Українська традиційна енергетика: 22-28 листопада 2021

image

Опалювальний сезон в Україні триває у нормальному режимі — Нафтогаз

Опалювальний сезон в Україні триває у нормальному режимі, споживачі отримують газ для побутових потреб попри всю критику та політичні маніпуляції. Про це заявив Директор з інтегрованих комунікацій НАК «Нафтогаз України» Максим Білявський.
Повідомляє Нафтогаз.
«За перший місяць опалювального сезону можна сказати, що він відбувається у нормальному режимі. Крім того, усі побутові споживачі безперебійно отримують газ за доступними цінами, цей газ забезпечує національна компанія. Ціна на газ для значної частки населення навіть знизилась на 12% у жовтні-листопаді завдяки змінам на ринку, які проводить Нафтогаз. При цьому завдяки діям Нафтогазу вдалось запобігти потенційним втратам держави від перепродажу газу, який видобуває національна компанія, у розмірі до 5,3 млрд грн у жовтні. Якщо ж порахувати до закінчення опалювального сезону, завдяки цим змінам з-під ризику виведено величезну суму можливих втрат для держави: понад 110 млрд грн. Це – результат роботи балансуючої групи, створеної за ініціативи Нафтогазу, яка об’єднала понад 50 газопостачальних компаній», — наголосив Максим Білявський.
За його словами, створення балансуючої групи зробило ситуацію на ринку газу більш прозорою та чесною. Але Нафтогаз на цьому не зупиняться і продовжує вирішувати проблеми в газовому секторі. Однією з таких проблем є контракт між Нафтогазом та компанією «ЙЕ Енергія», яку пов’язують із Дмитром Фірташем.
«Угода із зазначеною компанією була підписана за попереднього керівництва Нафтогазу, і вона викликає багато проблем. В угоді було зафіксовано низьку ціну газу (7,42 грн за куб. м), при цьому на завищений обсяг природного газу в розмірі 6 млрд кубометрів. Головне, структура контрактних відносин не містила обмеження постачання природного газу виключно для побутових споживачів. Тобто контракти не забороняли брати газ і продавати куди завгодно. Таким чином, надлишковий ресурс компанія Фірташа мала можливість реалізувати промисловим споживачам за ринковою ціною», — заявив Максим Білявський.
За таких умов ТОВ «ЙЕ Енергія» або інша газопостачальна компанія могла взагалі не постачати газ населенню і просто перепродавати ці обсяги на ринку. Водночас, Національна компанія «Нафтогаз України» через механізм постачальника останньої надії (ПОН) вимушена була б забезпечувати газом побутових споживачів, від яких відмовився постачальник. Це могли би бути колосальні втрати для національної компанії та держави відповідно.
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/26/opalyuvalnij-sezon-v-ukra%d1%97ni-trivaye-u-normalnomu-rezhimi-naftogaz/


Міненергетики затверджено прогнозний баланс електроенергії на 2022 рік

Міністерством енергетики затверджено прогнозний баланс електроенергії на наступний рік.
Про це пише пресслужба міністерства.
«Новий прогнозний баланс на 2022 рік передбачає збільшення виробництва електричної енергії на 2,5% — до 161 мільярд кВтгод», – зазначив перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко.
52% електроенергії в країні має виробити атомна генерація — майже 84 млрд кВтгод. При цьому у січні-лютому 2022 року навантаження на АЕС зросте майже на 22% у порівнянні з аналогічним періодом 2021 року.
Обсяг відновлюваної енергетики у прогнозному балансі на 2022 рік також збільшено на 21% у порівнянні з 2021 роком. Він складе до 15 млрд кВтгод.
Теплові електростанції у 2022 році мають виробити 42 млрд кВтгод, ТЕЦ та когенерація – 9,8 млрд кВтгод, ГЕС та ГАЕС – сумарно 8,6 млрд кВтгод.
На сьогодні основне навантаження в енергосистемі України несе атомна генерація. Станом на 26 листопада з 15 атомних енергоблоків працюють 13 з навантаженням близько 12 тис. МВт.
Теплова генерація забезпечена необхідним енергоресурсом для балансування енергосистеми.
«Вугілля постачається ритмічно. Обсяг постачання протягом листопада має скласти близько 1,8 млн тонн вугілля, з яких понад 1,5 млн тонн – вугілля власного видобутку, а близько 300 тис. тонн – імпортоване»,- зазначив Юрій Власенко.
Прогнозний баланс можна переглянути за посиланням
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article?art_id=245605720&cat_id=245183250
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/26/minenergetiki-zatverdzheno-prognoznij-balans-elektroenergi%d1%97-na-2022/


Оператори заборгували 2 мільярда за відібраний у жовтні газ — ОГТСУ

У жовтні 2021 року оператори газорозподільних мереж (обл-, міськгази) не оплатили відбір природного газу для власних виробничо-технологічних витрат із магістральних газогонів на 1,99 млрд грн.
Про це пише пресслужба ОГТСУ.
Сумарний борг облгазів перед Оператором ГТС України складає 12,5 млрд грн, з яких майже 7,4 млрд грн — заборгованість облгазів групи РГК.
У жовтні найбільший приріст відбувся з боку Донецькоблгазу (корпоративними правами якого управляє НАК «Нафтогаз України»), який відібрав газу на 544,6 млн грн, Одесагаз – 394,5 млн грн, Черкасигаз — на 301,5 млн грн, а також Луганськгазу — на 110,1 млн грн.
Нагадаємо, протягом 2020-2021 років ОГТСУ подав близько 50 позовних заяв для стягнення заборгованості за врегулювання щодобових негативних небалансів на загальну суму понад 9 млрд грн.
Окрім того, ОГТСУ підтримує термінове впровадження механізму розподільчих рахунків для облгазів, який дозволить автоматично перераховувати кошти для сплати за газ Оператору ГТС, за наявності значної заборгованості операторів ГРМ, у встановлених нормативах обсягах. На жаль, за наявною інформацією, тільки 16 з 44 облгазів відкрили зазначені розподільчі рахунки, що є грубим порушенням відповідного закону та постанови КМУ. Вважаємо за необхідне звернути на цей факт увагу НКРЕКП та правоохоронних органів.
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/26/operatori-zaborguvali-2-milyarda-za-vidibranij-u-zhovtni-gaz-ogtsu/


ГарПок не зможе витрачати кошти «зелених» єврооблігацій не за призначенням

Залишок коштів «зелених» єврооблігацій 3,04 млрд грн, які утримуються на рахунках ДП «Гарантований покупець», повинні бути використані виключно на погашення боргів перед всіма виробниками електричної енергії з відновлюваних джерел.
Про це йдеться в постанові Господарського суду Києва від 22 листопада.
«Обмеження ДП «Гарантований покупець» у способі використання коштів, перерахованих йому в межах виконання постанови КМУ №1049 (про державні гарантії на єврооблігації – прим.), є нічим іншим як публічним обтяженням коштів, спрямованих на погашення заборгованостей перед виробниками ВДЕ та наявність якої (її розмір) враховувалась при визначені необхідних обсягів залучення коштів шляхом випуску та розміщення «зелених» облігацій», — йдеться в рішенні суду від 22 листопада.
Відтак Господарський суд міста Києва не побачив необхідності в додатковому обтяженні цих коштів у вигляді арешту.
«Судом встановлено що кошти, спрямовані на погашення заборгованості перед виробниками електричної енергії, яким встановлено «зелений» тариф, за визначений в заяві період її нарахування, є обтяженими», — йдеться постанові суду.
Нагадаємо, 13 листопада уряд заблокував виплату боргів перед «зеленими» інвесторами із коштів цільових «зелених» єврооблігацій під державні гарантії.
15 листопада виплати отримали всі компанії, окрім однієї компанії – ДТЕК ВДЕ.
ДТЕК повідомив західних кредиторів про дискримінаційні дії українського уряду і зажадав провести розслідування махінацій при розподілі коштів єврооблігацій.
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/26/garpok-ne-zmozhe-vitrachati-koshti-zelenix-yevroobligacij-ne-za-priznachennyam/


Через брак палива в ОЕС не працюють 19 енергоблоків
Станом на 16:00 25 листопада за даними НЕК «Укренерго» через відсутність палива не працює 19 енергоблоків.
Про це пише пресслужба Укренерго.
Працюють енергоблоки №13,14 Луганської ТЕС, енергоблоки №2, 6, 7 Вуглегірської ТЕС, енергоблок №5 Криворізької ТЕС , енергоблоки № 5, 7 Запорізької ТЕС, енергоблоки № 1, 3, 7, 10 Зміївська ТЕС, енергоблок № 1 Харківська ТЕЦ5, енергоблоки № 3, 5, 6 Трипільська ТЕС, енергоблок № 2, 4 Київська ТЕЦ5, енергоблок № 1 Київської ТЕЦ6.
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/26/cherez-brak-paliva-v-oes-ne-pracyuyut-19-energoblokiv/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами