Українська традиційна енергетика: 19-25 липня 2021

59ef2081e0e26-5c93ea3049d44da36f14d3a1ab0cef52_1200

 "Енергоатом" вирішив прискорити підготовчі роботи для добудови третього енергоблоку Хмельницької АЕС

В.о. президента ДП "НАЕК" Енергоатом " Петро Котін поставив завдання до 1 жовтня 2021 року завершити всі підготовчі роботи по добудові третього енергоблоку Хмельницької АЕС. Про це йдеться в повідомленні "Енергоатому".
Зокрема, необхідно буде сформувати команди висококваліфікованого персоналу для виконання спеціалізованих зварювальних робіт і робіт з обладнанням першого рівня безпеки; розгорнути і облаштувати будівельно-монтажну базу, де будуть жити підрядники; скласти план послідовного виконання монтажно-будівельних робіт на майданчику енергоблоку №3. 
 "Як тільки буде прийнятий закон про будівництво Х-3 і Х-4, у нас все буде рухатися дуже швидко. Всі експертизи у нас є, потрібно тільки отримати підтвердження від Держатомрегулювання ", - зазначив Котін. 
Зараз на майданчику Х-3 почав працювати будівельний кран, завдяки якому будуть змонтовані перекриття на даху енергоблоку, що дозволить будівельникам вести роботи в зимовий період, надійно захистивши його від опадів і попадання вологи. 
Також продовжується проведення техніко-економічного аналізу з вибору найбільш оптимальної схеми системи охолодження нових енергоблоків і розрахунок водогосподарського балансу по річці Горинь; триває будівництво дренажної насосної станції на майданчику атомної станції. 
Станом на сьогодні виконані роботи з облаштування тимчасового зовнішнього і внутрішнього електропостачання споруд та відкачці води з реакторного відділення енергоблоку №3. Звітні матеріали щодо актуалізації обстеження будівельних конструкцій Х-3 пройшли державну експертизу. Результати проведених досліджень доводять: стан основних залізобетонних конструкцій будівель енергоблоку №3 ХАЕС цілком відповідає проектним вимогам. 
Проект будівництва Хмельницької АЕС передбачав зведення чотирьох енергоблоків.Тому вже під час пуску першого енергоблоку станції підготували майданчики з відповідною інфраструктурою ще для трьох - зокрема, комплекс гідротехнічних та загальностанційного споруд, спецкорпус тощо. 
Х-3 і Х-4 почали будувати в 1985 році. Але в 1990 році роботи були припинені через оголошення Верховною Радою мораторію на спорудження нових АЕС на території України. 
22 вересня 2020 року президент України Володимир Зеленський своїм указом №406 "Про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в енергетичній сфері і подальшого розвитку ядерної енергетики " доручив Кабінету міністрів внести на розгляд Верховної Ради законопроект про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електростанції.
https://elektrovesti.net/76516_energoatom-virishiv-priskoriti-pidgotovchi-roboti-dlya-dobudovi-tretogo-energobloku-khmelnitskoi-aes
 
 
Запаси вугілля на складах теплової генерації за місяць знизилися на 27% - до 1,1 млн т

Загальні запаси вугілля на складах ТЕЦ і ТЕС протягом 23 червня – 23 липня знизилися на 27,2% - до 1,1 млн т. Про це свідчать дані Міністерства енергетики.
Падіння відбулося через зменшення запасів вугілля газової групи на ТЕС, які за звітний період скоротилися на 39,2% - до 697,5 тис т.
При цьому, запаси антрациту на ТЕС зросли на 4% - до 240 тис т.
Загальні запаси вугілля всіх марок на ТЕЦ за цей період збільшилися на 13,8% - до 179 тис т. За даними міністерства, обсяг споживання вугілля всіх марок тепловою генерацією за 22 дні червня становив 873,5 тис т, а за 22 дні липня – 1,4 млн т.
При цьому, обсяг поставки за 22 дні червня склав 1,1 млн т, а за 22 дні липня – 1,09 млн т. Таким чином, зниження запасів пояснюється збільшенням споживання при умовно постійному обсязі поставки.
https://elektrovesti.net/76510_zapasi-vugillya-na-skladakh-teplovoi-generatsii-za-misyats-znizilisya-na-27-do-11-mln-t
 
 
У першому півріччі поточного року оператор газосховищ заощадив 15,6 млн грн

Оператор газосховищ України продовжує системну роботу з посилення енергоефективності та зменшення викидів шкідливих речовин в атмосферу. Так, за перше півріччя 2021 року компанія зменшила витрати природного газу та електроенергії на понад 2 млн куб. м та 0,562 млн. кВт*год відповідно. Економічний ефект від запроваджених кроків з енергозбереження перевищив 15,6 млн грн.
Повідомляє Укртрансгаз.
Економія енергоресурсів склала близько 3,2% від фактичного використання природного газу у першому півріччі 2021 року, перевищивши 2,1 млн куб. м. Для порівняння, аналогічний показник у першому півріччі 2020 року був майже удвічі меншим — 1,2 млн куб. м.
Посилити ефективність заощаджень природного газу вдалося завдяки технічному обслуговуванню об’єктів газосховищ (очищенню свердловин, компресорів, тощо), оптимізації роботи систем та роботі спеціальної мобільної лабораторії, яка виявляє та усуває витоки природного газу. Тільки за перші півроку 2021-го фахівці лабораторії обстежили понад 37 тисяч пристроїв та зупинили витоки 102 тис. куб м газу.
Продовжується робота і зі скорочення викидів метану в атмосферу. Протягом першого кварталу 2021 року Оператор газосховищ зменшив викиди сполуки у навколишнє середовище на 0,4 млн куб. м.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/23/u-pershomu-pivrichchi-potochnogo-roku-operator-gazosxovishh-zaoshhadiv-156-mln-grn/
 
 
Кабмін погодив кандидатури чотирьох членів наглядової ради АТ «Магістральні газопроводи України»

Кабінет Міністрів України погодив кандидатури чотирьох переможців відбору на посади членів наглядової ради АТ «Магістральні газопроводи України».
Передає Енергореформа.
Відповідне рішення закріплено розпорядженням №812-р від 21 липня 2021 року, текст якого оприлюднено на урядовому порталі.
До складу Ради в якості незалежного члена повторно увійшов екс-голова правління словацького оператора ГТС Gaz-System Ян Чадам (Jan Chadam).
Двома новими незалежними членами Ради стали юрист Ірина Марушко і Уберт Беттонвіль (Huberte Bettonville), який має досвід роботи в бельгійському операторі Fluxys Interconnector (UK) Limited (газопровід між британським терміналом Bact
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/23/kabmin-pogodiv-kandidaturi-chotirox-chleniv-naglyadovo%d1%97-radi-at-magistralni-gazoprovodi-ukra%d1%97ni/
 
 
Безпекові загрози від запуску «Північного потоку-2» не можуть бути компенсовані – Юрій Вітренко

Запуск газопроводу «Північний потік-2» створить критичні безпекові загрози для України, компенсаторів для яких просто не існує.
Про це сказав  голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Юрій Вітренко в інтерв’ю «Голосу Америки» у Вашингтоні.
«Як можна компенсувати країні критичні загрози для безпеки? Україна є об’єктом військової агресії з боку Росії. Якщо не буде фізичного транзиту газу через Україну, значно зросте ризик повномасштабної військової агресії з боку Росії. Росія очікуватиме, що якщо військові дії не зачіпатимуть європейських споживачів, Європа обмежиться висловлюваннями глибокого занепокоєння подіями в Україні», – сказав він.
Юрій Вітренко висловив сумнів у надійності обговорюваних гарантій щодо введення Німеччиною «газових санкцій» у випадку повномасштабної агресії Росії проти України.
«Чесно кажучи, не віриться що, наприклад, якщо буде повномасштабна війна в Україні і всі будуть розуміти що це робить Кремль, то Німеччина зможе накласти дієві санкції на експорт газу в Німеччину, бо це означатиме, що німецький споживач взимку залишиться без тепла і газу. Ми маємо бути реалістами, розуміти ці ризики наперед і не допускати, щоб було пізно – і всі будуть розводити руками і висловлювати глибоке занепокоєння, як це вже було з окупацією Криму та частин Донецької та Луганської областей», – зазначив він.
Також голова правління Нафтогазу піддав критиці тезу про можливе гарантування Німеччиною транзиту РФ газу через Україну.
«Я не розумію, як Німеччина може гарантувати транзит газу територією України, якщо вона його не видобуває, не подає газ з території Росії. Теоретично це могла б гарантувати Росія, але постає питання – яка ціна цих гарантій, бо Україна вже мала Будапештський меморандум, на який вона розраховувала як на гарантію безпеки. Будапештський меморандум номер 2 для нас не є чимось привабливим», – сказав він.
Відтак, на думку Юрія Вітренка, дискусія щодо Північного потоку-2 не може будуватися навколо питання компенсацій.
«Північний потік-2 – це загроза для безпеки України і всього регіону. Це не питання компенсацій, це питання регіональної безпеки, і тому ми сподіваємося, що принцип «жодних домовленостей про Україну без України» буде дотримано. Також «Північний потік-2» – це геополітична зброя Кремля, тому ми не зовсім розуміємо як інші країни, особливо країни — лідери західного світу можуть домовлятися про проект Кремля», – зазначив він.
Юрій Вітренко підкреслив, що наразі все ще існує достатньо механізмів, за допомогою яких Північний потік-2 можна зупинити. Зокрема, мова про обґрунтовану відмову німецьким регулятором у сертифікації газопроводу, а також про відновлення санкцій США проти Nord Stream AG. Останні зустрічі з американськими політиками свідчать: представники як Демократичної, так і Республіканської партій розуміють – Північний потік-2 є геополітичним проектом, який має бути зупинений.
«Ми вважаємо, що якщо з усіх боків буде розуміння, що це геополітичний проект, що це зброя та загроза безпеці Україні та всьому регіону – то цей проект ніколи не буде реалізований, газопровід не запрацює. Має бути комплекс заходів і американські санкції є дуже важливим елементом», – підсумував голова правління Нафтогазу.
http://oilreview.kiev.ua/2021/07/22/bezpekovi-zagrozi-vid-zapusku-pivnichnogo-potoku-2-ne-mozhut-buti-kompensovani-yurij-vitrenko/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами