Українська традиційна енергетика: 22-28.02.2021

128950-1_large

Зеленський з Дудою домовилися протидіяти "Північному потоку-2"

Президент України Володимир Зеленський у середу, 24 лютого, провів телефонну розмову з президентом Польщі Анджеєм Дудою, під час якої глави держав обговорили позицію країн щодо будівництва газогону "Північний потік-2", а також польську ініціативу про передачу Україні 1,2 мільйона доз вакцини AstraZeneca.
Протидія "Північному потоку-2"
Під час розмови лідери країн скоординували кроки щодо подальшої протидії проєкту "Північний потік-2" і домовилися максимально залучати до цього міжнародну спільноту, повідомляє пресслужба президента України.
Зеленський наголосив, що "цей проєкт, по суті, - пастка для всієї Європи. Його не можна допустити. Подальше посилення санкцій проти цього проєкту - гарантія енергетичної безпеки Європи".
Анджей Дуда погодився з Зеленським у тому, що потрібно докласти всіх зусиль, щоб не допустити будівництва цього газопроводу.
Боротьба з пандемією коронавірусу
Також співрозмовники обговорили заходи боротьби з пандемією коронавірусу, що здійснюються в Україні і Польщі. Зеленський подякував Дуді за ініціативу передати Україні 1,2 млн доз вакцини AstraZeneca, яку Польща планує отримати в рамках спільних закупівель ЄС.
Під час розмови Зеленський також запросив Дуду відвідати Україну і особисто взяти участь в урочистих заходах з нагоди 30-річчя незалежності України і в саміті "Кримської платформи".
https://www.dw.com/uk/zelenskyi-z-dudoiu-domovylysia-protydiiaty-pivnichnomu-potoku-2/a-56681668?maca=ukr-Facebook-dw&fbclid=IwAR2yJBYJ6cUwlb4tOgg4c5-XbLf1uzQvAtTDz7BhsbB80EDhzyAOU99E9ds
 
 
НКРЕКП зменшила штраф для «Центренерго» у 5 разів – до 170 тис грн через дефіцит вугілля на складах

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) зменшила штраф для «Центренерго» через недостатні обсяги вугілля на складах ТЕС - у 5 разів, з запланованих 850 - до 170 тис грн.
Відповідне рішення регулятор прийняв 26 лютого.
«Комісія вирішила накласти штраф у розмірі 170 тис грн, оскільки дійсно компанія не виходила в аварійний ремонт і підтримала енергосистему у важкі часи використовуючи на той момент дорогий газ, та понесла певні збитки. Але в подальшому застерігаємо компанію компанію про більш детальне прогнузвання, укладання договірних угод на постачання палива та прогнозування своєї роботи, незважаючи на зовнішні обставини», - зауважила Ольга Бабій, членкиня НКРЕКП.
При цьому, спочатку комісія планувала застосувати штрафну санкцію в обсязі 850 тис грн, через забезпечення не достатнього обсягу палива на складах ТЕС (станом на 1 січня) для виконання прогнозованого енергетичного балансу.
Як повідомили в комісії, НКРЕКП провела перевірку щодо запасів палива на складах теплоелектростанцій, за зверненням оператора системи передачі НЕК «Укренерго»: «в результаті перевірки було встановлено, що частину забов'язань з забезпечення палива на складах, «Центренерго» не виконали через об'єктивні та суб'єктивні обставини. Одна з них, це припинення постачання вугілля їхніми постачальниками, та припинення постачання вугілля державними шахтами в грудні 2020р, абсолютно повне припинення постачання», - повідомили в комісії.
Разом з тим, член дирекції «Центренерго» Катерина Міненок, повідомила, що «Центренерго» була єдиною компанією, що виконувала усі команди диспетчера та понесла збитки через роботу блоків на газу, а тому не слід накладати санкції на держкомпанію.
«Центренерго» була єдина організація, яка максимально виконувала усі команди диспетчера. Беручи до уваги включення блоків на газу, оскільки було перевиконання балансу Міненерго в листопаді і грудні – майже на 50 %, компанія також отримала збитки які не планувала. Тому просили б комісію не застосовувати жодних штрафних санкцій, оскільки підприємство не виходило в аварійний ремонт, а якщо таке відбувалось то лише протягом декількох годин», -зазначила член дирекції Міненок.
https://elektrovesti.net/74712_nkrekp-zmenshila-shtraf-dlya-tsentrenergo-u-5-raziv-do-170-tis-grn-cherez-defitsit-vugillya-na-skladakh
 
 
Кабмін змінив голову "Центренерго"

Кабінет міністрів погодив призначення Юрія Власенка виконуючим обов'язки генерального директора ПАТ "Центренерго". Відповідне розпорядження №150-р від 26 лютого оприлюднено на офіційному урядовому порталі.
"Погодитися з пропозицією Фонду державного майна України про призначення Власенка Юрія Петровича виконуючим обов'язки генерального директора публічного акціонерного товариства" Центренерго ", - сказано в документі.
Власенко в 2005 - 2011 роках очолював державне "Черкасиобленерго", в 2011 - 2014 роках був членом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики. Після 2014 року був помічником народного депутата минулого скликання Олександра Домбровського.
https://elektrovesti.net/74717_kabmin-zminiv-golovu-tsentrenergo

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами