Огляд новин енергетики: 11-17.11.2019

Подія тижня: ДТЕК запустив Орловьску вітроелекторостанцію потужністю 100 МВт
Рік тому між ДТЕК та Vestas, виробником вітротурбін, було підписано угоду про будівництво Орловської ВЕС і вже цього тижня відбулось відкриття станції.
Варто зазначити, що станцію такого масштабу було побудовано у рекордно короткий строк. Іван Лях, директор Орловської ВЕС у своєму дописі на Facebook про виклики під час будівництва об’єкта говорить так: «Ще до початку виконання будівельних робіт, розуміючи виклик за термінами здачі об’єкта, завбачливо розбили його на черги і пускові комплекси. Це дозволило вводити в експлуатацію кожну окремо взяту турбіну і елемент електростанції по черзі і без умовної прив’язки один до одного. Програвши частину часу на початку будівництва, ми почали відігравати день за днем ближче до її завершення».
Крім того, генеральний директор ДТЕК ВДЕ, Філіп Лекебуш зазначив, що будівництво компанією ДТЕК об’єктів ВДЕ з випередженням по сроках вже дозволило досягти мети в 1ГВт – ціль, яку ставили перед компанією.

Інновація тижня: Українська енергетична біржа запровадила додатковий тип графіку продажу для торгівлі електроенергією
Запроваджено додатковий тип графіку продажу для реалізації електроенергії під назвою HOLIDAYPEAK. Години доби, в які має здійснюватись виконання двосторонніх договорів з застосуванням HOLIDAYPEAK – з 9.00 до 23.00 у святкові, неробочі та вихідні (неробочі) дні.
Запровадження нового типу графіку продажу було ініційоване ПрАТ «Укргідроенерго». На УЕБ пояснюють, що його необхідність зумовлена особливостями роботи гідроелектростанцій, збільшенням обсягів спеціальних обов’язків з 20% до 35% від обсягу електроенергії, що вироблена на ГЕС і відпускається на реалізацію та необхідністю виконувати покладені на товариство обов’язки шляхом продажу на електронних аукціонах виключно продуктів виду PEAK. Таким чином, нововведення дозволить зменшити ступінь викривлення графіку у робочі дні.
Впровадження додаткового типу графіку продажу, на думку фахівців біржі, не тільки полегшить виконання покладених на товариство спеціальних обов’язків для забезпечення загальносуспільних інтересів, а й сприятиме збільшенню обсягів торгівлі в сегменті двосторонніх договорів інших учасників ринку за рахунок більш зручного механізму формування портфелю контрактів для забезпечення графіків споживання.

Рішення тижня: Європейський інвестиційний банк більше не фінансуватиме проєкти з видобутку викопного палива
Європейський інвестиційний банк погодився припинити фінансування на викопні види палива протягом найближчих двох років, щоб стати першим у світі «кліматичним банком».
Банк припинить фінансування проєктів з нафти, газу та вугілля після 2021 р. - це політика, яка зробить кредитування ЄС першим багатостороннім кредитором для виключення фінансування проєктів, що сприяють кліматичній кризі.
Рішення зупинити приплив капіталу в проєкти з викопним паливом були сприйняті зеленими групами як важливий крок до того, щоб ціль ЄС з нейтральность до вуглецю була досягнута до 2050 року.

#46 ЕнергоДжерела 11-17.11.2019 (1)-1_page-0001

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами