Українська традиційна енергетика: 28.06-04.07.2021

23575-електроенергія_в

Українська енергетична біржа отримала ліцензії на ринках капіталу

30 червня 2021 року, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) на черговому засіданні прийняла рішення про видачу ліцензій на провадження професійної діяльності на ринках капіталу ТОВ «Українська енергетична біржа».
Про це пише пресслужба уряду.
«Товарна біржа отримала ліцензії на провадження діяльності з організації торгівлі продукцією на товарних біржах та клірингової діяльності з визначення зобов’язань», — йдеться у повідомленні.
Крім того, Комісією зареєстровані нові правила товариства, які відповідають чинному законодавству. Для отримання ліцензій біржа пройшла процес реорганізації своєї структури та готувалася до цієї події близько пів року.
«Це початок нової епохи на ринках капіталу та товарних ринках. Сьогоднішня подія є визначною не тільки для учасників ринку, а я для регулятора. Адже Комісія вперше повністю провела процедуру реєстрації ліцензіата за новими правилами. Сподіваємося, що це тільки початок і надалі ми отримаємо ще не один пакет документів від зацікавлених учасників ринків», – зазначив Голова НКЦПФР Руслан Магомедов. 
Нагадаємо, що згідно з вимогами Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів» від 19.06.2020 №738-ІХ, товарні біржі з 01.07.2021 повинні пройти процедуру ліцензування в НКЦПФР, у разі їх бажання надалі здійснювати таку діяльність.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/01/ukra%d1%97nska-energetichna-birzha-otrimala-licenzi%d1%97-na-rinkax-kapitalu/
 

Французька Total купує 6 сонячних електростанцій в Україні

Антимонопольний комітет України  надав дозвіл французькій Total Eren S. A. (дочірня компанія холдингу Total) придбати понад 50% в шести компаніях-операторах сонячних електростанцій сумарною потужністю 103,9 МВт.
Повідомляє Бізнес Цензор.
Згідно з матеріалами АМКУ, Total Ceran отримає контроль у львівських ТОВ «Енерджі спейс» (5,94 МВт та 5,797 МВт), ТОВ «Терновиця Солар» (13,023 МВт та 15,537 МВт), ТОВ «Терновиця Солар Плюс» (12,832 МВт та 15,537 МВт), ТОВ «Санлайт Дженерейшн» (5,94 МВт та 5,797 МВт), ТОВ «Енергопостач-Плюс» (5,94 МВт і 5,797 МВт) і ТОВ «Лайтфул» (5,94 МВт і 5,797 МВт).
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/02/francuzka-total-kupuye-6-sonyachnix-elektrostancij-v-ukra%d1%97ni/
 
 
ФДМУ передасть державні ТЕЦ Нафтогазу — Кошеленко

Фонд держмайна України передасть державні теплоелектроцентралі (ТЕЦ) НАК «Нафтогаз України» до кінця поточного року, повідомив заступник голови Фонду Костянтин Кошеленко.
Про це пише Енергореформа.
«ДержТЕЦ приватизовуватися не будуть. Ухвалено  рішення про їх передачу «Нафтогазу». І Фонд їх передасть до кінця року, до початку опалювального сезону «, — сказав він.
Водночас за його словами, Фонд бачить проблеми з приватизацією двох обленерго «Тернопільобленерго» і «Черкасиобленерго».
«За» Черкасиобленерго «необхідно об’єднати пакет з 25% -м пакетом, що знаходяться у ПрАТ» Українська енергозберігаюча сервісна компанія. Тому, його приватизація може відбутися, орієнтовно, у другому кварталі 2022 року.» Тернопільобленерго «до сих пір ВАТ, і там є проблеми з проведенням зборів акціонерів через непорядність реєстратора «, — сказав заступник голови ФДМУ.
При цьому він зазначив, що інші обленерго готові до приватизації, і за ними проводиться відбір радників. Він підтвердив, що «Центренерго» планується до продажу також в другому кварталі 2022 року. «Закінчується процес відбору перспективних шахт, які будуть приєднані до» Центренерго «з метою продажу в складі ВІК», — зазначив Кошеленко.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/02/fdmu-peredast-derzhavni-tec-naftogazu-koshelenko/
 

Світовий банк надав Укргідроенерго кредит на підвищення стійкості енергосистеми

30 червня у Вашингтоні Рада директорів Світового банку затвердила пакет фінансування у розмірі 212 мільйонів доларів США на впровадження проекту «Україна – Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі».
Повідомляє Укргідроенерго.
177 мільйонів доларів США надав Міжнародний банк реконструкції та розвитку, а Фонд чистих технологій виділив на пільгових умовах позику в розмірі 34 мільйонів доларів США та грант в розмірі 1 мільйона доларів США.
В ролі позичальника та організації-виконавця проекту виступає Укргідроенерго. Фінансування надається на встановлення 197 МВт систем накопичення енергії у поєднанні із сонячними батареями на чотирьох гідроелектростанціях (Київській ГАЕС, Канівській ГЕС, Кременчуцькій ГЕС і Середньодніпровській ГЕС), які планується залучити для надання допоміжних послуг національній електромережі. Також акумулятори та сонячні електроустановки будуть встановлені на Дністровській ГЕС.
«Проект дасть змогу збільшити гнучкість української енергетичної системи, що допоможе у синхронізації із європейською енергетичною мережею та декарбонізації енергетичного сектору», — наголошується у повідомленні.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/01/svitovij-bank-nadav-ukrgidroenergo-kredit-na-pidvishhennya-stijkosti-energosistemi/
 
 
Уряд обмежив використання небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні

30 червня на засіданні Уряду прийнято зміни до Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні. Таке рішення забезпечить приведення українських технічних регламентів у відповідність з європейськими стандартами та сприятиме укладенню Угоди АСАА у цій сфері.
Повідомляє Міністерство економіки України.
«Укладення «промислового безвізу» є одним з пріоритетних завдань для Мінекономіки. Тож, ми вживаємо усіх необхідних кроків, щоб привести національне законодавство і, зокрема, технічні регламенти у відповідність до європейських стандартів. Укладення Угоди АСАА стане поштовхом для розвитку української промисловості та сформує конкурентні переваги для наших виробників на європейських ринках», — прокоментував перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки України Олексій Любченко.
Так, постановою встановлюється кінцевий строк використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні, що надається на ринку України (наразі такі строки є необмеженими), і які відповідатимуть тим, що діють в ЄС, зокрема:
до 21.07.2024 – хрому в системах охолодження обладнання та свинцю в обладнанні, що використовується у двигунах внутрішнього згоряння;
до 31.12.2025 – свинцю в електродах, що використовуються у вимірювальному обладнанні;
до 31.03.2022 – свинцю в медичних виробах для діагностики in vitro.
Крім того, додатки до Технічного регламенту будуть доповнені новими винятками з обмежень, а саме надана можливість використовувати:
кадмій у трубках відеокамер до 31.03.2027;
біс (2-етилгексил) фталат у гумових деталях систем двигунів до 21.07.2024.
 http://oilreview.kiev.ua/2021/06/30/uryad-obmezhiv-vikoristannya-nebezpechnix-rechovin-v-elektrichnomu-ta-elektronnomu-obladnanni/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами