Українська альтернативна енергетика: 06-12.05.2019



Насалик пояснив, чим для українців вигідне обмеження «зеленого» тарифу


Закон про «зелені» аукціони стримуватиме зростання тарифів на електроенергію для населення, обмеживши «зелений» тариф.
Про це під час години запитань до уряду сказав міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, повідомляє кореспондент Укрінформу.
«Вчора законом виправляли помилку, якою були зафіксовані найвищі у Європі тарифи. Не право Верховної Ради формувати тарифи, це право незалежного регулятора. Вчора Верховна Рада нарешті обмежила тарифи, які виходять за рамки розумного», - сказав Насалик.
Він наголосив, що «зелений тариф» зберігається для домашніх домогосподарств розміром до 50 кВт.
«Вони генерують для себе, а не на ринок. Як би ми цього не зробили, споживачам довелось би платити по 4 гривні (за кіловат- годину - ред.). Спитайте, чи готові вони?» - додав Насалик.
Як повідомлялося, вчора парламент ухвалив закон про «зелені» аукціони. Згідно із законом, нинішня система підтримки суб’єктів господарювання «зеленими» тарифами буде діяти до 2030 року. Документ передбачає впровадження «зелених» аукціонів із 2020 року та обов’язкову участь у них інвесторів сонячних електростанцій потужністю понад 1 МВт та вітроелектростанцій потужністю понад 5 МВт.
Передбачено знизити чинний «зелений» тариф для сонячних електростанцій до 2020 року на 25%, а у 2021–2023 роках - на 2,5% щорічно. Для вітрових електростанцій потужністю понад 2 МВт тариф пропонують знизити до 2020 року на 10% без подальшого щорічного зниження. Тариф на енергію з біомаси та біогазу запропоновано зберегти на нинішньому рівні.
Для домашніх сонячних електростанцій потужністю до 50 кВт тариф планують знизити на 10% до 2020 року.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2689882-nasalik-poasniv-cim-dla-ukrainciv-vigidne-obmezenna-zelenogo-tarifu.html


План затверджений: в селі Долинівка Арцизького району скоро з’явиться сонячна електростанція

Глава Арцизької райдержадміністрації Сергій Парпуланській дав старт будівництву сонячної електростанції в селі Долинівка.
Сьогодні голова Арцизької районної державної адміністрації Сергій Парпуланській підписав розпорядження про затвердження плану території під розміщення генеруючої електростанції в селі Долинівка. Енергогенеруючий об’єкт потужністю 50 МВт буде розміщений на площі 96,3 га.
Наступним етапом реалізації проекту стане укладення договору з підприємством альтернативної енергетики з оренди землі.
«Найближчим часом буде підписано договір оренди землі, що буде сприяти збільшенню бюджету Долинівської сільської ради більш ніж в 2 рази», - повідомляє районний голова.
Відзначимо, що у вересні 2018 року райдержадміністрацією було укладено договір оренди землі з ТОВ «Арциз-Солар» для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування сонячних батарей на території Павлівської сільської ради. Згідно з угодою, до бюджету Павлівської сільської ради за рік від оренди землі буде надходити три мільйони 321 тисяч гривень.
https://bessarabiainform.com/2019/04/plan-utverzhden-v-sele-dolinovka-artsizskogo-rajona-skoro-poyavitsya-solnechnaya-elektrostantsiya/


В Кам’янці хочуть збудувати три біогазові установки з переробки курячого посліду

Трастовий фонд Фінляндії обрав два міста – Київ та Кам’янець-Подільський, де планується впровадити пілотні проекти з будівництва біогазових установок з відходів виробництва.
Як нагадали у прес-службі мерії, в межах Кам’янця є два потужних переробних підприємства – ДП «Довжоцький спиртзавод» та ПАТ «Авіс», які мають відходи виробництва барду та курячий послід, тому будівництво установок є доцільним. Проект попередньо погоджений із Трастовим фондом Фінляндії і через отримання гранду на суму 300 тис. євро планується розробити проектно-кошторисну документацію.
В подальшому, після тендеру, на території Кам’янця–Подільського буде збудовано три біогазові установки, які вироблятимуть біогаз насамперед із курячого посліду, і вже потім барди, намулу та інших відходів рослинництва.
Для цього з 6 по 7 травня до міста завітають фахові спеціалісти з міста Гельсінкі аби обстежити ділянки виділені під будівництво. Будівництво таких об’єктів дасть можливість додатково мати не лише 8 млн кубів біогазу, а насамперед є абсолютно нешкідливим для навколишнього середовища, екології та людей, резюмують у мерії.
https://vdalo.info/v-kam-yanczi-hochut-zbuduvaty-try-biogazovi-ustanovky-z-pererobky-kuryachogo-poslidu/


У всіх районах Одеси встановили зарядні станції для електромобілів

В Одесі встановили зарядні станції для електромобілів на 15 паркувальних майданчиках міста.
Розробку схем розміщення майданчиків для паркування і зарядки електромобілів КП «Одестранспарксервіс» початок в 2018 році.
Сьогодні майданчики для паркування обладнані станціями для зарядки електротранспорту за такими адресами: вул. Ак. Королева, 80, просп. Небесної Сотні, 30а; вул. Космонавта Комарова, 2; просп. Ак. Глушко, 22/24; вул. Ак. Філатова, 21; вул. Ак. Філатова, 60/1; Фонтанська дорога, 27; вул. Жуковського, 38; вул. Сегедська, 17; вул. Рішельєвська, 11, вул. Буніна, 18; вул. Пантелеймонівська, 88/1; просп. Шевченка, 19; вул. В. Висоцького, 2а вул. С. Палія, 120; вул. Кримська, 70/1.
Найближчим часом планується розміщення та обладнання зарядних станцій на майданчиках для паркування ще на трьох вулицях: Комітетської, Колонтаївській, Пастера.
Зарядки сприятимуть розвитку в Одесі екологічного транспорту, який знижує рівень забруднення повітря.
https://elektrovesti.net/65530_vo-vsekh-rayonakh-odessy-ustanovili-zaryadnye-stantsii-dlya-elektromobiley


У Харківській області запустили СЕС на 3,9 МВт з рекордною для України кількістю геошурупів

Завершена і запущена в генерацію перша в Харківській області промислова сонячна електростанція «Мерефа» потужністю 3,9 МВт. Реалізований проект цікавий з точки зору застосованих в ньому рішень.
Мова про застосування більше 5000 шт. геошурупів - спеціальних гвинтових паль, на яких були змонтовані металеві конструкції фотоелектричних модулів СЕС. Дане рішення було розроблено командою проектувальників ЕРС-ІНЖИНІРИНГ і реалізовано будівельно-монтажними бригадами через складність гідрогеологічних умов місцевості (заболоченість і небезпека підтоплення).
Також при зведенні об’єкту були застосовані спеціальні фундаменти КТП і адміністративних будівель. Зауважимо, що в таких масштабах використання геошурупів в Україні ще не застосовувалося.
Що стосується технічних характеристик нової сонячної електростанції, то генерують сонячну енергію 13680 фотоелектричних модулів TALESUN потужністю 325 Вт кожен, перетворять її в електрику - інвертори FRONIUS потужністю 27 кВт і суматори EDS, а передають змінний струм напругою 6 кВ в мережі «Харківобленерго» сім комплектних трансформаторних підстанцій КТП серії Module потужністю по 630 кВА.
Підключення КТП до мереж розподіляє компанії виконано за допомогою повітряно-кабельної лінії 6 кВ з використанням самонесучого ізольованого проводу СІП-3.
https://elektrovesti.net/65528_v-kharkovskoy-oblasti-zapustili-ses-na-39-mvt-s-rekordnym-dlya-ukrainy-kolichestvom-geoshurupov


Інвестор встановить станцію для викачування біогазу з Грибовицького полігону

Під час засідання сесії 25 квітня депутати Львівської міської ради погодили передачу земельної ділянки під станцію дегазації Грибовицького сміттєзвалища. За відповідну ухвалу проголосувало 40 депутатів.
Станцію дегазації встановить фірма «Кліар Енерджі» на земельній ділянці площею 0,06 га. Спочатку компанія має під’єднати додаткові електричні мережі на полігоні (250 кВт/год), збудувати та під’єднати трансформаторну підстанцію та сплатити по 1 млн грн інвестиційних внесків у розвиток соціально-економічної інфраструктури Грибовицької та Малеховської сільських рад. Повноцінно дегазацію почнуть проводити приблизно влітку.
«Місто буде отримувати частину доходів цього підприємства у вигляді відрахування у сумі 12% від обороту. Вкінці минулого року ЛКП «Збиранка» та ЛКП «Зелене місто» отримали передоплату у розмірі 30% від планових надходжень у 2019 році», – розповів директор ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря.
З компанією «Кліар Енерджі» підписали угоди на проведення дегазації сміттєзвалища декілька великих українських міст, зокрема Кременчук, Івано-Франківськ, Тернопіль, Луцьк.
Згідно із даними бізнес-платформи YouControl, директором компанії «Кліар Енерджі»є колишній (2013-2014 рр.) голова Бориспільскої РДА Андрій Гріненко, який також є одним із власників компанії. Разом із Гріненком цією фірмою володіють власники кількох фармацевтичних компаній Петро Багрій та Михайло Кучірка. Ще 10% компанії належить київській фірмі «ОВАМО КЕПІТАЛ».
Нагадаємо, Грибовицьке сміттєзвалище готують до рекультивації, яка триватиме у два етапи. Зараз переоснащено станцію очистки фільтратів: її продуктивність збільшено до 250 кубічних метрів на добу. Також виконано роботи з посилення дамби, влаштовано 15 моніторингових газових свердловин.
https://zaxid.net/investor_vstanovit_stantsiyu_dlya_vikachuvannya_biogazu_z_poligonu_u_gribovichah_n1477028

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами