Українська традиційна енергетика: 14-20.09.2020

img_7496

На Ташлицькій ГАЕС завершено ремонтну кампанію

7 вересня після завершення щорічного планового ремонту до роботи став другий агрегат Ташлицької ГАЕС (входить до складу Южно-Українського енергокомплексу).
Ремонтний процес тривав 22 доби. За цей час виконано регламентні роботи на гідрогенераторі та гідротурбіні, відновлено цілісність бетонного облицювання водоспрямовуючих тунелів.
Роботи виконано силами власного персоналу ТГАЕС та працівників підрядних організацій: ТОВ «ДніпроСГЕМ» та ТОВ «Ресурстехнобуд». Загалом у ремонті другого гідроагрегата було задіяно понад 200 фахівців.
 Згідно з регламентом, післяремонтні та передпускові випробування складалися з 4 етапів: тестування окремих вузлів, систем і механізмів; заповнення проточного тракту для перевірки на герметичність ущільнення валу; випробування гідрогенератора разом з усіма системами та завершальне комплексне тестування гідроагрегата під навантаженням, коли він повноцінно виконував функції джерела електроенергії.
«Передпускові випробування, проведені згідно з графіком з 2 по 6 вересня, підтвердили якість виконаного ремонту, - наголошує головний інженер Каскаду ГЕС-ГАЕС ВП ЮУАЕС Сергій Музиченко. – Хочу подякувати нашим підрядчикам за те, що в непростий для НАЕК «Енергоатом» період вони виконали усі свої договірні зобов'язання з оцінкою не менше як добре. І, звичайно ж, велике спасибі працівникам Ташлицької ГАЕС, які чітко виконали та продовжують виконувати свої посадові обов'язки та поставлені завдання».
Плановий ремонт другого агрегата завершив ремонтну кампанію 2020 року на Ташлицькій ГАЕС. Попереду у гідроенергетиків - відповідальний осінньо-зимовий період.
https://www.sunpp.mk.ua/uk/article/9238-na-tashlyckiy-gaes-zaversheno-remontnu-kampaniyu
 
 
Міненерго шукатиме нові джерела фінансування будівництва двох енергоблоків ХАЕС

Міністерство енергетики не планує реалізовувати проект «Енергетичний міст».
Про це на пресконференції сказала в.о. міністра енергетики Ольга Буславець.
«Проект «Енергетичний міст» можна було б реалізувати ще 3 роки тому і він мав би сенс та певні переваги. На сьогоднішній день ми як країна визначили пріоритетом повну технічну синхронізацію з європейськими енергосистемами і виконуємо план, який було затверджено для цього. Тож ми уже взагалі не розглядаємо можливість реалізації цього проекту», — відзначила Буславець.
За її словами, оскільки раніше «Енергетичний міст» розглядався як джерело фінансування будівництва енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС, то тепер міністерство шукає можливість знайти інші шляхи інвестування для розширення потужностей ХАЕС.
Як повідомлялося, відповідно до проекту «Енергомосту», енергоблок №2 Хмельницької АЕС має бути виведений із об’єднаної енергосистеми України та підключений безпосередньо на експорт до країн ЄС. Самим “енергомостом” слугуватиме 450-кілометрова лінія електропередач напругою 750 кВ, яка пов’язує Хмельницьку АЕС з підстанцією Виделка, що біля міста Жешув у Польщі. Хоч вона не працює ще з початку 1990-х, у “Енергоатомі” запевняють, що до наших днів лінія збереглася без розривів і значних пошкоджень. Щоб ввести її у експлуатацію, знадобиться до 18-ти місяців.
http://oilreview.kiev.ua/2020/09/11/minenergo-shukatime-novi-dzherela-finansuvannya-budivnictva-dvox-energoblokiv-xaes/


"Укргідроенерго" спільно з USAID та Світовим банком планують будівництво сонячних акумулюють потужностей

ПрАТ "Укргідроенерго" спільно з USAID та Світовим банком планують будівництво сонячних акумулюють батарей потужністю 212 МВт, для чого до кінця року необхідно розробити техніко-економічне обґрунтування проекту, повідомив генеральний директор ПрАТ Ігор Сирота.
"Ми бачили такий мікс за кордоном, коли працюють СЕС, що акумулюють батареї, ГЕС і ГАЕС. Ми хочемо реалізувати такий проект у себе, щоб подивитися на практиці, як це працює", - сказав він на виїзному засіданні комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ в середу.
За словами Сироти, питання фінансування проекту не варто, оскільки його бере на себе Світовий банк з USAID. Гендиректор "Укргідроенерго" зазначив, що генерують і акумулюють потужності будуть розміщені на територіях, контрольованих компанією.
"Ми сподіваємося, що за допомогою реалізації цього проекту зможемо дати повноцінну послугу з регулювання оператору системи передачі", - зазначив Сирота. При цьому він звернув увагу на те, що цей проект не розрахований під "зелений" тариф.
Глава "Укргідроенерго" також зазначив, що до кінця року планується запуск четвертого гідроагрегату (ГА) Дністровської ГАЕС потужністю 325 МВт з тим, щоб орієнтовно до квітня ввести його в промислову експлуатацію.
"З урахуванням запуску четвертого ГА Дністровської ГАЕС та реконструкції існуючих агрегатів приріст потужностей до кінця року складе 350 МВт", - уточнив Сирота. Всього за останні 10 років приріст нових потужностей, за його словами, склав 1,5 ГВт.
https://interfax.com.ua/news/economic/686639.html


Чорнобильська АЕС отримала дозвіл на проведення «гарячих» випробувань СВЯП-2

Державна інспекція ядерного регулювання України видала ДСП «Чорнобильська АЕС» окремий дозвіл на провадження діяльності введення в експлуатацію ядерної установки Сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2). Отримання дозволу дозволить розпочати «гарячі» випробування з реальним відпрацьованим паливом, яке буде перевозитись зі сховища «мокрого» типу (СВЯП-1) у нове сховище «сухого» типу (СВЯП-2).
За період генерації електроенергії, з 1977 до 2000 року, на станції накопичилося понад 21 тис. тепловидільних збірок, які зараз зберігаються у сховищі відпрацьованого ядерного палива «мокрого» типу СВЯП-1. Сховище СВЯП-1 не розраховане на довготривале зберігання палива і термін його експлуатації обмежений, відтак усі відпрацьовані тепловидільні збірки мають бути переміщені в новозбудоване проміжне сховище відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу СВЯП-2.
«Отримання окремого дозволу на провадження діяльності введення в експлуатацію ядерної установки Сховища відпрацьованого ядерного палива «сухого» типу (СВЯП-2) – це успішний приклад злагодженої та ефективної співпраці профільних українських інституцій, фінансової підтримки донорів Рахунку ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку та підрядників, які працювали у складних умовах, що пов'язані з карантинними обмеженнями. Міністр Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів Роман Абрамовський неодноразово наголошував на необхідності підвищення рівня безпеки зберігання відпрацьованого ядерного палива. Адже безпека - найважливіший аспект, якого треба дотримуватися під час проведення будь-якої діяльності. А введення СВЯП-2 в експлуатацію дозволить безпечно зберігати відпрацьоване ядерне паливо ЧАЕС протягом найближчих 100 років», - наголосив перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Богдан Боруховський.
За словами Голови ДАЗВ Сергія Калашника, отриманню дозволу передувало багато кроків. Зокрема, успішно було проведено «холодні» випробування СВЯП-2 з імітаторами відпрацьованих тепловиділяючих збірок, отримано сертифікат відповідності закінченого будівництва об'єкта від Державної архітектурної служби України, погоджено програми «гарячих» випробувань та Звіт з аналізу безпеки. Також Сергій Калашник побажав Чорнобильській АЕС успішного проведення «гарячих» випробувань, які за планами мають відбуватися протягом наступних 3 місяців.
Зокрема, проведення «гарячих» випробувань полягатиме у переміщенні у нове сховище 186 відпрацьованих тепловиділяючих збірок, які після обробки будуть розташовані у бетонних модулях зберігання.
В.о. генерального директора ДСП «Чорнобильська АЕС» Володимир Пєсков додав, що персонал Чорнобильської станції виконав великий обсяг робіт для отримання цього дозволу. Всі працівники, які будуть залучені до проведення «гарячих» випробувань, пройшли відповідну підготовку і є професіоналами своєї справи.
«ЧАЕС докладе всіх зусиль для успішного та безпечного проведення «гарячих» випробувань», - підкреслив Володимир Пєсков.
http://dazv.gov.ua/novini-ta-media/vsi-novyny/chornobilska-aes-otrimala-dozvil-na-provedennya-garyachikh-viprobuvan-svyap-2.html
 
 
Енергоатом обговорив з корейською КНNP перспективи будівництва нових енергоблоків

У п’ятницю, 11 вересня 2020 року, робоча група ДП «НАЕК «Енергоатом» на чолі з т. в. о. президента Компанії Петром Котіним та віце-президентами Германом Галущенком і Хартмутом Якобом провела відеоконференцію з групою представників компанії Korea Hydro & Nuclear Power (КHNP) під керівництвом виконавчого віцепрезидента Сан Дон Кіма та директора департаменту з нових ядерно-енергетичних проектів Йонг Су Кіма.
Зустріч було ініційовано у рамках Меморандуму про взаєморозуміння між українською та корейською компаніями та на виконання відновленої стратегії розвитку атомної енергетики, основи якої озвучив Президент України Володимир Зеленський під час свого візиту на Хмельницьку атомну електростанцію 9 вересня 2020 року.
Під час відеоконференції представники двох компаній обговорили перспективні проєкти Енергоатома і в першу чергу – зведення нових енергоблоків на майданчиках українських АЕС. Корейська сторона висловила зацікавленість в будівництві енергоблока з реактором APR-1400 на Рівненській АЕС, де вже виконано частину підготовчих робіт з обґрунтування вибору майданчика.
Сторони також розглянули склад спільних робочих груп за напрямами співпраці. У ході конференції було обговорено питання фінансування та локалізації виробництва основних компонентів реакторної установки в Україні.
http://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoatom_obgovoriv_z_korejs_kou_knnp_perspektivi_budivnictva_novih_energoblokiv-46248

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами