Українська традиційна енергетика: 29 листопада - 05 грудня 2021

44_main-v1573458698

Китайська компанія хоче отримати дозвіл на розробку родовища літію в Україні

Китайський виробник енергетичних матеріалів для літієвих акумуляторів готова придбати спецдозволи на право розробки родовищ літію в Україні.
Заявку до Державної служби геології та надр України 28 жовтня подала компанія Shenzhen Chengxin Lithium Group Co., Ltd, передає elektrovesti.net.
У документі китайський виробник енергетичних матеріалів для літієвих акумуляторів обґрунтував бажання розробляти родовища літію в Україні. Shenzhen Chengxin Lithium Group Co., Ltd. здійснює виробництво енергетичних матеріалів для літієвих акумуляторів. Основними продуктами є концентрат літію, карбонат літію, гідроксид літію, хлорид літію та металевий літій.
Загальні активи компанії на кінець І півріччя 2021 року становили 4,9 млрд юанів, операційний прибуток за 2020 рік - 1,8 млрд юанів.
Боротьбу за отримання поза конкурсом спецдозволу на видобуток літію на родовищі Шевченківське та ділянку «Добрий» веде українське ТОВ «Петро-Консалтинг». Нещодавно воно домовилося про можливе приєднання до австралійської European Lithium, яка розробляє родовище в Австрії, чиї акції котируються на Австралійській фондовій біржі. European Lithium у своїх матеріалах про цю можливу угоду вказувала, що дозволи можуть бути отримані у судовому порядку, у процесі публічних аукціонів чи угоди про розподіл продукції.
https://ecotown.com.ua/news/Kitayska-kompaniya-khoche-otrimati-dozvil-na-rozrobku-rodovishcha-litiyu-v-Ukraini/


Австралійська компанія розробляє два літієві родовища в Україні

Австралійська гірничодобувна компанія European Lithium має намір придбати два родовища літію в Україні.
Компанія прагне стати найбільшим постачальником літію в Європі і невід'ємною частиною інтегрованого європейського ланцюжка поставок акумуляторів, передає electrive.net.
Два родовища, виявлені і згодом розвідані у 1980-х і 1990-х роках, знаходяться у Шевченківському районі Донецької області і у селі Добре у Кіровоградській області. Обидві ділянки недостатньо вивчені сучасними методами і містять значні очікувані ресурси.
Наразі погоджено поетапне придбання двох родовищ з очікуваним завершенням операції у листопаді 2022 року.
"Дуже радий можливості придбати два українських родовища літію і об'єднати їх з нашим вже передовим літієвим проектом у Вольфсберзі(Австрія), - говорить Тоні Сейдж, голова European Lithium. - Ми можемо не тільки стати першим місцевим виробником гідроксиду літію в Європі, але і сформувати найбільший літієвий концерн на континенті і стійко сприяти забезпеченню європейського попиту на літій».
Придбання двох літієвих родовищ в Україні стало складною угодою. Так, European Lithium для цього придбала українську компанію Petro Consulting LLC у Millstone, яка бере участь у двох проектах з видобутку корисних копалин. Millstone отримує 20 відсотків акцій Europen Lithium натомість, залучаючи компанію кількома траншами акцій на суму до 20 мільйонів австралійських доларів (близько 12,9 мільйона євро). Повна угода здійснюється за умови згоди акціонерів, отримання необхідних ліцензій на видобуток і переробку, а також інших умов відповідно до нагляду за біржами Австралії і так званими правилами JORC.
«Видобуток літію у даний час майже виключно здійснюється в Австралії, Азії та Південній Америці, - каже Дітріх Ванке, голова правління European Lithium, підкреслює важливість видобутку літію в Європі. - Цей факт у поєднанні з прогнозом про те, що попит на літій більш ніж подвоїться через кілька років, означає серйозну ситуацію залежності для промисловості Європи, а наше рішення може створити інтегрований європейський ланцюжок поставок батарей».
European Lithium котирується на фондовій біржі у Сіднеї і Франкфурті і представлений в Австрії компанією ECM Lithium AT GmbH.
https://ecotown.com.ua/news/Avstraliyska-kompaniya-rozroblya-dva-liti-vi-rodovishcha-v-Ukraini/


Міненерго має подати пропозиції щодо методології тарифу "Укренерго" - Копач

Міністерство енергетики має протягом місяця подати пропозиції щодо оновленої методології розрахунку тарифу на передачу електроенергії для ПрАТ НЕК "Укренерго".
Про це сказав ексголова Енергетичного Співтовариства Янез Копач під час експертної зустрічі Ukrainian Energy Security Dialogue, повідомляє "Українська енергетика".
"Одна з умов сертифікації - це те, що Міненерго, як власник "Укренерго", протягом місяця подасть пропозицію стосовно методології розрахунку тарифу на передачу електроенергії. Надбавка на компенсацію ВДЕ становить понад 50% надходжень "Укренерго". Тому "Укренерго" торік зазнало найбільших серед усіх енергетичних компаній збитків. А фінансова сталість - це основна умова долучення до європейської сім'ї операторів", - висловив думку Копач.
Одним з інструментів забезпечення такої сталості може стати випуск "зелених" облігацій, наголосив Копач. "Укренерго" здійснило такий випуск на початку листопада.
Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, підвищила тарифи на послуги ПрАТ НЕК "Укренерго".
Триф на передачу електроенергії магістральними мережами у порівнянні з чинним тарифом зріс на 17,6% - до 345,64 грн за МВт-год з 293,93 грн за МВт-год . Це менше, ніж планувалося. Згідно із супровідною документацією, за розрахунками "Укренерго", тариф мав збільшитися до 458,83 грн за МВт-год. А регулятор спочатку планував підвищити тариф на 21,9% - до 356,9 грн за МВт-год.
Новий тариф на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління становитиме 62,13 грн за МВт-год (без ПДВ) - порівняно з чинним тарифом 39,41 грн за МВт-год.
https://ua-energy.org/uk/posts/minenerho-maie-podaty-propozytsii-shchodo-metodolohii-taryfu-ukrenerho-kopach


УГВ відкрило родовище газу з перспективними ресурсами до 5 млрд кубометрів

АТ "Укргазвидобування" відкрило нове родовище з перспективними ресурсами до 5 млрд кубометрів газу. Про це йдеться у повідомленні "Укргазвидобування".
Як зазначили у пресслужбі, результати пошуково-розвідувальних робіт вказують на високу перспективність родовища. Це також підтверджує розташоване поблизу Волохівське родовище, яке вже розробляє компанія.
"Відкриття Моспанівського родовища – це результат поєднання експертизи наших геологів, застосування сучасних підходів до геологорозвідки. На цій ділянці у 2019 році ми провели 3D-сейсміку, на основі якої побудували структурно-тектонічну модель площі. Далі геологи, використовуючи ймовірнісні методи оцінки ресурсної бази та сучасні методики прогнозу, визначили місцеположення та глибину пошукової свердловини. Ризики оцінювали також із застосуванням передового програмного забезпечення. В результаті успішного буріння нашими фахівцями маємо високий добовий дебіт та новий перспективний актив", – сказав директор дивізіону "Нафтогаз Розвідка та Видобування" Олександр Романюк.
Свердловину, яка має вертикальний профіль та глибину 4150 м, впродовж чотирьох місяців (червень-жовтень 2021 року) облаштовувала бурова бригада "Укрбургазу" – внутрішнього бурового підрядника, із залученням модернізованого бурового верстату вантажопідйомністю 320 т. Наразі продовжуються її випробування і дослідження.
Як раніше повідомлялося, компанія веде системну роботу з розкриття потенціалу нових ділянок і визначила 10 площ, які мають найбільші перспективи для нарощення запасів українського газу. Для них розроблено прискорену програму геологорозвідки на найближчі три роки. Крім того, "Укргазвидобування" інвестує у розвиток свого ресурсного портфелю. Наприкінці жовтня 2021 року компанія на електронному аукціоні придбала Південно-Русанівську площу.
За інформацією Energy Map, протягом 22-28 листопада від видобувних компаній до ГТС надійшло 386,2 млн куб м природного газу, що майже відповідає показнику попереднього тижня (382,3 млн куб. м).
https://ua-energy.org/uk/posts/uhv-vidkrylo-rodovyshche-z-perspektyvnymy-resursamy-do-5-mlrd-kubometriv-hazu

У "Нафтогазі" - кадрові зміни
У компанії призначили головного виконавчого директора та директора зі стратегії.
Головним виконавчим директором НАК "Нафтогаз України" призначений Маврікій Калугін, а директором зі стратегії та розвитку бізнесу "Нафтогазу" - Сергій Боєв.
Про це повідомила пресслужба НАК.
Маврікій Калугін на посаді головного виконавчого директора буде відповідати за підвищення темпів розвитку та забезпечення прибутковості "Нафтогазу", координувати роботу з пошуку нових бізнес-можливостей, забезпечувати реалізацію інвестиційної політики компанії. Також у межах відповідальності Калугіна будуть питання операційних стандартів охорони та продуктивності праці на підприємствах "Нафтогазу".
Сергій Боєв очолив корпоративну функцію стратегії та бізнес-аналітики Групи "Нафтогаз". Він організовуватиме та координуватиме роботу з розробки корпоративної стратегії та консолідованого бізнес-плану групи, діяльність аналітичної функції та управління інвестиціями "Нафтогазу". Зокрема, відповідатиме за портфельне управління бізнесами та активами Групи "Нафтогаз", а також здійснювати впровадження нових перспективних напрямів діяльності, в тому числі напрямів "зеленої" енергетики, включаючи залучення партнерів та необхідних ресурсів для перетворення таких напрямів у нові бізнеси "Нафтогазу".
Нагадаємо, Маврікій Калугін з червня 2021 року працював в "Нафтогазі" на позиції радника голови правління з питань видобутку, наприкінці вересня поточного року уряд призначив його членом правління "Нафтогазу". До цього Калугін впродовж п’яти років працював у ПАТ "Укрнафта" на позиціях, зокрема, заступника голови правління, виконавчого віце-президента з видобутку та переробки.
Сергій Боєв до цього призначення займав посаду директора з розвитку бізнесу АТ "Укргазвидобування", де здійснюв управління стратегічним та бізнес-плануванням, розробкою системи управління ефективністю, управління інвестиціями та підтримки зусиль із залучення партнерів.
https://ua-energy.org/uk/posts/u-naftohazi-kadrovi-zminy

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами