Українська традиційна енергетика: 14-20 червня 2021

1 (1)

Нідерландська компанія планує інвестувати 50 млн. євро в енергопроекти в Чорнобильській зоні

Нідерландська компанія Bontrup планує на першому етапі інвестувати 50 млн. євро у енергопроекти в Чорнобильській зоні відчуження в межах реалізації концепції «зеленого» енергетичного переходу України, інформує Інтерфакс-Україна.
Представники Bontrup обговорили цю пропозицію під час зустрічі з першим віце-прем'єр-міністром економіки Олексієм Любченком, заступником міністра Іриною Новіковою, а також з т.в.о. голови Держагентства енергоефективності та енергозбереження Костянтином Гурою і головою Державного агентства з управління зоною відчуження Сергієм Костюком.
Компанія Bontrup бачить також перспективу збільшення обсягу інвестицій до 1,5 млрд. євро. За оцінкою ініціаторів, реалізація проекту дасть змогу забезпечити робочими місцями майже 10 тис. домогосподарств.
https://ecotown.com.ua/news/Niderlandska-kompaniya-planu-investuvati-50-mln-vro-v-energoproekti-v-CHornobilskiy-zoni-/
 
 
В Міненерго створять єдиний електронний реєстр споживачів електричної енергії, газу, тепла

У Міністерстві енергетики України сформовано Робочу групу зі створення єдиного електронного реєстру споживачів електричної енергії, газу, тепла – «е-споживач», повідомляє пресслужба.
Наказом Міненерго затверджено склад Робочої групи на чолі із заступником Міністра енергетики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Євгеном Владіміровим та відповідне Положення про неї.
Зокрема, Робочою групою буде здійснено аналіз законодавства у сферах споживання електричної енергії, природного газу, тепла; доходів, нарахування субсидій, адресної допомоги; заходів з енергоефективності, прогнозування споживання; тарифоутворення тощо.
Також серед завдань Робочої групи:
– підготовка пропозицій щодо визначення категорії «вразливий споживач»;
– врегулювання порядку та механізмів наповнення операторами газотранспортної системи бази даних для виконання процедур комерційного обліку Датахаб ПрАТ «НЕК «Укренерго»;
– аналіз технічних можливостей та розроблення сервісу зміни постачальника на Єдиному державному веб-порталі електронних послуг «Портал Дія»;
– розроблення проекту кольорового маркування розміру споживання (позначення відповідними кольорами у рахунках за енергопослуги)– (Світлофор споживання) тощо.
До складу робочої групи увійшли керівники структурних підрозділів Міністерства енергетики, представники Міністерства розвитку громад та територій України, Державної податкової служби України, Міністерства соціальної політики, ПрАТ «НЕК «Укренерго», НКРЕКП, НАК «Нафтогаз України», ТОВ «ГК «Нафтогаз України», ТОВ «Оператор ГТС України».
https://elektrovesti.net/76091_v-minenergo-stvoryat-ediniy-elektronniy-reestr-spozhivachiv-elektrichnoi-energii-gazu-tepla
 
 
Перші покращення у сфері енергоефективності у громадських будівлях впроваджені у Каневі

Впроваджені заходи з енергоефективності у місті Канів сприяли модернізації навчальних закладів та покращенню навчального середовища для дітей міста.
Співпраця міста Канів та Нефко розпочалася у 2019 році. Основною метою було підвищення енергоефективності двох освітніх будівель міста. Реконструкція та заходи з енергоефективності були впроваджені у спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов №6 та дошкільному навчальному закладі №6 «Теремок».
До реконструкції навчання для дітей у школі було досить некомфортним через сирість та низькі температури повітря у класних кімнатах, проте завдяки модернізації та встановленим індивідуальним теплопунктам температура регулюється залежно від погодних умов. Близько 1100 дітей та персоналу закладів вже можуть насолоджуватися комфортними умовами перебування завдяки модернізованим будівлям та впровадженим заходам з енергоефективності, що дозволяє школярам зосередитися на навчальному процесі.
«Сьогодні школа №6 та дошкільний заклад №6 демонструють приклад наявності усіх належних умов для приємного навчання та роботи. Сучасний центр освіти приваблює і батьків: кількість дітей, яких було зараховано до 1 класу школи №6 лише за останній рік, зросла майже вдвічі. Дотримуючись європейських стандартів енергоефективності ми, завдяки підтримці та коштам, отриманим від Нефко та інших сторін, змогли забезпечити комфортні умови навчання наших дітей та розпочати процес оптимізації навчальних закладів в усьому місті», – зазначив Ігор Ренькас, мер міста Канів.
Загальний бюджет проєкту становить 26 мільйонів грн. (приблизно 835 000 євро). 500 000 євро було надано зі сторони Нефко з Фонду енергозбереження, 200 000 євро було профінансовано з гранту від Ініціативи з енергоефективності Норвегія-Україна (NUEE), а муніципальний внесок від міста Канів склав 135 000 євро.
«Це наш перший реалізований проєкт в Україні, який було профінансовано за допомогою гранту Ініціативи з енергоефективності Норвегія-Україна. Співпраця з міською адміністрацією дала плідні результати, і зусиллями усіх причетних сторін нам вдалося реалізувати перші енергоефективні інвестиції у Каневі», – прокоментувала Анна Мінакова, менеджерка проєкту та експертка з техніко-економічних питань Представництва Нефко в Україні.
Окрім того, впровадження теплоізоляції у дитячому дошкільному закладі №6 та школі №6 було підтримано зі сторони Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні, яка забезпечила 21 вентиляційну систему рекуперацією тепла в рамках реконструкції.
Впроваджені заходи з енергоефективності сприятимуть скороченню споживання енергії та економії витрат для міста. Завдяки впровадженим заходам щорічне споживання електроенергії зменшиться на 7,8 МВт/год, а щорічна економія тепла становитиме 830 МВт/год. Це дозволить збільшити економію енергії на 65% порівняно з ситуацією до реконструкції. Реалізовані зміни допоможуть щорічно заощаджувати 106 000 євро (3,5 млн грн) для міста та скоротити викиди вуглекислого газу приблизно на 300 тон від близько 550 000 тон щорічно, що на 54% скоротить викиди вуглекислого газу.
Реалізовані заходи в оновлених будівлях включають утеплення стін, заміну дверей та вікон. У дитячому садку №6 замінили дах, а у школі №6 було виконано теплоізоляцію та замінено системи опалення та вентиляції. В рамках реконструкції даху було вилучено близько 5 тон демонтованих матеріалів, що містять у складі шкідливий для здоров’я азбест, а також близько 1000 ртутних ламп було замінено та утилізовано відповідно до політики Нефко та правил ЄС.
https://elektrovesti.net/76089_pershi-pokrashchennya-u-sferi-energoefektivnosti-u-gromadskikh-budivlyakh-vprovadzheni-u-kanevi
 
 
«Укргідроенерго» разом з підрядниками провело ремонт гідроагрегату №3 Дністровської ГАЕС

ПрАТ «Укргідроенерго» разом з ТОВ «Вишгород СГЕМ» з 26 травня по 15 червня провело ремонт гідроагрегату №3 Дністровської ГАЕС, з 15 червня агрегат був введений в промислову експлуатацію.
Про це 17 червня повідомив прес-центр компанії.
«Зокрема виконано демонтажі, огляди, ревізії та усунення дефектів і, відповідно, монтаж та налагоджування обладнання і систем. Крім того, було проведено дефектоскопію проточної частини водоводів, спіральної камери, відсмоктуючої труби, лікування бетонної поверхні проточної частини, перевірку щільності прилягання до бетону закладних частин, очистку й герметизацію проточної частини», - розповідає про хід ремонту головний інженер Дністровської ГАЕС Анатолій Жук.
За результатами проведеного планового поточного ремонту, що здійснюється раз на рік, зауважень стосовно обладнання та гідротехнічних споруд не виявлено. Тож, після завершення пуско-налагоджувальних робіт із заповненням відомостей основних параметрів технічного стану, гідроагрегат № 3 було введено в експлуатацію.
Раніше ElektroVesti писали, що "Укргідроенерго" залучить 211 млн доларів США для реалізації інвестиційного проекту підвищення стійкості енергосистеми.
https://elektrovesti.net/76086_ukrgidroenergo-razom-z-pidryadnikami-provelo-remont-gidroagregatu-3-dnistrovskoi-gaes
 

Борг «Укренерго» перед учасниками балансуючого ринку сягнув 13 млрд грн

Борг НЕК «Укренерго» перед учасниками балансуючого ринку станом на 11 червня 2021р становить 13,055 млрд грн, в свою чергу, сторони відповідальні за баланс боргують системному оператору 8,451 млрд грн.
Про це свідчать дані, які опубліковані на сайті системного оператора.
Згідно інформації адміністратора розрахунків, борг «Укренерго» перед сторонами відповідальними за баланс становить 5,871 млрд грн, а перед постачальниками послуг з балансування – 7,184 млрд грн (сумарно – 13,055 млрд грн).
В свою чергу борги учасників балансуючого ринку перед «Укренерго» становлять 8,451 млрд грн (борг компаній, відповідальних за баланс).
Нагадаємо, "Укренерго" вважає реалістичним повністю погасити борги компанії на ринку до кінця 2021 року.
https://elektrovesti.net/76083_borg-ukrenergo-pered-uchasnikami-balansuyuchogo-rinku-syagnuv-13-mlrd-grn

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами