Українська традиційна енергетика: 20-26 грудня 2021

25086-268543204_1514772448904778_5856165475249736245_n

Звіт SEEGAS підтверджує роль УЕБ як основної газової біржі в Україні

Секретаріат Енергетичного Співтовариства опублікував звіт SEEGAS «Вступ до ініціативи SEEGAS та розвитку газової біржі в регіоні».
Звіт ґрунтується на інформації, наданій ключовими регіональними зацікавленими сторонами, серед яких Українська енергетична біржа (УЕБ).
Як провідна енергетична біржа України, УЕБ докладно висвітлена у спеціальному розділі дослідження, в якому описується розвиток газового ринку та бірж у країнах-учасницях SEEGAS У звіті відзначається внесок УЕБ у розвиток українського газового ринку та значне зростання продажів на біржовому ринку газу останніми роками. Наголошується, що «Україна, як найбільший ринок у регіоні, є потенційним гравцем. Її недавні ринкові реформи залучили європейських трейдерів, а величезні газові сховища країни активно експлуатуються. Український хаб може стати сильним ціновим індикатором для регіону, оскільки частково використовується західноєвропейськими, а частково – національними газовидобувними компаніями.
Крім того, у звіті SEEGAS представлений огляд Ініціативи та узагальнені досягнення на сьогодні, а завершує доповідь глава, написана доктором Аурою Сабадус (ICIS) про перешкоди на шляху ринкової інтеграції у регіоні. У звіті також розглядаються країни-учасниці ЄС – Грузія, Молдова та Україна, члени ЄС – Австрія, Болгарія, Греція, Угорщина, Польща та Румунія, а також Туреччина – спостерігач ЄС. Усі охоплені країни створили біржові ринки газу чи перебувають у процесі їх розвитку.
Заступник Біржового комітету Інна Щербина зазначила: «Ми раді, що важлива роль УЕБ у розвитку українського оптового газового ринку знайшла відображення у новому звіті SEEGAS. Нове дослідження, що перше у своєму роді, є своєчасним зібранням досвіду газових бірж у регіоні Південно-Східної та Східної Європи й, безперечно, сприятиме підвищенню поінформованості громадськості. УЕБ з нетерпінням чекає подальшої співпраці з Секретаріатом та країнами-учасницями SEEGAS щодо розвитку ринку в рамках ініціативи SEEGAS».
http://oilreview.kiev.ua/2021/12/23/zvit-seegas-pidtverdzhuye-rol-ueb-yak-osnovno%d1%97-gazovo%d1%97-birzhi-v-ukra%d1%97ni/


НАК «Нафтогаз України» планує випустити еврооблігації для підготовки до наступного опалівального сезону

Для забезпечення підготовки до наступного опалювального сезону, НАК «Нафтогаз» поміж іншим планує вийти на міжнародні ринки з єврорблігаціями. Про це на прес-конференції заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.
Передає Укрінформ.
“У травні наступного року ми плануємо зокрема випустити єврооблігації. Для цього компанія має бути стабільно прибуткова. Також має бути завершене впровадження європейського законодавства на газовому ринку країни. Наприклад, норми, які стосуються кодексу газотранспортної системи“, — сказав Юрій Вітренко.
В інтерв’ю інтернет-виданню РБК голова правління «Нафтогазу України» сказав, що випуск єврооблігацій планується обсягом понад $1 млрд.
http://oilreview.kiev.ua/2021/12/23/nak-naftogaz-ukra%d1%97ni-planuye-vipustiti-evroobligaci%d1%97-dlya-pidgotovki-do-nastupnogo-opalivalnogo-sezonu/


Чергові судна з вугіллям для ДТЕК Енерго прибувають в Україну

Цього тижня ДТЕК Енерго зустрічає чергові два судна класу «Панамакс» з імпортним паливом.
Повідомляє ДТЕК Енерго.
Вже завтра перше судно із 75 тис. т вугілля, походженням із Колумбії, прибуває в порт «Чорноморськ». Друге, із 72 тис. т палива із США, буде пришвартовано в порту «ТІС» на вихідних. Вугілля із п’ятого і шостого «Панамакса» поповнять склади ТЕС ДТЕК Енерго.
З початку грудня компанія вже імпортувала морем майже 200 тис. т вугілля. Для стабільного проходження опалювального сезону на сьогодні компанією загалом законтрактовано понад 1 млн т імпортного палива.
http://oilreview.kiev.ua/2021/12/23/chergovi-sudna-z-vugillyam-dlya-dtek-energo-pribuvayut-v-ukra%d1%97nu/


Україна почала збільшувати видобуток газу

АТ «Укргазвидобування», що входить до складу Нафтогазу, запустило в роботу перший ступінь стиснення газу Червонодонецької дотискної компресорної станції (ЧДКС) у Харківській області. Новий комплекс обладнання збільшує видобуток приблизно на 250 тисяч кубометрів газу на добу.
Про це пише Департамент з інтегрованих комунікацій НАК «Нафтогаз України».
«Сьогодні ми відкрили перший ступінь Червонодонецької ДКС, яка дозволить отримати додатково 100 млн куб. м газу на найбільшому в країні Шебелинському родовищі у 2022 році. Це вагомий фактор зміцнення енергетичної незалежності України та надійного забезпечення українських споживачів газом», — зазначив голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.
За його словами, впродовж останніх кількох років через різні причини зменшувався видобуток власного газу. Але в другому півріччі цього року вдалося стабілізувати видобуток і він почав зростати. Це стало можливим завдяки застосуванню нових технологій та підвищенню ефективності управління.
Новозбудований 1-й ступінь ЧДКС замінить комплекс обладнання, який працював уже понад 50 років, від початку експлуатації станції. За цей час Шебелинське родовище виснажилося на 90%, втім продовжує давати понад 9% всього українського газу.
Директор дивізіону «Розвідка та Видобування» Нафтогазу Олександр Романюк зазначив, що більшість родовищ, які наразі експлуатує Укргазвидобування, перебувають на завершальній стадії розробки. На Шебелинському родовищі залишилося близько 15% від початкових запасів.
«Запуск оновленої Червонодонецької ДКС дасть змогу видобути значні залишкові запаси, які без неї були б недосяжними. Окрім Червонодонецької станції, цього року ми ввели в експлуатацію й інші об’єкти наземної інфраструктури, які також дозволяють нам компенсувати природне падіння видобутку та навіть збільшувати видобуток на певних групах родовищ», – сказав Романюк.
Шебелинське газоконденсатне родовище є найбільшим в Україні, розташоване в Харківській області. Родовище відкрите 1950 року та введене в експлуатацію у 1956 році. Максимальний річний видобуток на родовищі на піку його розробки у 1971 році сягав 31,3 млрд куб. м. З початку експлуатації родовища з нього видобуто 633,1 млрд куб. м. Наразі середньодобовий видобуток на родовищі складає понад 5 млн куб. м газу.
http://oilreview.kiev.ua/2021/12/22/ukra%d1%97na-pochala-zbilshuvati-vidobutok-gazu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами