Українська традиційна енергетика: 18-24 жовтня 2021

1622190270

УЕБ: Держбюджет отримає 395 млн грн за два вуглеводневі лоти

Було реалізовано два спеціальні дозволи для розробки вуглеводнів на суму близько 395 мільйонів гривень.
Ділянки розташовані в Роменському районі Сумської області, Миргородському та Полтавському районах Полтавської області, пише пресслужба УЕБ.
Найбільша сума, 304 мільйони гривень, була запропонована за ділянку «Південно-Русанівська площа» компанією АТ «Укргазвидобування».
Жуківська площа стартувала з 5,3 млн грн. Під час конкурентних прозорих торгів ціна її продажу зросла в 17 разів – до 90 млн. За право отримати дозвіл на користування надрами змагалося чотири учасники. Перемогу здобуло ТОВ «Горизонт», запропонувавши найвищу ціну.
Компанії, які придбали ліцензії, сплачуватимуть податки та рентну плату за користування надрами.
Завдяки проведенню відкритих і прозорих аукціонів, у 2020 році середня ціна продажу лотів, що виставляли Держгеонадра, зросла в 7 разів. До березня 2019 року аукціони майже не проводилися, переважно мав місце розіграш лоту зі штучно обмеженою конкуренцією, велика частина спецдозволів надана шляхом апробації.
http://oilreview.kiev.ua/2021/10/22/ueb-derzhbyudzhet-otrimaye-395-mln-grn-za-dva-vuglevodnevi-loti/
 
 
Україна прагне створити газовий хаб на своїй території — Міненерго

Газовий хаб допоможе стабільно забезпечувати газом весь європейський регіон.
Про це заявив заступник міністра енергетики Максим Немчинов під час виступу на Українському газовому інвестиційному конгресі.
«Одна з стратегічних цілей – створення газового хабу на території України. Ми маємо для цього всі можливості: одні з найбільших підземних газосховищ, одну з найбільш розгалужених систем транспортування і розподілу природного газу, власний видобуток з потенціалом до збільшення, ми маємо гарний попит на газ – у нас є ринок. Правила ринку, які діють в Україні, повністю адаптовані до європейських. Нема проблем для віртуального імпорту, віртуального експорту. Газовий хаб фактично допоміг би забезпечити весь регіон стабільним доступом до запасів природного газу», — сказав заступник міністра.
Він наголосив, що глибоководні українські порти можуть приймати судна із скрапленим газом. Також є місця для побудови терміналів, щоб передавати газ у мережу і продовжувати його транзит і постачання до Європи.
Водночас Україна налаштована на збільшення власного видобутку газу.
«Ми налаштовані на збільшення видобутку в Україні і на скорочення споживання – тобто, ефективне споживання власних ресурсів, щоб перетворити Україну з імпортозалежної в експортоорієнтовану країну», — наголосив Максим Немчинов.
http://oilreview.kiev.ua/2021/10/22/ukra%d1%97na-pragne-stvoriti-gazovij-xab-na-svo%d1%97j-teritori%d1%97-minenergo/
 
 
УЕБ представлена на конференції ETCSEE для спільноти фахівців з торгівлі енергоресурсами

На конференції понад 45 доповідачів представили своє бачення подій на ринках електроенергії та газу, разом з учасниками обговорили функціонування і перспективи розвитку регіональних ринків, а також вплив цінових коливань на ринок.
Українську енергетичну біржу представив менеджер з розвитку Ліссе Гірт ван Влієт, пише пресслужба УЕБ.
Він торкнувся перспектив розширення можливостей для імпортних і експортних операцій, а також в цілому розширення присутності іноземних компаній в Україні. За його словами, великі іноземні трейдери сьогодні вже є учасниками торгів на короткостроковому, середньо — і довгостроковому ринку природного газу.
Для цього їм потрібно зареєструвати підприємство в Україні. Більш того, УЕБ докладає зусиль для розширення можливостей українського ринку для іноземних трейдерів — це торгівля природним газом, який зберігаються в режимі митного складу в підземних сховищах і в режимі митного складу з одночасним використанням послуги «short-haul».
Україна щорічно споживає близько 31 млрд куб.м газу, 21 млрд країна видобуває самостійно. На цей час обсяги на біржі обмежені, так, як в Україні діє державне регулювання ціни на газ для населення, але в наступному році відкриється ще більше можливостей у зв’язку зі збільшенням обсягів торгів, зокрема після початку роботи програми GPR.
http://oilreview.kiev.ua/2021/10/21/ueb-predstavlena-na-konferenci%d1%97-etcsee-dlya-spilnoti-faxivciv-z-torgivli-energoresursami/
 
 
Нафтогаз має намір нарощувати видобуток нафти — Вітренко

НАК Нафтогаз України має намір скористатися наявними можливостями Укрнафти для нарощування видобутку нафти.
Про це голова правління НАК Юрій Вітренко сказав на VI Київській конференції Ньюфолк НКЦ Буріння. Інтенсифікація. Екологія та охорона праці, повідомляє Інтерфакс-Україна.
«Ми хочемо значно збільшувати і нафтовидобуток», — заявив він.
Вітренко зазначив, що триває трансформація Укрнафти.
«Ми хочемо скористатися наявними можливостями національної компанії для того, щоб той нафтовий потенціал або потенціал з нафтовидобутку, який є в Україні, використовувати більш ефективно», — сказав голова НАК.
Нафтогазу належить 50%+1 акція Укрнафти, групі компаній, пов’язаних з Ігорем Коломойським і іншими колишніми акціонерами ПриватБанку, — близько 42% акцій.
Колишній голова Нафтогазу Андрій Коболєв виступав за поділ активів Укрнафти за бізнес-напрямами з міноритарними акціонерами.
Вітренко після призначення головою НАК заявив про необхідність додатково опрацювати це питання і запропонував розглянути об'єднання Укрнафти і Укртатнафти (Кременчуцький НПЗ) з подальшим отриманням контрольної частки нової вертикально-інтегрованої компанії державою.
https://biz.nv.ua/ukr/markets/vitrenko-naftogaz-maye-namir-naroshchuvati-vidobutok-nafti-novini-ukrajini-50190087.html
 
 
У бюджеті 2021 1 млрд грн буде спрямовано на погашення заборгованості із зп шахтарям

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» № 1807-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 8 жовтня 2021 року.
Про це повідомляє Офіс президента.
«1 млрд грн буде спрямовано на погашення заборгованості із заробітної плати працівникам державних вугледобувних підприємств», — йдеться у законі.
Згідно з підписаним документом, збільшено показники доходів та видатків держбюджету-2021 за загальним фондом на 39,6 млрд грн. Зокрема, підвищення доходів передбачене завдяки податку на прибуток підприємств – на 30 млрд грн; ПДВ з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування – на 2 млрд грн; ПДВ з увезених на митну територію України товарів – на 6,9 млрд грн; зборів на обов’язкове державне пенсійне страхування під час набуття права власності на легкові автомобілі – на 0,75 млрд грн.
http://oilreview.kiev.ua/2021/10/19/u-byudzheti-2021-1-mlrd-grn-bude-spryamovano-na-pogashennya-zaborgovanosti-iz-zp-shaxtaryam/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами