Українська традиційна енергетика: 26.04-02-05.2021

shahtery
ДТЕК планує не знижувати у 2021 році видобуток вугілля, компанія хоче домогтися показника на рівні 17 млн тонн - гендиректор "ДТЕК Енерго"


Енергокомпанія "ДТЕК Енерго" планує у 2021 році видобуток вугілля на рівні 17 млн тонн, що порівняно з показниками 2020 року, повідомив генеральний директор компанії Ільдар Салєєв.
"Ми налаштовані на те, щоб не знижувати обсяги видобутку. За "Павлоградвугіллям" в цьому році має бути порядку 16 млн, ще 1 млн повинна добути шахта" Білозерська ". Поки ми на ці плани налаштовані", - сказав він.
При цьому Салєєв зазначив, що такий обсяг видобутку компанія планує, попри те, що дві шахти "Павлоградвугілля" - "Благодатна" і "Сташкова" - в поточному році завершують відпрацювання своїх запасів.
"Павлоградвугілля" буде працювати вісьмома шахтами. І вони будуть добувати стільки, скільки добували в минулому році десять шахт ", - пояснив Салєєв.
Водночас Салеев підкреслив, що в умовах дефіциту коштів компанія бачить вугілля власного видобутку єдиним джерелом поповнення своїх складів.
"Та й з фундаментальної точки зору правильно брати вугілля всередині України, ніж підтримувати інші країни", - висловив думку гендиректор ДТЕК Енерго.
Нагадаємо, що навантаження на теплову генерацію в опалювальний сезон 2020/2021 років було в середньому вдвічі вищим, ніж в аналогічний період минулого року, причиною цього став несвоєчасний вихід з ремонтів енергоблоків атомних електростанцій і зростання споживання.
https://elektrovesti.net/75506_dtek-planue-ne-znizhuvati-u-2021-rotsi-vidobutok-vugillya-kompaniya-khoche-domogtisya-pokaznika-na-rivni-17-mln-tonn-gendirektor-dtek-energo
 
 
"Укренерго" вважає реалістичним повністю погасити борги компанії на ринку до кінця 2021 року

ПрАТ "НЕК "Укренерго" представило перелік заходів, виконання яких дозволить компанії практично повністю погасити 30,1 млрд грн загального боргу на ринку електроенергії станом на 27 квітня до кінця 2021 року.
Як повідомив голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький на прес-коференції 29 квітня, одним з таких ключових заходів є залучення з боку міжнародних фінансових організацій (МФО) або за рахунок випуску "зелених" бондів 15,3 млрд грн, які покриють основну частину боргу компанії перед держпідприємством "Гарантований покупець" ( "ГарПок") в розмірі 17 млрд грн.
Ще частина коштів для розрахунків з "ГарПок" компанія планує залучити за рахунок збільшення тарифу на передачу електроенергії, а також введення повноважень для НЕК доводити для ДП прогнозні обсяги продажу електроенергії відновлюваної генерації (ВДЕ).
Крім того, "Укренерго" зможе покрити більшу частину з 13,1 млрд грн заборгованості компанії перед виробниками електроенергії на балансуючому ринку в разі відновлення платоспроможності своїх боржників в особі "постачальника останньої надії" (ППН) держпідприємства "Укрінтеренерго", ряду державних вугільних шахт, а також комунальних підприємств, включно з організацією "Вода Донбасу".
"Внаслідок тих заходів, які ми вважаємо за необхідне виконати до кінця 2021 року, ми очікуємо, що увійдемо у 2022 рік практично без боргів", - сказав Кудрицький, додавши, що в разі підвищення тарифу на передачу для НЕК до рівня, достатнього для виконання ПСО, компанія вийде за підсумками поточного року на помірний прибуток.
Станом на 1 січня 2021 року загальний борг НЕК "Укренерго" на ринку становив 45,9 млрд грн, який вдалося погасити на 15,8 млрд грн, зокрема, за рахунок залучення кредитів держбанків на 10,25 млрд грн, підвищення рівня платіжної дисципліни з оплати тарифу на передачу електроенергії понад 100%, надання НАЕК "Енергоатом" права продавати електроенергію для населення безпосередньо постачальникам універсальних послуг (ПУП), а також скасування нижнього price cap на балансуючому ринку (БР).
Нагадаємо, що заборгованість постачальника «останньої надії», яким є ДПЗД «Укрінтеренерго», перед ПрАТ «НЕК «Укренерго» за врегулювання небалансів та послуги з передачі електричної енергії за період з 1 січня до 18 березня 2021р збільшилась на 35% - до 3,228 млрд грн.
https://elektrovesti.net/75507_ukrenergo-vvazhae-realistichnim-povnistyu-pogasiti-borgi-kompanii-na-rinku-do-kintsya-2021-roku
 

В Україні стартує проект розвитку інфраструктури для електротранспорту, - "Укравтодор"

censor_social


Укравтодор спільно з ЄБРР розпочинає проект розвитку інфраструктури для електротранспорту, який врахує запит бізнесу і власників електротранспорту, а також стратегічні завдання з розвитку електронної мобільності.
Консультантом ЄБРР в цьому проекті виступає міжнародна компанія Atkins. За словами глави "Укравтодору" Олександра Кубракова, загальний проект допоможе адаптувати дорожню інфраструктуру України до глобальних тенденцій транспортного ринку.
Відзначається, що проект врахує також виконання цілей Зеленого курсу і виконання президентської програми "Велике будівництво".
"Світові автовиробники масово збільшують частку електрокарів, деякі планують до 2030 повністю перейти на електротранспорт, адже його використання відповідає екологічним і енергетичним викликам світу. В рамках" Великого будівництва "окремі проекти з розвитку придорожньої інфраструктури, підвищення безпеки руху, нової дорожньої навігації будуть інтегровані в проект е-мобільності ", - зазначив Кубрак.
Проект е-мобільності розвиватимуть в рамках угоди, підписаної в минулому році між Укравтодором та ЄБРР, що включає реконструкцію майже 300 км дороги M-05 Київ - Одеса, будівництво Північного обходу Львова, а також реформування системи закупівель, підвищення безпеки руху, розвиток інфраструктури для електротранспорту та боротьбу з корупцією.
https://elektrovesti.net/75510_v-ukraini-startue-proekt-rozvitku-infrastrukturi-dlya-elektrotransportu-ukravtodor
 

Гарантований покупець продовжує розрахунки по “зеленому” тарифу за минулий рік

Державне підприємство «Гарантований покупець» розраховується з виробниками електроенергії з відновлювальних джерел (ВДЕ) за минулий рік, повідомляє пресслужба.
Зокрема, 29 квітня підприємство отримало 1 млрд грн від «НЕК «Укренерго» для погашення заборгованості за 2020 рік. Кошти стали фінальним перерахуванням в рамках виділеного Укренерго кредиту та були у рівній пропорції розподілені між виробниками з ВДЕ та ДП «НАЕК «Енергоатом» згідно з настановою НКРЕКП.
Актуальний рівень оплати електроенергії з ВДЕ за 2020 рік – 66%.
Крім того, підприємство виконало доплату за поточний рік: «зелена» електроенергія січня, лютого та березня наразі оплачена на 93%.
Нагадаємо, Гарантований покупець перерахував авансовий платіж за квітень виробникам електроенергії з ВДЕ.
https://elektrovesti.net/75511_garantovaniy-pokupets-prodovzhue-rozrakhunki-po-zelenomu-tarifu-za-minuliy-rik
 
«Київтеплоенерго» вимагає від «Укренерго» 69 млн грн заборгованості на балансуючому ринку

КП «Київтеплоенерго» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до ПрАТ «НЕК «Укренерго» про стягнення заборгованості в розмірі 69,1 млн грн за надані послуги з врегулювання небалансів. Суд відкрив провадження у справі.
Відповідну ухвалу суду від 28 квітня опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень.
«Комунальне підприємство виконавчого органу Київради «Київтеплоенерго» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до ПрАТ «НЕК «Укренерго» про стягнення 69113154,72 грн, з яких 66156876,23 грн основного боргу, 584745,58 грн пені, 3% річних у розмірі 414494,56 грн та 1957038,35 грн інфляційних втрат… Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі», - йдеться в ухвалі.
Як зазначено в матеріалах справи, позовні вимоги мотивовані невиконанням умов оплати договору про врегулювання небалансів від 03.04.2019 в частині оплати за вересень 2020р-березень 2021р.
Підготовче засідання призначено на 26 травня. 
Раніше ElektroVesti писали, що Київтеплоенерго спрямує близько 300 млн грн власної інвестиційної програми у модернізацію столичного теплоенергетичного комплексу.
https://elektrovesti.net/75512_kiivteploenergo-vimagae-vid-ukrenergo-69-mln-grn-zaborgovanosti-na-balansuyuchomu-rinku
 
 
Кабмін збільшив норму відрахування дивідендів для «Укргідроенерго» до 50%

Кабінет Міністрів України збільшив норму відрахування дивідендів за фінансовими результатами 2020р для господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, зокрема, для ПрАТ «Укргідроенерго», з 30% до 50%.
Про це повідомив прес-центр гідрогенеруючої компанії, з посиланням на постанову Уряду №415 від 28 квітня.
«Затвердити базовий норматив відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів за результатами фінансово-господарської діяльності у 2020 році господарських товариств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, а також господарських товариств, 50 і більше відсотків акцій (часток) яких належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, у тому числі дочірніх підприємств, у розмірі 50 відсотків», - йдеться в офіційному документі.
В «Укргідроенерго» зазначили, що сума дивідендів за 2020р, відповідно до рішення Кабміну, складе 2,068 млрд грн.
За 2019 рік сума дивідендів, сплачених компанією, склала 966,7 млн грн.
https://elektrovesti.net/75515_kabmin-zbilshiv-normu-vidrakhuvannya-dividendiv-dlya-ukrgidroenergo-do-50

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами