Альтернативна енергетика в світі: 05-11.11.2018



В Австралії запускають пілотний проект виробництва водню за допомогою ВДЕ


В Австралії тестують можливість використання сонячної та вітрової енергії для виробництва водню методом електролізу. Водень, добутий таким чином, планують зберігати в газовій мережі Сіднея.
Австралійське агентство з відновлюваних джерел енергії (ARENA) виділило енергетичній компанії Jemena 7,5 млн. австралійських доларів (5,3 млн. дол. США) на будівництво електролізера потужністю 500 кВт. Проект отримав назву H2GO і буде працювати в тестовому режимі в найближчі два роки.
Установку, розташовану на об’єкті компанії Jemena в західному Сіднеї, підключать до існуючої газової мережі, яка забезпечує газопостачання понад 1,3 млн. користувачів в Новому Південному Уельсі. Представники ARENA повідомили, що відповідно до норм, водень можна змішувати з природним газом в концентрації, яка не перевищує 10%. Таке співвідношення газів є безпечним і ніяк не позначається на функціонуванні газопроводу і приладів.
Велика частина виробленого водню буде надходити в місцеву газову мережу для внутрішнього користування.
Френк Тюдор, директор Jemena, заявив, що в занадто вітряні або сонячні дні відновлювальна енергія виробляється з надлишком і в майбутньому жителям Австралії потрібно буде вирішувати, що з нею робити. Проект H2GO покликаний продемонструвати потенціал використання існуючих газопроводів для зберігання надлишків енергії протягом декількох тижнів або місяців, а також вказати на переваги такої технології над акумуляторами, які можуть зберігати енергію всього лише кілька хвилин або годин».
Певна частка водню також буде використовуватися в газових генераторах, які будуть виробляти електроенергію і поставляти її знову в мережу, а решта надходитиме на водневі заправні станції для забезпечення паливом водневого транспорту.
Даррен Міллер, генеральний директор ARENA, зазначив, що в процесі переходу Австралії на ВДЕ, водень може зіграти важливу роль в якості сховища енергії, до того ж, це дозволить скоротити рівень вуглецю в газових мережах за допомогою «зеленого» газу. Технологія перетворення енергії в газ ( «power-to-gas») надає безліч можливостей, включаючи стабілізацію електромереж, а також дозволяє комбінувати поновлювану енергію і електроліз для зберігання надлишків електроенергії».
У довгостроковій перспективі водень також може відкрити новий експортний потенціал Австралії. Раніше в цьому місяці ARENA оголосила про виділення 22 млн. Австралійських доларів на фінансування 16 науково-дослідних проектів в сфері вивчення можливостей експорту водню, які проводяться в дев’яти австралійських університетах і дослідницьких організаціях.
З подібними заявами ще в травні цього року виступили фахівці британського інституту IMechE, які прийшли до висновків, що енергосистема Великобританії стане більш ефективною, якщо надлишкову електроенергію використовувати для виробництва водню. Широкомасштабне впровадження технології «power-to-gas» допоможе прискорити процеси декарбонізації в країні і зніме перешкоди для подальшого поширення ВДЕ.
Також інститут Рокі-Маунтін (штат Колорадо, США) займається дослідженнями в області застосування водню в якості альтернативного джерела енергії для гірничовидобувної промисловості. Водень замінить дизель в якості палива для транспорту і видобувних пристроїв, а також дозволить робити резерви для віддалених від населених пунктів шахт, підвищуючи тим самим рівень енергобезпеки. Але головним і незаперечною перевагою водню є скорочення викидів CO2.
Раніше електромережева компанія TenneT і газові інфраструктурні компанії Gasunie Deutschland і Thyssengas начілі в Німеччині (Нижня Саксонія) реалізацію проекту Power-to-Gas (електроенергія - газ) потужністю 100 МВт під назвою ELEMENT ONE. Йдеться про перетворення «надлишкової» електрики, що виробляється насамперед офшорними вітровими електростанціями на півночі Німеччини, в періоди низького попиту, в водень методом електролізу.
https://elektrovesti.net/63206_v-avstralii-zapuskayut-pilotnyy-proekt-proizvodstva-vodoroda-s-pomoshchyu-vie


Білл Гейтс спільно з ЄС створить Фонд чистої енергії з капіталом в розмірі 100 млн. євро

Білл Гейтс і Європейська комісія оголосили про підписання Меморандуму про взаєморозуміння, який закріпить створення фонду Breakthrough Energy Europe (BEE). У разі успішної реалізації цього плану, новий приватно-державний інвестиційний механізм буде надавати фінансову підтримку компаніям, що пропонують інноваційні рішення в сфері «зелених» технологій.
Інвестиційний фонд спрямований на стимулювання роботи європейських компаній, що займаються новими екологічно чистими енергетичними технологіями, а також підтримки їх в просуванні готового продукту на ринок. Згідно із заявою Європейської комісії, фінансові активи в розмірі 100 млн. євро будуть інвестуватися в проекти, пов’язані зі зниженням викидів парникових газів в сфері електроенергетики, транспорту, сільського господарства, а також у промисловій і будівельній галузях.
Половину коштів надасть керована Гейтсом компанія Breakthrough Energy Coalition, а другу частину забезпечить InnovFin, підрозділ Європейського інвестиційного банку, основною метою якого є забезпечення реалізації стратегії європейських країн Horizon 2020. Як заявляють представники Європейської комісії, механізм повинен почати діяти вже в 2019 році.
«Європа повинна показувати приклад всьому світу в плані вирішення проблеми зміни клімату. Ми повинні прагнути до модернізації європейської економіки і промисловості для досягнення поставлених цілей щодо захисту нашої планети», - заявив голова Європейської комісії, Жан-Клод Юнкер.
«Об’єднання державних і приватних інвестицій для забезпечення розвитку нових інноваційних технологій чистої енергії є ключовим фактором для впровадження довгострокових рішень, спрямованих на скорочення викидів парникових газів. Для того щоб в майбутньому ми могли гарантувати благополуччя всіх жителів Європи, ми повинні забезпечити екологічну стійкість і безпечні кліматичні умови «, - додав політик.
Фінансову підтримку від Breakthrough Energy Europe отримуватимуть компанії з обгрунтованим бізнес-планом, які можуть привернути увагу інших інвесторів. Фонд буде детально вивчати нововведення, пропоновані компаніями, які розраховують на його інвестиції.
На думку спонсорів, готові технології, які вже зайняли свою нішу на енергетичному ринку, не мають потреби в додатковому стимулі. У той же час, існує безліч компаній з радикальним підходом до декарбонізації промисловості і нестандартними методами рішення цієї проблеми, на які мало хто звертає увагу. Робота Breakthrough Energy Europe якраз і націлена на те, щоб дати стимул таким підприємствам.
Серед пріоритетів, заявлених в статуті фонду, особливо відзначено розвиток «сонячної енергії з ультра-низькою собівартістю».
Альтернативи літій-іонним методам зберігання
Коаліція відзначила значні зусилля підприємств сонячної енергетики, які дозволили знизити нормовану вартість електроенергії до 5 центів за кВт-год. У той же час, на думку учасників групи, потрібно прагнути зменшити собівартість, мінімізувавши вплив на формування ціни витрат пов’язаних зі зберіганням електроенергії та розвитком інфраструктури. З цією метою Breakthrough буде інвестувати кошти в інновації, які відносяться до «нового покоління трансформаційних технологій, і виходять за рамки того, що ми маємо сьогодні».
Відповідно до планів ЄС зайняти лідируючі позиції на світовому ринку з виробництва батарей, фонд ВЕЕ також буде сприяти проведенню досліджень і реалізації розробок в області зберігання енергії. У зв’язку з цим, Європейська комісія нещодавно опублікувала доповідь з оцінкою різних альтернатив літій-іонним батареям, в якому підкреслюється важливість узгодження кліматичних цілей, а також соціальних і екологічних наслідків використання нових технологій.
Які ж проекти отримають підтримку фонду, стане відомо вже в найближчі місяці. Поточні тенденції формування вартості сонячної енергії і її зберігання вказують на те, що сучасні технології перебувають на вірному шляху до досягнення точки мережевого паритету, так як в даний час вже працюють електростанції, які успішно реалізовують цей принцип.
Згідно з результатами дослідження, опублікованого кілька тижнів тому компанією DNV GL, причина значних інвестицій необхідних для розвитку мережевої інфраструктури, криється не стільки в збільшенні частки ВДЕ, скільки в банальному зростанні попиту на електроенергію. Саме витратність інфраструктури часто згадується прихильниками викопних видів палива в якості основного аргументу на користь нерентабельності «зеленої» енергетики, але висновки, до яких прийшли експерти DNV GL, вказують на те, що дорога модернізація систем енергопостачання торкнеться всіх сфер енергетики.
https://elektrovesti.net/63208_bill-geyts-sovmestno-s-es-sozdast-fond-chistoy-energii-s-kapitalom-v-razmere-100-mln-evro


В Південній Кореї побудували плавучу СЕС на території вугільної електростанції

В Південній Кореї на території озера при вугільній станції побудували сонячну станцію потужністю 3,5 Мвт.
Південнокорейська державна енергетична компанія Korea East-West Power Co. (EWP) заявила в четвер, що вона «для виробництва чистої енергії» побудувала плавучу сонячну станцію потужністю 3,5 МВт на території водойми, розташованої при вугільній електростанції Данджін, в 120 км на південь від Сеула.
За словами компанії, сонячна генеруюча установка здатна щорічно виробляти електроенергію для 1600 домоволодінь та скоротить викиди парникових газів на 1700 тон на рік у порівнянні з вугільною генерацією того ж обсягу.
Korea Power Electric Co. управляє (через дочірню компанію) потужностями відновлюваної енергетики на 434 МВт і прагне до 2030 року наростити частку ВДЕ до 25% від загальної генерації.
https://elektrovesti.net/63235_v-pivdenniy-korei-pobuduvali-plavuchu-ses-na-teritorii-vugilnoi-elektrostantsii


Офшорна вітроенергетика в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні зросте в 20 разів за 10 років

За прогнозом консалтингової компанії Wood Mackenzie, офшорна вітроенергетика в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні до 2027 року виросте в 20 разів. Такий вражаючий темп пояснюється, в першу чергу, «низькою базою» - практично повною відсутністю цієї галузі в АТР сьогодні.
Нинішня встановлена потужність в приблизно 2 (ГВт) виросте до 43 ГВт, вважають автори дослідження.
У той же час, звичайно, не можна не відзначити видатні перспективи галузі, яка буде рости швидше більшості інших секторів економіки, не тільки в АТР, а й в усьому світі. За підсумками 2017 р на планеті працювали приблизно 17 ГВт морських вітрових електростанцій, з яких 15,8 ГВт - в Європі. Bloomberg New Energy Finance (BNEF) прогнозує, що до 2030 року галузь зросте до 115 ГВт.
Найбільшим ринком АТР, безумовно, буде Китай, де офшорна вітроенергетика має зрости до 31 ГВт. На друге місце аналітики Wood Mackenzie ставлять Тайвань, де До 2027 очікується 8,7 ГВт діючих потужностей. Нагадаємо, Тайвань планує відмовитися від атомної енергетики до 2025 року, яка виробляє 16% електроенергії на острові.
В якості ключової перешкоди для розвитку офшорної вітроенергетики в регіоні Wood Mackenzie, як не дивно, називає технологічне відставання і слабкість ланцюжка поставок. Місцеві технології офшорній вітроенергетики Китаю поки відстають від європейських. Наприклад, провідний китайський постачальник морських турбін Shanghai Electric як і раніше, покладається на ліцензії виробника оригінального устаткування (OEM), Siemens-Gamesa Renewable Energy, а регіональні постачальники турбін сьогодні поки не можуть запропонувати офшорні вітрові турбіни класу > 8 МВт, які сьогодні є кращими вибором девелоперів морських вітрових станцій.
https://elektrovesti.net/63252_ofshornaya-vetroenergetika-v-aziatsko-tikhookeanskom-regione-vyrastet-v-20-raz-za-10-let
У Великобританії компанія United Utilities запускає вже другу плавучу сонячну станцію
Найбільша водопровідна компанія United Utilities зайнялася реалізацією проекту плавучої сонячної станції потужністю 1 МВт. Станція буде знаходитися поряд з водоочисними спорудами компанії в Ланкаширі, Великобританія.
Фірма побудує станцію спільно c енергокомпанією Forrest. Вона буде знаходитися в водосховищі Лангтуейт в Ланкастері.
Роботи зі спорудження станції стартували на початку цього місяця і будуть продовжуватися вісім тижнів. Планується встановити понад 3500 модулів.
Як пояснив Баррі Тайберн, глава відділу енергетики компанії Forrest, секції з 20 панелей за допомогою стартової платформи опускаються на воду, а потім кріпляться до якірних систем, які утримують їх на місці.
«Такі установки є відмінним варіантом для виробників великих обсягів енергії як альтернатива наземним установкам», - зазначив він.
Однак це не перша плавуча сонячна електростанція United Utilities. У лютому 2016 року компанія відкрила установку потужністю 3 МВт на водосховищі Годлі у Великому Манчестері, а в січні минулого року було оголошено про те, що фірма розглядає можливість запуску платформи в Ланкастері.
Компанія United Utilities володіє 40 діючими сонячними фермами загальною потужністю 45 МВт, і планує запустити ще 22 установки протягом наступних двох років.
https://elektrovesti.net/63256_united-utilities-narashchivaet-moshchnosti-zapuskaya-uzhe-vtoruyu-plavuchuyu-solnechnuyu-stantsiyu

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами