Українська традиційна енергетика: 17-23 січня 2022

35357-1_large

Для модернізації ТЕЦ потрібно $900 млн, у пріоритеті - нарощування частки ВДЕ
В Україні для модернізації 652 МВт теплоелектроцентралей з можливим збільшенням частки використання відновлюваної енергії необхідно близько $900 млн.
Про це заявив Віталій Михайльо, керівник ТОВ «Нафтогаз Тепло», дочірня компанія НАК «Нафтогаз України», яка керує Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ і ТКЕ (Львівська область) і прийняти в управління шість найбільших державних ТЕЦ, передає greendeal.org.ua.
«НАК буде одним зі співінвесторів, але ми розраховуємо на фінансування з кількох джерел, – сказав Віталій Михайльо. - Це можуть бути «зелені» облігації, які будуть емітовані НАК або компанією «Нафтогаз Тепло», кредитні ресурси, залучені з міжнародних банківських установ, фінансування, що надходить за виробниками продукції або комбіновані варіанти».
Віталій Михайльо зазначив, що компанія вже має розроблену трирічну стратегію і бачення того, як здійснюватиметься така модернізація.
Загальна встановлена потужність ТЕЦ – 652 МВт, але фактично використовуються лише 110 МВт - потужності надлишкові, обладнання старе, - каже керівник «Нафтогаз Тепло». - Кожен наш об’єкт – це локальна історія, яка розглядатиметься індивідуально, але підхід буде один: максимальна частка відновлювальних джерел енергії(ВДЕ) і мінімальна частка метану».
Як приклад він навів досвід Данії, яка близько 70% теплової енергії отримує від ВДЕ і біомаси.
Віталій Михайльо зазначив, що компанія пропонує місцевим виробникам постачати біосировину, спеціально перероблене сміття.
За його словами, кожна станція має біля себе достатні майданчики для розміщення сонячних і вітряних електростанцій і можливості їх підключення після повної модернізації.
«Доки готуватимуться проекти й будемо входити у фазу їх реалізації, протягом першого року маємо намір проводити заходи, спрямовані на енергозбереження та зменшення споживання метану, -пояснив керівник «Нафтогаз Тепло». - Наразі орієнтуємося на модель комбінованих потужностей, набір яких залежить від регіону: це може бути вітер або сонце з батарейними системами зберігання енергії або котлами на біопаливі”.
Компанія планує використовувати як резервні та балансувальні потужності газопоршневі двигуни, які в майбутньому можна буде перевести на водень. «Ми плануємо виробляти на наших потужностях «зелений» водень і використовувати його як пальне для газопоршневих двигунів, – зазначив Віталій Михайльо. - У робочій версії вже визначено пілотні ТЕЦ для модернізації, проте поки що публічної інформації з цього приводу немає».
Наразі у НАК очікують остаточного переходу права власності на активи, прогнозуючи, що це відбудеться орієнтовно у квітні цього року, уточнив керівник «Нафтогаз Тепло». «Зараз ми проводимо активні консультації з інжиніринговими компаніями та компаніями, які можуть надати фінансування, щоб запустити чіткий і зрозумілий процес розвитку проектів відразу після передання активів», - пояснив Віталій Михайльо.
Раніше Кабінет Міністрів України на засіданні 4 серпня ухвалив рішення про передання НАК «Нафтогаз України» пакетів акцій(понад 99%) АТ «Дніпровська ТЕЦ», ПрАТ «Миколаївська ТЕЦ», АТ «Криворізька теплоцентраль», АТ «Херсонська ТЕЦ», АТ «Одеська ТЕЦ», а також цілісний майновий комплекс ДП «Сєвєродонецька теплоелектроцентраль».
https://ecotown.com.ua/news/Dlya-modernizatsii-TETS-potribno-900-mln-u-prioriteti-naroshchuvannya-chastki-VDE/


Енергетична система України працює упевнено — Нємчінов
Енергетична система України працює упевнено, попри наявні виклики.
У цьому запевнив міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов співвітчизників у щотижневому огляді у сфері реформи державного управління, оприлюдненому на Ютубі.
«Новий рік розпочався із багатьох викликів як епідемічного характеру, так і енергетичного. В Україні були зафіксовані достатньо серйозні певні температурні рекорди для цієї зими щодо низьких температур. Але поки що, слава Богу, уся енергетична система країни працює упевнено. Нафтогаз виконує свої зобов’язання перед своїми контрагентами. І ми намагаємося регулювати цю ситуацію», — сказав Немчінов.
Водночас він звернув увагу українців на те, що держава стоїть на порозі нової хвилі коронавірусної інфекції.
«Захворюваність, на жаль, зростає. І тут не можу не закликати всіх підписників, а також глядачів цього каналу до бустерної вакцинації», — сказав урядовець.
Він запевнив у тому, що нині є така можливість, адже Міністерство охорони здоров’я попрацювало над тим, аби дати змогу усім охочим зробити третє щеплення проти коронавірусу.
http://oilreview.kiev.ua/2022/01/17/energetichna-sistema-ukra%d1%97ni-pracyuye-upevneno-nyemchinov/


Україна має достатньо резервів потужності в енергосистемі — Шмигаль
Україна має достатній запас потужності в енергетичній системі на різних видах генерації.
Про це заявив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 19 січня.
«Маємо достатні резерви потужності і на атомних, і на теплових, і на гідростанціях. В умовах енергетичної кризи в Європі, яку підживлює Російська Федерація, ми уважно моніторимо ситуацію й швидко реагуємо на всі виклики, аби пройти цей опалювальний сезон спокійно», — сказав Шмигаль.
Він зауважив, що енергосистема України працює стабільно, а запаси вугілля на складах теплових станцій нині вже перевищили запаси за аналогічну дату минулого року.
Як повідомлялося, з початку опалювального сезону запаси вугілля на складах державних і приватних теплоелектростанцій зросли на 26%. Станом на 17 січня 2022 року на складах ТЕС накопичено 681,3 тис. тонн вугілля, з них 552,1 тис. тонн – на складах приватної генерації, 129,2 тис. тонн – на державних електростанціях.
http://oilreview.kiev.ua/2022/01/19/ukra%d1%97na-maye-dostatno-rezerviv-potuzhnosti-v-energosistemi-shmigal/


Через відсутність палива не працюють 19 блоків ТЕС та ТЕЦ
Через відсутність палива станом на 17 січня не працювали 19 блоків та 1 корпус теплових електростанцій (ТЕС) та теплоелектроцентралей (ТЕЦ).
Про це повідомили в пресслужбі НЕК «Укренерго».
«Станом на 12:00 17 січня в аварійному ремонті, за заявками виробників, перебував блок №3 Ладижинської ТЕС. Крім цього, за заявками виробників, через відсутність палива не можуть працювати 19 блоків та 1 корпус ТЕС і ТЕЦ загальною потужністю 4,6 ГВт», — ідеться в повідомленні.
Зазначається, що на 17 січня запаси вугілля на складах ТЕС становили 681,3 тис. тонн, зокрема газового — 622 тис. тонн і антрацитового — 58,6 тис. тонн.
Виробництво електроенергії на ТЕС за 10-16 січня у порівнянні з попереднім тижнем збільшилося на 33,2% (до 118,6 млн кВт-год.) через збільшення споживання електроенергії. У будні середньодобове виробництво ТЕС становило 125,5 млн кВт-год., а у вихідні — 101,4 млн кВт-год.
Минулого тижня частка ТЕС у покритті навантаження у порівнянні з попереднім тижнем виросла з 19% до 23%.
Як повідомлялось, з початку опалювального сезону запаси вугілля на складах державних і приватних теплоелектростанцій зросли на 26%.
http://oilreview.kiev.ua/2022/01/18/cherez-vidsutnist-paliva-ne-pracyuyut-19-blokiv-tes-ta-tec/


Газпром не став бронювати на лютий додатковий транзит через Україну — ОГТСУ
Тиск на Європу з метою запуску «Північного потоку-2″ продовжується.
Про це у Facebook написав голова ОГТСУ Сергій Макогон.
«За результатами першого у 2022 році місячного аукціону з розподілу потужностей на лютий учасники ринку забронювали понад 195 млн куб. м потужностей для імпорту газу, з яких 124,8 млн куб. м (4,46 млн м3/добу) на віртуальній точці» Берег» (Угорщина) та 70,3 млн куб. м (2,51 млн м3/добу) – на точці «Будинце» (Словаччина)», — написав він.
За словами Сергія Макогона, теоретично Газпром міг замовити транзит газу вп’ятеро більше. До того ж ще у грудні минулого року Оператор ГТС України збільшив гарантовані потужності для імпорту газу на 30% – до 35 млн куб. м на добу.
«Тепер для бронювання доступні 27 млн куб. м зі Словаччини та збільшено до 8 млн куб. м гарантовано потужності з Угорщини. У 2021 році 90% газу Україна імпортувала віртуальним реверсом саме з Угорщини, що продемонструвало ринковий попит на угорсько-українському маршруті транспортування газу «, — написав голова ОГТСУ.
До речі, нагадав голова ОГТСУ у січні 2019-го за перші 16 діб середньодобовий обсяг транзиту становив понад 250 млн куб. м газу, у «ковідному» 2020-му — 83,4 млн куб. м, у 2021 році – 124,6 млн куб. м, 2022-го – всього 52,4 млн куб. м газу. «Висновки напрошуються самі за себе — Газпром не зацікавлений допомагати країнам ЄС у кризовий період», — переконаний Сергій Макогон.
Нагадаємо, що російський концерн не замовляв також потужності частини польського газопроводу Ямал-Європа. У Газпрому діє довгострокове бронювання українських потужностей обсягом 40 млрд куб. м — 109 млн куб. м на добу. У січні російський монополіст використовує ці можливості лише наполовину. За 15 днів середнє прокачування склало 53 млн куб. м на добу. Зі свого боку польська сторона пропонувала 89 млн куб. м у своїй ділянці газопроводу «Ямал-Європа», але Газпром також проігнорував цю пропозицію. На січень концерн бронював 19,3 млн куб. м щодобових потужностей, але поки що не користувався ними. Раніше портал «Коментарі» писав, що Путін назвав умови для транзиту російського газу через територію України.
http://oilreview.kiev.ua/2022/01/19/gazprom-ne-stav-bronyuvati-na-lyutij-dodatkovij-tranzit-cherez-ukra%d1%97nu-ogtsu/


УЕБ: На аукціоні реалізували ще 0,5 мільйона кубів газу для виробників продтоварів
На торгах для виробників продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість, 18 січня реалізовано ще майже 0,51 млн кубометрів газу.
Про це пише пресслужба УЕБ.
«18 січня на Українській енергетичній біржі відбулись вже другі торги з продажу газу власного видобутку для задоволення потреб суб’єктів господарювання, що виробляють соціально значущі товари. За підсумками торгів реалізовано 509,979 тис. м куб., – практично весь виставлений обсяг», — ідеться у повідомленні.
Зазначається, що ресурс пропонували 12 компаній-ініціаторів: Пром-Енерго Продукт, Стрийнафтогаз, Куб-Газ, Системойлінженерінг, Нафтогазопромислова геологія, Укрнафта, Перша українська газонафтова компанія, ЗНС, Макком-Груп, Полтавська газонафтова компанія, Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед, ТНГК.
Ціни продажу видобувних компаній перебували в діапазоні від 5 412 грн до 19 436,98 грн за 1 тис. кубометрів (з ПДВ). Середньозважена ціна, що сформувалася в результаті торгів, становить 14,1 тис. грн за 1 тис. кубометрів.
Як повідомлялося, на перших торгах газом для виробників продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість, реалізовано увесь пропонований обсяг палива – 1,35 млн кубометрів.
Уряд 12 січня 2022 року затвердив порядок біржових торгів газом для потреб виробників продовольчих товарів, що мають істотну соціальну значущість.
http://oilreview.kiev.ua/2022/01/19/ueb-na-aukcioni-realizuvali-shhe-05-miljona-kubiv-gazu-dlya-virobnikiv-prodtovariv/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами