Українська традиційна енергетика: 27 вересня - 03 жовтня 2021

opportunities in challenges

"Газпром" припинив транзит природного газу в Угорщину територією України
 
Тепер Україна не зможе також імпортувати газ з території Угорщини.
Російський "Газпром" з 1 жовтня припинив транзит природного газу в Угорщину територією України. Про це повідомляє пресслужба ТОВ "Оператор ГТС України".
"З початку нової газової доби (07:00) зупинено транзит природного газу територією України у напрямку Угорщини. Заявки на транзит газу не надійшли,  незважаючи на те, що потужності з України на вихід в Угорщину законтрактовані на весь газовий рік (з 1 жовтня 2021 по 30 вересня 2022 року) у  розмірі 24,6 млн кубометрів на добу", - йдеться у повідомленні.
Компанія нагадала, що з 1 жовтня 2021 року набрав чинності контракт між Угорщиною та Росією на транспортування газу в обсязі 4,5 млрд кубометрів на рік, згідно з яким природний газ до Угорщини буде поставлятися через Турецький потік.
У ОГТСУ додали, що з урахуванням того, що імпорт природного газу з Угорщини відбувався шляхом віртуального реверсу, можливості імпорту з Угорщини без транзиту відсутні.
"Угорщина протягом десятиліть отримувала газ через територію України, і українська сторона жодного разу не порушувала зобов’язань. Більш того, український маршрут – найбільш економічно вигідний, бо є найкоротшим шляхом постачання газу до Угорщини, про це свідчать обсяги торгівлі між компаніями обох країн за останні роки", – прокоментував гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон. 
Він додав, що монополізація газових маршрутів Газпромом, яку ми наразі спостерігаємо, ставить питання щодо основоположних принципів функціонування газових ринків ЄС – конкурентності та прозорості. 
"Посилення домінуючого положення одного гравця та використання їм важелів впливу в очевидно політичних цілях на фоні шокуючого зростання цін на газ в Європі  має бути зупинено", - додав Макогон.
Нагадаємо, Угорщина звинуватила Україну в порушенні її суверенітету через реакцію на угоду з "Газпромом" та додала, що без нової угоди не змогла б отримувати газ. У Росії також заявили, що Україна "не має права" втручатися в ситуацію. 
Через плани підписання угоди МЗС України ініціювало перенесення засідання міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва в Будапешті. 
https://ua-energy.org/uk/posts/hazprom-prypynyv-tranzyt-pryrodnoho-hazu-v-uhorshchynu-terytoriieiu-ukrainy
 
 
"Енергоатом" віддаватиме 40-50% доходів на ПСО

Державні компанії НАЕК "Енергоатом" та ПрАТ "Укргідроенерго" у рамках нової моделі ПСО продаватимуть свою електроенергію на ринку у рамках вибраних стратегій, а потім за рахунок отриманих коштів компенсовуватимуть дешеву електроенергію для населення.
Про це сказав перший заступник міністра енергетики України Юрій Власенко у колонці для "Економічної правди".
"Від 40% до 50% коштів, які отримуватиме "Енергоатом", в залежності від місяця і кон’юнктури ринку, він спрямовуватиме на компенсацію ПСО. Для "Укргідроенерго" ця цифра складатиме близько 20-30%. Порівняйте масштаби: раніше "Укргідроенерго" продавали 30% планового обсягу по 1 коп., а тепер продаватимуть його на ринку умовно по 2,40 грн", - сказав Власенко.
Також у фінансовій моделі з ланцюжка розрахунків виключено "Укренерго". "Гарантований покупець" компенсуватиме постачальникам різницю в ціні за рахунок коштів, отриманих виключно від "Енергоатома" і "Укргідроенерго". 
"До роботи нової моделі все готово, вона фактично вже працює. "Енергоатом" та "Укргідроенерго" зробили авансові платежі, щоб постачальники змогли зробити початкові закупки електроенергії для населення. Що показово: "Енергоатом" уже продав 99% електроенергії на жовтень, що безперечно є позитивом нової моделі. А 80% побутових споживачів, що споживають до 250 КВт-год. електроенергії на місяць, отримуватимуть з жовтня платіжки на електроенергію, зменшені на 14%", - додав Власенко.
https://ua-energy.org/uk/posts/enerhoatom-viddavatyme-40-50-dokhodiv-na-pso
 
 
До розробки нової енергостратегії долучать міжнародних партнерів

Експерти запропонували Міністерству ряд стратегічних цілей, які повинні бути відображені у документі
Міністерство енергетики запросило міжнародних партнерів до участі в розробленні Енергетичної стратегії України до 2050 року. Як повідомляє пресслужба Міненерго, заступник міністра енергетики Максим Немчинов провів координаційну зустріч з міжнародними партнерами для організації співпраці як під час розроблення Енергетичної стратегії України до 2050 року, так і на стадії її подальшої імплементації.
У заході взяли участь представники сектору енергетики Представництва Європейського Союзу в Україні, Східного партнерства, Світового Банку, Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), Європейської економічної комісії ООН,  Програми розвитку ООН в Україні (ПРООН),  Федерального міністерства навколишнього середовища, охорони природи та ядерної безпеки Німеччини, GIZ, Німецького енергетичного агентства, Проекту енергетичної безпеки, посольств Великої Британії, Німеччини, Словенії, Румунії, Норвегії, Польщі, Швеції в Україні, Секретаріату Німецько-українського партнерства,  Данського енергетичного агентства,  Північної екологічної  фінансової корпорації (NEFCO), експерти з декарбонізації тощо.   
"Оновлена Енергетична  стратегія України з горизонтом планування до 2050 року має враховувати світові тенденції, технологічний розвиток, стратегічні орієнтири на декарбонізацію та сучасні виклики національного енергетичного сектору", - вважає Немчинов.
Зовнішні експерти запропонували міністерству включити до документу такі стратегічні цілі:
−підвищення рівня енергетичної безпеки та енергонезалежності України, 
−інтеграція ОЕС України до загальноєвропейської енергосистеми ENTSO-E,
−виконання Паризької кліматичної угоди та подальший шлях у бік енергетичної нейтральності
−розвиток нових технологій та видів енергетичних ресурсів,
−підвищення готовності енергетичної системи до нарощення потужностей ВДЕ,
−розвиток атомного сектору,
−трансформація вугільного сектору тощо.
Нагадаємо, міністерство енергетики залучило міжнародну технічну допомогу до розроблення Енергетичної стратегії і Уряд Великої Британії долучився до процесу. Британськими партнерами залучено до участі у якості консультанта, на основі експертизи та попереднього досвіду роботи над стратегіями приватного та державного сектору, компанію "КПМГ-Україна". У серпні цього року компанія презентувала технічне завдання і бачення етапів розроблення Енергостратегії-2050. 
https://ua-energy.org/uk/posts/do-rozrobky-novoi-enerhostratehii-doluchat-mizhnarodnykh-partneriv
 

Міненерго оновило прогнозний баланс електроенергії на поточний рік
 
Оновленим прогнозним балансом передбачено збільшення частки атомної енергії на 4% у 2021 році у порівнянні з попереднім прогнозним балансом
Міністерство енергетики оновило прогнозний баланс електроенергії ОЕС України на поточний рік, збільшивши у ньому частку атомної генерації. Про це заявив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко під час засідання антикризового енергетичного штабу, що відбулось під головуванням міністра енергетики Германа Галущенка за участі заступника міністра енергетики Олексія Куракова, представників Міністерства інфраструктури, НЕК «Укренерго», НКРЕКП, Держенергонагляду, АТ «Укрзалізниця», генеруючих компаній, депутатського корпусу.
"Міненерго виконує план заходів щодо підготовки до опалювального періоду. Спільно з генерацією ми доопрацювали графік ремонтів, щоб максимально завантажити атомні енергоблоки в зимовий період. Також оновлено прогнозний баланс електричної енергії ОЕС України на поточний рік. Його особливістю є те, що додатково прораховано структуру та обсяги виробництва електричної енергії і на перший квартал 2022 року. Це дозволить чіткіше сформувати індикативи для планування роботи підприємств електроенергетичного та вугільно-промислового комплексів до кінця ОЗП", – сказав Власенко.
Оновленим прогнозним балансом передбачено збільшення частки атомної енергії на 4% - адже досі з видобутком і постачанням вугілля спостерігається відставання від планових показників.
"Проте генеруючі компанії налаштовані на збільшення поставок вугільної продукції. Представники Укрзалізниці запевнили, що докладають максимум зусиль для забезпечення своєчасного перевезення вугільної продукції на склади ТЕС і ТЕЦ. На сьогодні ситуація з виконанням заявок на напіввагони стабілізується", - прокоментували в Міненерго.
Власенко додав, що для надійного функціонування паливно-енергетичного комплексу України важливо забезпечити фінансову спроможність виробників електричної енергії (ТЕС і ТЕЦ) закуповувати вугільну продукцію у потрібних обсягах. Серед механізмів, які зараз опрацьовуються, – погашення заборгованості, що утворилась перед виробниками на балансуючому ринку.
https://ua-energy.org/uk/posts/minenerho-onovylo-prohnoznyi-balans-elektroenerhii-na-potochnyi-rik
 

У жовтні Україна імпортує 600 тис. тонн вугілля - Галущенко
 
Міністерство визнає відставання від графіків накопичення вугілля
Протягом жовтня Україна імпортує 600 тис. тонн вугілля, ще 1,7 млн тонн має забезпечити власний видобуток. Про це під час засідання уряду сказав міністр енергетики Герман Галущенко, повідомляє "Українська енергетика".
"Питання підготовки до осінньо-зимового періоду постійно перебуває на контролі міністерства. Станом на сьогодні, на складах ТЕС і ТЕЦ напкопичено 906 тис. тонн вугілля, з них 271 тис. тонн - антрацитова група, 635 тис. тонн - газова група. Ми бачимо відставання від графіку, який був спланований, але ми плануємо наздогнати через збільшення добичі та імпорту вугілля", - сказав Галущенко.
Зокрема, на жовтень заплановано видобути 1,7 млн тонн, а імпортувати - 600 тис. тонн. Міністр переконаний, що цього буде достатньо, аби пройти опалювальний сезон.
"Стосовно газу, на сьогодні вже є 18,8 млрд кубометрів природного газу, до початку опалювального сезону ми плануємо збільшити цей об'єм до 19,2 млрд кубометрів", - відзначив міністр.
Він також доповів про графіки ремонтної кампанії та стан об'єктів енергогенерації.
"У цьому сезоні ми розраховуємо на максимальну роботу атомної генерації. Очікуємо на роботу 14 блоків з 15. Ще один блок перебуватиме у резерві, за необхідності він також може бути залучений до роботи енергосистеми. Відповідно, графіки ремонтів сплановані таким чином, щоб на початок сезону стабільно пройти більшість необхідних ремонтів та забезпечити стабільне енергопостачання", - нагадав Галущенко.
https://ua-energy.org/uk/posts/u-zhovtni-ukraina-importuie-600-tys-tonn-vuhillia-halushchenko

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами