Українська традиційна енергетика: 18-24.01.2021

unnamed (29)

РГК запустила новий завод з виробництва газового обладнання в Дніпрі


Регіональна газова компанія (РГК) побудувала сучасний автоматизований завод з виробництва газового обладнання RGC Production в Дніпрі, передає Енергореформи.
 Як повідомляється в прес-релізі РГК, завод потужністю виробництва 1000 одиниць шафових газорегуляторних пунктів (ГРП) та вузлів обліку газу на рік буде забезпечувати потреби в сучасному газорегулюючого обладнання східних і південних регіонів України.
 "Ми плануємо динамічно нарощувати частку сучасного газового обладнання на українському ринку і вже вивчаємо можливості експорту продукції RGC Production в країни ЄС", - сказав операційний директор РГП Олексій Тютюнник.
 У РГК відзначили, що сучасні шафові газорегуляторні пункти, які буде випускати завод в Дніпрі, призначені для модернізації газорозподільних мереж в Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській областях, а також в містах Дніпро, Харків і Кривий Ріг. Станом на початок 2021 року в ЦИХ регіонах налічувалося близько 2500 ШГРП, які перебувають в експлуатації понад 20 років і потребують заміни.
 Крім того, РГК розпочала будівництво сучасного автоматизованого заводу RGC Production в Вінниці.
 "Зараз відбувається зведення приміщення для подальшого заводу RGC Production в Вінниці. Він буде забезпечувати модернізацію газорозподільних мереж сучасним газовим обладнанням в Хмельницькій, Рівненській, Чернівецькій та Житомирській областях. Планується, що він почне свою роботу на початку наступного року", - сказав керівник проекту RGC Production Олександр Волович.
Перший подібний завод був відкритий у Львові півтора роки тому.
 РГК об'єднує 20 газорозподільних компаній, які обслуговують 250 тис. Км газопроводів і 8 млн споживачів газу.
http://reform.energy/news/rgk-zapustila-novyy-zavod-po-proizvodstvu-gazovogo-oborudovaniya-v-dnepre-16550
 

"Турбоатом" та інші постачальники "Енергоатому" просять уряд забезпечити перерахування НАЕК від "ГарПока" не менше 5,1 млрд грн

Ряд українських підприємств і організацій, що працюють в галузі атомного машинобудування, звернулися до прем'єр-міністра Денису Шмигаль і т.в.о. міністра енергетики Юрію Вітренко з проханням сприяти перерахуванню на адресу НАЕК "Енергоатом" не менше половини коштів з 10,25 млрд грн, отриманих ДП "Гарантований покупець "(" ГарПок ") в якості погашення боргу від НЕК" Укренерго ", передає Енергореформи.
 Згідно з повідомленням прес-служби НАЕК, подібного змісту листа Шмигаль і Вітренко направили, зокрема, АТ "Турбоатом", Харківський НДІ і ПКІ "Енергопроект", Кропивницьке НВП "Радій", НВФ "Інформація та технологія", спільне українсько-латиський підприємство " Химимпекс ", ПрАТ" Сєвєродонецьке НВО "Імпульс".
 При цьому автори звернень акцентували увагу на кризі неплатежів і як результат - критичної ситуації в галузі.
 Зокрема, за словами гендиректора "Турбоатома" Віктора Суботіна, які наводяться в повідомленні, підприємство через борги перед ним з боку "Енергоатома" змушене зупиняти важливі для розвитку атомної галузі проекти.
 У повідомленні вказується, що за станом на 21 січня 2021 року "Енергоатом" заборгував "Турбоатому" в цілому близько 1,65 млрд грн.
 У той же час "Енергопроект" зазначає, що порушення термінів оплати з боку генкомпанії призводить до затримок виплати зарплати працівникам інституту і оплати податків зборів, а також до несвоєчасного придбання необхідних витратних матеріалів.
 За словами генерального директора НВП "Радій" Олександра Сіора, через неплатежі "Енергоатому", борги якого за обладнання для підвищення безпеки АЕС перевищують 1,6 млрд грн, підприємство знаходиться на межі банкрутства.
 Про загрозу банкрутства і вимушеного звільнення працівників також заявляє гендиректор "Химимпекс" Сергій Сокирко, вказуючи, що борг НАЕК перед його підприємством становить 36 млн грн.
 Зі свого боку директор НВО "Імпульс" Олександр Журба зазначає, що за останні два місяці з об'єднання було звільнено близько 100 працівників, і це ставить під загрозу здатність підприємства супроводжувати життєвий цикл вже поставленого обладнання та систем контролю і управління АЕС України.
 Як повідомляла Енергореформи, 16 січня енергорегулятор на своєму сайті повідомив, що видав припис ДП "ГарПок" не менше 50% коштів, отриманих від ПрАТ "НЕК" Укренерго "в рамках кредитів на 10,25 млрд грн, наданих банками під держгарантії, направляти на погашення заборгованості перед НАЕК "Енергоатом".
 Т.в.о. президента "Енергоатому" Петро Котин зі свого боку повідомив, що генкомпанію направить більшу частину коштів з приблизно 5,1 млрд грн, які будуть отримані від "ГарПока" в якості погашення боргу, на розрахунки з оплати палива з Westinghouse і іншими постачальниками.
 При цьому припис НКРЕКП він назвав мудрим рішенням, що має велике значення для держкомпанії, оскільки воно означає не тільки фінансову, а й політичну підтримку базової державної генерації.
 Профільні ВДЕ-об'єднання в той же час просять президента України Володимира Зеленського не допустити реалізації розпорядження НКРЕКП на адресу ДП "Гарантований покупець" про розподіл НАЕК "Енергоатом" мінімум 50% коштів з 10,25 млрд грн, отриманих від НЕК "Укренерго", наполягаючи на погашення за рахунок цих коштів 40% накопиченої на 1 серпня заборгованість перед ВДЕ-генерацією, становить 22,5 млрд грн. Тобто очікувана ВДЕ-генерацією сума становить 9 млрд грн.
 Перед цим в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" прем'єр Денис Шмигаль зазначив, що уряд схиляється до розподілу коштів "Укренерго" порівну між "Енергоатомом" і ВДЕ-генерацією.
 http://reform.energy/news/turboatom-i-drugie-postavshchiki-energoatoma-prosyat-pravitelstvo-obespechit-perechislenie-naek-ot-garpoka-ne-menee-51-mlrd-grn-16553
 

У Раді для "Енергоатому" запропонували випустити ОВДП на 7,3 млрд грн

Для поліпшення фінансового стану НАЕК "Енергоатом" народні депутати ініціювали законопроєкт, який передбачає випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на загальну суму 7,3 млрд грн для компанії.
Про це повідомив народний депутат України Олексій Кучеренко у Facebook, нагадавши, що недавно в.о. президента компанії Петро Котін розповів про фінансову кризу в компанії через збитки.
"Я чудово розумію, що не можна гратися з безпекою атомних станцій, порушувати графік постачання ядерного палива і стабільність вивозу відпрацьованого палива з АЕС. Тому народні депутати міжфракційних об’єднань "За розвиток атомної енергетики" та "Чиста енергія - здорове довкілля" ініціювали реєстрацію законопроєкту, який має на меті покращити фінансовий стан компанії. Ми пропонуємо випустити ОВДП на 7,3 млрд гривень, чого точно буде достатньо для стабілізації фінансового стану компанії", - написав Кучеренко.
Водночас він зазначив, що має дуже багато питань до того, як компанія бере участь у тендерних процедурах та наскільки прозоро продає струм, адже саме це може бути причиною збитків.
"Дуже сподіваюсь на підтримку Радою цього важливого для енергетичної безпеки країни законопроєкту. Водночас вважаю за потрібне організувати більш прозору діяльність компанії та забезпечити контроль за ефективністю роботи "Енергоатому" з боку НКРЕКП та Кабміну, який вчора підпорядкував компанію у своє управління, - наголосив нардеп.
20 січня Кабінет Міністрів України за дорученням президента підпорядкував ДП "НАЕК "Енергоатом" у своє управління, забравши цю функцію з Міністерства енергетики.
 Раніше в.о. президента "Енергоатом" Петро Котін повідомляв, що компанія за підсумками 2020 року отримає 7,6 млрд грн збитків через борги перед компанією. Він зазначив, що через це держкомпанія не може нормально працювати.
 Раніше ЕлектроВісті писали, що НКРЕКП наказала ДП "Гарантований покупець" направити не менше 50% отриманих від НЕК "Укренерго" за рахунок залучення кредитів держбанків на 10,25 млрд грн, на погашення заборгованості перед ДП "НАЕК" Енергоатом ".
https://elektrovesti.net/74239_u-radi-dlya-energoatomu-zaproponuvali-vipustiti-ovdp-na-73-mlrd-grn

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами