Українська традиційна енергетика: 28.12.2020-03.01.2021

light_2020_12_15_ivankiv_csvyap-58

Основні факти про збудований перший пусковий комплекс ЦСВЯП


ДП «НАЕК «Енергоатом» завершив будівництво у Чорнобильській зоні відчуження першого пускового комплесу Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП), куди доправлятиметься відпрацьоване ядерне паливо з українських атомних електростанцій. 22 грудня представники керівництва Енергоатома, Holtec International та інших компаній-партнерів відвідали добудований об'єкт.
Варто знати, що:
·                 Вартість першого комплексу Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива становить близько 2 млрд грн. Загальна вартість усього проєкту, який складатиметься з 15 пускових комплексів, розрахована на рівні 37 млрд грн.
·                 За планом повністю завершити реалізацію проєкта мають до 2040 року.
·                 Джерело фінансування будівництва ЦСВЯП – кредитні кошти Bank of America Merill Lynch та власні кошти ДП «НАЕК «Енергоатом».
·                 Наразі споруджено всі будівельні конструкції та інфраструктуру з приймання і зберігання ВЯП, а також сам майданчик, на якому розташовуватимуться контейнери з відпрацьованим паливом. Розпочато пусконаладку та випробування обладнання й устаткування компанії Holtec International.
·                 Повноцінна робота першого пускового комплексу стартує у травні 2021 року –  після завершення будівництва 43-кілометрової залізничної колії, що веде до Сховища, яка з’єднає його із залізничною мережею України.
·                 Протягом наступних 100 років на ЦСВЯП зберігатиметься відпрацьоване ядерне паливо з трьох українських атомних електростанцій – Рівненської, Хмельницької та Южно-Української.
https://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/osnovni_fakti_pro_zbudovanij_persij_puskovij_kompleks_csviap-46506
 
 
З 2021 року Енергоатом може припинити вивезення відпрацьованого ядерного палива до РФ – очільник Компанії

НАЕК «Енергоатом» в наступному році не планує вивезення відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) з атомних електростанцій України на переробку і тимчасове зберігання до радіохімічних підприємств Російської Федерації. Про це т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін повідомив у ході робочої поїздки на Запорізьку АЕС, яка відбувається 23 грудня.
«Ми вже припинили відвантажувати ВЯП до РФ. Якщо нічого не трапиться екстраординарного, то в наступному році ми нічого не будемо поставляти на зберігання до РФ», - зазначив керівник Енергоатома.
Він наголосив, що доставка першої партії відпрацьованого ядерного палива з Южно-Української АЕС на Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) очікується в травні наступного року. Петро Котін прогнозує, що до травня 2021 року буде усунено останню перешкоду, яка не дозволяє розпочати експлуатацію ЦСВЯП, – завершиться добудова під’їзної залізничної колії до Сховища на ділянці Вільча – Янів. Ця колія з’єднає ЦСВЯП із залізничною мережею України та забезпечить можливість перевезення контейнерів з відпрацьованим паливом з трьох українських АЕС – Рівненської, Южно-Української та Хмельницької (Запорізька АЕС з 2000 року має власне пристанційне сховище відпрацьованого ядерного палива).
Петро Котін нагадав, що 18 грудня 2020 року на нараді в  Кабінеті Міністрів України під час розгляду проблемних питань будівництва залізничної колії від станції Вільча до станції Янів (зона відчуження, Іванківський район Київської області) протяжністю 43 км Енергоатом виступив з ініціативою стати замовником зазначеного будівництва, щоб завершити його у найстисліші терміни - до 1 травня 2021 року. У подальшому Компанія матиме право господарського відання під’їзної колії до Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). 
«Розраховуємо на позитивне рішення Кабінету міністрів України з цього питання. Наскільки мені відомо, вже є протокольне рішення Уряду. Чекаємо остаточного», - уточнив очільник Енергоатома.
https://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/z_2021_roku_energoatom_moze_pripinite_vivezenna_vidprac_ovanogo_adernogo_paliva_do_rf_ocil_nik_kompanii-46511
 
 
ЗАЕС вперше в історії вийде на свою проєктну потужність у 6000 МВт – Петро Котін

У січні наступного року Запорізька атомна електростанція вперше у своїй історії вийде на повну проєктну потужність. Це відбудеться після завершення планового ремонту на енергоблоках ЗАЕС та завдяки введенню в експлуатацію лінії електропередачі 750 кВ від ЗАЕС до підстанції «Каховська». Про це очільник НАЕК «Енергоатом» Петро Котін повідомив під час робочого візиту на ЗАЕС 23 грудня.
Петро Котін зазначив, що Енергоатом завершив масштабний інвестиційний проєкт, який Компанія здійснювала спільно с НЕК «Укренерго». 23 грудня 2020 року на майданчику Запорізької АЕС запрацювала нова лінія електропередачі до підстанції «Каховська» протяжністю 186 км.
Керівник Компанії також зазначив, що на енергоблоці №5 ЗАЕС добігає кінця плановий середній ремонт, під час якого виконано регламентні та надрегламентні роботи, спрямовані на підвищення безпеки енергоблока. «На завершальній стадії процес продовження терміну експлуатації енергоблока. Усі заходи виконуються згідно з графіком. Тож ми впевнені, що вже у січні 2021 року на найбільшій АЕС Європи – Запорізькій – в роботі будуть всі шість енергоблоків-мільйонників», – розповів Петро Котін.
А це має велике значення не лише для підвищення надійності енергопостачання у південній частині Об’єднаної енергосистеми України, але й для майбутньої синхронізації ОЕС з європейською мережею ENTSO-E.
Додаткову перевірку стану виконання необхідних заходів для можливості подовження експлуатації енергоблока №5 проводитиме інспекція Держатомрегулювання, після чого буде отримано відповідну ліцензію регулятора. На Запорізькій АЕС підкреслюють: надійність та безпека роботи станції – запорука ефективного функціонування Об’єднаної енергосистеми України.
Запорізька АЕС – найбільший енергетичний об'єкт в Україні та Європі з встановленою потужністю 6000 МВт. Перший енергоблок був введений в експлуатацію в 1984 році, другий – в 1985 році, третій – в 1986 році, четвертий – в 1987 році, п'ятий – в 1989 році, шостий – в 1995 році. З 1984 року внесок Запорізької АЕС в енергетику країни зріс з 2 до 23%.(Нагадаємо, що через недостатню пропускну спроможність трьох діючих ЛЕП ЗАЕС могла видати максимум 5300 МВт замість можливих 6000 МВт).
https://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/zaes_vperse_v_istorii_vijde_na_svou_proektnu_potuznist_u_6000_mvt_petro_kotin-46513
 
 
Укргідроенерго створило Службу з питань комплаєнсу і призначило керівника

Укргідроенерго  створило Службу з питань комплаєнсу та призначило на посаду комплаєнс-офіцера Олександра Формагея.
Служба з питань комплаєнсу матиме на меті зміцнення та підтримку високої ділової репутації та успіху товариства на енергетичному ринку, пише пресслужба компанії.
«Функція комплаєнсу повинна не тільки забезпечувати відповідність процедур, але й організацію контролю та відповідне інформування держави, як власника та акціонера, Наглядової ради, яка представляє інтереси держави в структурі корпоративного управління, виконавчого органу. Взаємодія комплаєнс-офіцера з усіма підрозділами товариства має бути направленою на розвиток високого рівня культури виконання відповідних законодавчих, регуляторних та корпоративних вимог», — зазначив голова Наглядової ради Валентин Гвоздій.
До призначення на посаду Олександр Формагей обіймав посаду в Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). До призначення членом НКРЕКП працював у ПрАТ «Укргідроенерго» на посаді заступника директора департаменту юридичного забезпечення та майнових відносин — начальника відділу управління корпоративними правами та майном.
http://oilreview.kiev.ua/2020/12/28/ukrgidroenergo-stvorilo-sluzhbu-z-pitan-komplayensu-i-priznachilo-kerivnika/
 
Виробництво е/е з вугілля в Україні впаде до 2030 року на 46%, частка атомної - зросте з 53% до 57% - прогноз ДТЕК

До 2030 року виробництво електроенергії вугільних теплоелектростанцій в Україні скоротиться на 46%, при цьому частка АЕС зросте з 53% до 57%, прогнозує ДТЕК, передає Енергореформи.
"Теплові електростанції будуть все більше переходити в маневрений режим роботи, а також використовуватися як резервні потужності", - пояснив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко під час презентації Нової стратегії ДТЕК 2030.
У той же час атомна енергетика, згідно з прогнозами компанії, залишиться базовою для країни в найближчі 10 років.
У свою чергу ТЕС, незважаючи на зниження виробництва електроенергії, будуть виконувати істотну роль по маневреної підтримки зростаючої "зеленої" генерації в енергетиці країни.
Як повідомляла Енергореформи, запаси вугілля на складах теплових електростанцій енергогенеруючих компаній (ГК ТЕС) України в період 30 листопада по 21 грудня 2020 року скоротилися на 38% (на 645,5 тис. Тонн) - до 1 млн 53,6 тис. тонн, в тому числі за останній тиждень - на 19,9% (на 261,2 тис. тонн). Встановлена ​​потужність ГК ТЕС України (без урахування окупованих територій) становить 21,842 ГВт. В т.ч. по виду палива: на вугіллі газової групи - 10,723 ГВт (частка - 49,09%), вугіллі антрацитовой групи - 6,519 ГВт (29,85%), на газі / мазуті - 4,6 ГВт (21,06%).
http://reform.energy/news/proizvodstvo-ee-iz-uglya-v-ukraine-upadet-k-2030-godu-na-46-dolya-atomnoy-vozrastet-s-53-do-57-prognoz-dtek-16305

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами