Українська традиційна енергетика: 25-31 жовтня 2021

2760

З 1 листопада РФ зупиняє поставки енергетичного вугілля в Україну

З понеділка, 1 листопада, Російська Федерація зупиняє поставки енергетичного вугілля в Україну.
Про це написав голова парламентського комітету енергетики та ЖКП Андрій Герус у своєму Telegram-каналі.
«Мова про вугілля марки А (антрацит) та П (пісне). Таке вугілля завозила компанія ДТЕК (Луганська ТЕС, Криворізька ТЕС), Донбасенерго (Славянська ТЕС) та Технова (Дарницька ТЕЦ, Сумська ТЕЦ, Чернігівська ТЕЦ)», — сказано в повідомленні.
За інформацією учасників ринку, заборона не розповсюджується на коксівне вугілля, а стосується лише вугілля, яке використовується для потреб енергетики.
Герус зауважив, що такі дії РФ нагадують «енергетичну війну» восени 2014 року.
http://oilreview.kiev.ua/2021/10/29/z-1-listopada-rf-zupinyaye-postavki-energetichnogo-vugillya-v-ukra%d1%97nu/
 

Законопроєкт про реформування вугільної галузі зареєстровано у Раді

Народний депутат Юрій Камельчук (фракція «Слуга народу») зареєстрував у Верховній Раді законопроект щодо реформування вугільної галузі (№6232).
Текст законопроекту на сайті Ради поки що відсутній.
«Термінал» писав, завершується підготовка Концепції трансформації вугільних регіонів, яка передбачатиме розподілення всіх державних шахт на три категорії.
Перша – це ресурсна база ПАТ «Центренерго». Передбачається подальше створення вертикально інтегрованої компанії у складі «Центренерго» та найбільш ефективних вугледобувних підприємств.
Друга категорія – шахти «подвійного» призначення, тобто такі, що видобувають енергетичне вугілля і коксівне, що використовується у металургії.
Третя категорія – шахти, що будуть запропоновані для приватизації не лише як вугледобувні підприємства, а й як цілісні майнові комплекси, що можуть використовуватися після перепрофілювання для іншої господарської діяльності.
http://oilreview.kiev.ua/2021/10/29/zakonoproyekt-pro-reformuvannya-vugilno%d1%97-galuzi-zareyestrovano-u-radi/
 
 
Польська PGNiG попросила Газпром про зниження ціни на газ

Польський нафтогазовий концерн PGNiG повідомив, що направив Газпрому лист з проханням знизити ціну газу, що поставляється в Польщу, обґрунтувавши запит безпрецедентним стрибком на європейському оптовому ринку.
Передає Прайм.
«28 жовтня 2021 року PGNiG направив ПАТ «Газпром» і ТОВ «Газпром експорт» лист, що модифікує заяву PGNiG від лютого 2020 року про зміну ціни газу, що поставляється в рамках договору купівлі-продажу природного газу до Польщі від 25 вересня 1996 року (так званий Ямальський контракт), у бік її зниження так, щоб в процесі перегляду могла бути врахована поточна ситуація на ринку», — йдеться в заяві.
«Останнім часом ми спостерігали безпрецедентне зростання цін на природний газ на європейському оптовому ринку. Ця надзвичайна ситуація є основою для перегляду цінових умов, на яких ми купуємо паливо за Ямальським контрактом. На наш погляд, є місце для зниження ціни на нам газ, що нам поставляється», — заявив глава PGNiG Павло Маєвський.
Він додав, що PGNiG «залишає за собою право розглядати вищевказаний лист як незалежну пропозицію про перегляд контрактної ціни». На думку глави польського концерну, зусилля компанії «можуть привести до зміни ціни на газ, одержуваний PGNiG у Газпрома з 1 листопада 2021 року».
http://oilreview.kiev.ua/2021/10/28/polska-pgnig-poprosila-gazprom-pro-znizhennya-cini-na-gaz/
 
 
«Нафтогаз» та ОГТСУ можуть отримати право дорадчого голосу при сертифікації ПП-2

Україна може отримати дорадчий голос під час сертифікації «Північного потоку-2″. «Нафтогаз» та Оператор ГТС вже подали відповідну заявку.
Про це РБК-Україна повідомили у федеральному мережевому агентстві (ФСА) Німеччини, йдеться у матеріалі «Запуск «Північного потоку-2″. Що робить Україна і чому тепер все залежить від ЄС».
НАК і Оператор ГТС вже подали заявки у ФСА на участь у сертифікації. Документи можуть розглядатися протягом місяця.
«Заявки знаходяться на розгляді… Запрошені сторони мають процесуальні права в адміністративній процедурі, зокрема право висловити свою думку», — йдеться у відповіді німецького регулятора на запит видання.
http://oilreview.kiev.ua/2021/10/28/naftogaz-ta-ogtsu-mozhut-otrimati-pravo-doradchogo-golosu-pri-sertifikaci%d1%97-pp-2/
 
 
Уряд на два місяці знизив ціни для клієнтів ПОН

Уряд на два місяці знизив ціну газу для побутових споживачів, що залишилися без постачальника газу та перейшли до постачальника «останньої надії» (ПОН).
Про це йдеться у постанові уряду від 25 жовтня 2021 р. № 1102 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2015 р. № 809 і від 9 грудня 2020 р. № 1236″
«Для побутових споживачів постачання природного газу з 1 жовтня по 30 листопада 2021 р. здійснюється постачальником “останньої надії” за ціною, що не може перевищувати 7,96 гривні за 1 кубометр з урахуванням податку на додану вартість», — йдеться у документі.
Також ціна знизиться й для бюджетних установ, закладів охорони здоров’я державної та комунальної власності, що потрапили на ПОН. Заклади сплачуватимуть ПОНу 16,8 гривні за кубометр з ПДВ.
Ціна газу у ПОН зазвичай вища, ніж у постійних клієнтів. Це стимулює споживачів швидше обрати нового постачальника газу та укласти з ним контракт. Так, до ухвалення нової постанови Уряду, ціна газу для клієнтів ПОН у жовтні мала становити 16,56 грн за кубометр.
Нагадаємо, постачальник газу «останньої надії» (ПОН) надає послуги споживачам, які раптово втратили газопостачальника. За результатами конкурсу, функції ПОН виконує НАК «Нафтогаз України». Цьогоріч без постачальників залишилося близько 600 тисяч споживачів.
Читайте в «Терміналі», Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), планує встановити тариф на послуги постачальника «останньої надії» на оптовому ринку електричної енергії в IV кварталі 2021 року на рівні 1238,17 грн / МВт-год, що на 101,9 % більше тарифу попереднього кварталу (613,16 грн / МВт-год).
http://oilreview.kiev.ua/2021/10/26/uryad-na-dva-misyaci-zniziv-cini-dlya-kliyentiv-pon/
 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами