Українська традиційна енергетика: 29.06-05.07.2020

TEC (1)

Вугільгі ТЕС до 1 листопада будуть мати пріоритетну диспетчеризацію - розпорядження уряду


У відношенні теплових електростанцій, що використовують вугілля для виробництва електроенергії, буде здійснюватися пріоритетна диспетчеризація, передає Енергореформи.
 Відповідна норма закладена в розпорядженні уряду про забезпечення паливної збалансованості електроенергетичної галузі України та безпеки поставок електроенергії від 17 червня 2020 року № 702-р, оприлюдненому в "Урядовому кур'єрі" 23 червня.
"Міністерству енергетики з обліків вимог частини п'ятої ст. 44 закону" Про ринок електроенергії "затвердити перелік генеруючих потужностей ТЕС в розрізі енергоблоків, які використовують вугілля для виробництва електроенергії і щодо яких буде здійснюватися пріоритетна диспетчеризація", - йдеться в розпорядженні уряду, який набирає чинності завтра і чинного до 1 листопада поточного року.
Згідно з текстом розпорядження, НЕК "Укренерго" рекомендовано з урахуванням операційної безпеки забезпечити пріоритетну диспетчеризацію генеруючих потужностей ТЕС, які не використовують природний газ як основний і резервний вид палива для виробництва електроенергії, крім газу, використовуваного для технологічних потреб.
Як повідомляла Енергореформи, глава уряду Денис Шмигаль під час обговорення проекту розпорядження зазначив, що після його прийняття державна компанія "Центренерго", яка почала закуповувати газ для виробництва електроенергії, буде закуповувати і активно використовувати вугілля з державних шахт.
"Ми купуємо імпортний газ в той час, як шахтарі сидять без роботи, тому що немає ринку збуту. Це неправильно", - зазначив Шмигаль.
В.о. міністра енергетики Ольга Буславец нагадала, що в квітні для забезпечення фізичної та паливної збалансованості енергосистеми міністерство відновило прогнозний енергетичний баланс, на підставі якого в тому числі була розрахована і паливна складова. Однак за результатами моніторингу в травні-червні структури виробництва і паливного балансу було встановлено, що ряд теплових електростанцій не дотримуватися раніше позначених показників.
Йдеться, зокрема, за її словами, йде про зниження обсягів споживання вітчизняного вугілля при виробництві е/е і його заміщення природним газом.
"Така ситуація щодо штучного зниження попиту на вітчизняне вугілля є неприпустимою з урахуванням того, що це призводить до припинення роботи шахт, вимушеного простою, затримки виплати зарплати шахтарям і в цілому зростання соціально-економічної напруженості в регіонах", - сказала Буславец.
Голова Фонду держмайна України (ФДМ) вважає, що використання ПАТ "Центренерго" виключно вугілля при виробництві електроенергії збільшить його кредиторську заборгованість мінімум на 2,2 млрд грн до кінця року.
На брифінгу 19 червня в.о. гендиректора "Центренерго" Олександр Корчинський допустив, що компанія буде оскаржувати в суді рішення уряду про пріоритетність використання вугілля.
http://reform.energy/news/rabotayushchie-na-ugle-tes-do-1-noyabrya-budut-imet-prioritetnuyu-dispetcherizatsiyu-rasporyazhenie-pravitelstva-14751
 
 
Україна і ЄІБ направлять зекономлені 32 мільйони євро за проектом "Реабілітація ГЕС" на закупівлю обладнання

Кабінет міністрів схвалив проект розпорядження президента України про уповноваження Міністра фінансів України Сергія Марченка на підписання листа про внесення змін до фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком (проект "Реабілітація гідроелектростанцій"), що дозволяє закупити додаткове обладнання загальною вартістю 32,1 млн євро за рахунок зекономлених кредитних коштів ЄІБ.
Відповідне рішення прийнято на засіданні уряду 25 червня, передає БізнесЦензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.
"Метою є фінансування за рахунок економії кредитних коштів ЄІБ додаткових закупівель устаткування, зокрема генераторних вимикачів, високовольтних роз'єднувачів, регуляторів швидкості, загальною оціночною вартістю 32,1 млн євро", - зазначено в пояснювальній записці до проекту розпорядження.
Як повідомлялося, за раніше озвученими даними "Укргідроенерго", станом на 1 січня 2020 року проект "Реабілітація гідроелектростанцій" був профінансований сумарно на 10,346 млрд грн, в тому числі кредитні кошти МФО становлять 4,078 млрд, власні кошти компанії - 6,268 млрд грн.
Кабінет міністрів на початку червня схвалив проект правок до держбюджету-2020 по наданню державних гарантій ПрАТ "Укргідроенерго" для реалізації проектів з добудови третьої черги Дністровської ГАЕС та будівництва Канівської ГАЕС.
https://biz.censor.net.ua/news/3204352/ukraina_i_eib_napravyat_sekonomlennye_32_milliona_evro_po_proektu_reabilitatsiya_ges_na_zakupku_oborudovaniya


Енергоатом-Трейдинг вперше реалізував електроенергію пакетами лотів

Вчора, 25 червня, за результатами аукціону з продажу електричної енергії за середньостроковими двосторонніми договорами ВП "Енергоатом-Трейдинг" ДП "НАЕК "Енергоатом" (далі - Енергоатом-Трейдинг) реалізував 1,325 млн. Мвт.год. базового навантаження. Аукціон проходив у формі спеціальної сесії з продажу пакетів лотів, його особливістю є тривалий період відпуску електроенергії, що становить до 6 місяців та обмежений 31 грудня 2020 року.
Купити електроенергію за такими двосторонніми договорами мають право лише ті учасники, які придбають електроенергію виключно для власного споживання. Обсяг закупівлі, що передбачений для цього типу аукціонів, визначається неподільними пакетами лотів — по 50 лотів.
Протягом аукціону стартова ціна була знижена. Таким чином, середньозважена ціна продажу склала 1064,50 грн./Мвт.год. При цьому мінімальна ціна угод склала 1060,00 грн., а максимальна - 1079,00 грн./Мвт.год. Для порівняння, ціна базового навантаження за результатами торгів 25 червня на ринку «на добу наперед» склала 1007,40 грн./Мвт.год.
Торги тривали 6 годин. На початку аукціону спостерігалась суттєва різниця між пропозиціями продавця та покупців. В процесі аукціону ціна пропозиції продавця знижувалась, а пропозицій покупців – підвищувалась. Так, наприклад, з боку учасників було отримано 52 зустрічні пропозиції. В результаті сформовано середньозважену ціну на рівні 1 064,50 грн. і реалізовано весь стартовий обсяг електроенергії.
https://www.ueex.com.ua/presscenter/news/energoatom-trejding-vpershe-realizuvav-elektroenergiu-paketami-l/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами