АЛЬТЕРНАТИВНА ЕНЕРГЕТИКА 20-26.08.2018

«У Кам’янець-Подільському нова біогазова установка
буде виробляти електроенергіюіз сміття та приносити дохід місту»


Про це на своїй сторінці у Facebook  повідомив Валерій Коцюба, начальник Управління інвестиційної діяльності у відновлюваній енергетиці Держенергоефективності.
23 серпня в Кам’янець-Подільському урочисто запустили технологічну лінію з дегазації полігону твердих побутових відходів із виробленням електроенергії загальною встановленою потужністю 500 кВт.
Проект дозволить зменшити викиди шкідливих речовин в повітря та виробляти близько 4 млн кВт*год електроенергії щорічно.
Загальний обсяг інвестицій становить25 млн грн. Річна кількість видобутку біогазу - 2,5 млн м куб. на рік. Місто отримає 10% від доходу з продажу електричної енергії за «зеленим» тарифом.
Під час відкриття установки Валерій Коцюба наголосив, що Хмельницька область займає третє місце в Україні з виробництва електроенергії з біогазу за «зеленим» тарифом після Дніпропетровської та Київської областей.
Загальна встановлена електрична потужність біогазових установок області становить 6,3 МВт.
На сьогодні це 37-й об’єкт відновлюваної електроенергетики в Хмельницькій області, що працює за «зеленим» тарифом.
Всього в регіоні працює 10 СЕС загальною потужністю 25,2 МВт, 24 малих ГЕС загальною потужністю 6,9 МВт та 3 електростанції на біогазі загальною потужністю 6,3 МВт.
Проект реалізовано за підтримки Інституту газу Національної академії наук України та USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».
Більше 400 тис. грн щорічної економії отримає Київський університет ім. Б. Грінченка завдяки тепловим насосам
Київський університет ім. Б. Грінченка (http://kubg.edu.ua) демонструє приклад успішного впровадження проекту «чистої» енергетики. У навчальному корпусі №1 встановлено три теплові насоси шведського виробництва «Octopus IS-120» (http://octopus.ua) загальною тепловою потужністю 90 кВт.
Завдяки цим тепловим насосам університет отримає:
• автономне джерело теплової енергії для підігріву басейну та гарячого водопостачання;
 • щорічну економію більше 400 тис. грн на оплаті комунальних послуг.
 Таким чином, буде забезпечено безперебійну роботу басейного комплексу незалежно від стану теплових мереж міста.
Окрім теплових насосів, встановлено ще й сонячну електростанцію потужністю більше 10 кВт.
«Закликаю заклади вищої освіти брати приклад з університету ім. Б. Грінченка та впроваджувати проекти з енергоефективності та використанням «чистої» енергії», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.
Як пояснив С.Савчук, такі заходи дозволять вирішити питання енергозабезпечення навчальних корпусів, гуртожитків та інших будівель, заощадити чималі кошти на оплаті комунальних рахунків і підвищити комфортні умови перебування у закладах.
При цьому, подібні проекти можна вигідно впроваджувати у співпраці з ЕСКО-інвесторами. У цьому напрямі Агентство тісно співпрацює з Міносвіти. Спільними зусиллями зібрано та опубліковано дані щодо майже 150 об’єктів закладів вищої освіти, які можуть зацікавити ЕСКО-інвесторів
http://saee.gov.ua/uk/content/energoservi


ЄБРР розгляне питання виділення EUR 150 млн «дочці» норвезької NBT
для будівництва ВЕС у Херсонській області

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) розгляне питання організації кредиту на суму до EUR150 млн ТОВ «Сивашенергопром» (Херсонська обл., «дочка» норвезької NBT) для будівництва вітряної електростанції (ВЕС) встановленою потужністю 250 МВт у Херсонській області, повідомляється на сайті фінустанови.
При цьому EUR75 млн може бути виділено з власних коштів ЄБРР, другу половину - синдиковано з інших джерел.
Загальна вартість зведення ВЕС оцінюється в EUR 369 млн
Як повідомлялося, норвезька NBT у квітні 2018 року купила ТОВ «Сивашенергопром» (оперує вітропарком потужністю близько 3 МВт) і має намір побудувати на суміжних територіях ВЕС встановленою потужністю 250-330 МВт.
У 2006 році Херсонська облдержадміністрація (ОДА) передала недобудовану Сиваську ВЕС у концесію ТОВ «Сивашенергопром» до 2055 року.
У 2011 році «Сивашенергопром» уклав договір оренди земельних ділянок площею 12 га, що перебувають під концесійною ВЕС, і 1,3 тис. га, призначених для будівництва нових вітряних і сонячних генерувальних потужностей.
ТЕО добудови Сиваської ВЕС передбачає збільшення потужності станції до 5 МВт (її обладнано застарілими 16 вітрогенераторами марки USW56-100 номінальною потужністю 107,5 кВт кожен і двома ветрогенераторами марки Т600-48 номінальною потужністю 600 кВт).
Крім того, «Сивашенергопром» планував будівництво на суміжних ділянках сучасного вітропарку потужністю до 300 МВт і сонячної електростанції потужністю до 100 МВт.
У точці будівництва Сиваської ВЕС є можливість видачі в об’єднану енергосистему України до 600 МВт потужності, оскільки безпосередньо землевідведенням проходять лінії електропередач 220 кВ, 330 кВ. Поруч також розташована підстанція заводу «Кримський титан».
NBT на сьогодні володіє 49% акцій вітропарку Linxi потужністю 100 МВт і 33% акцій вітропарку Baicheng потужністю 49,5 МВт у Китаї.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/525142.html


Україна та Об’єднані Арабські Емірати розпочинають співпрацю
щодо реалізації спільних інвестиційних «зелених» проектів

17 серпня Держенергоефективності та Міністерство енергетики та промисловості Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) підписали Меморандум про взаєморозуміння у сферах енергоефективності та відновлюваної енергетики.
 «Співпрацюючи, ми будемо обмінюватися досвідом і сприяти реалізації спільних інвестиційних проектів у сфері енергоефективності, «чистій» енергетиці та переробці сміття», - прокоментував подію Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.
Таким чином, Україна продовжує розвивати міжнародні відносини і ставати гідним гравцем світового ринку відновлюваної енергетики.
Як відомо, ОАЕ славиться значними ресурсами нафти і газу, але ця країна взяла стрімкий курс на розвиток «чистої» енергетики. Так, ціль Енергетичної стратегії ОАЕ до 2050 р. – досягти щонайменше 44 % «чистої» енергії в енергобалансі.
Вже сьогодні в ОАЕ, а саме – неподалік міста Дубай, встановлюється найбільший у світі сонячний парк. Його запланована потужність до 2020 р. – 1 ГВт, а до 2050 – 5 ГВт.
Крім цього, у м. Абу-Дабі (ОАЕ) базується всесвітньо відоме Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енерігї (IRENA), до Статуту якого приєдналася Україна. Відповідний Закон України від 05.12.2017 № 2222-VIII розроблено Держенергоефективності.
http://saee.gov.ua/uk/nes/530


В Івано-Франківську на даху підприємства
встановили сонячну станцію під «зелений» тариф

Підприємство з Івано-Франківська встановило сонячну станцію потужністю 357 кВт на даху.
 Потужність сонячної станції, встановленої на даху відвідувань - 357 кВт. Річне виробництво, за прогнозами компанії, що реалізувала проект, складе 371 762 кВт-год на рік.
Виробник іграшок «ТехноК» на одному зі своїх об’єктів встановив сонячну станцію, яку підключили до мережі, і тепер будуть продавати електроенергію за «зеленим» тарифом.
Згідно із законодавством, сонячні станції, запущені в експлуатацію до кінця 2019 року відпускають електроенергію в національну електромережу за ціною 15 євроцентів за кВт-год. Сонячна станція складається з полікристалічних модулів виробництва Jinko Solar (одиничною потужністю 275 Вт) і AE Solar (265 Вт). Інвертори - HUAWEI SUN2000-36KTL, Pnom 36,0 кВт - 6 штук і HUAWEI SUN2000-33KTL-А, Pnom 30,0 кВт - 3 шт.
http://oilreview.kiev.ua/2018/08/21/v-ivano-fra-na-kryshe-predpriytiya-ustanovili-solnechnuyu-stanciyu-pod-zelenyj-tarif/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами