Українська традиційна енергетика: 15-21.10.2018



Розпочався новий навчальний рік «Ядерної школи РАЕС»

Символічно, що у День працівників освіти стартував новий навчальний рік для учасників молодіжного освітнього проекту «Ядерна школа РАЕС». Єдиний в Україні, унікальний за своїм форматом проект Рівненської АЕС та Українського ядерного товариства, створений з метою популяризації атомної енергетики, підтримки її позитивного іміджу та формування потенційного кадрового резерву електростанції.
Вже традиційно новий навчальний рік «Ядерної школи РАЕС» розпочався в інформаційному центрі електростанції «Полісся» До цьогорічного проекту долучилися близько 30 учнів професійно-технічного училища РАЕС, загальноосвітніх закладів міста Вараш та села Стара Рафалівка, чиї есе були обрані серед багатьох претендентів на участь у проекті. Варто відзначити, що учасниками «Ядерної школи РАЕС» стане також учнівська молодь навчальних закладів Володимирецького та Маневицького районів, для якої навчальний процес стартуватиме наприкінці жовтня та проходитиме в період канікул.
Ввідну лекцію-бесіду у дружній атмосфері зі старшокласниками провів генеральний директор підприємства Павло Павлишин. Під час заходу юнаки та дівчата дізналися безліч пізнавальної інформації, у тому числі, про історію створення Компанії та Рівненської АЕС, основні цілі, принципи та особливості роботи електростанції, її роль та місце в енергетиці країни, про позитивний досвід продовження термінів експлуатації енергоблоків РАЕС та тенденції розвитку атомної галузі в світі. Більш детально очільник електростанції розповів про кадрову політику підприємства: кількість персоналу, його середній вік, освітній рівень та навіть про середню заробітну плату атомників. Відкрито розповів Павло Яремович і про існуючу ситуацію з дискримінаційними тарифами в галузі та про важливість правильного вибору профільних вишів, які дають саме якісну вищу освіту, а також відповів на усі питання, що цікавили потенційних юних енергетиків.
Вперше в «Ядерній школі РАЕС» візьмуть участь представниці прекрасної половини людства. Учениця Вараської ЗОШ №3 Богдана Кухта вважає роботу на Рівненській АЕС вельми привабливою та перспективною в плані саморозвитку. «Лекція-бесіда з Павлом Яремовичем позитивно налаштувала на участь в освітньому проекті. Я ще вагаюсь у виборі майбутньої професії, тому сподіваюсь «Ядерна школа» допоможе мені у цьому. Впевнена, на нас очікує справді щось захоплююче», - прокоментувала дев’ятикласниця.
Як повідомили заступник гендиректора РАЕС з персоналу Ігор Вітковський та заступник голови ВП УкрЯТ в Рівненській області Олександр Адамович, для школярів з міста-супутника РАЕС та прилеглого до нього населеного пункту «Ядерна школа РАЕС» триватиме впродовж 22 тижнів – до квітня наступного року. П’ятдесятигодинний курс проекту включає лекції провідних фахівців та інструкторів РАЕС, спілкування зі студентами профільних ВНЗ та молодими спеціалістами електростанції. Крім того, на учасників чекають години теоретичних занять, присвячених точним наукам, екскурсії на споруди та промислові об’єкти АЕС, ділові ігри, конкурси, стажування в експлуатаційних підрозділах та на адміністративних посадах. За результатами «Ядерної школи РАЕС» учням, які пройшли увесь курс, будуть вручені сертифікати та пам’ятні подарунки.
«Важливо, аби учні проявляли активність, були більш відкритими та комунікативними. Сподіваюсь, «Ядерна школа РАЕС» подарує усім своїм слухачам ці якості та дозволить без вагань визначитись із майбутнім фахом, - наголосив Павло Павлишин. - Нам потрібні перспективні молоді фахівці – від електриків до турбіністів, які вноситимуть нові ідеї для вдосконалення процесів виробництва та розвитку галузі в цілому. Впевнений, «Ядерна школа РАЕС» не пройде безслідно для її випускників і вже через декілька років ми знову зустрінемось з ними вже під час працевлаштування на Рівненську АЕС».
На енергоблоці №4 РАЕС планується заміна приладів контролю концентрації бору

На майданчику Рівненської АЕС обговорили питання, пов’язані з концепцією покращення роботи системи контролю концентрації бору, що необхідно для підвищення рівня безпеки експлуатації атомних енергоблоків. Свої напрацювання представила чеська компанія I&C Energo.
В 2019–2020 рр.. на енергоблоці №4 РАЕС планується виконати заходи щодо модернізації нейтронних аналізаторів розчину борвмісних середовищ боромірів та їх джерел іонізуючого випромінювання, які виробили свій ресурс. Свої пропозиції, щодо покращення роботи системи контролю концентрації ізотопу бору-10 представила компанія I&C Energo (Чехія). Сьогодні на електростанції у промисловій експлуатації перебувають дев’ять боромірів BorAn чеської компанії – по два експлуатаційні на кожному енергоблоці та один калібрувальний.
В ході візиту на Рівненську АЕС представників I&C Energo їх технічний консультант Роман Шуль представив рівненським атомникам сучасні технології системи вимірювання концентрації ізотопу бору-10 та борної кислоти, доповнені методами метрологічного забезпечення, застосуванням апаратури для візуального контролю швидкості зміни концентрації ізотопу бору-10. Як наголосив Р. Шуль, для презентації на РАЕС нових технологій чеські фахівці систематизували свій кращий досвід, який був застосований на різних АЕС світу.
Спеціалістами цеху теплової автоматики та вимірювань (ЦТАВ) Рівненської АЕС відзначено актуальність пропозиції I&C Energo в якості подальшого потенційного партнерства у даному напрямку, проте, як підкреслив заступник начальника ЦТАВ з реконструкції та ресурсу Михайло Лаба, для виконання заходу з модернізації боромірів на енергоблоці №4 остаточно постачальника обладнання буде визначено після проведення відкритих торгів, які будуть оголошені вже незабаром.
«ДТЕК Енерго» за 9 місяців збільшило видобуток вугілля марки «Г»

«ДТЕК Енерго» в січні-вересні 2018 року збільшило видобуток вугілля марки «Г» на 4,6% в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року - до 17,7 млн тонн, повідомила прес-служба компанії.
За її даними, у вересні видобуток вугілля на підприємствах «ДТЕК Енерго» склала 2,2 млн тонн, що на 22% більше, ніж у вересні 2017 року.
«Приріст видобутку вугілля на наших підприємствах дозволяє говорити про те, що ми повністю збалансовані у вугіллі власного видобутку. За три місяці ми плануємо добути ще близько 6,6 млн тонн вугілля марки» Г «, щоб вийти на плановий показник у 24,3 млн тонн за підсумком нинішнього року. Це дозволяє скорочувати імпорт антрациту в Україні. до того ж, економіка країни ставатиме сильнішою «, - цитує прес-служба директора з видобутку вугілля» ДТЕК Енерго «Михайла Барабаша.
«ДТЕК Енерго» - операційна компанія, що відповідає за видобуток вугілля, генерації і дистрибуцію електроенергії в структурі холдингу ДТЕК.
«ДТЕК» створений в 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Холдингу делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
Рівненська АЕС планує 12 жовтня вивести у поточний ремонт турбогенератор ТГ-3 енергоблока №2

Відповідно до узгодженої заявки з 23 години 12 жовтня планується виведення у поточний ремонт турбогенератора ТГ-3 енергоблока №2 Рівненської АЕС (ВВЕР-440). Ремонт триватиме до 15 жовтня.
Станом на 8 годину 12 жовтня у роботі перебувають усі чотири енергоблоки Рівненської АЕС на номінальному рівні потужності із сумарним навантаженням 2 830 МВт. Зауважень до роботи основного устаткування діючих енергоблоків та персоналу немає.
За минулу добу енергоблоками РАЕС вироблено 67,7 млн кВт-г електроенергії, з початку місяця –752,8 млн кВт-г електроенергії та з початку року – 12 млрд 43,1 млн кВт-г електроенергії.
Порушень меж і умов безпечної експлуатації не було.
Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на РАЕС і прилеглій території не змінювався й перебуває у межах діючих норм.
Довідка. Рівненська атомна електростанція (РАЕС) розташована на північному заході Рівненської області в м. Вараш. На РАЕС експлуатуються чотири енергоблоки сумарною потужністю 2 835 МВт: блок №1 (ВВЕР-440) потужністю 420 тис. кВт з 1980 року, блок №2 (ВВЕР-440) потужністю 415 тис. кВт з 1981 року, блок №3 (ВВЕР-1000) потужністю 1 млн кВт з 1986 року, блок №4 (ВВЕР-1000) потужністю 1 млн кВт з 2004 року.
НКРЕКП переглянула тарифи «Укргідроенерго»

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) з 16 жовтня 2018 року знизила середній тариф для ГЕС ПАТ «Укргідроенерго» на 12,6% - з діючих 28,14 коп. до 24,6 коп. / кВт-год, збільшивши його для ГАЕС компанії на 43% - з 288,85 коп. до 413,01 коп. / кВт-год (всі - без ПДВ).
Відповідно до прийнятого на засіданні у вівторок рішення, перегляд тарифів пов’язаний з необхідністю збільшення фонду оплати праці на підприємстві, а також зростанням витрат на паливо, перегляду НБУ облікової ставки і зміною прогнозу виробітку електроенергії. Зокрема, за підсумками 2018 року очікується відпустку ГЕС 10 млрд 111,4 млн кВт-год (+ 20,5% до більш раннім планам), ГАЕС - 1 млрд 218,8 млн кВт-год (-24,5%).
НКРЕКП також переглянула інвестиційну програму УГЕ на 2018 рік. Для ГЕС вона затверджена в обсязі 1 млрд 408,439 млн грн (-22,3%), для ГАЕС - 2 млрд 009,614 млн грн (+ 23%).
«Укргідроенерго» експлуатує всі великі гідроелектростанції, розташовані на українських ділянках Дніпра та Дністра. Сумарна встановлена електрична потужність гідроелектростанцій компанії (103 гідроагрегату) становить 5758,1 МВт. Держава в особі Міністерства енергетики та вугільної промисловості володіє 100% акцій товариства.
НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб’єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачання, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробки та захоронення побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.
Ігор Насалик буде безпосередньо курирувати департамент ядерної енергетики Міненерго 

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик наказом №497 від 28 вересня 2018 року перерозподілив повноваження між своїми заступниками і державним секретарем.
Згідно з оприлюдненим на сайті Міненерговугілля документу, міністр безпосередньо взяв на себе кураторство над департаментом ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу, який з липня був закріплений за першим заступником Тетяною Максимець. Вона зберегла за собою напрямки економіки і фінансів, корпоративних і майнових прав, розвиток паливно-енергетичного комплексу.
Призначений в середині вересня заступник міністра Михайло Близнюк (екс-заступник голови «Укртрансгазу») буде курирувати не тільки управління нафтогазового комплексу, а й електроенергетичний департамент. Обидва напрямки до останнього часу входили в сферу відповідальності іншого заступника - Анатолія Корзуна, який зберіг за собою «профільний» департамент вугільно-промислового комплексу.
Заступник міністра Наталія Бойко продовжить курирувати управління міжнародного співробітництва, прибравши з назви «європейську інтеграцію» (ОІ), яка була там ще в липні. Приставка «ОІ» тепер залишилася тільки в назві директорату стратегічного планування і ОІ, яку курує держсекретарем Максимом Немчинова. Він продовжить направляти директорату енергоринків, викопного палива, бюджетного фінансування і звітності, а також управління по IT та роботі з персоналом.
М.Немчінов також отримав в кураторство новостворений директорат з розвитку ядерної енергетики і атомпрому.
Заступник міністра Юлія Підкоморна продовжить курирувати охорону праці, Промбезопасность, трудову і соціальну політику.
Як повідомлялося, Міненерговугілля очолює Ігор Насалик (з квітня 2016- го), його першим заступником є Тетяна Максимець (з квітня 2018 го), заступниками - Анатолій Корзун (з липня 2016- го), Наталія Бойко (з лютого 2017 го) , Юлія Підкоморна (з червня 2018 го) і Михайло Близнюк (з вересня 2018 го), держсекретарем - Максим Немчінов (з травня 2018 го).
http://oilreview.kiev.ua/2018/10/16/igor-nasalik-budet-ryamuyu-kurirovat-departament-yadernoj-energetiki-minenergo/


Новояворівська ТЕЦ Дубневичів залишилася під арештом

Заявник відкликав клопотання про зняття арешту з Новояворівської ТЕЦ.
Новояворівська ТЕЦ, яку фактично контролюють депутати Блоку Петра Порошенко Богдан і Ярослав Дубневичі, залишилася під арештом, накладеним в рамках кримінальної справи НАБУ про розкрадання понад 300 млн кубів газу НАК Нафтогаз України. Про це повідомляє видання Наші гроші.
Солом’янський районний суд Києва повинен був розглянути клопотання про зняття арешту. Однак заявник клопотання відкликав, і Новояворівська ТЕЦ залишилася під арештом.
Раніше повідомлялося, що Дубневичі в судовому порядку намагаються зняти арешт з Новояворівської і Новороздільський теплоелектроцентралей у Львівській області.
Судове засідання щодо скасування арешту Новороздільський ТЕЦ заплановано на 18 жовтня.
НАБУ затримало у Львові чотирьох посадових осіб компаній Енергія-Новий Розділ, Енергія-Новояворівськ і Енергія за підозрою в заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу, що належить Нафтогазу, на суму понад 1,4 млрд грн. Кінцевими бенефіціарами всіх трьох компаній є народні депутати від БПП брати Ярослав і Богдан Дубневичі, пише ЦПК.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами