Українська традиційна енергетика: 23.09.2018



На Запорізькій АЕС триває реалізація проекту комплексу з переробки РАВ

На майданчику Запорізької АЕС на чолі з генеральним директором Олександром Остаповцем відбувся черговий будівельний штаб з добудови комплексу з переробки радіоактивних відходів (КП РАВ). У роботі штабу взяли участь фахівці управління будівництва та представники підрядних організацій.
Будівельні роботи йдуть відповідно до графіка. На сьогоднішній день готовність комплексу з переробки РАВ становить 80%.
Ведеться внутрішня обробка приміщень та електромонтажні роботи. На етапі завершення роботи з провадження системи радіаційного контролю та системи вентиляції, а також будівельно-монтажні роботи, після яких фахівці комплексу перейдуть до пуско-налагоджувальних робіт.
Промислове обладнання для КП РАВ вже поставлено і повністю відповідає останнім світовим тенденціям в сфері поводження з РАВ. Комплекс знаходиться в дослідній експлуатації, наступний етап - перехід в промислову експлуатацію. Завершення реалізації проекту комплексу з переробки РАВ на Запорізькій АЕС заплановано на грудень поточного року.
Довідка. Введення в експлуатацію сучасного комплексу з переробки радіоактивних відходів на Запорізькій АЕС реалізується з метою вдосконалення існуючої системи поводження з РАВ. Модернізація дозволить підвищити ефективність і безпеку виробляємих операцій. Нове обладнання буде повністю відповідати останнім світовим тенденціям в сфері поводження з РАВ.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/actvts/nuclear/radioactive_w470-na_zaporojskoyi_aes_prodoljaetsya_realizatciya_proekta_kompleksa_po_pererabotke_rao/


ГЗК Ferrexpo в I півріччі перерахували до бюджету 1,3 млрд грн.

Підприємства групи Ferrexpo (Полтавський, Єристівський і Белановский ГЗК) за підсумками січня-червня перерахували понад 1,3 млрд грн. податків і зборів до бюджетів різних рівнів, повідомляє прес-служба компанії.
Так, за звітний період Полтавський ГЗК перерахував до бюджету України податків та внесків на суму понад 1,1 млрд грн., Єристівський ГЗК - більше 189,9 млн грн., Белановский ГЗК - більше 5,3 млн грн.
Полтавський ГЗК в місцевий бюджет сплатив понад 110 млн грн., В обласній - більш 141 млн грн., До державного бюджету- більш 736 млн грн. Єдиний соціальний внесок підприємства склав більше 128 млн грн.
Єристівський ГЗК в місцевий бюджет перерахував понад 29,8 млн грн., В обласній - більш 36,7 млн грн., До державного - понад 97,2 млн грн. Єдиний соціальний внесок підприємства склав більше 26,1 млн грн.
Белановский ГЗК сплатив до місцевого бюджету понад 2,5 млн грн., В обласній - понад 0,4 млн грн., До державного бюджету- більше 0,8 млн грн. Єдиний соціальний внесок підприємства перевищив 1,5 млн грн.
За два квартали 2018 року ПГЗК заплатив податок на прибуток в розмірі понад 661 млн грн., Екологічний податок - понад 49 млн грн., Податок на землю - понад 29 млн грн., Прибутковий податок - понад 112 млн грн., Інші податки і збори - понад 13,6 млн грн. Плата за користування надрами становить понад 123 млн грн. Єристівський ГЗК за аналогічний період заплатив екологічний податок - більш 18,7 млн грн., ПДФО - більш 23,3 млн грн., Інші податки і збори - понад 11,2 млн грн. Плата за користування надрами становить понад 110,6 млн грн. Основними бюджетними відрахуваннями Беланівського ГЗК за шість місяців поточного року стали: земельний податок - понад 1,4 млн грн. і ПДФО - понад 1,6 млн грн.
https://www.minprom.ua/news/2472.htl


Заборгованість контрагентів, які отримують газ від Нафтогазу на пільгових умовах за тиждень зменшилася на 296 млн грн

За тиждень виробники тепла зменшили борг на 70 млн грн (0,3%), підприємства ТЕЦ (виробництво електроенергії) – на 2,8 млн грн (0,1%), регіональні газозбутові підприємства – на 223 млн грн (1,1%).
Про це повідомляє прес-служба «Нафтогазу».
Станом на 11 вересня 2018 р. сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ, ТЕЦ перед НАК «Нафтогаз України» складає близько 28,8 млрд грн. В порівнянні з минулим тижнем заборгованість зменшилась на 73 млн грн (0,3%).
Заборгованість регіональних газозбутових підприємств складає близько 19,7 млрд грн. В порівнянні з минулим тижнем заборгованість зменшилась на 223 млн грн (1,1%).
Заборгованість промислових підприємств за минулий тиждень не змінилась та складає 2,8 млрд грн.
Заборгованість ПАТ Київенерго за газ, використаний для виробництва теплової та електричної енергії, за минулий тиждень зменшилась на 11 млн грн (0,3%). Сумарна заборгованість Київенерго складає близько 3,6 млрд грн.
Сумарна прострочена заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» підприємств ТКЕ та ТЕЦ за природний газ, використаний для виробництва теплової енергії, складає близько 25,4 млрд грн, з них за 2018 р. — 9,2 млрд грн. За минулий тиждень заборгованість зменшилась на 70 млн грн (0,3%).
Найбільша сумарна прострочена заборгованість за використаний газ в цій категорії накопичена у підприємств ТКЕ і ТЕЦ Донецької (5,5 млрд грн), Дніпропетровської (4,3 млрд грн), Харківської (1,7 млрд грн), Луганської (1,6 млрд грн), Одеської (1,2 млрд грн) областей та м. Києва (3,1 млрд грн).
Найбільша прострочена заборгованість за використаний природний газ за 2018 р. в цій категорії накопичена у підприємств ТКЕ і ТЕЦ м. Києва (2 583 млн грн), Дніпропетровської (722 млн грн), Харківської (643 млн грн), Львівської (633 млн грн), Запорізької (553 млн грн) та Донецької (436 млн грн) областей.
Відповідно до підпункту 4 пункту 3 Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.17 №187 (зі змінами, внесеними постановою КМУ від 28.03.18 №228), на Компанію покладено обов’язок постачати природний газ виробникам теплової енергії для всіх категорій використання природного газу, в тому числі для виробництва електричної енергії такими виробниками, на умовах та у порядку, що визначені цим Положенням.
Отже, відповідно до пункту 12 Положення, постачання Компанією природного газу (надання номінацій) виробнику теплової енергії здійснюється виключно у разі виконання останнім, як мінімум, двох умов: укладення з Компанією договору постачання природного газу відповідно до законодавства, а також забезпечення хоча б однієї з передбачених Положенням обов’язкових умов, щодо розрахунків за використаний природний газ (ознайомитись з якими можна за посиланням).
Детальну інформацію щодо заборгованості по цій категорії підприємств дивіться у таблиці в кінці цього прес-релізу, а також у інфографіці, що додається.
http://oilreview.kiev.ua/2018/09/13/zaborgovanist-kontragenki-otrimuyut-gaz-vid-naftogazu-na-pilgovix-umovax-za-tizhden-zmenshilasya-na-296-mln-grn/


Україна за 8 міс. наростила імпорт коксівного вугілля на 11%, скоротила коксу на 48%

Коксохімічні заводи (КХЗ) України в січні-серпні 2018 року імпортували 7,66 млн т рядового коксівного вугілля і вугільного концентрату для коксування, що на 11% вище показника за аналогічний період 2017 року з урахуванням підприємств на НКТ, і на 16% - без них.
Згідно інформаційній довідці об’єднання «Укрметалургпром» в п’ятницю, в серпні-2018 імпортовано 0,87 млн т (79% до липня).
Надходження вугілля українського видобутку в січні-серпні-2018 склало 1,75 млн тонн, що на 30% менше аналогічного періоду 2017 року з урахуванням підприємств на НКТ, і на 22% менше без них. У серпні поставлено 140 тис. Тонн (92% до липня).
В цілому за вісім місяців поточного року українські КХЗ отримали 9,41 млн т вугілля для коксування, на рівні аналогічного періоду минулого року з урахуванням підприємств на НКТ, або більше на 6% - без них. При цьому частка імпортного вугілля становила 81% проти 73% за вісім місяців 2017 року - з НКТ, 75% - без НКТ.
У серпні 2018 року на українські метпідприємства поставлено 742 тис. Тонн коксу (92% щодо липня 2018 року). По імпорту завезено 12 тис. Тонн коксу, тоді як в попередні три місяці він не завозився.
Загальний обсяг коксу, отриманого металургами за січень-серпень 2018 року, склав 6,37 млн т (103% до аналогічного періоду 2017 року з урахуванням діяльності в січні-лютому 2017 року підприємств на НКТ, або 107% - без їх урахування), з якого українського походження - 6,1 млн тонн (108% і 113% відповідно), що імпортується - 0,27 млн т (52%). При цьому частка імпортного коксу в загальному обсязі поставок склала 4,2%.
За даними «Укркокса», українські КХЗ в 2017 році скоротили виробництво коксу на 18,3% в порівнянні з 2016 роком - до 10,4 млн тонн. Крім того, на коксохімпредпріятія було поставлено 14,289 тис. Тонн збагачених коксових вугілля, з яких 3,458 млн т - українського видобутку, 10,831 млн т - імпортований.
http://oilreview.kiev.ua/2018/09/14/ukraina-za-8-mes-narastila-import-koksuyushhixsya-uglej-n


На ЮУАЕС впроваджується діагностичний комплекс для визначення стану кабельних ліній

У рамках виконання заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (КзПБ) енергоблоків АЕС за фінансової допомоги ЄБРР на Південно-Українську АЕС надійшло обладнання виробництва австрійських компаній «ВАUR GmbH», Omicron і Metrel. З його допомогою фахівці лабораторії високовольтних випробувань і вимірювань електричного цеху (ЕЦ) зможуть ефективніше проводити випробування, вимірювання, діагностику кабельних ліній та ідентифікацію місць їх пошкоджень. Сьогодні персонал ЕЦ набуває теоретичних і практичних навичок роботи на цьому устаткуванні. Освоїтися з новою технікою та навчитися її застосовувати допомагають представники фірм-виробників.
«Ми отримали 18 одиниць нового обладнання. У його переліку є й пересувна автоматична кабельна лабораторія на базі машини FORD Transit для випробувань, вимірювань, діагностики та пошуку місць пошкоджень кабельних ліній, - повідомляє начальник лабораторії високовольтних випробувань ЕЦ ВП ЮУАЕС Олександр Буханько. - Лабораторія дозволить діагностувати кабелі методом вимірювання тангенса часткових розрядів, проводити випробування змінною напругою зниженої частоти 0,1 Гц, за допомогою акустичного та індуктивного методів визначати місця пошкодження кабелю. Нове устаткування дає можливість застосовувати неруйнівні методи випробувань. Наша кінцева мета - безаварійна робота енергоблоків. Заздалегідь знаючи про подію, що розвивається, ми зможемо її запобігти».
Новий діагностичний комплекс дозволить Південно-українським фахівцям вирішити одне із завдань КзПБ - визначити залишковий ресурс кабельних ліній. «Це дуже копітка робота, яка займе не один рік, - уточнює О.Буханько. - Нам доведеться випробувати велику кількість кабелів, щоб напрацювати базу даних. Для того, аби зрозуміти тенденцію старіння всього кабельного господарства, його діагностику проводитимемо щорічно».
Довідка. Південно -Український енергетичний комплекс розташований на півдні України в Миколаївській області. До його складу входять Южно-Українська атомна станція (три атомні енергоблоки сумарною потужністю 3010 МВт), Олександрівська гідростанція на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 9,8 МВт) і високоманеврова Ташлицька гідроакумулююча станція (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3).
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/actvts/integrated_security_program/54475-na_yuuaes_vnedryaetsya_diagnosticheskiyi_kompleelyayuschiyi_sostoyanie_kabelnyh_liniyi/


Кабмін пропонує виділити в держбюджеті на 2019 р понад 2 млрд грн на реструктуризацію та ліквідацію вугільних підприємств

Уряд пропонує Верховній Раді направити в 2019 році 2 млрд 314,7 млн грн з державного бюджету на реструктуризацію, ліквідацію і підтримку будівництва вугільних шахт і торфодобувних підприємств.
Відповідні пункти містяться в проекті бюджету, зареєстрованому у Верховній Раді 15 вересня.
Зокрема, на реструктуризацію вугільної галузі уряд хоче спрямувати 1 млрд 630 млн грн, ліквідацію вугледобувних та торфодобувних підприємств - 659,705 млн грн, держпідтримку будівництва шахти №10 «Нововолинська» - 25 млн грн.
Крім того, на підтримку впровадження «Енергетичної стратегії України» Кабмін пропонує використовувати 496,125 млн грн бюджетних коштів, впровадження «Програми реформування і розвитку енергетичного сектора» - 28,205 млн грн, підготовку до виконання функцій оператора ГТС - 70 млн грн.
На виконання Міненерговугілля боргових зобов’язань за кредитами, залученими під державні гарантії держави для впровадження проектів соціально-економічного розвитку, знадобитися ще 328,470 млн грн.
«Загальне керівництво та управління у сфері паливно-енергетичного комплексу та вугільної промисловості» обійдеться платникам податків в 127,738 млн грн (з них 93,744 млн грн - оплата праці).
http://uaenergy.com.ua/post/31366/kabmin-predlagaet-vydelit-v-gosbyudzhete-na-2019-g-bolee/


Фонд держмайна визначив, хто буде готувати до приватизації чотири ТЕЦ

Компанія «Конкорд Консалтинг» стала інвестиційним радником по приватизації чотирьох ТЕЦ.
Про це повідомив в Facebook глава Фонду державного майна Віталій Трубаров.
«Підбито підсумки другого етапу відбору інвестиційних радників. Компанія «Конкорд Консалтинг» в складі консорціуму Baker McKenzie, «Бюро Маркуса», BDO, Ernst & Young і Kreston GCG перемогла в конкурсі з відбору інвестиційного радника для підготовки до приватизації чотирьох ТЕЦ: Херсонська ТЕЦ, Дніпровська ТЕЦ, Криворізька теплоцентраль і Сєвєродонецька теплоелектроцентраль, які будуть йти одним пакетом «, - повідомив Трубаров.
Як додав він, повторний конкурс з відбору радника для приватизації «Оріани», «Сумихімпрому» і «Украгролізингу» відбудеться 23 жовтня.
Також, за словами Трубарова, найближчим часом Фонд оголосить конкурс з відбору інвестсоветніков для останнього пулу підприємств зі списку великої приватизації на 2018 рік: це «Тернопільобленерго», «Запоріжжяобленерго», «Харківобленерго», «Миколаївобленерго», «Хмельницькобленерго», «Турбоатом «і» Запорізький титано-магнієвий комбінат «.
http://oilreview.kiev.ua/2018/09/18/fond-gosimushhestva-opredelil-kto-budet-gotovit-k-privatizacii-chetyre-tec/


Кабмін призначив заступника голови Міненерговугілля Близнюка

Кабінет міністрів України призначив заступником міністра енергетики та вугільної промисловості Михайла Близнюка.
Рішення закріплене розпорядженням №640-р від 12 вересня 2018 року, текст якого оприлюднений на урядовому порталі.
Раніше М.Блізнюк був заступником голови правління АТ «Укртрансгаз», відповідав в компанії за державні закупівлі. На новій посаді він повинен займатися нафтогазову галузь.
http://oilreview.kiev.ua/2018/09/18/kabmin-naznachil-zamglavy-minenergouglya-bliznyuka/











Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами