Українська традиційна енергетика: 18-24.02.2019



Україна у Мюнхені продемонструє бачення щодо ядерної угоди з Іраном


На Мюнхенській конференції з питань безпеки Україна сподівається як почути нові сигнали з боку партнерів стосовно Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми, так і продемонструвати своє бачення. Про це заявила речниця МЗС України Катерина Зеленко під час брифінгу у Києві, передає кореспондент УНН.
«Україна підтримує ту позицію, яка сприятиме зміцненню міжнародної безпеки в тих умовах, які відбуваються зараз навколо питання ядерного роззброєння», - сказала Зеленко, відповідаючи на питання про те, яку сторону – ЄС чи США – підтримує Україна щодо СВПД та нових санкцій США проти Ірану через ядерну програму країни.
«Це питання буде одним з пунктів у тому числі порядку денного Мюнхенської конференції з питань безпеки. Ми сподіваємось там також почути нові сигнали як з боку наших партнерів, так і продемонструємо своє бачення», - сказала вона.
Як раніше інформував УНН, у травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про вихід країни зі Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми, обіцяючи не тільки повернути старі, а й ввести нові санкції проти Ірану. Американський лідер запевнив, що Вашингтон готовий до укладення нової угоди замість СВПД, при цьому США висунули Ірану умови.
Дію першої частини американських санкцій було відновлено 7 серпня, обмежувальні заходи охопили автомобілебудівний сектор Ірану і купівлю-продаж золота та ряду металів. Решта санкцій набрала чинності 5 листопада, вони торкнулися енергетичної галузі Ірану, а також угод, які стосуються нафти, і транзакцій зі центробанком країни. Як оголосило міністерство фінансів США, санкції введені проти більш ніж 700 юридичних і фізичних осіб, морських і повітряних суден Ірану.
Пізніше керівництво Європейського Союзу, а також Франція, Німеччина і Велика Британія виступили зі спільною заявою про блокування американських санкцій відносно Ірану.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1779698-ukrayina-u-myunkheni-prodemonstruye-bachennya-schodo-yadernoyi-ugodi-z-iranom


Прийнято рішення про приватизацію пакета акцій ПАТ «Одеська ТЕЦ»

Наказом Фонду державного майна України прийнято рішення про приватизацію об’єкта державної власності – державного пакета акцій розміром 99,9895% статутного капіталу публічного акціонерного товариства «Одеська ТЕЦ», що становить 174 083 240 штук акцій.
Інформація оприлюднена у газеті «Відомості приватизації» від 13.02.2019 № 7.
http://www.spfu.gov.ua/ua/news/prijnyato-rishennya-pro-privatizaciu-paketa-akcij-pat-%C2%ABodeska-tec%C2%BB-5162.html


Представники місії ОБСЄ відслідковують рівень безпеки на Хмельницькій АЕС

11 лютого 2019 року Хмельницьку АЕС відвідали представники спеціальної моніторингової місії організації з безпеки та співпраці в Європі (СММ ОБСЄ). Такі візити міжнародні спостерігачі здійснюють щорічно.
Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ функціонує в Україні з березня 2014 року. Основні завдання неозброєної цивільної місії, яка працює у всіх регіонах України, полягають у неупередженому і об’єктивному спостереженні та звітуванні про ситуацію в Україні. Хмельницька АЕС також у полі зору представників місії ОБСЄ.
Під час візиту на Хмельницьку АЕС представники місії ОБСЄ зустрілися із керівництвом та фахівцями, відповідальними за забезпечення ядерної, радіаційної, екологічної та фізичної безпеки на стратегічному підприємстві. Зокрема, про основні роботи, які здійснюються на атомній станції у сфері ядерної безпеки, розповів присутнім начальник відділу ядерної безпеки ХАЕС Леонід Вайнер. Серед найважливіших - технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом. Сфера інтересів учасників місії охоплювала і питання поставки ядерного палива та контролю за ядерними матеріалами. Цікавились представники ОБСЄ рівнем захищеності ХАЕС, станом справ щодо спорудження третього та четвертого енергоблоків, а також екологічними аспектами діяльності АЕС.
Представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ отримали кваліфіковані відповіді на всі питання від фахівців Хмельницької АЕС.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/predstavniki_misii_obse_vidslidkovuut_riven_bezpeki_na_hmelnickij_aes-44707

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами