Українська традиційна енергетика: 31 травня - 06 червня 2021

photo_2021-06-08_19-57-38

ОГТСУ разом з "Українською водневою радою" займуться проєктами транспортування водню

Співпраця дозволить розробити ефективний ланцюжок з виробництва, транспортування всередині країни та експортування водню в ЄС
ТОВ "Оператор ГТС України" приєднався до Енергетичної асоціації "Українська воднева рада" з метою створення науково-дослідної платформи з транспортування водню. 
"Асоціація та Оператор ГТС України об’єднають зусилля з метою науково-технічного дослідження маршрутів і можливостей української ГТС для транспортування відновлюваного водню до Європи, визначення та реалізації пілотних проєктів з виробництва й транспортування водню та головне – приєднання української газотранспортної мережі до водневого транспортного коридору ЄС", - йдеться в повідомленні.
Зазначається, що питанням спільної роботи стане створення науково-дослідної платформи з транспортування водню.
"Виробництво та транспортування "зеленого" водню до Європи сьогодні є одним із найвищих пріоритетів України. Оператор ГТС України, як і ми, враховує потенціал водню у декарбонізації та розвитку економіки й посиленні енергетичної безпеки України та активно займається вивченням цього питання. Ми будемо плідно співпрацювати у напрямку врегулювання усіх аспектів налагодження інфраструктури для транспортування водню", – сказав президент Енергетичної асоціації "Українська воднева рада" Олександр Рєпкін.
Зазначається, що співпраця ОГТСУ та "Української водневої ради" дозволить розробити ефективний ланцюжок з виробництва, транспортування всередині країни та експортування водню в ЄС.
"Об’єднавши зусилля з потенційними виробниками, споживачами та при необхідній підтримці держави, ми зможемо створити необхідні засади для реалізації "дорожньої карти" переходу до водневої енергетики в Україні. А саме – визначити та опрацювати регуляторні, технічні та організаційні аспекти, необхідні для того, щоб реалізувати водневий потенціал України", – зазначив заступник генерального директора ОГТСУ з розвитку та трансформації Павел Станчак.
Нагадаємо, ТОВ "Оператор ГТС України" – природна монополія, яка забезпечує транспортування природного газу споживачам України та країн Європейського Союзу. Товариство було створене в 2019 році з метою виконання міжнародних зобов’язань перед
Енергетичним Співтовариством щодо забезпечення незалежності оператора газотранспортної системи України.
На сьогодні Міністерство енергетики України розглядає 3 сценарії транспортування водню з України в Європейський союз: у коротко-, середньо- та довгостроковій перспективі.
Короткострокова перспектива передбачає, що водень буде транспортуватись у невеликих кількостях у газоподібному стані в цистернах, за допомогою вантажних автомобілів. У середньостроковій перспективі: водень може транспортуватися як рідкий органічний водень (LOHC) вантажівками та залізничною інфраструктурою. У довгострокових планах: використання регіональної та транспортної інфраструктури газопроводів для місцевих перевезень у великих кількостях та для експорту. 
Водночас остаточної технології, яким чином транспортувати водень з України до європейських країн, наразі немає. 
https://elektrovesti.net/75912_ogtsu-razom-z-ukrainskoyu-vodnevoyu-radoyu-zaymutsya-proektami-transportuvannya-vodnyu
 
 
Скасування нульової ставки акцизу на електроенергію біоТЕС є абсолютно несподіваним, нелогічним і недалекоглядним рішенням - голова БАУ

Скасування нульової ставки акцизного податку на електроенергію, вироблену біоенергетичними об'єктами, є нелогічною і недалекоглядною пропозицією, здатною в разі імплементації загальмувати і без того млявий розвиток сектора ВДЕ-генерації, вважає голова правління Української біоенергетичної асоціації Георгій Гелетуха.
"Це абсолютно несподівано, нелогічно і недалекоглядно. Введення податку дуже негативно позначиться на секторі і серйозно загальмує розвиток нових проектів в галузі біоенергетики. У нас і так електрична потужність ТЕС та ТЕЦ на біомасі та біогазі становить всього лише 200 МВт, тому що низька рентабельність, не більше 12%, і з-за додаткового податку інвестори підуть в інші види бізнесу", - сказав він.
При цьому Гелетуха додав, що з виробництва електроенергії на біомасі національний план дій з розвитку відновлюваної енергетики виконано не більш як на 20%. Також, за його словами, недовиконаний і план по потужностям ВЕС.
У той же час глава БАУ зазначив, що біоенергетику неправомірно поставили в один ряд з сонячною енергетикою, що активно розвивається та потужності якої в 2,5 рази перевершили заплановані.
"Думаю, що ті, хто проектував це рішення про акциз, просто не бачать різниці між напрямками ВДЕ і особливостями їх розвитку. Треба міняти радників в уряді. БіоТЕС не створюють проблем енергосистемі, вони абсолютно прогнозовані і не вимагають балансування. Але вирішили покарати всіх" , - висловив думку Гелетуха, звернувши увагу, що спочатку планувалося зберегти нульову ставку акцизу для біоенергетики, ввівши її тільки для СЕС і ВЕС.
Він також вказав, що додатковий податок для біоТЕС також позначиться на розвитку проектів з виробництва теплової енергії, які вже почали створювати хорошу альтернативу традиційним постачальникам тепла, пропонуючи більш низьку ціну і будучи незалежними від імпорту газу.
"Біоенергетика - це шлях до вирішення проблем з теплозабезпеченням. Але тепер і ТЕЦ не будуть будувати, оскільки гальмують проекти у виробництві електроенергії на біомасі", - прогнозує він.
Також цей крок, на його думку, відкине назад всі наміри щодо модернізації енергосистеми, пов'язаної з будівництвом нових потужностей.
"Я розумію, що бюджету потрібні гроші, але, виходить, модернізація нікому не потрібна? Вугільні ТЕС по 40-60 років відпрацювали. А на заміну що?", - задається питанням голова БАУ.
В цілому він назвав пропозицію ввести акциз для електроенергії з ВДЕ сигналом про небажання розвивати зелену енергетику.
"Це дуже погані і неправильні сигнали. Україна довго відчуватиме наслідки такого ставлення до сектору. Весь світ розгортається в сторону зеленої енергетики, а ми навпаки", - оцінив ситуацію Гелетуха.
У той же час він допустив, що депутати можуть не погодитися з урядовою пропозицією. "Будемо переконувати і доводити. За біоенергетику я жодного аргументу не бачу, щоб її зупиняти", - резюмував він.
https://elektrovesti.net/75909_skasuvannya-nulovoi-stavki-aktsizu-na-elektroenergiyu-biotes-e-absolyutno-nespodivanim-nelogichnim-i-nedalekoglyadnim-rishennyam-golova-bau
 
 
Заборгованість споживачів перед ПОН за 5 міс 2021р збільшилась на 75% - до 3,5 млрд грн

Заборгованість споживачів електричної енергії перед постачальником останньої надії - ПОН яким є ДПЗД «Укрінтеренерго», з 1 січня по 1 травня 2021р збільшилась на 75% - до 3,53 млрд грн.
Таку інформацію 3 червня на своїй Facebook-сторінці опублікувала екс-очільниця Міністерства енергетики Ольга Буславець, а також з даних НКРЕКП.
Зокрема, найбільшу частку боргів сформували підприємства житлово-комунального господарства – 960 млн грн (без водоканалів). Після ЖКХ, найбільшими боржниками є вугільні підприємства, з загальним боргом - 780 млн грн.
На третьому місці – водоканали з 560 млн грн боргів. Бюджетні установи боргуюють ПОНу близько 480 млн грн, а металургійна промисловість – 430 млн грн.
Інші групи споживачів заборгували за електроенергію приблизно – 200 млн грн. Хімічна, машинобудівна, газова, та інші види промисловостей разом взяті, боргують «Укрінтеренерго» близько 120 млн грн.
https://elektrovesti.net/75906_zaborgovanist-spozhivachiv-pered-pon-za-5-mis-2021r-zbilshilas-na-75-do-35-mlrd-grn
 
 
Питання зобов'язань перед ВДЕ є пріоритетним під час розробки стратегії співпраці зі Світовим банком - віце-прем'єр

Питання взятих урядом України зобов'язань перед "зеленою" енергетикою розглядається як пріоритетне під час розробки нової стратегії співпраці зі Світовим банком (СБ), повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр економіки Олексій Любченко.
"Альтернативна енергетика - це справді пріоритет. Я зустрічався з головою Світового банку, що відповідає за Україну, і ми домовилися про розроблення нової п'ятирічної стратегії співпраці, оскільки попередня завершується цього року. Питання взятих зобов'язань із ВДЕ розглядається як питання номер один серед питань декарбонізації та інших, пов'язаних з екологією", - сказав він під час години запитань до уряду у Верховній Раді в п'ятницю.
За словами міністра енергетики Германа Галущенка, який був присутній на годині запитань, міністерство бачить погашення старих боргів перед ВДЕ-генерацією шляхом випуску ОВДП, а що стосується вирішення проблеми нових боргів, то, за його словами, опрацьовується механізм зміни умов роботи в ринку, "щоб нові борги не утворювалися".
Згідно з даними ДП "Гарантований покупець" на 1 червня 2021 року, оплата за придбану в 2020 році зелену електроенергію становить 66%, в 2021 році - 93% в січні-березні, 72% - в квітні й 100% за 10 днів травня.
Згідно з ресурсним законопроектом №5600, пропонується скасувати нульову ставку акцизу, що передбачає її розмір на рівні 3,2%, для електроенергії з усіх відновлюваних джерел.
Згідно з підписаним рік тому меморандуму між низкою ВДЕ-асоціацій, 40% боргів за розрахунками за зелену електроенергію, що накопичилися на 1 серпня 2020 року, мають бути погашені до кінця минулого року, а потім щокварталу в 2021 році за 15%.
https://elektrovesti.net/75905_pitannya-zobovyazan-pered-vde-e-prioritetnim-pid-chas-rozrobki-strategii-spivpratsi-zi-svitovim-bankom-vitse-premer
 
 
Міненерго розробляє законопроект про обов'язковий продаж електроенергії учасниками ринку на електронних біржових аукціонах

Міністерство енергетики України розробляє законопроект про вихід всіх учасників ринку на електронні торги на біржах, що є єдиним стратегічним виходом з кризової ситуації в галузі.
Про це повідомила прес-служба відомства з посиланням на блог першого заступника міністра енергетики Юрія Власенка.
"Зараз Міненерго готує законопроект, покликаний закріпити принцип обов'язковості електронних аукціонів. Зміни передбачатимуть, що всі учасники ринку електричної енергії незалежно від форми власності будуть здійснювати продаж електричної енергії на енергетичних біржах за правилами, встановленими Кабінетом міністрів", - написав Власенко.
Він зазначив, що на оптовому ринку електричної енергії відбуваються систематичні "викривлення", ціна електроенергії часто нижча, ніж її собівартість, тому виробники недоотримують кошти і може виникнути загроза проходженню опалювального сезону.
"Перша і найближча небезпека - це неякісна підготовка до найближчого опалювального сезону. Несвоєчасне виконання планових ремонтів, відставання від графіка підготовки обладнання. Це може привести до суттєвого дефіциту електроенергії", - поінформував перший заступник міністра.
На його думку, це призведе до появи адептів відновлення імпорту з Росії та Білорусі, "який буквально днями заборонили".
Як вважає Власенко, єдиним стратегічним виходом з кризової ситуації є розвиток ринку за європейськими правилами з виходом всіх учасників ринку на електронні біржові торги. 
https://elektrovesti.net/75900_minenergo-rozroblyae-zakonoproekt-pro-obovyazkoviy-prodazh-elektroenergii-uchasnikami-rinku-na-elektronnikh-birzhovikh-auktsionakh

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами