Українська традиційна енергетика: 25-31 жовтня 2021

20211011174044696348

УЕБ: Результати жовтня на біржі – рух у напрямку зростання
За підсумками жовтня 2021 року на Українській енергетичній біржі проведено 61 торгову сесію у БЕТС та 105 торгових сесій в БЕТС у версії «Electric Power», 165 торгових сесій з продажу необробленої деревини, а також по 4 торгові сесії кожного дня були проведені біржею на короткостроковому ринку природного газу.
Про це пише пресслужба УЕБ.
Реалізація електроенергії за двосторонніми договорами за підсумками жовтня склала 9 млн 86 тис Мвт-год.
За напрямком «Електрична енергія» станом на кінець жовтня нараховується 387 учасників.Протягом жовтня на УЕБ було реалізовано 49349 тис. куб. м. природного газу; 5,7 тис.т. скрапленого газу; 125,6 тис. т. нафти та газового конденсату; 4,9 тис.т нафтопродуктів, 3 тис.т. інших видів енергоресурсів, а також 351,67 тис. куб. м. необробленої деревини.
Кількість учасників біржових торгів у ПП БЕТС становить 1089, а за напрямком «Необроблена деревина» — більше 3,5 тис. компаній.«Біржі входять у число найбільш ефективних торгових майданчиків, і це справедливо також для енергетичного сектору.
«Процес торгів дуже ефективний, прозорий і надійний, але головною перевагою використання торгових систем для учасників біржі є ціна, що складається в результаті торгів. Українська енергетична біржа розвиває нові напрямки на пов’язаних ринках. Ми успішно працюємо впродовж багатьох років і продовжуємо розширювати свою діяльність», — зазначив Генеральний директор УЕБ О. Коваленко.
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/05/ueb-rezultati-zhovtnya-na-birzhi-rux-u-napryamku-zrostannya/
НКРЕКП перевірить ТЕС через проблеми з вугіллям
Тарифна комісія НКРЕКП призначила позапланову перевірку Державної компанії «Центренерго» через відсутність вугілля на її ТЕС. Перевірка торкнеться також і приватних ТЕС, на яких ситуація з вугіллям менш критична.
НКРЕКП ухвалила рішення на засіданні 5 листопада.
Приводом стало звернення системного оператора НЕК «Укренерго», що відповідає за балансування системи. Системному оператору починаючи з вересня недоступні відразу 11-13 енергоблоків державних ТЕС, які простоюють через брак вугілля.
Станом на 26 жовтня (дата обігу НЕК «Укренерго») запаси вугілля на складах ТЕС становили 579 тис. тонн, з яких на державних ТЕС – менш як 100 тис. т.
Крім державної «Центренерго», перевірки торкнуться теплових станцій «Донбасенерго» і ДТЕК.
Раніше Державна «Укренерго» визнала неможливим балансування енергосистеми України без допомоги з Білорусі, після того, як 2 листопада запросила з Білорусі аварійну допомогу.
Причиною став простий енергоблоків державних ТЕС компанії «Центренерго».
Останні 2 місяці, кожен другий енергоблок «Центренерго» не працює через брак вугілля.
«Термінал» писав, ПАТ «Центренерго» пропонує направляти вугілля з приватних шахт на свої склади на період аварійних ремонтів на блоках теплоелектростанцій приватних компаній.
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/05/nkrekp-perevirit-tes-cherez-problemi-z-vugillyam/


У Казахстані заявили, що про повне блокування постачання вугілля не йдеться
У Міністерстві інфраструктурного розвитку Казахстану заявили, що обмеження на транзит казахстанського вугілля через Росію в Україну пов’язані з завантаженістю інфраструктури з російської сторони.
Про це повідомляє «Інтерфакс-Казахстан» з посиланням на пресслужбу міністерства.
У міністерстві зазначили, що про повне блокування постачання вугілля не йдеться.
«Термінал» писав, Росія заблокувала транзит вугілля з Казахстану, а також обмежила поставки в Україну скрапленого газу.
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/05/u-kazaxstani-zayavili-shho-pro-povne-blokuvannya-postachannya-vugillya-ne-jdetsya/


Генерацію на природному газі будуть використовувати лише для балансування енергосистеми — Міненерго
Під час наради в Міністерстві енергетики з НЕК «Укренерго», НАК «Нафтогаз України» та НКРЕКП був узгоджений механізм впровадження превентивних заходів для забезпечення стабільного проходження осінньо-зимового періоду 2021/2022 рр.
Повідомляє Міненерго.
Для балансування енергосистеми під час опалювального сезону залучатимуть енергоблоки теплових електростанцій і теплоелектроцентралей, що використовують в якості палива природний газ.
Необхідна потужність буде активуватись лише для балансування енергосистеми і як окрема допоміжна послуга. Такий підхід, з однієї сторони, дозволить фінансово збалансувати підприємства, що працюватимуть на природному газі, та уникнути заборгованості перед НАК «Нафтогаз України», а з іншої – матиме мінімальний вплив на ціноутворення на ринку.
Наголошується, що НАК «Нафтогаз України» готовий забезпечити необхідний обсяг природного газу за спеціальними умовами для потреб енергогенеруючих підприємств. Для цього компанія підготує довгострокові контракти із енергогенеруючими підприємствами, в яких має бути передбачене чітке виконання графіку платежів за спожитий природний газ для забезпечення ліквідності НАК «Нафтогаз».
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/04/generaciyu-na-prirodnomu-gazi-budut-vikoristovuvati-lishe-dlya-balansuvannya-energosistemi-minenergo/
Споживання електроенергії в Україні у цьому році зросло майже на 7% — Укренерго
За даними НЕК «Укренерго», споживання електроенергії в Україні (нетто, без урахування втрат в мережах) за січень-вересень 2021 року становило 92,2 млрд кВт∙год, що на 6,9% більше, ніж за аналогічний період 2020 року (86,2 млрд кВт∙год).
Повідомляє Укренерго.
Головними причинами є відсутність в 2021 році суворих карантинних заходів для протидії поширення COVID-19, як наслідок зростання споживання відбулося у всі місяці, але найбільше у березні та квітні — на 11,6% та 12,4% відповідно. Крім цього, у липні 2021 року спостерігалася спекотніша погода, ніж у липні 2020 року (23,7°С проти 21,9°С), що призвело до збільшення споживання на 7,2%.
Загалом, за 9 місяців 2021 року у порівнянні з січнем-вереснем 2020 року своє споживання збільшили всі групи споживачів, окрім агропідприємств (-5,9%). Найбільше зросло споживання у групи непромислових споживачів (малий та середній бізнес) — на 18,1%, будівництва — на 15% і транспорту — на 9,4%, що пов’язано із відсутністю суворих карантинних обмежень. Водночас, споживання електроенергії населенням збільшилося на 5,6%, а промисловістю — на 6,7%.
Крім цього, всі галузі промисловості наростили своє споживання. Найбільше – виробники будівельних матеріалів — на 17,1% та машинобудівники на 14,1%. Крім цього, варто відзначити значне зростання споживання металургійною та хімічно-нафтохімічною галузями (+6,5% та +7,1% відповідно).
У структурі споживання електроенергії за січень-вересень 2021 року у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року відбулося значне зменшення частки населення (з 30,9% до 30,5%) та одночасне збільшення групи непромислових споживачів (з 6,1% до 6,7%), що можна пояснити відсутністю карантину у цьому році. Крім цього, знизили свою частку аграрії — з 3,2% до 2,9%. Решта груп споживачів практично не змінили свою частку (коливання в межах +/- 0,2%).
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/04/spozhivannya-elektroenergi%d1%97-v-ukra%d1%97ni-u-comu-roci-zroslo-majzhe-na-7-ukrenergo/


Верховна Рада ухвалила закон про зміну системи обліку газу
Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроєкт №2553 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії».
Законопроєкт № 2553 дозволить виконати зобов’язання України за договором про заснування Енергетичного співтовариства та за Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.
Документ передбачає, що розрахунки на ринку природного газу під час прийняття-передання до/з газотранспортної або газорозподільної системи, купівлі-продажу, постачання, споживання природного газу, надання послуг з транспортування, розподілу, зберігання (закачування, відбору) природного газу або послуг установки LNG будуть здійснюватися за обсягом природного газу в одиницях енергії – кіловат-годинах (кВт-год.). Крім того, у платіжках за послуги постачання тепла інформація про спожитий споживачем обсяг послуги буде надаватись у кіловат-годинах.
«Доопрацьовуючи законопроєкт у комітеті, ми відреагували на кілька проблем, які сформувались на газовому ринку в цей опалювальний сезон. Зокрема, для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків ми встановимо ціну газу, яка встановлена для населення», — повідомив під час обговорення законопроєкту член парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанін.
Норми про облік газу в енергетичних одиницях почнуть працювати з 1 травня 2022 року. Норма про дорівнювання ОСББ до категорії населення почне діяти після підписання законопроєкту Президентом України.
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/03/verxovna-rada-uxvalila-zakon-pro-zminu-sistemi-obliku-gazu/
Міненерго пропонує альтернативу «зеленому» тарифу
Міністерство розробляє нову систему підтримки малих сонячних електростанцій, замість «зеленого» тарифу.
Про це пише пресслужба Міненерго.
Нова система буде застосовуватися тільки для нових споживачів, які встановили СЕС.
«Ми орієнтовані на заміну системи підтримки малої розподіленої генерації відповідно до європейських стандартів і готуємося до впровадження так званої «системи Net Billing», — сказав в.о. директора директорату електроенергетичного комплексу та розвитку ринку електричної енергії Міненерго Олександра Мартинюка.
За його словами, в результаті впровадження такої системи споживачі електроенергії зможуть компенсувати власне споживання завдяки встановленню об’єктів відновлюваної енергетики, а надлишки електроенергії продавати за ринковою ціною постачальникам.
«Кошти від продажу ресурсу будуть зараховуватися на рахунок споживача, а коли його споживання буде більше, ніж генерація, вони будуть списуватися за ціною постачання електроенергії споживачеві», — пояснив Мартинюк.
Відзначається, що впровадження нової системи дасть поштовх розвитку розподіленої генерації, оскільки буде поширюватися не тільки на домогосподарства, а й на промислові підприємства, які зацікавлені в зниженні плати за споживання електроенергії.
Net Billing буде орієнтований на компенсацію саме власного споживання і зменшить обсяг перехресного субсидування коштом інших споживачів.
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/02/minenergo-proponuye-alternativu-zelenomu-tarifu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами