже президент Української водневої ради. - Скоро водневі машини стануть такою ж буденністю, як і електрокари».
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-vpershe-sertifikuvali-avto-yake-zapravlya-tsya-vodnem/
 

На Харківщині успішно випробували на газовому полігоні суміш з 20% вмістом водню

У Чугуєві(Харківської області) провели успішні випробування по закачуванню 20%-ної концентрації водню у суміші з природним газом у шафові газорегулюючі пункти (ШГРП).
Тестування на навчальному полігоні влаштувала Регіональна газова компанія(РГК), передає interfax.com.ua. 
"ШГРП-ключова складова всієї газової системи країни - як тільки закінчаться комплексні випробування, включаючи тестування лічильників і труб, то газорегулюючі пункти як основний елемент забезпечення безпеки будуть придатні до роботи з 20%-ною сумішшю водню, - зазначив заступник керівника водневого проекту РГК Ігор Гоцик у коментарі порталу Green Deal. - В результаті безпека і безперебійність роботи будуть забезпечені".
Випробування проходять у рамках водневого проекту компанії і на даному етапі передбачають тестування 20% газоводневої суміші у ШГРП від заводу RGC Production з виробництва газового обладнання.
"RGC Production дотримується стандартів якості завдяки співпраці з міжнародними бізнес-партнерами, за допомогою яких ми комплектуємо нашу продукцію, - сказав керівник проекту RGC Production Олександр Волович у коментарі порталу Green Deal. - Зокрема, зараз всі п'ять типів ШГРП, встановлених на полігоні, обладнані італійськими регуляторами Pietro Fiorentini, які мають сертифікат на роботу з 20% сумішшю водню від виробника",
Олександр Волович наголосив, що продукція RGC Production унікальна у своєму роді, оскільки ніде у світі він не бачив H2-ready аналогів у такому комплексі. "Нарешті в Україні з'явилася своя технологічна продукція для роботи з воднем, - сказав Олександр Волович. - Надалі ми сподіваємося на реалізацію продукції за межами України".
За словами газовиків, 20%-ва концентрація водню у суміші з природним газом поки є найбільш оптимальною для діючої моделі газорозподільної системи України. При підвищенні концентрації водню спостерігається падіння тиску і витоку.
Раніше аналогічні випробування успішно завершилися на полігоні у Житомирській області.
Тести триватимуть місяць на полігонах у п'яти областях України. Нагляд за процесом тестування продукції RGC Production проводить світовий лідер у сертифікації та контролі якості процесів і продуктів Бюро Верітас (Bureau Veritas).
https://ecotown.com.ua/news/Na-KHarkivshchini-uspishno-viprobuvali-na-gazovomu-poligoni-sumish-z-20-vmistom-vodnyu/
 
 
Україна та США започаткували стратегічний діалог у сфері енергетики і клімату

Україна та США започаткували стратегічний діалогу у сфері енергетики і клімату.
Заяву було підписано у ході візиту президента Володимира Зеленського до Вашингтона, передає mind.ua. 
«Між Україною та США започатковано стратегічний діалог у сфері енергетики й клімату, – написав Володимир Зеленський. - Відповідну спільну заяву підписали міністр енергетики України Герман Галущенко та міністерка енергетики США Дженіфер Гренхолм».
Президент України Володимир Зеленський прибув у Вашингтон з офіційним візитом. Зустріч Зеленського і Джо Байдена перенесли на 1 вересня. Президент України перебуватиме у Вашингтоні 31 серпня й 1 вересня, після чого вирушить до Каліфорнії.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-ta-SSHA-zapochatkuvali-strategichniy-dialog-u-sferi-energetiki-i-klimatu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами