Українська альтернативна енергетика: 27.01-02.02.2020

SPP UGV

Частка електрики з відновлюваних джерел у листопаді зросла більш як утричі

В Україні частка електроенергії з відновлюваних джерел (сонячні та вітрові електростанції, біомаса) у листопаді 2019 року зросла до 4,1% у загальній структурі виробництва електроенергії - проти 1,7% станом на листопад попереднього року.
Такі дані оприлюднило Міністерство енергетики та захисту довкілля за підсумками листопада та 11 місяців 2019 року.
 За даними Мінекоенерго, у листопаді 2019 року обсяг виробництва електричної енергії електростанціями, які входять до Об’єднаної енергетичної системи (далі - ОЕС) України, становив 13038,1 млн кВт-год, з них 528,9 млн кВт-год (4,1%) - електроенергія з відновлюваних джерел енергії, тоді як у листопаді 2018 року обсяг виробництва електричної енергії електростанціями України становив 14544,8 млн кВт-год, з них 192,3 млн кВт-год (1,3%) - електроенергія з відновлюваних джерел енергії.
"За листопад 2019 року виробництво електроенергії відновлюваними джерелами енергії (ВДЕ) – електростанціями, що використовують вітрову, сонячну енергію та енергію з біомаси (далі – ВЕС, СЕС, біомаса) порівняно з показником 2018 року збільшилось на 336,6 млн кВт-год або на 175,0% та становило 528,9 млн кВт-год", - зазначили у Мінекоенерго.
Частка електроенергії, виробленої ТЕС та ТЕЦ, скоротилася з 38,1% у листопаді 2018 року до 32,0% у листопаді 2019 року.
"Тепловими електростанціями та теплоелектроцентралями (далі ТЕС та ТЕЦ) вироблено 4 179,1 млн кВт-год електроенергії, що на 1 358,2 млн кВт-год, або на 24,5% менше, ніж за листопад 2018 року", - зазначили у міністерстві.
У Мінекоенерго навели також дані про обсяги та структуру виробництва електроенергії за 11 місяців минулого року.
Так, обсяг виробництва електричної енергії електростанціями, які входять до ОЕС України, скоротився на 2,6% порівняно з відповідним періодом 2018 року - до 139,7 млрд кВт-год.
Найбільше скорочення виробництва за 11 місяців - на 36,3% від аналогічного минулорічного показника - відбулося на ГЕС та ГАЕС, а збільшення зафіксоване лише у сегменті відновлюваних джерел - на 108,7%.
Як повідомляв Укрінформ, за оперативними даними Держенергоефективності станом на 1 січня 2020 року, у 2019 році близько 3,7 млрд євро інвестовано у рекордні 4500 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики в Україні.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2856407-castka-elektriki-z-vidnovluvanih-dzerel-u-listopadi-zrosla-bils-ak-utrici.html
 
 
ЄБРР виділить Україні кошти на збільшення інвестицій в "зелену" енергетику

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) виділить 50 млн євро Україні, Йорданії, Лівану та Тунісу на збільшення інвестицій в відновлювані джерела енергії (ВДЕ).
Про це йдеться в повідомленні ЄБРР, передають Українські Новини.
"ЄБРР і Європейський союз (ЄС) погодили нову програму фінансових гарантій на суму 50 млн євро, спрямовану на збільшення інвестицій у відновлювану енергетику в Україні та в південному сусідстві ЄС, з особливим наголосом на Йорданію, Ліван і Туніс", - йдеться в ньому.
Повідомляється, що це перша гарантійна програма ЄБРР, яка отримала фінансування через план зовнішніх інвестицій ЄС.
Також відповідно до нової програми ЄБРР надасть гарантії кредиторам, таким як місцеві комерційні банки, що дозволить їм фінансувати проекти поряд з кредитами ЄБРР.
Очікується, що гарантія допоможе отримати загальний обсяг інвестицій до 500 млн євро.
https://ukranews.com/news/679083-ebrr-dast-ukraine-sredstva-dlya-uvelicheniya-investitsij-v-vie
 
 
У Мені добудували сонячну електростанцію

У Мені добудували сонячну електростанцію потужністю 9 мегават. Її збудувало вінницьке підприємство «САНВІН 28» у рамках проекту «+KNESS». Будівництво почали торік у вересні і витратили на це 9 мільйонів доларів.
30 тисяч 978, саме стільки фотоелектричних панелей розмістили у Мені на ділянці за сміттєзвалищем.
«Потужність цієї станції 9 мегават, пікова потужність 9 з половиною мегават і ця енергія буде заходити а єдину систему України і розподілятися по мірі потреби. На цій станції використанні панелі власного виробництва, українські. Ці панелі виробляє завод наш, який знаходиться в місті Вінниця, який входить в складі групи «Kness», - пояснює Сергій Ригун.
Збудувала сонячну електростанцію компанія «САНВІН 28».
«Площа ділянки на якій побудова станція - 18 гектарів. Кількість панелей - десь 31 тисяча. Потужність однієї панелі приблизно 380 ват, там три види панелей».
Будівництво сонячної електростанції розпочали торік у вересні.
«Вартість її складає приблизно 9 мільйонів доларів», - каже голова облдержадміністрації Андрій Прокопенко.
Працюватиме на сонячній електростанції до 20 людей, сказав міський голова Геннадій Примаков. Енергія, яку тут вироблятимуть - це майже вся електроенергія, яку споживає Менський район, каже заступник комерційного директора компанії «Чернігівобленерго» Іван Заровний,
«Ми очікуємо, що найближчим часом всі роботи з боку замовника завершаться і її можна під’єднати до розподільчих мереж. Що стосується її потужності, то для розуміння 9 - це така потужність, яка в літній час може забезпечити майже весь Менський район електричною енергією. Однак треба розуміти, що її ефективність залежить від доби, а також чи це літній час чи зимовий, тобто вона буде генерувати потужність і в зимовий час однак це буде не 9 мегават. Мабуть 2-3 мегавати, це залежить від ефективності сонячних панелей».
Нині сонячна електростанція не працює. Коли це станеться, каже Іван Заровний, окупите себе зможе впродовж 8 років.
https://suspilne.media/10601-u-meni-dobuduvali-sonacnu-elektrostanciu/
 
 
Електрокроссовер Jaguar I-Pace став найбільш продаваним новим електромобілем в Україні за підсумками 2019 року, обігнавши Tesla і BMW

Український підрозділ компанії Jaguar повідомило, що лідером сегменту нових електромобілів в 2019 році став електрокроссовер Jaguar I-Pace (а не Hyundai KONA Electric). Цей електромобіль вибрали 148 покупців в Україні, що склало 22% частки ринку.
Для порівняння - нові електромобілі Tesla (всі моделі сумарно - Model 3, Model X, Model S) і BMW охопили 20% і 13% українського ринку відповідно.
Представлений українцям в грудні 2018 року перший повністю електричний автомобіль Jaguar вже за перший рік продажів став лідером у своєму сегменті. За 2019 рік в Україні було зареєстровано 148 електромобілів I-PACE, що склало майже половину реєстрацій Jaguar в країні за цей період (43%).
 
Представники бренду відзначили, що в порівнянні з дизельним двигуном, електрокар I-PACE заощадить до 150 тис. Гривень за три роки використання авто. Раніше експерти підрахували, що для пробігу в 2500 км йому вистачить заряду вартістю 400 гривень за нічним тарифом (функція Timed Charging ідентифікує точний час підзарядки) і 800 гривень - за денним. Аналог для дизельного авто складе 5350 гривень.
Також вони згадали довгий ряд нагород I-PACE - тільки в 2019 році електрокроссовер отримав 66 світових нагород. Серед них «Автомобіль 2019» (World Car of the Year), «Європейський автомобіль року» (European Car of Year), «Найбільш екологічно чистий автомобіль 2019» (World Green Car), «Кращий автомобільний дизайн 2019» (World Car Design of the Year).
https://itc.ua/news/elektrokrossover-jaguar-i-pace-stal-samym-prodavaemym-novym-elektromobilem-v-ukraine-po-itogam-2019-goda-obognav-tesla-i-bmw/
 
 
Український стартап Go To-U пройшов в Techstars. Компанію оцінили в $ 3 млн

Український стартап Go To-U пройшов в акселератор Techstars за програмою Smart Mobility Accelerator. Вона проходить в Турині.
 Go To-U створює платформу для об'єднання бізнесів, які володіють зарядними станціями, і власників електромобілів. Зараз в мережі більше 60 000 станцій по всьому світу. Користувачі можуть забронювати чарджер, а також спланувати маршрут і скористатися іншими бонусами.
https://ain.ua/2020/01/28/go-to-u-techstars/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами