Українська традиційна енергетика: 24-30 січня 2022

2254935

Протягом чотирьох днів від енергомережі відключали три енергоблоки АЕС
Станом на 16:00 26 січня в роботі знаходились 13 блоків АЕС, що несуть навантаження 11,4 ГВт.
Протягом 22-25 січня від енергомережі було відключено три енергоблоки атомних електростанцій (АЕС). Про це свідчать дані, оприлюднені на порталі Energy Map, повідомляє "Українська енергетика".
22 січня о 12:30 був відключений третій енергоблок Южно-Української АЕС для виконання поточного ремонту. Ще два блоки були аварійно відключені 25 січня: о 4:22 перший блок Хмельницької АЕС та о 12:00 четвертий блок Запорізької АЕС.
Відключення ЮУАЕС-3 від мережі тривало майже 30 годин до 18:04 23 січня та ХАЕС-1 - 26 годин до 6:27 26 січня. При цьому на ЗАЕС-4 досі тривають ремонтні роботи. Очікується, що вони закінчаться о 7:00 27 січня.
Через відключення блоків від мережі, потужність АЕС 25 січня впала до мінімальних з початку року 10,4 ГВт. Така потужність трималася протягом 18 годин та після підключення до мережі ХАЕС-1 почала зростати. До відключень у роботі було 14 з 15 блоків АЕС, які загалом несли навантаження 12-12,5 ГВт.
Станом на 16:00 26 січня в роботі знаходилися 13 блоків АЕС, що несуть навантаження 11,4 ГВт. З них два блоки - ЗАЕС-1 та ХАЕС-2 - недовантажені сукупно на 700 МВт.
Нагадаємо, крім вищезазначених блоків, з 21 листопада 2021 року триває ремонт на 4-му блоці Рівненської АЕС. Як очікується, роботи завершаться наприкінці січня.
Як зазначив на брифінгу міністр енергетики Герман Галущенко, до кінця січня атомна генерація буде працювати рекордним складом у 15 блоків.
https://ua-energy.org/uk/posts/protiahom-chotyrokh-dniv-z-enerhomerezhi-vidkliuchaly-3-bloky-aes


У 2021 році Україна знизила споживання газу на 9,4%
У 2021 році Україна скоротила споживання природного газу на 9,4% або на 2,9 млрд. куб. м порівняно з 2020 роком – до 28 млрд. куб. м.
Про це йдеться у матеріалах Міністерства енергетики, передає Енергореформа.
У свою чергу "Оператор ГТС України" на своїй сторінці на Фейсбуці уточнив, що споживання газу населенням минулого року склало 8,6 млрд куб. м газу (+5% до 2020 року), виробниками тепла – 6,3 млрд. куб. м (-24%), промисловістю, бюджетними організаціями та іншими непобутовими споживачами – 11,9 млрд куб. м (-3%).
Згідно з даними з платформи прозорості ОГТСУ, Україна у 2021 році скоротила споживання природного газу(без урахування виробничо-технологічних витрат операторів газорозподільних мереж та ОГТСУ, а також частини постачання всередині мереж газодобувачів) на 5,7%(на 1,64 млрд куб. м) порівняно з 2020 роком – до 27,306 млрд куб. м.
У тому числі споживання через ОГРС у 2021 році становило 22,609 млрд куб. м (-6,1% до 2020-го), прямими споживачами на магістральних газопроводах – 3,74 млрд куб. м (+5%), чистий небаланс – 0,957 млрд куб. м(-27,1%).
У частині регіонів найбільші обсяги газу ОГТСУ транспортував до точок виходу з ГТС Дніпропетровської області(3,45 млрд куб. м), Києва(2,37 млрд куб. м), Донецької(2,03 млрд куб. м) та Харківської областей(1,96 млрд куб м).
https://ecotown.com.ua/news/U-2021-rotsi-Ukraina-znizila-spozhivannya-gazu-na-9-4-/


"Укргідроенерго" 25 січня збільшило відпуск е/е в 3,6 раза для компенсації виведених з роботи потужностей АЕС
ПрАТ "Укргідроенерго" 25 січня збільшило відпуск електроенергії в 3,6 раза порівняно з планом – до 53 млн кВт-год на добу, компенсуючи потужності двох зупинених енергоблоків атомних електростанцій (АЕС), передає Енергореформа.
Як повідомляється у прес-релізі "Укргідроенерго" 26 січня, ГЕС та ГАЕС надали мобільний аварійний резерв в об'єднаній енергосистемі України.
Основна частина додаткового виробітку е/е була забезпечена за рахунок Дніпровської ГЕС, Кременчуцької ГЕС та Дністровської ГАЕС.
Також було перевиконано планові показники на Київській ГЕС та Дністровській ГЕС.
"Складний режим роботи енергосистеми ще раз наголосив на винятковій ролі високоманеврених потужностей ГЕС та ГАЕС у балансуванні та забезпеченні надійності поставок електроенергії в ОЕС України. Адже саме гідропотужності здатні забезпечити швидкий старт під час позаштатних ситуацій", – наголосив генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота.
За розрахунками НЕК "Укренерго", виробництво е/е на АЕС через зупинку двох блоків 25 січня зменшилось на 11,1% (до 262 млн кВт-год).
Водночас виробництво ГЕС виросло на 93,8 % (до 46,6 млн кВт-год), а їхня частка у покритті навантаження становила 8,7%.
Виробництво на ТЕС збільшилося у порівнянні з 24 січня на 25,4% (до 156,1 млн кВт-год), у зв'язку з чим їхня частка у покритті навантаження досягла 29%.
Як змінилися запаси вугілля, читайте ТУТ
Важливі деталі:
• Внаслідок відключення від мережі двох блоків АЕС 25 січня запаси вугілля на складах теплових електростанцій генкомпаній (ДК ТЕС) України минулого вівторка знизилися на 3,6% (на 25,7 тис. тонн) – до 688,1 тис. тонн.
• Енергоблок №1 Хмельницької АЕС 25 січня о 4:22 було відключено від енергосистеми за фактом спрацювання диференціального захисту блочного трансформатора (включено до мережі – 26 січня о 06:27). Енергоблок №4 Запорізької АЕС відключено від енергосистеми 25 січня о 12:00 для усунення газової нещільності системи охолодження турбогенератора. Очікувана тривалість робіт – до 7:00 27 січня.
• Крім того, на енергоблоці №4 Рівненської АЕС триває 67-а доба середнього планового ремонту, який розрахований на 74 дні.
http://reform.energy/news/ukrgidroenergo-25-sichnya-zbilshilo-vidpusk-ee-v-36-raza-dlya-kompensatsii-vivedenikh-z-roboti-potuzhnostey-aes-19622


Україна планує співпрацювати з французькою EDF під час будівництва нових блоків АЕС
Україна планує співпрацювати з французькою Electricite de France SA (EDF) у будівництві в країні нових блоків атомних електростанцій (АЕС), передає Енергореформа.
Про це повідомив заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма за підсумками переговорів із французькою делегацією в Києві 26 січня.
"Йдеться про будівництво нових блоків. Безумовно, ці блоки будуть незалежні від РФ як з погляду палива, так і з погляду технологій. У нас були розмови про мобільні атомні реактори, були розмови про технології зберігання палива", – сказав він в ефірі телеканалу "Рада" 26 січня.
"У нас є великі плани розвитку атомної енергетики і в рамках "зеленого переходу", і в рамках розширення електроспоживання. Зараз ми відпрацьовуємо програму співпраці з EDF. Про деталі трохи пізніше повідомимо", – додав Шурма.
EDF управляє понад 70 ядерними реакторами, у тому числі 58 у Франції, і входить до числа найбільших у світі операторів АЕС.
Крім того, EDF належать пакети акцій генеруючих компаній у багатьох країнах Європи, США, Бразилії, Чилі, Мексиці, Китаї, Індії, Марокко.
http://reform.energy/news/ukraina-planue-spivpratsyuvati-z-frantsuzkoyu-edf-pid-chas-budivnitstva-novikh-blokiv-aes-19623


Кабмін доручив "Нафтогазу" забезпечити незалежний аудит щодо субсидування цін на газ для населення і ТКЕ
Кабінет міністрів України доручив НАК "Нафтогаз України" забезпечити проведення незалежного аудиту його діяльності щодо субсидування цін на газ для населення та підприємств теплокомуненерго, передає Енергореформа.
Відповідне протокольне доручення прийнято на засіданні уряду 26 січня.
"Доручити НАК "Нафтогаз" здійснити закупівлю послуг, пов'язаних із проведенням незалежного аудиту міжнародно визнаною компанією, зосередженого на визначенні величини того, наскільки діяльність "Нафтогазу" та контракти за фіксованими цінами є субсидуванням цін на газ для населення та ТКЕ", – оприлюднив протокольне доручення перший заступник міністра економіки Денис Кудін.
Відповідно до оприлюдненого ним тексту доручення, метою його прийняття є належне виконання зобов'язань України щодо листопадового Меморандуму з Міжнародним валютним фондом (МВФ) щодо запобігання квазіфіскальним дефіцитам.
"Нафтогаз" має зробити закупівлю послуг аудиторів за переговорною процедурою.
Важливі деталі:
До 1 травня 2022 року річна пропозиція "Нафтогазу" для населення становить 7,96 грн/куб. м (з ПДВ, без вартості транспортування), для ТКЕ та ОСББ з 1 червня 2021 року до 31 травня 2022 року ціна становить 7,42 грн за 1 куб. м газу (з ПДВ, не враховуючи тарифу оператора газотранспортної системи), крім того, для потреб бюджетних установ ціна ресурсу становить 13,7 грн за куб. м (без ПДВ і без вартості транспортування), що в рази нижче за ринкові ціни.
Україна отримала другий транш від МВФ за програмою stand-by у розмірі SDR500 млн (спеціальні права запозичень, СПЗ) в еквіваленті $699 млн наприкінці листопада 2021 року.
Відповідно до меморандуму з МВФ, в рамках узгоджених пріоритетів політики українська влада зобов'язалася повернути податково-бюджетну політику в режим, що відповідає середньостроковій стійкості боргу, захищаючи при цьому соціально вразливі верстви населення, зміцнюючи управління доходами та знижуючи фіскальні ризики від квазіфіскальних операцій.
http://reform.energy/news/kabmin-doruchiv-naftogazu-zabezpechiti-nezalezhniy-audit-shchodo-subsiduvannya-tsin-na-gaz-dlya-naselennya-i-tke-19621
 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами