Українська традиційна енергетика: 30 серпня - 04 вересня 2021

2760

Міненерго буде моніторити виконанням плану накопичення вугілля

В Міненерго проаналізували виконання планів накопичення запасів вугілля та плани щодо майбутнього видобутку та закупівель ресурсу. 
Про це пише пресслужба міністерства.
«За нашими спільно з НЕК «Укренерго» розрахунками, для стабільного постачання електричної енергії споживачам при базовому сценарії роботи енергосистеми потреба у вугіллі протягом вересня 2021 – березня 2022 року складатиме близько 16 млн т. Критично важливо забезпечити дотримання планових обсягів постачання вугілля, в тому числі, за рахунок імпорту. Ключове завдання для вуглевидобувних підприємств — нарощування обсягів видобутку для дотримання затвердженого Міненерго графіка. Від того, як кожен учасник виконуватиме свої завдання, залежить наша спільна мета – стабільне проходження опалювального сезону» – наголосив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко.
Під час наради також обговорили наявні проблеми із логістикою та шляхи їх вирішення.
Нагадаємо, 27 серпня було створено міжвідомчу робочу групу з координації та моніторингу постачання вугільної продукції.
Вугледобувні підприємства і компанії теплової генерації мають щоденно інформувати Міненерго щодо планових та фактичних обсягів видобутку вугілля, запасів на складах вуглевидобувних підприємств, обсягів постачання на ТЕС та ТЕЦ і стану накопичення вугілля на складах теплової генерації, в тому числі – імпорту, спрацювання вугілля.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/03/minenergo-kontrolyuvatime-vikonannyam-planu-nakopichennya-vugillya/
 

«Центренерго» просить у держбанків кредит на суму близько 1 млрд грн для закупівлі вугілля

ПАТ «Центренерго» планує отримати від державних банків кредит на суму близько 1 млрд грн на комерційних умовах для закупівлі вугілля, щоб уникнути його дефіциту в опалювальний період.
Про це в коментарі Енергореформі повідомили у Фонді держмайна (ФДМ) України.
«Центренерго» звернулося до банків для отримання комерційного кредиту в цілому близько 1 млрд грн «, — зазначили у ФДМ.
Згідно з повідомленням, отримані кошти планується залучити на короткий період, на поворотній основі під заставу і комерційний відсоток.
Необхідність отримання кредиту в «Центренерго» пояснили дефіцитом оборотних коштів, пов’язаних з тривалими затримками у вісім-дев’ять місяців розрахунків з боку НЕК «Укренерго» за роботу на балансує ринку.
«Сума необхідного кредиту дорівнює сумі накопичених» Укренерго «прострочених боргів майже в 1 млрд грн», — роз’яснили у відомстві.
При цьому в ФДМ не стали називати банки, до яких звернулася генкомпанію.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/03/centrenergo-prosit-u-derzhbankiv-kredit-na-sumu-blizko-1-mlrd-grn-dlya-zakupivli-vugillya/
 

«Енергоатом» і NuScale Power в США підписали меморандум з вивчення перспектив в Україні малих модульних реакторів

НАЕК «Енергоатом» і американська компанія NuScale Power підписали меморандум про взаєморозуміння з метою вивчення можливості будівництва в Україні малих модульних реакторів.
Про це написала пресслужба міністерства енергетики України.
Згідно з повідомленням, документ передбачає, що NuScale надаватиме підтримку «Енергоатому» в питаннях:
·        експертизи технології малих модульних реакторів (ММР), в тому числі в техніко-економічному обгрунтуванні запропонованих майданчиків для них;
·        розробці термінів і проміжних результатів проектів;
·        дослідженні витрат, технічному аналізі;
·        ліцензування та дозвільної діяльності, а також інженерних дослідженнях і проектуванні.
«Меморандум — це чергове свідчення того, що співпраця в енергетичній сфері є одним з ключових пріоритетів стратегічного партнерства між Україною і США. Технології NuScale дають можливість будувати малі модульні реактори в Україні», — зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.
За його словами, для розвитку безвуглецевої генерації, забезпечення частотного регулювання та проходження добових піків використання малих модульних реакторів дуже перспективно. При цьому він вказав, що Міненерго буде максимально сприяти локалізації виробництва.
У повідомленні також зазначається, що в серпні 2020 року ММР NuScale став першим і єдиним ММР, що отримав схвалення проекту від Комісії з ядерного регулювання США.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/03/energoatom-i-nuscale-power-v-ssha-pidpisali-memorandum-z-vivchennya-perspektiv-v-ukra%d1%97ni-malix-modulnix-reaktoriv/
 
 
Україна і США посилюють двостороннє співробітництво в сферах енергетики і клімату — спільна заява міністерств енергетики

Україна і США мають намір працювати над поліпшенням корпоративного управління на державних підприємствах, забезпеченням незалежності енергорегулятора, декарбонізацією економіки і України і забезпеченням її енергобезпеки та експортного потенціалу.
Про це йдеться в спільній заяві міністерств енергетики України та США про посилення двостороннього співробітництва в сферах енергетики і клімату. Документ був підписаний днем ​​раніше в рамках візиту президента України Володимира Зеленського в США.
Згідно із заявою, сторони мають намір поглибити і активізувати свій Стратегічний діалог в сферах енергетики і клімату (SECD), розпочатий в 2018 році.
Україна і США в рамках SECD домовилися працювати над поліпшенням корпоративного управління держпідприємств енергосектору із залученням міжнародних незалежних наглядових рад, до складу яких входять відповідні експерти.
Планується також робота над підвищенням незалежності енергорегулятора і допомогу Україні у розвитку більш конкурентоспроможних і прозорих енергоринків шляхом впровадження ринкових механізмів ціноутворення.
Крім цього, сторони мають намір працювати над декарбонізацією економіки України, підвищенням її енергобезпеки та експортного потенціалу шляхом розробки і впровадження комплексного плану енергетичного сектора. Цей план передбачатиме взаємовигідне співробітництво в ядерній, сонячної, вітрової енергетики, водневих проектах та проектах накопичення енергії, а також накопичення, утилізації та зберігання вуглецю. Крім того, він буде включати співпрацю в сферах кібер і фізбезопасності та інших технологіях, орієнтованих як на попит, так і на пропозицію, зазначається в заяві.
Міністерства енергетики обох стан також можуть залучати до роботи інші міністерства і координувати роботу з іншими членами міжнародного співтовариства донорів, щоб уникнути дубляжу зусиль і для максимального використання вже наданої допомоги.
Разом з тим, згідно із заявою, Україні планується надавати допомогу в реалізації її євроінтеграційних зусиль, в тому числі шляхом модернізації та будівництва ключових об’єктів енергоінфраструктури.
У найближчі місяці сторони домовилися провести інавгураційну зустріч SECD.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/02/ukra%d1%97na-i-ssha-posilyuyut-dvostoronnye-spivrobitnictvo-v-sferax-energetiki-i-klimatu-spilna-zayava-ministerstv-energetiki/
 
 
90 громад, розташованих у межах Юзівської ліцензійної ділянки, візьмуть участь у конкурсі грантів «Енергія розвитку»

Представників громад, у межах конкурсу «Енергія розвитку» навчать готувати і подавати заявки на фінансування соціально важливих проектів. 
Нафтогаз вже вдруге проводить конкурс проектів. Цього разу в ньому можуть взяти участь 90 громад з Харківської та Донецької областей. Йдеться про громади, розташовані у межах Юзівської ліцензійної ділянки, де компанія планує видобування газу.
«Успішне освоєння цієї площі надважливе для України, адже може відкрити нові значні поклади українського газу, який піде на потреби людей і промисловості. Та разом із енергетичною незалежністю для нас також має значення якість життя людей у регіонах, де ми працюємо. Ми хочемо дати поштовх до позитивних перетворень. Саме тому наш конкурс грантів, насамперед, сфокусований на освітній складовій: ми надаємо представникам громад знання про те, як залучити фінансування для реалізації їх ініціатив», – зазначив директор зі стратегічних проектів «Нафтогаз Розвідка та Видобування», директор ТОВ «Надра Юзівська»Максим Вітик.
Конкурс складається з кількох етапів. Найголовніший – освітній. Впродовж двох місяців представники громад будуть опановувати концепцію сталого розвитку, вивчати проектний підхід до управління громадою, складати бюджет проекту та управляти ризиками, практикуватимуть навички лідерства, командної роботи, комунікацій, а також дізнаються про основи фандрайзингу.
У листопаді журі визначить переможців, а до травня 2022 року громади мають реалізувати свої проекти.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/02/90-gromad-roztashovanix-u-mezhax-yuzivsko%d1%97-licenzijno%d1%97-dilyanki-vizmut-uchast-u-konkursi-grantiv-energiya-rozvitku/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами