Українська традиційна енергетика: 28.09-04.10.2020

630_360_1562865687-697

Глава держави підписав указ про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в енергетичній сфері та розвитку ядерної енергетики


Президент України Володимир Зеленський підписав Указ № 406/2020 «Про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в енергетичній сфері та подальшого розвитку ядерної енергетики».
Згідно з документом, Кабінет Міністрів має у двомісячний строк внести на розгляд Верховної Ради законопроекти про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електростанції, а також про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізму використання коштів фінансового резерву для зняття з експлуатації атомних блоків, що формується відповідно до Закону України «Про впорядкування питань, пов'язаних із забезпеченням ядерної безпеки».
Крім того, уряд має розробити довгострокову програму розвитку атомної енергетики в межах реалізації Енергетичної стратегії України на період до 2035 року «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність».
Також Кабмін має забезпечити вдосконалення управління державним підприємством «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», зокрема пришвидшити підготовку та проведення корпоратизації вказаного суб'єкта господарювання та невідкладно опрацювати питання щодо передачі функцій з управління цим підприємством Кабінету Міністрів України.
Відповідно до указу, уряд має вжити вичерпних заходів, спрямованих на погашення заборгованості, що утворилася перед виробниками електричної енергії державного сектору економіки внаслідок виконання ними спеціальних обов'язків учасників ринку електричної енергії для забезпечення суспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії, та забезпечити недопущення виникнення такої заборгованості надалі.
Указ набирає чинності з дня його опублікування.
https://www.president.gov.ua/news/glava-derzhavi-pidpisav-ukaz-pro-nevidkladni-zahodi-shodo-st-63869
 
 
На Хмельницькій АЕС розпочата робота з опрацювання питань реалізації будівництва енергоблоків №3 та 4 ХАЕС

З 22 вересня на Хмельницькій АЕС, в рамках підготовчого періоду будівництва енергоблоків №3,4, почала працювати робоча група, до складу якої увійшли фахівці ВП «Атомпроектінжиніринг», ВП «Атоменергомаш», НАЕК «Енергоатом», ВП КБ «Атомприлад», АТ «КІЕП» та ПрАТ «Юженергобуд».
 Завданням робочої групи є огляд існуючих будівельних конструкцій будівель та споруд енергоблоків №3,4 ХАЕС, об’єктів будівельної бази та обладнання на складах, а також підготовка завдання про склад підготовчого періоду будівництва. Крім того фахівці Енергоатом мають опрацювати питання кількості кранів, включаючи один з найбільших в Україні кран Kroll для проведення будівельних робіт, а також питання розміщення майбутньої дирекції з добудови енергоблоків №3, 4. ХАЕС.
Для довідки: У складі Хмельницької АЕС працює два енергоблоки номінальною потужністю 1000 МВт кожен. Загальний стан будівельної готовності блоків: №3 - 75%, енергоблоку №4 - 15%. При успішній реалізації проекту добудови двох енергоблоків Україна може отримати додатково понад 16 млрд кВт-год електроенергії на рік, а річний дохід становитиме щонайменше 9,8 млрд грн (при тарифі тарифом 64 копійки за кВт-год). При цьому орієнтовна вартість добудови енергоблоків – 76,8 млрд грн. Указом Президента Володимира Зеленського від 22 вересня 2020 року «Про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в енергетичній сфері та подальшого розвитку ядерної енергетики» доручено Кабінету Міністрів України у двомісячний строк внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків № 3 та № 4 Хмельницької атомної електростанції.
https://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/na_hmel_nic_kij_aes_rozpocata_robota_z_opracuvanna_pitan_realizacii_budivnictva_energoblokiv_no3_ta_4_haes-46271
 
 
Міненерго зобов'язало Енергоатом активізувати роботу з будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива

Під головуванням в.о. Міністра енергетики Ольги Буславець відбулася нарада за участі віце-президента Holtec International Ріаза Авана та керівництва НАЕК «Енергоатом», ініційована компанією Holtec International через порушення «Енергоатомом» контрактних умов в рамках проекту будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.
«Будівництво ЦСВЯП є наймасштабнішим проєктом в галузі ядерної енергетики України. Із введенням власного сховища в експлуатацію Україна позбавиться монопольної залежності від Росії в контексті зберігання відпрацьованого ядерного палива. До того ж, наша держава, використовуючи власне сховище, зможе заощаджувати близько 200 млн доларів на рік, які зараз сплачуються Російській Федерації», – наголосила Ольга Буславець.
За чинним графіком, у грудні цього року перша черга сховища мала б бути запущена. І в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петро Котін запевнив, що графік буде дотримано. Водночас вказав на проблеми, що можуть суттєво вплинути на будівництво та завадити вчасному завершенню проєкту.
Зокрема, для використання ЦСВЯП необхідно побудувати залізничні колії до сховища на ділянці лісу, яка перебуває в управлінні ДАЗВ. Для цього потрібно отримати дозвіл ДАЗВ, щоб прибрати дерева і «Укрзалізниця» мала змогу прокласти полотно. Такі роботи, з технічних причин, можуть проводитися лише у теплу пору року. На сьогодні це питання не вирішено.
Цих проблем можна було б уникнути у разі залучення «Енергоатомом» представників Міненерго та Міндовкілля на засідання керівного комітету з будівництва ЦСВЯП, що до весни цього року проводився щомісяця.
У результаті наради Міненерго надало низку доручень НАЕК «Енергоатом» щодо вчасного завершення будівництва сховища.
Зокрема, «Енергоатом» зобов’язаний:
- активізувати роботу з реалізації проєкту;
- щотижнево звітувати про стан будівництва, наявні проблеми та статус їх вирішення;
- щотижнево надавати до Міненерго, Holtec International та АТ КІЕП звіти про стан розрахунків  у рамках реалізації проєкту;
- відновити участь представників Міненерго у засіданнях комітету;
- актуалізувати графік будівництва ЦСВЯП.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=08977C8011536432683C727AF8B8D185.app1?art_id=245474403&cat_id=35109
 
 
Уряд ухвалив постанову для залучення 6 млн євро на ядерну безпеку

28 вересня, на позачерговому засіданні Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження, що передбачає створення правових підстав для укладення угоди між Урядом України та Єврокомісією у сфері ядерної безпеки.
Актом пропонується схвалити проект Угоди про фінансування річної програми дій щодо співробітництва у сфері ядерної безпеки між Урядом України та Європейською Комісією, яка діє від імені Європейського Союзу.
Проектом Угоди передбачається реалізація проекту з бюджетом 6,6 млн євро (внесок ЄС – 5,9 млн євро), який складається з двох частин: інтегрування культури безпеки та операційної ефективності у сфері поводження з радіоактивними відходами в Україні та підтримка у створенні інтегрованої автоматизованої системи радіаційного моніторингу, що охоплює всю територію України. Бенефіціаром проекту є Державне агентство України з питань управління зоною відчуження.
Відповідно до Угоди, створення автоматизованої системи радіаційного моніторингу буде досягатися шляхом інтеграції існуючих об’єктових систем моніторингу в єдину систему та за допомогою модернізації застарілого обладнання, пунктів спостереження і створення ефективних процедур обміну інформацією. Відповідні кроки сприятимуть розширенню можливостей реагування на радіологічні ризики в Україні та ранньому попередженню європейських країн про відповідні ризики.
Відмічається, що підписання Угоди сприятиме удосконаленню безпечного поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом, а також екологічній реабілітації колишніх ядерних об’єктів.
https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-uhvaliv-postanovu-dlya-zaluchennya-6-mln-yevro-na-yadernu-bezpeku


За участі Президента України Енергоатом та Westinghouse підписали контракт про постачання ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-440
За участі Президента України Володимира Зеленського підписано угоду між ДП «НАЕК «Енергоатом» та компанією Westinghouse про постачання ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-440 Рівненської АЕС. Документ було підписано 30 вересня в Офісі Президента України очільником Енергоатома Петром Котіним та президентом і головним виконавчим директором Westinghouse Патріком Фраґманом (Patrick Fragman). На підписанні контракту також були присутні керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков та віцепрезидент Енергоатома Герман Галущенко.
Контрактом передбачено впровадження в експлуатацію паливних збірок для реакторів типу ВВЕР-440 виробництва Westinghouse на ВП «Рівненська АЕС». Постачання тепловидільних збірок (ТВЗ) в Україну планується розпочати з 2024 року з партії ТВЗ для проведення етапу дослідної експлуатації. Передбачається можливість виробництва частини комплектуючих тепловидільних збірок для ВВЕР-440 виробництва Westinghouse на ВП «Атомнергомаш» НАЕК «Енергоатом».
Коментуючи підписання контракту, Президент України Володимир Зеленський зазначив, що досягнуті між Енергоатомом та Westinghouse домовленості стали останнім кроком на шляху повної диверсифікації джерел постачання ядерного палива в Україну. «Угода між Енергоатомом і Westinghouse є продовженням плідного 20-річного партнерства України та США з диверсифікації постачання палива на українські АЕС і свідчить про невпинний рух нашої країни до вибудови власної енергетичної безпеки та незалежності», – зазначив глава держави.
Петро Котін подякував Володимиру Зеленському за всебічну підтримку атомної генерації та висловив упевненість у подальшій плідній співпраці Енергоатома та Westinghouse. «Ми робимо черговий крок у реалізації програми з диверсифікації ядерного палива і першими в Європі розпочинаємо використання палива компанії Westinghouse для ядерних блоків типу ВВЕР-440. Це – важливе рішення не тільки для України, але й для усіх країн європейського континенту, які експлуатують блоки ВВЕР-440, адже воно спирається на Європейську стратегію енергетичної безпеки», – наголосив очільник Енергоатома.
Патрік Фраґман відзначив значний внесок українських фахівців у спільну роботу з впровадження ядерного палива виробництва Westinghouse для українських АЕС та висловив впевненність у розширенні співпраці з Енергоатомом. «Ми раді, що Енергоатом вчергове продемонстрував свою впевненість у якості ядерного палива компанії Westinghouse, –  підкреслив він. –  Завдяки цій важливій угоді ми продовжуємо свою працю на користь енергетичної безпеки України та зосереджуємось на подальшому вдосконаленні експлуатаційних характеристик нашої продукції. Westinghouse також сподівається й надалі лишатися стратегічним партнером Енергоатома і в інших перспективних проєктах».
Патрік Фраґман також підтвердив готовність  Westinghouse взяти участь у проєкті добудови третього та четвертого енергоблоків ХАЕС. «Ми могли б брати участь у цьому проєкті – це стосується поставок і палива, і деяких інших систем, наприклад АСУТП (автоматизованих систем управління технологічним процесом), якщо Енергоатом вважатиме такі пропозиції вигідними для себе й корисними для країни», – уточнив представник Westinghouse.
Крім того, сторони підписали Протокол про наміри з розвитку співробітництва між компанією «Westinghouse» та Відокремленим підрозділом Державного підприємства «НАЕК «Енергоатом» – «Атоменергомаш». Серед домовленостей:
·                 виготовлення «Атоменергомаш» компонентів палива компанії Westinghouse з ринком збуту за межами України,
·                 збільшення номенклатури компонентів палива, які можуть виготовлятися ВП «Атоменергомаш»,
·                 виробництва обладнання для інспекції палива ВВЕР-1000 та/або ВВЕР-440.
https://www.atom.gov.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/za_ucasti_prezidenta_ukraini_energoatom_ta_westinghouse_pidpisali_kontrakt_pro_postacanna_adernogo_paliva_vver_440-46293

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами