Українська традиційна енергетика: 15-21 листопада 2021

original

Уряд ліквідовує державний концерн «Укрторф»

Кабінет міністрів ліквідовує державний концерн «Укрторф» у зв’язку із недоцільністю подальшого функціонування.
Відповідне рішення уряд ухвалив під час засідання.
Як зазначається, головною метою діяльності концерну є забезпечення сприятливих умов для зміцнення матеріально-технічної бази підприємств-учасників, підвищення їх ефективності виробництва та конкурентоспроможності продукції на ринку, а також виконання державних програм і замовлень.
Однак «Укрторф» не виконав поставленні завдання, зокрема не вживав достатніх заходів для досягнення основної мети, визначеної його статусом, що призвело до зниження основних фінансово-господарських показників підприємств-учасників концерну, а також неефективних результатів його діяльності.
А відтак, уряд прийняв рішення ліквідували ДК «Укрторф» у зв’язку із недоцільністю подальшого функціонування, а також створити відповідну комісію, яка в шестимісячний термін повинна подати до Кабміну на затвердження ліквідаційний баланс концерну.
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/17/uryad-likvidovuye-derzhavnij-koncern-ukrtorf/


Через відсутність палива не працюють 23 блоки ТЕС і ТЕЦ – Укренерго
В Україні через відсутність палива станом на 15 листопада не працювали 23 блоки теплових електростанцій (ТЕС) та теплоелектроцентралей (ТЕЦ) загальною потужністю 7,85 ГВт.
Про це повідомили в пресслужбі НЕК «Укренерго».
«За заявками виробників, через відсутність палива не можуть працювати 23 блоки ТЕС та ТЕЦ загальною потужністю 7,85 ГВт (на ранок 1 листопада – 23 блоки та 1 корпус ТЕС та ТЕЦ загальною потужністю 7,88 ГВт)», — ідеться в повідомленні.
Зазначається, що на 15 листопада в аварійному ремонті також не перебувало жодного блоку ТЕС та ТЕЦ, тоді як на ранок 8 листопада — 4 блоки та 1 корпус ТЕС та ТЕЦ загальною потужністю 0,8 ГВт.
Виробництво на ТЕС за 8-14 листопада порівняно з попереднім тижнем зменшилося на 9,5% (до 812 млн кВт-год) попри збільшення споживання електроенергії. Причиною зниження в Укренерго назвали зростання обсягів виробництва інших видів генерації — АЕС (на 4%), ГЕС (на 19%) та СЕС і ВЕС (на 32,2%).
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/17/cherez-vidsutnist-paliva-ne-pracyuyut-23-bloki-tes-i-tec-ukrenergo/
На РАЕС вдосконалюють безпечну експлуатацію трансформаторів та реакторів
На ВРП-750 кВ Рівненської АЕС фахівці провели пуско-налагоджувальні роботи із впровадження системи захисту від вибуху та пожежі шунтувального реактора типу РОМ-110000/750 виробництва SERGI Transformer Protector.
Про це повідомила пресслужба РАЕС.
Зазначається що система SERGI Transformer Protector слугує для безпечної експлуатації силового маслонаповненого трансформаторного обладнання.
Вона рекомендована також стандартами міжнародної некомерційної організації із забезпечення пожежної, електричної безпеки NFPA (Національної Асоціації Пожежної Безпеки).
«SERGI Transformer Protector є пасивною механічною системою, яка активується лише при виникненні надлишкового тиску в баку шунтуючого реактора під час короткого замикання», — пояснює заступник начальника електричного цеху РАЕС з ремонту Володимир Герчанівський.
За його словами, також при створенні певних умов, система може здійснювати подачу в бак шунтуючого реактора інертного газу (азоту) для витіснення в безпечну зону всіх вибухонебезпечних газів, що запобігає виникнення пожежі на обладнанні.
Монтаж обладнання на шунтуючому реакторі здійснювали фахівці ТОВ «Київська енергетична будівельна компанія». Передбачається, що у межах реалізації заходів КзПБ аналогічними системами впродовж 2022-2023 років мають бути оснащенні всі блочні трансформатори енергоблоків РАЕС.
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/17/na-raes-vdoskonalyuyut-bezpechnu-ekspluataciyu-transformatoriv-ta-reaktoriv/


Центренерго законтрактувало 1,5 млн тонн вугілля для проходження зими
ПАТ «Центренерго» законтрактувало 1,5 млн тонн вугілля, що дозволить йому взимку успішно виконати функцію балансування енергетичної системи України в умовах пікових навантажень та не допустити так званих «віялових» відключень електроенергії.
Повідомляє Центренерго.
Компанією законтрактовано 1,5 млн тонн вугілля, що дозволить компенсувати нестачу ресурсу від державних шахт. Імпортні поставки відбуваються залізничним та морським шляхами. Якщо йдеться про залізницю, то це Казахстан (законтрактовано 663 тис тонн) та Польща (300 тис тонн). Решта вугілля йде морем зі Сполучених Штатів Америки та Австралії.
Вже 19 листопада компанія очікує прибуття морським шляхом партії високоякісного вугілля зі Сполучених Штатів Америки в обсязі 60,5 тис тонн.
Таким чином, обсяг законтрактованого вугілля достатній, аби в зимовий період виконати головну функцію Центренерго — збалансувати енергетичну систему України та не допустити так званих «віялових» відключень електроенергії.
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/16/centrenergo-zakontraktuvalo-15-mln-tonn-vugillya-dlya-proxodzhennya-zimi/


Ціни газових ф’ючерсів в Європі знову досягли $1000
Вартість ф’ючерсів на газ в Європі на торгах вівторка вперше з 27 жовтня досягла 1000 доларів за тисячу кубометрів, свідчать дані ICE Futures.
Передає Прайм.
Ціна найближчих — грудневих ф’ючерсів на газ за індексом голландського TTF, самого ліквідного європейського хаба, на відкритті торгів склала 983 долари — а в останні години тримається на рівні, близькому до 1000 доларів, і досягала максимуму в 1001,9 долара за тисячу кубометрів, що на 6,3% вище розрахункової ціни понеділка — 942,3 долара.
При цьому в порівнянні з п’ятницею ця ціна в понеділок зросла більш ніж на 5%. Вплинути на це могли результати місячних аукціонів: Газпром напередодні не забронював на грудень потужності газопроводу «Ямал — Європа» і газотранспортної системи України для додаткового транзиту газу.
http://oilreview.kiev.ua/2021/11/16/cini-gazovix-fyuchersiv-v-yevropi-znovu-dosyagli-1000/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами