Українська альтернативна енергетика: 05-11.11.2018



П’ять найбільших асоціацій відновлюваної енергетики України виступають за термінові зміни в законодавстві


Асоціації ВДЕ наполягають, що впровадження аукціонної моделі стимулювання ринку відновлюваної енергетики необхідно для подальшого розвитку ринку і недопущення погіршення інвестиційного клімату в країні.
Ключові гравці ринку відновлюваної енергетики наполягають на необхідності термінового впровадження законодавчих змін на ринку зеленої енергетики України. Сьогодні, зокрема, відбулося підписання меморандуму, який містить узгоджену позицію профільних асоціацій по переходу на тендерний механізм стимулювання галузі, скорочення «зелених тарифів» і стимулювання малої генерації з чистих джерел.
Учасники заходу, що включають понад 80% всього сектора відновлюваної енергетики, подали узгоджену позицію ключових гравців ринку щодо переходу на аукціонну модель підтримки. Вони наполягають на необхідності термінового введення таких змін на ринку зеленої енергетики України.
Так, голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олексій Оржель зазначив, що зміна механізму стимулювання відновлюваної енергетики в Україні неминуче. Це в інтересах відповідального бізнесу і тих, хто вболіває за розвиток зеленої енергетики.
«Дані процеси повинні відбутися якомога швидше, в першу чергу в законодавстві. Будь-яке затягування процесу призведе до погіршення інвестиційного клімату в галузі і країні в цілому », - вважає Олексій Оржель.
Асоціації ВДЕ наполягають, що впровадження аукціонної моделі стимулювання ринку відновлюваної енергетики необхідно для подальшого розвитку ринку і недопущення погіршення інвестиційного клімату в країні.
Голова правління біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха запевнив, що така модель дозволить взяти участь всім бажаючим і поборотися за свою ціну. А з кожним, хто пройде аукціон буде гарантовано підписаний договір. Таким чином отримана ціна на тендері, буде об’єктивною і такою, за яку інвестору буде цікаво вкладати кошти в об’єкти будівництва під «зелені» енергопроекти.
Голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков розповів, що ринок відновлюваної енергетики в Україні стає конкурентним. На нього заходять провідні світові компанії такі як General Electric, Nordex, інші компанії з розвитку вітрової енергетики.
«Для цього ми і створили цей Меморандум як основу для впевненості. Це документ, який розставив ключові позиції по своїх місцях і дасть зелене світло інвестиційному потокам в нашу країну. Адже інвестори самі зацікавлені в чітких правилах і згодні себе обмежувати », - повідомив Андрій Конеченков.
Серед інших пропозицій, документ передбачає узгоджену позицію щодо впровадження нової системи підтримки в законопроекті не пізніше 1 січня 2020 року, встановлення порядку проведення аукціонів Кабінетом Міністрів України та використання в якості майданчика електронної торгової системи «Prozorro»; зниження діючих «зелених» тарифів з 2020 року і відсутність ретроспективних змін для діючих об’єктів ВДЕ.
Важливо відзначити, що дані ініціативи не погіршують умови для малої генерації - нові умови і аукціонна модель діяти тільки для потужностей від 10 МВт, а для об’єктів ВДЕ до 1 МВт пропонується спрощення системи отримання «зеленого» тарифу.
Нагадаємо, влітку цього року в парламенті був зареєстрований законопроект №8449 від 07.06.2018 р та запропоновано сім альтернативних законопроектів щодо нього. Це демонструє підвищений інтерес стейкхолдерів до майбутніх змін і необхідності їх термінового впровадження.
Раніше повідомлялося, що Україна увійшла в десятку країн, які заявили про перехід на альтернативні джерела енергії. Зокрема, наша держава стала дев’ятою країною світу, яка подала до секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату Стратегію низьковуглецевого розвитку України до 2050 року.
https://elektrovesti.net/63283_pyat-krupneyshikh-assotsiatsiy-vozobnovlyaemoy-energetiki-ukrainy-vystupayut-za-srochnye-izmeneniya-v-zakonodatelstve


У Львівській області відкрили найбільшу в Західній Україні сонячну електростанцію

Сьогодні, 1 листопада, в селі Терновиця Яворівського району Львівської області відкрили найбільшу в Західній Україні сонячну електростанцію.
Варто відзначити, що електростанція буде складатися з двох черг.
Як розповів директор компанії «Еко-Оптіма» Максим Козицький, потужність першої черги, яка сьогодні почала працювати, становить 36, 5 мВт, а річне виробництво - приблизно 41 млн кВт / год.
«Підстанція видає потужність, потім йде до підстанції Укренерго в загальну мережу України. Згідно з українським законодавством, вся електроенергія, що виробляється на всіх електростанціях йде в загальну мережу, де продавцем електроенергії є державна компанія «Енергоринок», сказав Козицький.
За його словами, якщо брати потужність цієї першої черги, то в денний період можна було б забезпечувати електроенергією половину Яворівського району.
Дана чергу електростанції займає площу близько 70 га, а загальна площа всієї електростанції займати 140 га. Наступну чергу планують почати реалізовувати вже в грудні.
Додамо, участь у відкритті енергоострова взяв Перший віце-прем’єр-міністр України - Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів і голова Львівської ОДА Олег Синютка.
Раніше повідомлялося, що Львівська ОДА виділила понад 109 га під будівництво сонячних електростанцій.
https://elektrovesti.net/63317_vo-lvovskoy-oblasti-otkryli-krupneyshuyu-v-zapadnoy-ukraine-solnechnuyu-elektrostantsiyu-foto


UFuture ввела в експлуатацію другу СЕС, інвестувавши в неї $ 18 млн

Компанія UDP Renewables, що відповідає за розвиток проектів у сфері відновлюваної енергетики інвестиційної групи UFuture бізнесмена Василя Хмельницького, ввела в експлуатацію сонячну електростанцію (СЕС) «Фрі-Енерджі-Генічеськ» (Херсонська обл.) Потужністю 18,3 МВт.
Згідно з повідомленням прес-служби компанії, інвестиції в будівництво СЕЗ склали $ 18 млн. Запланований річний обсяг генерації електроенергії - 23 500 МВт-год, що дозволить забезпечити 9 тис. Домогосподарств.
При будівництві СЕС було використано 65,340 тис. Панелей JinkoSolar, додаткові товари і послуги були закуплені в українських постачальників. Фінансовим партнером проекту виступив Укргазбанк, генеральним підрядником - група компаній KNESS, відзначили в компанії.
«Ми продовжуємо розвиватися в» зеленій «енергетиці, це одне з найцікавіших напрямків бізнесу в Україні сьогодні. За останній рік потужності СЕС в нашій країні приросли майже вдвічі, але нам все ще є куди рости, в порівнянні з Європою, де частка відновлюваної енергетики складає в середньому 8,5% «, - цитує прес-служба компанії слова засновника інвестгрупи UFuture Василя Хмельницького.
У компанії також відзначили, що стратегія розвитку UDP Renewables передбачає реалізацію в південних областях України в 2018-2019 роках енергетичних проектів загальною потужністю 200 МВт.
СЕС «Фрі-Енерджі-Генічеськ» є другим реалізованим проектом компанії UDP Renewables, яка в даний час управляє також «Димерської СЕС-1» (Київської обл.) Потужністю 6 МВт.
UFuture Investment Group з головним офісом в Брюсселі створена восени 2017 року і об’єднала бізнес-проекти В.Хмельницького. До складу групи увійшла українська девелоперська компанія UDP, спеціалізацією якої є реалізація великих інфраструктурних проектів. Крім того, конгломерат об’єднав бізнеси в таких напрямках, як UDP Renewables, ІП «Біла Церква», інноваційні парки UNIT.City і LvivTech.City.
https://interfax.com.ua/news/economic/542846.html


Світовий банк підтримуватиме розвиток електроакумулюючих станцій у світі та в Україні

Необхідність розвитку електроакумулюючих систем в Україні розглянули учасники наради, ініційованої Світовим банком (https://www.worldbank.org), за участю представників Міненерговугілля, Держенергоефективності, Укренерго, бізнесу та експертів.
Фахівці Світового банку представили нову програму обсягом 1 млрд доларів для фінансування проектів електроакумулюючих систем у країнах із низьким і середнім рівнем доходу. Таким чином, передбачається стимулювати використання відновлюваних джерел енергії та підвищувати енергобезпеку.
Як показує світова практика, щороку провідні країни світу нарощують потужності «чистої» енергетики і водночас широко впроваджують електроакумулюючі системи.
За статистичними даними, впродовж останніх кількох років вартість електроакумулюючих систем зменшилася у 5 разів: з 1000 доларів за 1 кВт у 2010 р. до 209 доларів за 1 кВт у 2017 році.
За оцінками «Bloomberg New Energy Finance» (BNEF, https://about.bnef.com), ціна батарей ще знизиться до 130 доларів за кВт у 2030 році.
При цьому, як інформує BNEF, ринок електроакумуляційних станцій збільшиться до 125 ГВт у 2030 році і залучить понад 100 млрд доларів інвестицій.
«В Україні швидкі темпи встановлення нових об’єктів, що генерують «чисту» електроенергію, вказують на необхідність балансуючих потужностей», - повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.
За прогнозом ДП НЕК «Укренерго», для регулювання ВЕС та СЕС резерви потужності в Об’єднаній енергетичній системі України за рахунок акумуляторних батарей повинні складати 500 МВт у 2025 році.
Наразі запровадження електроакумулюючих систем потребує:
- розроблення законодавчих актів для регулювання розвитку цієї сфери;
- впровадження механізмів стимулювання реалізації таких проектів.
«Електроакумулюючі системи дозволять балансувати об’єднану енергетичну систему та значно збільшити потужності об’єктів «чистої» енергетики, які можна інтегрувати до неї», - запевнив учасників Голова.
http://saee.gov.ua/uk/news/2640

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами