Українська традиційна енергетика: 20-26 вересня 2021

 opportunities in challenges

Українська ГТС готова транспортувати вдвічі більше газу, ніж обидва «потоки» разом — ОГТСУ

Україна може вирішити газову «цінову кризу» Європи – наша ГТС готова транспортувати майже вдвічі більші обсяги газу, аніж газопроводи «Північний потік-1» та «Північний потік-2». Річна потужність української ГТС становить 146 млрд куб. м газу, натомість обидві нитки російських газопроводів – усього 55 млрд куб. м газу на рік.
Так генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон прокоментував ціновий стрибок, пов’язаний зі штучним дефіцитом блакитного палива, на газовому ринку Європи, пише пресслужба ОГТСУ.
«Транзит – це елемент енергетичної та мілітарної безпеки не лише України, а й усієї Європи. Ми інвестуємо багато коштів в ремонт інфраструктури, технічне обслуговування, навчання фахівців. Тому українська ГТС є надійною і безпечною, і ми готові надавати додаткові потужності прокачування газу у розмірі, що перевищує «Північний потік-2». Тобто сьогоднішні потреби Європи ми можемо задовільнити наявними потужностями в Україні, без російського газопроводу», – зазначив Макогон.
Як зазначив керівник ОГТСУ, Україна ніколи не підводила європейських споживачів і постачання газу жодного разу не переривалось з вини України.
«Термінал» писав, на початку 2021 року «Газпром», згідно з умовами транзитного контракту, знизив обсяги транспортування газу українською ГТС зі 180-185 млн куб. м на добу до 124 млн куб. м на добу.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/22/ukra%d1%97nska-gts-gotova-transportuvati-vdvichi-bilshe-gazu-nizh-obidva-potoki-razom-ogtsu/
 
 
Україна може розмістити об’єкти вітроенергетики на чорноморському узбережжі

Україна може розмістити великі об’єкти вітрової енергетики на чорноморському узбережжі, які можуть виконувати роль енергетичних хабів для енергетичних систем сусідніх країн. 
Про це сказав заступник міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков під час зустрічі групи високого рівня з розвитку енергетичних мереж у Центральній та Південно-Східній Європі (CESEC).
«Кліматичні умови України обумовлюють розташування великих об’єктів вітрової енергетики переважно на чорноморському узбережжі Запорізької та Херсонської областей України. Морські вітропарки, що можуть бути розташовані в шельфовій частині Чорного моря, можуть виконувати роль енергетичних хабів, тобто з’єднувати енергетичні системи України, Румунії, Болгарії та Туреччини», – зазначив Демченков.
При цьому важливим аргументом на користь України є те, що українська генерація електрогенерації є переважно низьковуглецевою.
«Викиди вуглецю в Україні вже зараз суттєво нижчі за середньоєвропейські. На сьогоднішній день вже майже 70% генерації України можна вважати чистою енергією», – вважає Демченков.
Заступник міністра також підкреслив важливість співпраці країн регіону у водневій енергетиці для Європи в цілому.
«ЄС опрацьовується можливість створення єдиної газової інфраструктури для транспортування водню в рамках проекту Hydrogen Backbone. Долучення України до цього процесу буде сприяти розвитку водневого виробництва та реалізації частини Європейської водневої стратегії, де Україні відведено місце партнера з постачання відновлюваного водню», – заявив заступник міністра.
За результатами засідання Група високого рівня CESEC схвалила оновлений План дій з електроенергетики щодо пріоритетних інфраструктурних проектів.
Читайте в «Терміналі», Міністерство енергетики розробило і винесло на громадське обговорення законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії на ринкових засадах».
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/22/ukra%d1%97na-mozhe-rozmistiti-obyekti-vitroenergetiki-na-chornomorskomu-uzberezhzhi/
 
 
Уряд схвалив проведення аудиту у «Нафтогазі»

Уряд надав доручення НАК «Нафтогаз України» створити умови для здійснення Державною аудиторською службою заходів державного фінансового контролю діяльності компанії та її філій.
Про це йдеться у проекті розпорядження уряду «Деякі питання здійснення заходів державного фінансового контролю щодо акціонерного товариства НАК «Нафтогаз України» та господарських товариств, підприємств, філій, представництв, управління якими здійснює «Нафтогаз».
Документ було схвалено на сьогоднішньому засіданні уряду.
Зазначається, що «Нафтогаз» повинен допустити посадових осіб Держаудитслужби до здійснення заходів державного контролю.
Пояснюється, що реалізація акта допоможе перевірити додержання «Нафтогазом» у 2017-2021 роки законодавства у сфері видобутку, постачання та реалізації природного газу — зокрема, для забезпечення ресурсом населення та суб’єктів господарювання, які виробляють тепло.
«Термінал» писав, НАК «Нафтогаз України» систематично витрачає більше реальних грошей на видобуток газу, ніж отримує від реалізації видобутого газу, а різниця традиційно покривалася за рахунок перш за все надходжень від транзиту або фінансувалася за рахунок кредитів.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/23/uryad-sxvaliv-provedennya-auditu-u-naftogazi/
 
 
Шмигаль заявив, що країна готова до опалювального сезону

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що країна готова до опалювального сезону, тарифи не зростатимуть.
«До опалювального сезону країна готова. Технічна готовність регіонів вже становить понад 90%», — сказав він під час години запитань до уряду у Верховній Раді в п’ятницю, пише Інтерфакс.
За його словами, запаси газу в сховищах вже перевищують 18,5 млрд куб. м, «планомірно йде підготовка до їх збільшення».
«Як і минулого року, ми спокійно пройдемо цей період, країна буде з теплом», — запевнив прем’єр.
Він зазначив, що тарифи на тепло і гарячу воду не повинні рости, уряд буде допомагати в цьому місцевій владі.
«Ціна на газ для підприємств теплокомуненерго рости не буде і залишиться на такому ж рівні (близько 7,4 грн / куб. М), що дозволить не підвищувати тарифи на опалення і гарячу воду, а тарифи на електроенергію з 1 жовтня будуть знижені для більшості громадян, для інших залишаться незмінними «, — сказав Шмигаль.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/24/shmigal-zayaviv-shho-kra%d1%97na-gotova-do-opalyuvalnogo-sezonu/
 
 
Міненерго звернулося до депутатів щодо виділення 2,1 млрд грн на зарплати шахтарям

Міністерство енергетики повідомило, що для виплат зарплати шахтарям у 2021 році і повного погашення цьогорічної заборгованості необхідно 2,1 млрд грн.
Міністерство звернулося листом до профільного комітету Верховної Ради з пропозиціями щодо внесення відповідних змін до Державного бюджету 2021 року.
«Своєчасна виплата заробітної плати і соціальний захист шахтарів мають бути забезпечені повністю. Якщо депутати підтримають пропозицію Міненерго та проголосують за такі законодавчі зміни, то ми зможемо завершити 2021 рік без поточних боргів», – наголосив заступник міністра енергетики Олексій Кураков.
http://oilreview.kiev.ua/2021/09/24/minenergo-zvernulosya-do-deputativ-shhodo-vidilennya-21-mlrd-grn-na-zarplati-shaxtaryam/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами