Українська традиційна енергетика: 31 січня - 06 лютого 2022

630_360_1605310662-844

Середньозважена ціна е/е на РДН в ОЕС України в 2021 році збільшилася на 54% – до 2 062,95 грн/МВт-год
Середньозважена ціна електроенергії на ринку "на добу наперед" (РДН) на торговому майданчику "Об'єднана енергосистема (ОЕС) України" минулого року склала 2 062,95 грн/МВт-год, збільшившись у порівнянні з 2020 роком на 53,81%, передає Енергореформа.
Про це повідомляється у звіті АТ "Оператор ринку" про роботу РДН та ВДР (внутрішньодобовий ринок) у 2021 році.
У свою чергу ціновий індекс е/е базового навантаження (BASE) на РДН в ОЕС України за 2021 рік склав 1 802,18 грн/МВт-год, збільшившись на 39,3%.
Водночас у Бурштинському енергоострові середньозважена ціна та індекс BASE за підсумками минулого роду зросли відповідно на 15,28% (до 1865,06 грн/МВт-год) та на 18,24% (до 1 753,13 грн/МВт- год).
"2021 рік для ринку "РДН та ВДР відзначився волатильністю цінових індексів та середньозважених цін на електроенергію в ОЕС України та незначним зниженням обсягів торгів", – зазначено у звіті.
Зокрема, мінімальне значення індексу ціни базового навантаження на РДН в ОЕС України було зафіксовано на 4 липня на рівні 377,99 грн/МВт-год, максимальне спостерігалося на 29 листопада – 3 220,54 грн/МВт-год.
У 2021 році обсяг торгів на майданчику "Оператора ринку" склав 27,4% від загального споживання електроенергії Україною, знизившись порівняно з 2020 роком на 2 процентні пункти (п.п). При цьому загальний обсяг торгів е/е на РДН становив 35 762,13 ГВт-год, що на 2,6% менше, ніж у 2020 році.
На ВДР було акцептовано е/е на 15,62% менше, ніж у 2020 році – 5 058,31 ГВт-год.
"Порівняно з індексами цін базового навантаження на аналогічних торгових майданчиках сусідніх європейських країн, цінові індекси BASE як в ОЕС України, так і в Бурштинському енергоострові, особливо у другому півріччі 2021 року, були значно нижчими", – повідомив "Оператор ринку".
Як випливає зі звіту компанії, протягом минулого року помісячні індекси цін базового навантаження в ОЕС України були меншими в межах: від 18,7% (у листопаді) до 58,2% (у травні) від відповідного індексу у Польщі, від 0, 7% (у лютому) до 60,2% (у грудні) – Румунії, від 6,1% (у лютому) до 62,7% (у грудні) – Угорщини та від 5,4% (у лютому) до 60 ,5% (у грудні) – Словаччини.
http://reform.energy/news/serednozvazhena-tsina-ee-na-rdn-v-oes-ukraini-v-2021-rotsi-zbilshilasya-na-54-do-2-06295-grnmvt-god-19678


Глава ОГТСУ закликав учасників максимізувати активність на короткостроковому ринку газу на УЕБ
Генеральний директор ТОВ "Оператор ГТС України" Сергій Макогон закликав учасників короткострокового ринку газу на Українській енергетичній біржі (УЕБ) збільшити свою активність в операціях купівлі-продажу ресурсу, передає Енергореформа.
"Не потрібно сприймати цей ринок як ринок, де працює тільки оператор ОГТСУ. Це ринок усіх учасників, і ми закликаємо всіх учасників брати участь у торгах, виставляти свої котирування, і такими діями ми визначатимемо реальну ринкову вартість газу", – заявив глава компанії на ток-шоу Energy Freedom by Energy Club "Перші підсумки роботи ВДТСУ на короткостроковому ринку природного газу на УЕБ" 2 лютого.
Він висловив задоволення початком роботи компанії на ринку, а також високим рівнем компетенції та досвіду представників біржі, які "в дуже стислий термін дозволили нам реалізувати це завдання".
"Для нас це теж новий досвід, ми намагаємося зрозуміти, як це робити для того, щоб посилати правильні сигнали ринку і ці сигнали повинні показувати ринку, коли оператор потребує газу або коли він має його надлишки", – доповнив Макогон.
У свою чергу, як повідомила під час ток-шоу заступник голови біржового комітету УЕБ Інна Щербіна, зараз маржинальні ціни на короткостроковому ринку газу на біржі формують 15 із 60 акредитованих компаній, тоді як на довгостроковому ринку газу працюють 430 учасників.
"Займати позицію очікування у цій ситуації не слід. Потрібно самим брати активну участь у створенні ринку та підвищенні його ліквідності", – зазначила Щербина.
У той же час, за словами голови ОГТСУ, поки компанія не має належного розуміння, як короткостроковий ринок газу на УЕБ впливає на процес балансування газу в ГТС.
"На жаль, ми поки що не розуміємо, наскільки ці торги впливають на фізичний стан тиску в системі. Ми обраховуємо, але поки що таких явних сигналів не маємо. Ви всі повинні розуміти, що основна мета виходу оператора на біржу – це фізичне балансування системи, це забезпечення необхідного рівня тиску в системі для того, щоб вона могла безперебійно працювати", – наголосив він.
Важливі деталі:
• "Оператор ГТС України" з 19 січня 2022 року почав здійснювати балансуючі дії шляхом купівлі та продажу короткострокових стандартизованих продуктів на Українській енергетичній біржі (УЕБ). ОГТСУ обрав УЕБ торговою платформою для балансування у червні 2021 року.
• Як раніше наголошували в УЕБ, згідно з європейською практикою, торгівля короткостроковими стандартизованими продуктами на біржі є основним методом для врівноваження ГТС, а закупівля послуг балансування використовується операторами газотранспортних систем як допоміжний механізм.
http://reform.energy/news/glava-ogtsu-zaklikav-uchasnikiv-maksimizuvati-aktivnist-na-korotkostrokovomu-rinku-gazu-na-ueb-19675


ОГТСУ очікує дефіциту ліквідності у лютому-березні у зв'язку з несплатами відбору газу з боку операторів ГРС
ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ) очікує виникнення дефіциту ліквідності у компанії в березні, а можливо, і в лютому цього року у зв'язку з неоплатами газу, що відбирається з магістральних газопроводів операторами газорозподільних систем (ГРС), передає Енергореформа.
Про це заявив гендиректор компанії Сергій Макогон у ток-шоу Energy Freedom by Energy Club "Перші підсумки роботи ОГТСУ на короткостроковому ринку природного газу на УЕБ".
За його словами, ще однією з причин очікуваного дефіциту ліквідності стало перерахування компанією за рішенням уряду понад 30 млрд грн як відшкодування НАК "Нафтогаз України". Крім того, загальна заборгованість облгазів перед ОГТСУ лише на кінець листопада минулого року становила 12,5 млрд грн.
"У нас існує дуже велика проблема, яку ми ще не вирішили. Цю проблему не вирішує біржа, тому що біржа – це інструмент. Ця проблема пов'язана з несплатами за газ операторів газорозподільних систем (ГРС, колишні облгази). Це газ, який щодня відбирається із системи, проте за який ми не отримуємо коштів ні від операторів ГРС, ні від постачальника "останньої надії", – зазначив Макогон.
За його словами, ціна газу на виробничо-технологічні потреби (ВТП), закладена у тарифах облгазів, на послуги з розподілу газу з початку 2022 року становить 7,42 грн/тис. куб. м, що значно нижче за існуючі ринкові ціни і призводить до накопичення відповідної заборгованості з боку операторів ГРС.
"Наші розрахунки показують, що якщо цю проблему не буде вирішено на державному рівні, то вже в березні, а може, і в лютому у нас можуть виникнути проблеми з ліквідністю, тому що газ у ГТС треба подавати, щоб споживачі були з газом, проте оператор фактично власним коштом цей газ купує", – підкреслив глава ОГТСУ.
Важливі деталі:
• Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунпослуг (НКРЕКП), у грудні 2021 року виступила проти пропозиції Міністерства енергетики щодо покладання на ТОВ "Оператор ГТС України" спеціальних зобов'язань (ПСЗ) щодо постачання операторам газорозподільних систем (ГРС) природного газу на виробничо-технологічні витрати (ВТВ).
• Так, Міненерго запропонувало ОГТСУ з 1 листопада 2021 року по 30 квітня 2022 року окремо враховувати обсяги відбору кожного оператора ГРС на ВТВ, які не були подані до ГТС, з подальшою компенсацією ними цих обсягів за ціною 7,42 грн/куб. м (з ПДВ). Обсяги ВТВ понад встановлені для них на 2022 рік середньодобові потреби повинні оплачуватися за маржинальною ціною продажу за відповідний місяць плюс 10%.
• У листі НКРЕКП до міністерства, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна", регулятор наголосив: відповідно до закону про ринок природного газу ОГТСУ не є частиною вертикальної інтеграції в газовій сфері і не має права здійснювати діяльність з постачання газу, тоді як запропонований варіант є діяльністю з постачання/оптового продажу.
• Відповідно до кодексу ГТС, не подані обсяги газу операторами ГРС є небалансами, вони мають оплачуватись відповідно до положень договору про транспортування.
• Як зазначив регулятор, запропонована оплата ресурсу операторами ГРС оператору ГТС негативно позначиться на фінансовій діяльності останнього та на технічній стабільності системи.
• Як повідомив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" голова Асоціації газового ринку України (АГРУ) Денис Сенектутов, з 1 листопада 2021 року всі ВТВ операторів ГРС відносяться платформою ОГТСУ до відборів газу з газотранспортної системи ПОН, ціна якого формується за формулою словацького реверсу +20 % та значно перевищує тарифну.
• Водночас він наголосив, що у разі включення до тарифу ринкової ціни газу на ВТВ тарифи операторів ГРС збільшилися б орієнтовно у 2,5-3 рази.
• При цьому глава АГРУ зазначив, що, згідно з постановою уряду від 30 грудня 2021 року №1433, зобов'язання щодо забезпечення операторів ГРС технологічним газом передбачено за ОГТСУ, проте механізм його реалізації досі відсутній.
• "У будь-якому випадку треба щось робити: або забезпечити постачання за зафіксованою в тарифах ціною, або зробити тарифну ціну ринковою, щоб була можливість купувати. (…) Наразі затверджені розміри тарифів не вписуються в регуляторне середовище і призводять до багатомільярдних збитків", – наголосив він.
http://reform.energy/news/ogtsu-ochikue-defitsitu-likvidnosti-u-lyutomu-berezni-u-zvyazku-z-nesplatami-vidboru-gazu-z-boku-operatoriv-grs-19674


Моравецький: Польща модернізує ГТС і збільшить постачання газу в Україну
Польща готова надати Україні оборонну та гуманітарну допомогу, а також добудувати трубопровідну інфраструктуру для збільшення постачання газу.
В цьому прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький запевнив на спільному брифінгу із прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем, повідомило агентство "Інтерфакс-Україна".
"Ми говорили з прем'єр-міністром України про збільшення потужностей передачі газу із заходу на схід. Для цього необхідно вкласти деякі інвестиції, які ми маємо намір реалізувати", – сказав прем’єр-міністр Польщі.
Він також наголосив, що Німеччина, запускаючи газопровід "Північний потік 2", "дає снаряди та зброю Путіну, якими він потім зможе шантажувати Європу".
"Геополітичною загрозою є "Північний потік-2". У зв'язку з цим ми апелюємо спільно до Німеччини, щоб вона не запускала цей газопровід, тому що він стане елементом шантажу Європи з боку Росії. Не можна, з одного боку, висловлювати солідарність з Україною, а іншою рукою підписувати сертифікаційні документи "Північного потоку 2". Це не личить", – зазначив Моравецький.
Нагадаємо, Україна розпочала віртуальний реверс газу з Польщі з січня 2020 року.
Голова ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон раніше відзначав, що українська сторона фізично готова імпортувати з Польщі 6,6 млрд кубометрів на рік, проте для цього польська сторона має завершити певні роботи з модернізації своєї ГТС. Попередньо їх завершення планувалося на кінець 2021 року.
https://ua-energy.org/uk/posts/moravetskyi-polshcha-modernizuie-hts-i-zbilshyt-postachannia-hazu-v-ukrainu


PGNiG та ERU уклали контракт на постачання американського СПГ в Україну
Це вже друге постачання американського СПГ в Україну, здійснене PGNiG та ERU. Перше відбулося понад 2 роки тому. Танкер із вантажем прибув на термінал Свіноуйсьце у листопаді 2019 року.
Польська PGNiG придбала у США партію скрапленого природного газу (СПГ) для постачання до українського кордону для ERU Europe, повідомляється у пресрелізі "ЕРУ Трейдінг" у вівторок.
"Танкер з американським СПГ прибуде до термінала СПГ президента Леха Качинського в Свіноуйсьці наприкінці лютого цього року. Після регазифікації паливо подається в польську газотранспортну систему. ERU отримуватиме придбане паливо на сполученні між Польщею та Україною до кінця березня 2022 року", – йдеться в повідомлені.
"Це чергова поставка американського СПГ в Україну, здійснена компанією PGNiG у співпраці з ERU, яка є нашим стратегічним торговим партнером на українському ринку. Хороші відносини, побудовані роками, особливо важливі зараз, у період великої турбулентності на газовому ринку в Європі", - відзначив голова правління PGNiG SA Павел Маєвський, слова якого приведені у релізі.
Він додав, що інвестиції Польщі в газову інфраструктуру останніми роками дають змогу посилити енергетичну безпеку регіону, забезпечити клієнтам доступ до диверсифікованих джерел природного газу.
Керуючий партнер ERU Дейл Перрі також зазначив, що нині завдання диверсифікації постачання палива, особливо СПГ, "це відповідальність не лише держави, а й приватних компаній", йдеться в пресрелізі.
"Енергетичні ресурси України" – група компаній з іноземними інвестиціями, що спеціалізується на реалізації проєктів в українській енергетиці. Група "ЕРУ" належить Ярославу Мудрому та Дейлу Перрі.
ERU Management Services LLC – американська материнська компанія, що входить до складу групи та здійснює трейдингові операції.
Як раніше повідомляла "Українська енергетика", "ЕРУ Трейдинг" у 2019 році домовилася з польською компанією PGNiG про спільний видобуток газу на території західної частини України на кордоні з Польщею.
До того ж Антимонопольний комітет України у травні 2021року надав дозвіл польській компанії PGNiG викупити контрольний пакет акцій компанії "Карпатигазвидобування", що входить до структури компанії "Енергетичні ресурси України" (ЕРУ) .
Власниками "Карпатгазвидобування" через компанію "Еру Менеджмент Сервісез ЛЛС" є Ярослав Мудрий та Дейл Перрі з частками 51% та 49% відповідно. Компанія веде діяльність з видобутку нафти і газу, а також із розвідувального буріння та надає допоміжні послуги в сфері видобутку нафти і газу.
До структури "Еру Менеджмент Сервісез ЛЛС" входить також газопостачальна компанія "ЕРУ Трейдінг", яка після відкриття ринку газу для населення змогла запропонувати ціни, що були нижчі від цін "Нафтогазу".
https://ua-energy.org/uk/posts/pgnig-ta-eru-uklaly-kontrakt-na-postachannia-amerykanskoho-sph-v-ukrainu

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами