Українська альтернативна енергетика: 27.04-03.05.2020

00

На Дніпропетровщині збільшилася кількість домашніх сонячних електростанцій


За перший квартал 2020 року домогосподарства Дніпропетровщини, що самостійно виробляють електроенергію для своїх потреб, а надлишок продають у мережу, згенерували понад 16,3 млн кВт·год «зеленої» електроенергії – це у 5 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року. З початку січня в області стало на 500  власників домашніх сонячних електростанцій більше та наразі їх кількість складає 3202.
 Дніпропетровщина залишається лідером в Україні за кількістю домогосподарств, що виробляють електроенергію для власних потреб, а надлишок продають у мережу.  За кожну кіловат-годину електроенергії постачальник YASNO здійснює нарахування та виплати просьюмерам за «зеленим» тарифом, встановленим державою. Загалом лише за три місяці 2020 року постачальник придбав у власників домашніх сонячних електростанцій понад 14,6 млн кВт·год електроенергії. Таким чином, цього року просьюмери області вже заробили 56 млн грн.
Найбільше домогосподарств, що перетворюють сонячну енергію на електричну у Новомосковському районі — там встановлено 459 домашніх електростанцій.
«Піклуючись про клієнтів, ми активно розвиваємо енергоефективний напрямок, щоб допомогти мешканцям Дніпропетровщини бути енергонезалежними й отримувати додатковий дохід. Це можливо із домашніми сонячними панелями, які постачальник YASNO встановлює «під ключ». Обрати їх можна на сайті YASNO, не виходячи з дому», – сказав директор YASNO в Дніпропетровській області Юрій Федько.
За даними «Держенергоефективності» в Україні 22 тисячі родин встановили сонячні електростанції. Загальна потужність установок – 553 МВт.
https://vesti.dp.ua/na-dnipropetrovshhini-zbilshilasya-kilkist-domashnih-sonyachnih-elektrostantsij/
 
   
В Україні виробили понад 62 тис Гкал тепла з біопалива

В Україні розташовані переважно у невеликих містах котельні на біопаливі виробили понад 62 тис Гкал тепла у минулому опалювальному сезоні.
Як зазначають у групі компаній «Укртепло», котельні потужністю 0,5–1 МВт обігрівають дитячі садки, школи, лікарні, передає . 
 «Оскільки біопаливо дешевше за природній газ місцеві органи влади менше коштів витрачають на опалення, скорочуючи при цьому споживання імпортного палива, - наголошують у компанії. - Загалом наші котельні у минулому опалювальному сезоні замістили понад 9 млн кубометрів газу і зекономили щонайменше 38 млн грн».
Наразі «Укртепло» розвиває масштабні проекти у відновлюваній енергетиці. «Завершуємо будівництво біоТЕЦ в Овручі (Житомирська область) потужністю 5,9 МВт, будуємо біоТЕЦ в Токмаку (Запорізька область) – потужністю 8,6 МВт, - розповідає співзасновник «Укртепло» Іван Надєїн. – До того ж восени 2019 року розпочали роботу нові об’єкти «Укртепло» – сонячна електростанція на Вінниччині загальною потужністю 4,2 МВт і біогазова станція у Маріуполі потужністю 2,7 МВт».
«Одночасно ми залишаємо у нашому портфелі проектів котельні на біопаливі, бо саме з них ми починали свою роботу у 2011 році і зараз ці об’єкти, крім комерційної, виконують важливу соціальну функцію», – зауважує Іван Надєїн.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-virobili-ponad-62-tis-Gkal-tepla-z-biopaliva/
 
 
В Одесі встановили 105 сонячних колекторів на новому шкільному комплексі

На даху нової Міжнародної академічної школи «Одеса» встановили 105 сонячних колекторів.
 Сонячні колектори австралійського виробництва забезпечуватимуть чотириповерховий навчально-спортивний комплекс площею 17 тис. Кв метрів гарячою водою і теплом цілий рік. Гаряча вода буде використовуватися також для першого і єдиного в Одесі басейну в освітній сфері.
«У сонячні дні будуть працювати геліоустановки, а при похмурій погоді будуть використовувати теплові насоси, - розповідає ініціатор проекту. - Газова 12 модульна котельня з німецьким і італійським обладнанням дозволить економити дороге паливо і забезпечить високу аварійну і пожежної безпеки». Тепловий пункт створений за принципом розумного управління.
Площа навчальних класів в новому навчальному комплексі «Одеса» складе 10 тис кв метрів. Цього року школа готується прийняти 1100 дітей.
https://elektrovesti.net/70727_v-odesse-ustanovili-105-solnechnykh-kollektorov-na-novom-shkolnom-komplekse
 
 
Центральний ГЗК переходить з природного газу на біопаливо

Компанія Метінвест реалізує на Центральному ГЗК енергоефективний проект по заміщенню природного газу біологічним паливом. Новий вид палива використовується на фабриці огрудкування в роботі обпалювальної машини ОК-324. Заходи дозволили скоротити споживання газу і знизити витрати на 20,6 млн грн.
 Випалювальна машина ОК-324 задіяна в термообробці окатишів. На даній ділянці продукцію зневоднюють і надають міцність. У цьому технологічному процесі як джерело теплової енергії використовувалося близько 95% природного газу, споживаного Центральним ГЗК. З можливих варіантів економії ресурсів на комбінаті зупинилися на технології заміщення природного газу біопаливом - роздробленої лушпинням соняшнику.
Максим Стрілець, начальник відділу енергоменеджменту Центрального ГЗК компанії Метінвест:
«Під час модернізації обпалювальної машини для перевірки технології ми замістили новим паливом 20% використовуваного газу. Експериментальний період, який тривав понад рік, підтвердив економічний ефект проекту, тому ми плануємо поступово збільшити обсяг заміщення до 45% ».
Дмитро Шевчик, генеральний директор Центрального ГЗК:
«Скорочення споживання енергоресурсів - загальносвітова тенденція. І компанія Метінвест шукає підходи для ефективного зниження енерговитрат в виробничих процесах. На Центральному ГЗК ми встановлюємо світлодіодне освітлення в цехах, на фабриках і на інших промислових ділянках підприємства. Раніше реалізували ряд спільних проектів з компанією ДТЕК ЕСКО, модернізувавши насоси збагачувальної фабрики. Новий проект - ще одна можливість для комбінату внести свій внесок в економію енергії, споживаючи її раціонально ».
https://1kr.ua/news-57244.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами