Українська традиційна енергетика: 26 липня - 01 серпня 2021

6a0b22e------

SOСAR AQS розглядає можливість інвестувати в українські надр

Азербайджанська сервісна компанія SOСAR AQS розглядає можливість інвестувати в українські надра.
Про це повідомив глава Держгеонадр Роман Опімах на своїй сторінці в Facebook.
«Представники SOСAR AQS зацікавлені інвестувати в українські надра через наявність в нашій країні значного потенціалу як вуглеводневих покладів, так і сировини для виробництва батарей для електрокарів і електроніки», – написав він.
В ході зустрічі він розповів іноземним партнерам про існуючі пропозиції в частині розробки покладів вуглеводнів, літію, титану, нікелю, кобальту і т.д., а також поінформував їх про умови ознайомлення з геологічною інформацією.
Зокрема, Опімах запропонував скористатися Інвестиційним атласом надрокористувача, який містить вакантні ділянки надр з покладами стратегічних і критичних корисних копалин, а також віртуальною data-room вторинної геологічної інформації, яка містить описову інформацію про об’єкти надрокористування, про земельні ділянки в межах контурів родовищ, а також геологічні звіти.
«Ми домовилися продовжити діалог з метою впровадження та реалізації спільних бізнес-проектів», – резюмував глава Держгеонадр.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/27/sosar-aqs-rozglyadaye-mozhlivist-investuvati-v-ukra%d1%97nski-nadr/
 
 
Минулого тижня в енергосистемі було зафіксовано найбільше споживання е-е за останні 2 місяці
Споживання електроенергії минулого тижня було максимальним у понеділок, 19 липня, (414 млн кВт∙год) та поступово зменшилося до 346 млн кВт∙год у неділю, 25 липня.
Про це пише пресслужба Укренерго. Загалом споживання за 19-25 липня склало 2,69 млрд кВт·год, що на 3,4% менше показника попереднього тижня. Однією з причин цього, є зниження середньодобової температури у порівнянні з попереднім тижнем з +25,6°С до +22,2°С. За підсумками 25 днів липня споживання склало 9,58 млрд кВт·год, що на 4,4% більше показника прогнозного балансу.
Виробництво ТЕС у порівнянні з попереднім тижнем зменшилося на 12,3% з 867 млн кВт∙год до 760 млн кВт∙год.
Станом на 26 липня на складах ТЕС знаходиться 954 тис. тонн вугілля, що на 25,6% менше, ніж станом на 1 липня (1 283 тис. тонн).
Крім цього, відповідно до графіка накопичення палива, затвердженого Міненерго, на складах ТЕС знаходиться на 21% менше, ніж має бути на 26 липня.
При цьому обсяг антрацитового вугілля на складах ТЕС з 1 липня зріс на 2,5% до 245 тис. тонн, а газового – навпаки зменшився на 32,1% до 709 тис. тонн.
Загалом за останні 10 днів поставки вугілля на ТЕС склали 51,2 тис. тонн, тоді як витрата – 65,4 тис. тонн.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/27/minulogo-tizhnya-v-energosistemi-bulo-zafiksovano-najbilshe-spozhivannya-e-e-za-ostanni-2-misyaci/
 
 
Київські тепловики позиваються проти Укргазвидобування

Комунальне підприємство «Київтеплоенерго» подало судовий позов на державну компанію «Укргазвидобування» з вимогою укласти прямий договір купівлі-продажу газу вітчизняного видобутку.
Це дозволить знизити вартість опалення та гарячого водопостачання під час опалювального сезону, пише пресслужба Київтеплоенерго.
«13 травня 2021 року КП «Київтеплоенерго» офіційно звернулось до АТ «Укргазвидобування» з пропозицією укласти прямі угоди купівлі-продажу газу українського видобутку для виробництва тепла, щоб уникнути підвищення тарифів в опалювальному сезону 2021/2022. Однак 24 травня 2021 року газовидобувна компанія надіслала відмову, переадресувавши «Київтеплоенерго» до ГК «Нафтогаз Трейдинг» як посередника з купівлі-продажу газу. І 26 липня 2021 року КП «Київтеплоенерго» подало позов на АТ «Укргазвидобування» у зв’язку із необхідністю забезпечення природним газом виробника тепла без комерційних посередників, а також забезпечення справедливої ціни на газ українського видобутку, що використовується для виробництва тепла», — йдеться у повідомленні.
Нагадаємо, нещодавно міська влада Києва запропонувала уряду використати газ вітчизняного видобутку, щоб не підвищувати тарифи на гарячу воду та опалення населенню.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/28/ki%d1%97vski-teploviki-pozivayutsya-proti-ukrgazvidobuvannya/
 
 
Центренерго отримало понад 200 млн грн чистого прибутку

Державна енергогенеруюча компанія ПАТ «Центренерго»  представила операційні та фінансові результати (сукупний дохід) за 1 півріччя 2021 року.
Про це повідомила пресслужба ПАТ «Центренерго».
«Реалізація обраної ринкової стратегії біржових торгів, прямі контракти на поставку вугілля з державними шахтами, оптимізація витрат дозволили компанії отримати чистий прибуток у розмірі 203,5 млн грн», — йдеться у повідомленні.
Зазначається, що компанія направила отриманий ресурс на поповнення запасів вугілля на складах ТЕС для успішного проходження опалювального осінньо-зимового періоду 2021/22 рр.
Станом на 1 липня на складах електростанцій накопичено 306 тис. тонн палива.
За 6 місяців 2021 року сплачено на користь держави до бюджетів всіх рівнів 1,425 млрд грн.
«На сьогоднішній момент, підсумовуючи негативні фактори, що склалися протягом періоду з травня по липень звітного року через глибинну системну кризу в енергетиці, компанія працює в надзвичайно складних умовах. Варто нагадати також, що перший квартал був збитковим через суттєве збільшенням обсягу виробництва електричної енергії, критичне зниження запасів вугілля на ТЕС та додаткове включення в роботу блоків на природному газі заради надання беззаперечної допомоги ОЕС України у критично важкий час екстремально низьких температур та відсутності суттєвого додаткового обсягу генерації на інших теплових електростанціях», – йдеться у повідомленні.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/28/centrenergo-otrimalo-ponad-200-mln-grn-chistogo-pributku/
 
 
Перший «довгий» аукціон: ГарПок виставляє на продаж новий продукт
Державне підприємство «Гарантований покупець» вперше пропонує до продажу електричну енергію, вироблену з відновлюваних джерел (ВДЕ) з поставкою протягом чотирьох місяців.
Про це повідомляється на сайті «ГарПоку».
Аукціон відбудеться 30 липня 2021 року на Українській енергетичній біржі.
Відзначається, що «Гарантований покупець» вперше виставляє на торги «зелену» електроенергію з постачанням з вересня по грудень. На продаж виставляється кілька продуктів, зокрема базове навантаження і блокові заявки для денних годин доби (10-15 і 11-14 години).
Крім того, пропонується договір з динамічними обсягами купівлі-продажу електроенергії. Відповідні умови договору передбачають можливість «Гарантованого покупця» коригувати обсяги продажів в окремі години до 40% в сторону зменшення.
Під час торгів пакети лотів різних розмірів будуть формуватися послідовно – від 10 до 40 МВт-год – для задоволення попиту учасників аукціону. За кожним з пакетів торги будуть починатися зі стартової ціни.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/28/pershij-dovgij-aukcion-garpok-vistavlyaye-na-prodazh-novij-produkt/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами