Українська традиційна енергетика: 28.10-03.11.2019



Україна може втратити допомогу по Чорнобилю через передачу Держатому Міненерго

Міжнародні партнери та донори можуть відмовитися надавати технічну допомогу з реалізації чорнобильських проєктів через передачу Державної інспекції з атомного регулювання (ДІЯРУ) у підпорядкування міністру енергетики та захисту довкілля Олексієві Оржелю.
Про це у коментарі Укрінформу розповів голова ДІЯРУ Григорій Плачков.
"Регулятор не може бути в управлінні Міністерства, оскільки в управлінні Міністерства знаходяться ліцензіати регулятора. Це порушення конвенцій МАГАТЕ та законів України. Функції управління та регулювання повинні бути відокремлені (прямий конфлікт інтересів)", - сказав Плачков.
За його словами, донори та міжнародні партнери можуть відмовитися "надавати технічну допомогу" за чорнобильськими проєктами.
Як повідомлялося, уряд із 20 жовтня координуватиме Державну інспекцію ядерного регулювання України через міністра енергетики та захисту довкілля Олексія Оржеля. Експертне середовище заявляє, що таке підпорядкування ставить під загрозу незалежність ядерного регулятора.
Наразі у Зоні відчуження реалізовується ряд проєктів щодо зняття Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворення об’єкта “Укриття” на екологічно безпечну систему, безпечного поводження з радіоактивними відходами, у тому числі тими, що утворилися внаслідок Чорнобильської катастрофи, та відпрацьованим ядерним паливом, підтримання у безпечному стані побудованих після Чорнобильської катастрофи об’єктів локалізації радіоактивних відходів.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2804473-ukraina-moze-vtratiti-dopomogu-po-cornobilu-cerez-peredacu-derzatomu-minenergo.html
 
 
ДІЯРУ і Держцентр з ядерної та радіаційної безпеки очікують реакції міжнародних партнерів на перепідпорядкування інспекції Мінекоенерго

Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки (НТЦ ЯРБ) та Державна інспекція ядерного регулювання (ДІЯРУ) направили західним партнерам свою позицію щодо рішення уряду України зрадити ДІЯРУ в перепідпорядкування Міністерству енергетики та охорони навколишнього середовища.
 "Роль і внесок міжнародних організацій та іноземних партнерів у створення в Україні незалежного ядерного регулятора надзвичайно велика. Тому вважаємо, що в цій ситуації важливим і, можливо, визначальним є також створення політично коректного, зваженого, але одночасно ємного діалогу з колегами з США, ЄС , а також ряду міжнародних фінансових установ", - йдеться в заяві на сайті НТЦ ЯРБ.
У Державному центрі з ядерної та радіаційної безпеки відзначили, що його спільна з ДІЯРУ позиція спрямована міжнародним партнерам 22 жовтня.
"В даний час очікуємо офіційної реакції міжнародних фінансових установ, посольств та державних установ країн-партнерів щодо ситуації в Україні ситуації з ядерною регулятором", - зазначається на сайті.
У відомстві також висловили надію, що рішення уряду про перепідпорядкування ДІЯРУ Мінекоенерго є прикрою помилкою і Кабмін здійснить заходи для відновлення незалежності ядерного регулятора. У той же час відзначили, що незалежно від того, яким чином вирішиться ситуація, Україна понесе репутаційні втрати.
Кабмін віддав ДІЯРУ в підпорядкування Мінекоенерго. Внесення змін до схеми спрямування і координації центральних органів виконавчої влади Кабміну через його відповідних членів закріплено постановою №879 від 20 жовтня 2019 року, текст якого оприлюднений на урядовому порталі.
https://elektrovesti.net/68088_giyaru-i-gostsentr-po-yadernoy-i-radiatsionnoy-bezopasnosti-ozhidayut-reaktsii-mezhdunarodnykh-partnerov-na-perepodchinenie-inspektsii-minekoenergo
 

Енергоблок №4 РАЕС підключено до мережі після ремонту

24 жовтня 2019 року о 6:32 енергоблок №4 РАЕС (ВВЕР-1000) підключено до мережі після завершення середнього планово-попереджувального ремонту, що тривав з 9 cерпня п.р. Наразі виконується планове підвищення потужності енергоблоку.
 Станом на 8 годину 24 жовтня у роботі перебувають усі чотири енергоблоки Рівненської АЕС із сумарним навантаженням 2070 МВт. Зауважень до роботи основного устаткування діючих енергоблоків та персоналу немає. 
За минулу добу енергоблоками РАЕС вироблено 43,0 млн кВт год електроенергії, з початку місяця –998,1 млн кВт год електроенергії та з початку року – 14 млрд 425,5 млн кВт год електроенергії.  
Порушень меж і умов безпечної експлуатації не було. 
Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на РАЕС і прилеглій території не змінювався й перебуває у межах чинних норм.
https://www.rnpp.rv.ua/energoblok-%E2%84%964-raes-(vver-1000)-podklyuchen-k-seti-posle-remonta.html
 
У Луганському енергоб’єднанні пояснили, чому ініціювали власне банкрутство

Господарським судом Луганської області порушено провадження у справі №913/567/19 про банкрутство ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» за заявою самого підприємства.
Про це повідомляє на своїй сторінці в Facebook прес-служба товариства.
«ТОВ «ЛЕО» вимушено було звернутися до суду з відповідною заявою на вимогу норм законодавства, які передбачають обов’язок боржника звернутися до суду із заявою про порушення справи про банкрутство, якщо задоволення вимог одного або декількох кредиторів призведе до неможливості виконання грошових зобов’язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами», — йдеться в повідомленні.
 На думку авторів звернення, основною причиною цього стало те, що Міністерство енергетики в попередньому уряді у період з листопада 2015 по квітень 2017 року не погоджувалось припинити поставки електроенергії на окуповану територію. В результаті борг за неоплачену окупантом електроенергію в сумі близько 3 млрд грн «повісили» на ТОВ «ЛЕО» — власника мереж, якими вона поставлялась.
Останньою краплею стало звернення в серпні 2019 року ДП «Енергоринок» до приватного виконавця виконавчого округу міста Києва із заявою про примусове стягнення з ТОВ «ЛЕО» заборгованості за електроенергію в сумі 880 млн грн. Зазначений приватний виконавець арештував все належне ТОВ «ЛЕО» майно та всі банківські рахунки ТОВ «ЛЕО».
Товариство з обмеженою відповідальністю «Луганське енергетичне об’єднання» є монополістом з постачання електроенергії на території Луганської області. Саме його рішенням було, зокрема, припинено постачання електрики на об’єкти «Лисичанськводоканалу», через яке без води опинились близько ста тисяч мешканців Лисичанська та двох його міст-супутників.
http://oilreview.kiev.ua/2019/10/24/u-luganskomu-energobyednanni-poyasnili-chomu-iniciyuvali-vlasne-bankrutstvo/
 
 
Новий саркофаг на ЧАЕС повинен прослужити 100 років

У 2019 на Чорнобильській атомній електростанції була завершена установка нового саркофага над старим об'єктом «Притулок». На реалізацію цього проекту понад 45 країн-донорів виділили 2,2 млрд євро. Про це повідомляється в доповіді глави ООН Антоніу Гутерріша, представленому делегатам Генеральної Асамблеї ООН.
«Цей проєкт є одним з найбільших проєктів міжнародного співробітництва в галузі ядерної безпеки», - заявив глава ООН.
 «Новий саркофаг повинен прослужити 100 років і покликаний забезпечувати захист навколишнього середовища від подальшого потрапляння в неї радіоактивних речовин, а також належні умови для безпечного демонтажу старого укриття і зруйнованого реактора і видалення радіоактивних матеріалів», - йдеться в доповіді.
У цьому документі, підготовленому для обговорення на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, Генеральний секретар ООН також розповів про роботу ООН в постраждалих від аварії районах Білорусі, Російської Федерації та України.
Як говориться в документі, зараз установи ООН переключили свою увагу з надання гуманітарної допомоги на проекти із запобігання аваріям, реабілітацію та відновлення. Підтримка може надаватись на самих різних напрямках.
Так, наприклад, одне з таких напрямків - пом'якшення наслідків природних катастроф. У Чорнобильській зоні відчуження часто трапляються лісові та торф'яні пожежі. Деревина та торф накопичують радіоактивні речовини і легко спалахують, викидаючи в повітря плутоній, який розноситься вітром. Через високі температур і великої кількості диму забруднювачі можуть розсіюватися на сотні кілометрів від зони відчуження, викликаючи серйозні довгострокові наслідки для здоров'я людей. В останні роки пожежі почастішали і стають все більш руйнівними, оскільки клімат стає все тепліше і сухіше.
Антоніу Гутерріш наголосив, що в цій ситуації вкрай необхідно створити ефективну систему запобігання пожежам на постраждалій території. Він зазначив, що Програма розвитку ООН (ПРООН) буде допомагати владі України справлятися з наслідками природних і антропогенних лісових пожеж в зоні відчуження і зоні обов'язкового переселення. А Міжнародне агентство з атомної енергетики (МАГАТЕ) запустило проект по забезпеченню контролю над пожежами на білоруській стороні зони відчуження, а також на прилеглих територіях.
«Відновлення та перетворення Чорнобиля залишається серйозним довгостроковим завданням. Ця величезна робота може виконуватися тільки на основі колективних дій всіх партнерів на всіх рівнях. В системі ООН, як і раніше твердо прихильні справі повного відновлення та сталого розвитку постраждалого регіону ... », - підкреслив глава ООН.
https://news.un.org/ru/story/2019/10/1365471
 
 
Укргідроенерго затвердило до випуску фінзвітність за 9 місяців 2019 року

ПрАТ Укргідроенерго затвердило до випуску фінансову звітність, підготовлену відповідно до МСФЗ, за 9 місяців, що закінчилися 30 вересня 2019 року.
 Аналіз фінансових показників ПрАТ «Укргідроенерго» за останні роки підтверджує стабільний фінансовий стан і позитивну динаміку розвитку товариства.
Чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) Товариства за 9 місяців 2019 року склав 5 224,7 млн. грн.
Чистий фінансовий результат за результатами 9 місяців 2019 року – 2 266,9 млн. грн. Прибуткова діяльність Товариства протягом останніх 10 років є високим позитивним показником.
Протягом багатьох років ПрАТ «Укргідроенерго» є сумлінним платником податків. За підсумками роботи 9 місяців 2019 року Товариство сплатило в повному обсязі свої зобов’язання до бюджетів усіх рівнів – 2 392,1 млн. грн.
Варто відзначити, що Укргідроенерго увійшло до ТОП-10 державних підприємств за рівнем отриманого чистого прибутку, посівши 3-тю сходинку з показником найбільшого чистого прибутку за І півріччя 2019 року в 1,19 млрд грн.
https://uhe.gov.ua/media_tsentr/novyny/ukrgidroenergo-zatverdilo-do-vipusku-finzvitnist-za-9-misyaciv-2019-roku
 
 
На «Турбоатомі» зустрічали американських і японських партнерів

Представники відразу двох іноземних компаній - «Holtec International» (США) і «Mitsubishi Electric Corporation» (Японія), відвідали харківський «Турбоатом».
 Як пояснив генеральний директор «Турбоатому» Віктор Суботін, зустріч відбулася з ініціативи компанії «Holtec International. Гості ознайомилися з роботою кількох провідних цехів підприємства. За словами віце-президента з ядерних технологій «Holtec International» Томаса Марсілля, компанія має намір реалізувати дві програми тривалої співпраці з Україною: будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива, а також програму розвитку модульних ядерних АЕС потужністю 160 МВт.
На думку гостей, на «Турбоатомі» є унікальні можливості виробництва парових турбін, і партнерські відносини з підприємством будуть розвиватися.
https://kh-news.net/kultura-i-obrazovanie/item/16411-na-turboatome-vstrechali-amerikanskikh-i-yaponskikh-partnerov.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами