Українська альтернативна енергетика: 05-11 липня 2021

Enertis-2

Норвезькі інвестори розчарувалися в Україні через постійну зміну законодавства в зеленій енергетиці

Україна втрачає інвестиції у сектор "зеленої" енергетики з Норвегії через підвищення податкового тиску.
Про це йдеться у заяві Єнса Фроліха Холта, держсекретаря Міністерства закордонних справ Королівства Норвегії, глави норвезької делегації на конференції з реформи України у Вільнюсі, передає glavcom.ua. 
«Останні 2 роки норвезькі підприємства у секторі відновлюваних джерел енергії представляли 20% всіх прямих іноземних інвестицій в Україні, але інвестори були здивовані і розчаровані юридичними умовами, що мають зворотну силу, а також непередбачуваністю раптових юридичних змін, – заявив держсекретар. – Зокрема, спробою Кабінету Міністрів України впровадити акцизний збір на виробництво «зеленої» електроенергії, і непередбачуваність у законодавчому полі, яке постійно змінюється у бік погіршення інвестиційного клімату і створює проблеми інвесторам».
Єнст Фроліх Холт переконаний, що стабільні рамки і передбачувана реалізація державою своїх зобов'язань є ключовими факторами у залученні додаткових прямих інвестицій у країну.
«Ми очікуємо, що Україна буде використовувати всі можливі засоби і зусилля для досягнення успіху і забезпечення передбачуваної основи, а також для посилення антикорупційних заходів і практики, – сказав держсекретар. - Норвегія є великим донором проектів, спрямованих на підвищення енергоефективності, реформування енергетичного сектора».
При цьому держсекретар обурився, що зусилля Норвегії щодо створення більш динамічного, відкритого енергетичного і конкурентоспроможного сектора державних підприємств в Україні останнім часом не виправдовують очікувань норвезьких партнерів.
Через кризу в енергетиці постраждали, як мінімум, 4 іноземні компанії Scatec (Норвегія), VR Capital (США), Modus Energy (Литва), TIU Canada (Канада).
Кабінет міністрів на початку червня зареєстрував законопроект № 5600 про внесення змін до Податкового кодексу, яким, серед іншого, пропонується ввести акцизний збір на «зелену» енергію в Україні за ставкою 3,2%. 1 липня цей законопроект був підтриманий в парламенті в першому читанні.
Наприкінці червня ЄБРР, Чорноморський банк торгівлі та розвитку, Нідерландська фінансова компанія розвитку, Інститут фінансування розвитку, а також Секретаріат Енергетичного Співтовариства написали лист на адресу Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. Вони підкреслили, що ймовірне впровадження акцизного збору на виробництво електроенергії з відновлюваних джерел в Україні суперечить цілям ЄС щодо декарбонізації, загрожує планам країни щодо інтеграції з європейською енергосистемою, і тому ця норма має бути переглянута.
5 липня профільні асоціації відновлюваної енергетики заявили, що наміри Кабміну ввести акцизний збір на «зелену» електроенергію є порушенням наданих раніше гарантій державою і порушенням зобов'язань перед міжнародними інвесторами, і тому ця норма повинна бути виключена із законопроекту №5600 про внесення змін до Податкового кодексу України.
https://ecotown.com.ua/news/Norvezki-investori-rozcharuvalisya-v-Ukraini-cherez-postiynu-zminu-zakonodavstva-v-zeleniy-energetits/  
 

В Чорнобильській зоні можна вирощувати кукурудзу і переробляти її в біогаз — міністр економіки

В Чорнобильській зоні, де велика кількість земель не використовується через радіаційне забруднення, можна вирощувати кукурудзу для подальшої переробки в біогаз, пише НВ.
Про це сказав сьогодні на четвертій міжнародній конференції з питань реформ в Україні в Вільнюсі перший віцепрем'єр — міністр економіки Олексій Любченко. Він вважає, що «Україна має величезний енергетичний потенціал»:
«Україна має Чорнобильську зону, де не використовується величезна кількість земель. Там можна вирощувати культуру, наприклад кукурудзу, потім її переробляти в біогаз, з біогазу робити електрику. Це така складна потрійна переробка, яка додає доданої вартості набагато більше, ніж якщо просто поставити сонячну панель, яка є вкрай нееефективною для виконання функцій енергетичної безпеки держави».
https://ecotown.com.ua/news/V-CHornobilskiy-zoni-mozhna-viroshchuvati-kukurudzu-i-pereroblyati-ii-v-biogaz-ministr-ekonomiki/
 
 
На Черкащині запустили сонячну станцію потужністю 55 МВт

214119511272726381315055191753249005440861 (1)


У селі Вітове, що поблизу Чигирина(Черкаська область) запустили сонячну електростанцію потужністю 55 МВт.
СЕС ввела в експлуатацію норвезька компанія Scatec 6 липня у присутності Посла Норвегії в Україні Еріка Сведала. 
«Scatec підключила до мережі та почала комерційну діяльність сонячної станції потужністю 55 МВт, - зазначили у норвезькій компанії. - Будівництво СЕС обійшлося у 2 млрд гривень».
Раніше на місці сонячної станції у Вітове мала бути побудована атомна електростанція.
СЕС поблизу Чигирина - другий сонячний проект Scatec на Черкащині: минулого місяця у Кам’янці запрацювала СЕС потужністю 32 МВт.
«Світ потребує зеленої енергетики, згідно з прогнозами експертів, після 2030 року світ стикнеться з 60% дефіцитом в енергетичному секторі, – зазначила генеральний директор Scatec Ukraine Аліна Свідерська. – Україна ж має неабиякий потенціал у гідро-, сонячній і вітровій енергетиці, тож розвиватимемо цю галузь і надалі - цей проект реалізували завдяки підтримці багатьох партнерів».
Scatec планує працювати в Україні щонайменше 25-30 років, тому інвестує не лише у бізнес, а й у соціальні проекти для громад, наголосила вона.
https://ecotown.com.ua/news/Na-CHerkashchini-zapustili-sonyachnu-stantsiyu-potuzhnistyu-55-MVt/
 

В Україні пропонують запустити видачу гарантій походження енергії з відновлюваних джерел

Україні потрібно запустити видачу гарантій походження енергії з відновлюваних джерел.
Про це під час конференції CISOLAR 2021 сказав виконуючий обов’язки голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження в Україні Костянтин Гура, передає Kosatka.Media. 
«Гарантія походження - це електронний сертифікат, який показує обсяг виробленої об'єктом «зеленої» енергії і може продаватися як товар, – пояснив він. – В умовах європейського "зеленого курсу" підприємства, які матимуть великий карбоновий слід при виробництві продукції, при експорті такої продукції повинні будуть платити відповідний податок, а гарантія походження спожитої енергії дозволить виробникам підтвердити «зеленість».
Вкладатися в енергомодернізацію та енергоефективність обійдеться дорожче, ніж перехід на «чисту» енергію. «Вже є Європейський хаб, на якому продають гарантії походження енергії за менше 1 євроцента за кіловат-годину, - розповідає Костянтин Гура. - Вартість таких гарантій зростатиме і Україна не має права втратити шанс запустити систему видачі гарантій походження вже найближчим часом".
Держенергоефективності працює над розробкою закону, який би описав видачу гарантій походження енергії з відновлюваних джерел.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-proponuyut-zapustiti-vidachu-garantiy-pokhodzhennya-energii-z-vidnovlyuvanikh-dzherel/
 
 
На Хмельниччині планують запустити 41 сонячну електростанцію за найближчих два роки

Протягом 2021-2022 років у Хмельницькій області планується ввести в експлуатацію 41 сонячну електростанцію загальною потужністю близько 325 МВт, повідомляє ngp-ua.info.
Про це зазначено у програмі підвищення енергоефективності Хмельницької області на 2017-2021 роки, що розміщена на сайті облради.
В цілому, за 2020 року в області запустили 30 сонячних електростанцій та одну мікрогідроелектростанцію загальною потужністю близько 120 МВт. На кінець 2020 року в області діяло 33 малих ГЕС та 66 СЕС загальною потужністю близько 334 МВт.
Крім цього, не менш важливою є галузь енергетики, заснована на використанні біопалива, яке виробляється з біомаси. Зокрема, будівництво біогазової установки по комплексному виробництву електроенергії з біогазу на теренах Теофіпольського району. Підприємством ТОВ «Теофіпольська енергетична компанія» залучено кредитні ресурси ЄБРР на будівництво біогазової установки для комплексного виробництва електроенергії. Сировиною вироблення електроенергії з біогазу є відходи тваринницьких підприємств (свиноферм), жому бурякового, силосу. Загальна потужність комплексу становить 26,1 МВт.
Загалом торік з відновлювальних джерел енергії вироблено 502,2 млн кВт*год електроенергії (336,3 млн кВт*год у 2019 році), з них: малими гідроелектростанціями – 15,1 млн кВт*год; сонячними електростанціями – 357,1 млн кВт*год; біогазовими установками – 130,0 млн кВт*год.
https://ecotown.com.ua/news/Na-KHmelnichchini-planuyut-zapustiti-41-sonyachnu-elektrostantsiyu-za-nayblizhchikh-dva-roki/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами