Українська традиційна енергетика: 27.08-02.09.2018

Американська компанія Holtec планує налагодити в Україні виробництво малих модульних реакторів для АЕС

Американська інжинірингова компанія Holtec International планує випускати в Україні малі ядерні реактори.
Про це повідомив надзвичайний і повноважний посол України в США Валерій Чалий під час прес-конференції про стратегічне партнерство України і США.
Він сказав, що зараз можна говорити про новий рівень взаємовідносин між Україною та США, тому що є сигнал «про розміщення підприємств стратегічного характеру на території України».
Зокрема, мова йде про те, що на український ринок з інвестуванням заходить компанія Holtec International для будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива.
У той же час, як розповів Чалий, президент Holtec в бесіді з ним говорив, що готовий розмістити виробництво малих ядерних реакторів в двох країнах - Індії та України.
Посол підкреслив, що Україна була обрана серед всіх країн світу для розміщення виробництва малих ядерних реакторів.
«Серед усіх країн, ми завоювали це право. Я кажу вам про це не як про завершене виробництво, щоб ви зрозуміли, але процес почався, і ми плануємо в майбутньому спільно випускати малі ядерні реактори, це багатомільярдний проект на території України, який дає робочі місця і який дає зовсім інший рівень співпраці в цій сфері «, - заявив він.
Нагадаємо, американська компанія Holtec International будує в Україні центральне сховище відпрацьованого ядерного палива. Зокрема, компанія виграла тендер на право будувати сховище відпрацьованого ядерного палива для українських АЕС: Рівненської, Хмельницької та Южно-Української.
У березні 2018 року НАЕК «Енергоатом» і Holtec International (США) підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці у використанні малих модульних реакторів SMR-160 в Україні. У тексті Меморандуму зазначається, що він передбачає не тільки ліцензування в Україні технології SMR-160 і подальше будівництво цих реакторів на АЕС України, а й часткову локалізацію виробництва обладнання для SMR-160 на українських підприємствах.


Запорізька АЕС готуєтьсядо місії OSART



На Запорізькій АЕС виконуються заходи, необхідні для проведення міжнародної місії OSART. Приймати команду міжнародних експертів станція буде в травні 2020 року.
Представники міжнародного агентства перевірять, як виконуються норми та вимоги МАГАТЕ і оцінять стан безпеки атомної електростанції. Перевірка пройде за 12 напрямами діяльності, важливими для безпеки АЕС. По кожному з них створені робочі групи. До підготовки підключаються дирекція ДП «НАЕК «Енергоатом» та ВП «Науково - технічний центр», який здійснює науково - технічну підтримку ядерної галузі. Експерти перевірять стан обладнання та документації, які повинні повністю відповідати міжнародним стандартам.
Альберт Рябуха - начальник відділу досвіду експлуатації: «В 12 напрямків увійдуть: лідерство в сфері забезпечення безпеки, експлуатація, технічне обслуговування та ремонт, технічна підтримка та використання досвіду експлуатації, радіаційний захист, хімія, аварійне реагування та інші. Звіт за підсумками місії буде надано Міністерству енергетики та Держатомрегулювання України. Тому підготовка йде дуже серйозна».
У всьому світі місія OSART визнана потужним інструментом незалежної оцінки експлуатаційної безпеки АЕС. Тому звіт стане доступним для всіх атомних станцій світу. У документі будуть прописані рекомендації та області для вдосконалення, а також приклади позитивних практик, які в подальшому будуть поширені, як досвід, на інші атомні станції.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press/nngc/54404-zaporojskaya_aes_gotovitsya_k_missii_osart/


У Кам’янці-Подільському на полігоні ТПВ почалася дегазація з виробництвом енергії і тепла
У Кам’янці-Подільському, Хмельницької області запустили технологічну лінію по дегазації полігону твердих побутових відходів, яка передбачає видобуток газу з твердого сміття і його використання для вироблення електроенергії.
Про це повідомляє прес-служба Кам’янець-Подільської міської ради.
Як зазначається, за допомогою даного проекту місто планує виробляти до 4 мільйонів кіловат-годин електроенергії щороку. При цьому, рівень викидів парникових газів зі звалища істотно скоротиться.
Зараз відбувся запуск першої черги проекту, яка передбачає видобуток газу зі сміття з метою виробництва електроенергії.
Друга черга передбачає виробництво метану, який буде заміняти природний газ, а також вуглекислого газу і тепла, які планують використовувати в теплицях. Всі компоненти будуть виготовляти з твердих побутових відходів, що накопичилися на сміттєвому полігоні.
«В цілому передбачається на рік отримувати 4 тис. КВт / год електроенергії, 5 тис. КВт / год тепла, зменшити викиди парникових газів на 20 тис. Тонн і наповнити бюджет міста на 1,5 млн грн», - повідомляють в прес-службі міськради.
Там також додають, що на реалізацію проекту не витрачали кошти міського бюджету. Перша черга вартістю 25 мільйонів гривень, профінансована за рахунок коштів американського уряду в рамках проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».
http://oilreview.kiev.ua/2018/08/27/v-kaence-podolskom-na-poligone-tbo-nachalas-degazaciya-s-proizvodstvom-energii-i-tepla/


На енергоблоці №4 РАЕС проведено ремонт імпульсно-запобіжних пристроїв парогенераторів

У ході планово-попереджувального ремонту енергоблоку №4 Рівненської АЕС проведено капітальний ремонт імпульсно-запобіжних пристроїв парогенераторів (ІЗП ПГ) із заміною трубопроводів обв’язки.
Імпульсно-запобіжні пристрої парогенераторів виконують функцію захисту від механічного руйнування обладнання і трубопроводів другого контуру надлишковим тиском, а також забезпечують припинення скидання середовища при відновленні робочого тиску. Дане обладнання комплексно складається із головних, імпульсних та електромагнітних клапанів, трубопроводів обв’язки і т.д. Досвід експлуатації ІЗП ПГ «Sebim» (Франція) показує, що системи з’єднання трубопроводів обв’язки із використанням з’єднуючих фітингів A-LOK, які використовувались до ремонту, призводять до появи проблем щільності після збирання-розбирання.
В ході планово-попереджувального ремонту (ППР) енергоблоку №4 Рівненської АЕС, при виконанні капітального ремонту ІЗП ПГ «Sebim», виконана заміна трубопроводів обв’язки та з’єднуючих фітингів на більш міцні трубопроводи зі звареними зажимними муфтами з ущільненнями. Роботи виконував атестований персонал ВП «Атомремонтсервіс» під технічним супроводом та контролем сервісного інженера заводу-виробника обладнання «Sebim» (Weir Power & Industrial France) Олександра Ленобля. Варто відзначити, співпраця РАЕС та європейської компанії триває ще від початку двохтисячних років.
Як зазначив заступник начальника реакторного цеху №2 РАЕС з ремонту Сергій Бажанов, дана заміна дозволить підвищити надійність роботи трубопроводів обв’язки ІЗП ПГ та контролювати щільність сильфонів головних клапанів ІЗП ПГ під час ППР без розбирання клапанів, що, в свою чергу, підвищить безпеку експлуатації швидкодіючих захисних пристроїв парогенераторів «Sebim» та енергоблоків ВВЕР-1000 завдяки зниженню ймовірності виникнення нещільності запобіжних пристроїв під час роботи блоків. Наразі вже виконано ряд випробувань, фінальна частина яких буде проводитись під час пуску енергоблоку, де повністю імітуються усі робочі параметри.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press/nng4418-na_energobloke__raes_proveden_remont_impulsnopredohranitelnyh_utroyistv_parogeneratorov/


Відставання по запасах вугілля від торішніх скоротилося до 8,7%

Запаси вугілля на складах електростанцій (ТЕС і ТЕЦ) на 28 серпня 2018 року становила 1,84 млн тонн, що на 0,18 млн тонн, або 8,7%, менше показника річної давності.
Про це повідомило Міненерговугілля України.
Відомство зазначає, що якщо влітку минулого року запаси вугілля скорочувалися, то в цьому році вони збільшуються, в результаті чого розрив між поточними і торішніми показниками постійно скорочується: на кінець липня він досягав 1,67 млн тонн, або 29,4%.
Згідно з даними Міненерговугілля, ситуація з накопиченням запасів природного газу йде ще краще: на 27 серпня вони досягли 14,4 млрд куб. м, що всього на 0,2 млрд куб. м, або 1,4%, менше, ніж на 27 серпня минулого року.
У той же час запаси мазуту на складах електростанцій, відповідно до даних міністерства, останнім часом залишаються незмінними на рівні 38,4 тис. Тонн, тоді як рік тому вони збільшувалися, і на 28 серпня були вже вдвічі більшими, ніж зараз.
За тиждень запаси вугілля зросли на 5,5%, або 95,3 тис. Тонн, газу - на 3,6%, або 0,5 млрд куб. м. З початку липня запаси вугілля збільшилися на 10,3%, або 172,7 тис. тонн, газу - на 13,4%, або 1,7 млрд куб. м.
Міненерговугілля також повідомляє, що обсяг видобутку вугілля в Україні за 27 днів серпня 2018 року зріс на 12,6% в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року - до 2,51 млн тонн, природного газу (за 26 днів) - на 2,7% , до 1,49 млрд куб. м, електроенергії - на 0,1%, до 10,59 млрд кВт-год, з яких 61% забезпечили АЕС, 29% - ТЕС.
http://oilreview.kiev.ua/2018/08/28/otstavanie-po-zapasam-uglya-ot-proshlogodnix-sokratilos-do-87/


Центр підготовки ремонтного персоналу ЗАЕС навчає іноземних фахівців

Перші пробні заняття проходять в основному на десяти тренажерах, щоб визначити, яку кількість персоналу Центр зможе навчати одночасно, скільки при цьому буде задіяно інструкторів, скільки часу триватиме навчання.
Першими іноземцями, які познайомилися з Центром, стали студенти та викладачі Анкарського університету (Туреччина) під час проведення Літньої ядерної школи, в якій брали участь представники вітчизняних і зарубіжних вузів.
Слідом за ними - група китайських фахівців, які протягом п’яти днів вивчали технологічний процес розбирання реактора ВВЕР-1000 з перевантаженням палива.
Інструктори, читаючи повний курс, кожну операцію, елемент, оснащення, документацію розглядають дуже детально, так як основне завдання Центру - дати не лише знання, а й практичні вміння.
На даний момент проведено чотири заняття - по електричному напрямку, з контролю металу і зварювання, по машині перевантажувальній і на стенді приводів системи управління та захисту.
У серпні пройшли заняття з аварійних попереджувальних захистів і на стенді випробування трубопровідної арматури. А потім ще три - по реактору. Тренажери по реактору і перевантажувальній машині - найпопулярніші.
В кінці вересня - жовтні для персоналу Запорізької АЕС інструктори прочитають курс за напрямками арматура і механізми, що обертаються. Його проведуть не лише для ремонтного, а й для оперативного персоналу.
У листопаді Запорізьку АЕС відвідає делегація ВАО АЕС. Мета візиту - ознайомитися з можливостями тренажерного комплексу, адже зацікавлені в навчанні свого ремонтного персоналу чимало АЕС, на яких експлуатуються енергоблоки з реактором ВВЕР-1000.
«Ми збираємо заявки на навчання, щоб провести логістику і спланувати графік занять на наступний рік не лише для персоналу нашої станції, а і всієї Компанії. Також в 2019 році плануємо навчання для Анкарського університету і очікуємо китайських фахівців. Є запит від шведських компаній на підготовку у нас їх персоналу», - розповів заступник ГФ АЕС з підготовки ремонтного персоналу Олександр Кулібов.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press/nngc/54417-tcentdgotovki_remontnogo_personala_zaporojskoyi_aes_obuchaet_inostrannyh_spetcialistov_/







Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами