Українська традиційна енергетика: 26.08-01.09.2019



Президент провів закриту нараду з питань тарифів і закупівель вугілля на теплоелектростанції, - ЗМІ


Президент України Володимир Зеленський провів закриту нараду з питань тарифів і закупівель вугілля на теплоелектростанції.
Про це повідомляється в матеріалі «Країни».
«В Україні на підході - новий енергетичний ПП. Запаси вугілля на вітчизняних ТЕС впали до рекордно низького рівня - вони майже на 50% нижче, ніж на цю ж дату минулого року (0,9 млн тонн) », пише видання.
«Якщо нічого не робити, є ризики, що в опалювальний сезон будуть перебої з теплом і електрикою», - пояснив «Країні» керівник спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.
З цього приводу вчора пройшла закрита нарада у Зеленського, пише «Країна». Втім, те, що обговорювалося за закритими дверима, залишалося «державною таємницею» недовго.
Крім того, ЗМІ пише, що Зеленський керівник СБУ Іван Баканов повинні не допустити мільярдних розкрадань в енергетиці після зміни керівництва в «Центренерго».
«Після зміни влади в державній «Центренерго» відбулися кадрові зміни, зокрема в.о. Голови Фонду держмайна Трубаров змінив склад наглядової ради і в подальшому керівні органи компанії. Після чого протягом ще кількох днів було підписано ряд договорів на поставку вугілля на загальну суму понад 3 млрд з компаніями, які не мають взагалі досвіду поставки енергетичного вугілля. Директора і засновники компаній прямо пов’язані з Ігорем Коломойським. При цьому, умовами договорів поставки передбачена повна передоплата з боку «Центренерго». За деякими контрактами вартість придбаного вугілля становить понад 3.100 грн з ПДВ, що явно не відповідає цінам світових, в тому числі російських постачальників», - повідомляє видання.
«Одночасно з тим, нове керівництво «Центренерго» прислало на узгодження з арбітражним керуючим, підконтрольним комітету кредиторів підписані договори на прямі поставки електроенергії в рамках нової моделі енергоринку з компаніями, прямо підконтрольними олігархові Коломойському - «Нікопольський завод феросплавів», «Запорізький завод феросплавів» та інші. При цьому ціна електроенергії явно нижче собівартості її вироблення самої «Центренерго», - зазначає «Країна».
Зазначені угоди мають явні ознаки збитковості для державної компанії «Центренерго», пише ЗМІ.
«Таким чином, зазначені дії прямо суперечать ініціативам Глави держави Володимира Зеленського про зниження тарифів за рахунок застосування формули тарифоутворення на вугілля для теплових генерацій», - зазначає видання.
http://oilreview.kiev.ua/2019/08/22/prezident-provel-zakrytoe-soveshhanie-po-voprosam-tarifov-i-zakupkam-uglya-na-teploelektrostancii-smi/


Енергоатом та канадська Cameco Corporation оголосили про наміри зі співробітництва

Меморандум про взаєморозуміння в ядерно-енергетичній сфері між НАЕК «Енергоатом» та канадською Cameco Corporation, одним з найбільших світових постачальників уранового концентрату та виробником ядерного палива, було підписано в канадському офісі Cameco 21 серпня 2019 р.
Документом передбачається вивчення можливостей співробітництва між НАЕК «Енергоатом» як оператором всіх діючих АЕС України та компанії, яка має намір розвивати різні напрямки діяльності в ядерно-паливному секторі, із корпорацією Cameco, яка є виробником та має технології виробництва ураново-оксидного концентрату, гексафториду урану та ядерного палива. Згідно із Меморандумом сторони розглянуть можливості розвитку співробітництва з постачання та виробництва за технологіями Cameco уранової продукції і ядерного палива.
Нагадаємо, що Енергоатом послідовно працює над розширенням диверсифікації джерел постачання ядерних матеріалів та послуг. Так, у І півріччі 2019 року обсяг закупівель ядерного палива у американської компанії Westinghouse перевищив 50%. Таким чином Енергоатом повністю виконує рекомендації МАГАТЕ щодо необхідності мати щонайменше двох постачальників ядерного палива. Крім того, у серпні 2016 року Енергоатом та британсько-німецько-голландська компанія URENCO уклали угоду про постачання збагаченого урану.
Довідково. Cameco (Canadian Mining and Energy Corporation) - канадська гірничорудна компанія, діяльність якої охоплює весь цикл виробництва ядерного палива: видобуток уранової руди, виробництво U3O8 (закис-окис урану), переробка (очищення) в UO3 (триокис урану), конверсія в UF6 (гексафторид урану для легководних реакторів) і UO2 (діоксид урану для реакторів CANDU), збагачення та виробництво тепловиділяючих збірок (ТВЗ). Штаб-квартира Cameco розташована у місті Саскатун Канада.
Cameco входить в трійку найбільших виробників урану в світі.
За даними 2018 року, на компанію припадає близько 18% світового видобутку і 9% світових поставок урану. Сумарно виробничі потужності з видобутку урану в Канаді і Казахстані складають понад 53 млн фунтів (близько 24 млн тонн) U3O8 щорічно. Достовірні уранові запаси родовищ, які належать Cameco, складають близько 467 млн фунтів (близько 211,5 млн тонн) U3O8. У 2018 року обсяг видобутку уранового концентрату Cameco склав 9,2 млн фунтів (близько 4,2 млн тонн).
Виробничі потужності Cameco з конверсії зосереджені на заводі у місті Порт-Хоуп і складають близько 20% світових потужностей. Cameco належать 24% акцій збагачувального підприємства Global Laser Enrichment (GLE) у США. Виробництвом паливних зборок і реакторних компонентів для реакторів CANDU займається дочірнє підприємство Cameco Fuel Manufacturing Inc., яке є основним постачальником ТВС для канадських реакторів CANDU. Крім цього, Cameco належить німецький концерн NUKEM GmbH, який є найбільшим в світі трейдером урану і уранових продуктів.
Покупцями урану і паливних послуг Cameco є компанії-оператори АЕС в Бельгії, Канаді, Китаї, Фінляндії, Франції, Німеччини, Індії, Японії, Південній Кореї, Іспанії, Швеції, Тайвані і США.
10 липня 2019 року Кабінет Міністрів схвалив реорганізацію ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (Жовті Води, Дніпропетровська обл.) шляхом приєднання його до ДП «НАЕК «Енергоатом». У рішенні КМУ йдеться, що приєднання СхідГЗК до «Енергоатому» дозволить створити інтегровану інфраструктуру, яка буде включати в себе потужності по видобутку і переробці уранової сировини і генерації електроенергії атомними станціями. Також «Енергоатом» отримає базу для цирконієвого виробництва, розвиток якого дасть можливість самостійно виробляти цирконієві комплектуючі для ядерного палива.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoatom_ta_kanads_ka_cameco_corporation_ogolosili_pro_namiri_zi_spivrobitnictva-45285%20


Кваліфікація ядерного палива альтернативного постачальника на українських АЕС

Кваліфікація ядерного палива альтернативного постачальника (Westinghouse) здійснюється з метою уникнення залежності від монопольного постачальника.
Регулювання безпеки впровадження палива виробництва Westinghouse здійснюється шляхом виконання державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки та погодження документів експлуатуючої організації щодо обґрунтування безпеки використання палива виробництва компанії Westinghouse та модифікації інших пов’язаних із цим систем, важливих для безпеки.
Дослідна експлуатація ТВЗ-WR розпочата у 2015 році на енергоблоці №3 ВП «Южно-Українська АЕС». У рамках розширення дослідної експлуатації, станом на сьогодні, ТВЗ-WR експлуатуються також у складі паливних завантажень енергоблоків №2 ВП «Южно-Українська АЕС» та №1,3,4,5 ВП «Запорізька АЕС».
Після планово попереджувального ремонту 2018 року на енергоблоці №3 ВП «ЮУАЕС» експлуатувалась активна зона виключно із ТВЗ-WR (з 16 травня 2019 року енергоблок виведено в планово попереджувальний ремонт 2019 року). За результатами експлуатації цього паливного завантаження буде прийматись рішення про можливість переведення ТВЗ-WR у промислову експлуатацію, орієнтовно ІV квартал 2019 року.
Із 2021 року ДП «НАЕК «Енергоатом», експлуатуюча організація усіх українських АЕС планує розпочати впровадження ТВЗ-WR на енергоблоці №3 Рівненської АЕС відповідно до «Програми робіт із впровадження модернізованого ядерного палива виробництва компанії «Вестінгауз» (ТВЗ-WR) на енергоблок №3 РАЕС».
http://www.snrc.gov.ua/nuclear/uk/publish/article/432549


На Хмельницькій АЕС тривають ремонтні роботи з відновлення турбогенератора

Згідно із графіком пуску першого енергоблока Хмельницької АЕС 14 серпня 2019 року при виконанні програми пускових операцій виявлено несправність допоміжних систем генератора, систем водневого та водяного охолодження, підвищення віброшвидкості на підшипниках турбогенератора, внаслідок чого випробування було зупинено.
За словами заступника головного інженера з електрообладнання, систем контролю та управління ХАЕС Олександра Копійка, у ході операцій виконання досліду короткого замикання відбулось пошкодження генератора.
За результатами попередньої дефектації вирішено провести модернізацію та ремонт на резервному статорі генератора, що займе менше часу ніж виконання робіт на штатному генераторі першого енергоблока. Зараз на ньому проведено демонтаж обмотки, ведуться роботи на нажимних плитах, системі охолодження стрижнів. Після закінчення модернізаційних робіт буде виконане вкладання обмотки. Також було виявлено пошкодження на роторі. Це вимагає проведення його очищення і виконання робіт для відновлення працездатності.
На початку цього тижня відбулася відеоконференція під головуванням президента ДП «НАЕК» Енергоатом» Юрія Недашковського, де були озвучені стратегічні завдання щодо усунення технічних недоліків та включення в мережу першого енергоблока. Пріоритетними названі роботи, які пов’язані з модернізацією резервного статора та використанням ротора, який зараз знаходиться на Рівненській АЕС. Він, до речі, до 2018 року працював на ХАЕС у складі енергоблока №2 і був переданий на модернізацію за технологією ALSTOM.
Наразі, спеціалістами Хмельницької АЕС розроблені графіки проведення основних робіт під час ремонту турбогенератора спеціалістами ВП «Атомремонтсервіс», які будуть виконувати модернізаційні роботи на статорі. Розробляються також деталізовані графіки виконання робіт. За попередніми підрахунками, повне відновлення працездатності турбогенератора триватиме більше трьох місяців.
http://www.xaec.org.ua/store/pages/ukr/khnppnews/2019-08-22/306.html


Луганська ТЕС перейшла на роботу одним енергоблоком

Луганська теплоелектростанція, яка належить «ДТЕК» Ріната Ахметова, перейшла на роботу одним енергоблоком для економії газу.
Про це повідомляє прес-служба «ДТЕК».
«Незважаючи на роботу в режимі одного блоку станція, як і раніше, продовжує нести навантаження в 140 МВт. Стабільність енергопостачання регіону збережеться», - заявили у компанії.
«Через блокування поставок вугілля на станцію з боку РФ з 29 липня ДТЕК Луганська ТЕС перейшла на спалювання природного газу для виробництва електроенергії. Це дозволило забезпечити стабільні поставки електроенергії жителям Луганської області і уникнути валових відключень в регіоні.
Але собівартість виробництва електроенергії на газі істотно перевищує максимальні ціни на електроенергію на ринку. У ДТЕК Луганської ТЕС немає необхідних ресурсів для закупівлі газу за ринковими цінами», - додали у «ДТЕК».
https://www.epravda.com.ua/news/2019/08/27/650962/


На енергоблоці №1 ХАЕС проведено випробування обладнання ЦСВЯП

Під час планово-попереджувального ремонту на першому енергоблоці Хмельницької АЕС виконано великий обсяг і спектр робіт. Поміж іншого проведено випробування обладнання Центрального сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).
Пуско-налагоджувальні роботи з обладнанням ЦСВЯП за технологією Holtec International включали індивідуальні та функціональні випробування, що проводились під час комплексних випробувань на енергоблоці №1, а також комплексних випробувань обладнання із застосуванням імітаторів тепловиділяючих збірок.
Випробування мали на меті перевірити готовність обладнання до виконання робіт з поводження з відпрацьованими тепловиділяючими збірками. Зокрема, у ході робіт перевірялась відповідність характеристик обладнання і систем ЦСВЯП вимогам технічної документації, забезпечення якості та безпеки. З’ясовували і можливості взаємодії обладнання ЦСВЯП з технологічним обладнанням реакторного відділення, відповідність функціонального призначення обладнання вимогам проекту. Для цього Хмельницька АЕС отримала окремий дозвіл Держатомрегулювання України.
Суворе дотримання норм і вимог проведення випробувань дозволило повною мірою виконати поставлені завдання, про що було складено акти виконаних робіт. Детально результати проведених випробувань викладено у Звіті, де зазначено перелік обладнання ЦСВЯП, яке пройшло випробування в обсязі програми та за висновками комісії готове до здійснення індивідуальних і комплексних «холодних» випробувань з імітаторами тепловиділяючих збірок (ТВЗ) на інших енергоблоках після усунення вказаних у звіті виявлених в процесі випробувань недоліків.
Нагадаємо. На енергоблоці №3 РАЕС успішно випробувано обладнання Holtec International. У рамках впровадження модифікованої технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) американської корпорації Holtec International на енергоблоці №3 РАЕС успішно проведені функціональні та комплексні випробування транспортерів HI-TRAC 190 і HI-STAR 190, що призначені для поводження з ВЯП, а також пусконалагоджувальні роботи з обладнанням централізованого сховища ВЯП (ЦСВЯП).
http://www.atom.gov.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/na_energobloci_no1_haes_provedeno_viprobuvanna_obladnanna_csvap-45293


Первомайську ГЕС виставили на Prozorro за майже 65 мільйонів

Фонд державного майна України виставив на Prozorro.Продажі єдиний майновий комплекс Первомайської гідроелектростанції (Миколаївська обл.) за стартовою ціною 64,64 мільйона гривень без ПДВ.
Відповідне оголошення розміщене у системі електронних торгів Prozorro.Продажі.
Аукціон із продажу об’єкта призначено на 18 вересня 2019 року. Пропозиції потенційних покупців прийматимуть до 20:20 17 вересня.
Лот включає як виробничі споруди та адміністративні будівлі, так і виробничі фонди: гідротурбіни, підстанції, дамби, лабораторії тощо.
http://oilreview.kiev.ua/2019/08/28/pervomajsku-ges-vistavili-na-prozorro-za-majzhe-65-miljoniv/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами