Українська традиційна енергетика: 14-20 лютого 2022

elektroenergiya

НКРЕКП відкоригувала низку обмежень на ринку е/е
Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунпослуг (НКРЕКП), скасувала три постанови про впровадження обмежувальних заходів на ринку електроенергії, дві з яких були скасовані Окружним адміністративним судом Києва 11 лютого, а також ухвалила та продовжила відкориговані рішення.
Такі рішення прийняті на засіданні комісії у понеділок.
Голова комісії Валерій Тарасюк в ході засіданні пояснив, що "регулювати ситуацію взявся Окружний адміністративний суд. Проте вніс безладдя. Тому ухвалні відповідні рішення. По-перше, визнаємо такими, що втратили дію, всі три постанови, щоб не було плутанини".
Нацрегулятор у відповідь на скасування попередніх постанов ухвалив тимчасові рішення на період до 28 лютого про встановлення мінімальної ціни на внутрішньодобовому ринку (ВДР) 110% ціни на ринку "на добу вперед" (РДВ) на розрахунковий період і відкоригував алгоритм плати за негативні небаланси лише на рівні 102% від граничної ціни на РДВ. Комісія продовжила дію мінімальної граничної ціни на РДВ.
На думку членкині комісії Ольги Бабій, "скасування попередніх рішень - це дестабілізація ситуації на ринку... "Енергоатом" у січні не продав свій обсяг електроенергії на лютий, тому до кінця місяця можна буде продовжувати обвалювати РДВ в умовах, що склалися. Скасування попереднього рішення дасть змогу спекулювати в таких умовах ринком".
Нагадаємо, раніше на засіданнях НКРЕКП ухвалено чотири чергові тимчасові рішення про низку обмежувальних заходів, спрямованих на подолання профіциту на ринку електроенергії та стабілізації цін. Зокрема, на засіданні 10 лютого регулятор тимчасово, до 16 лютого 2022 року включно, встановив мінімальну граничну ціну на ринку "на добу вперед" (РДН) на рівні 987,5 грн/МВт-год, а також підвищив мінімальний price cap на внутрішньодобовому ринку. (ВДР) до 150% ціни ринку "на добу вперед" (РДН).
На засіданні 7 лютого НКРЕКП на період до 28 лютого 2022 року включно збільшила мінімальне цінове обмеження на ВДР від 105% до 115% ціни ринку РДН, а також встановила мінімальну ціну за негативні небаланси на рівні 105% граничної ціни РДН замість 105% ціни РДН на розрахунковий період.
Відповідні зміни внесено до "карантинної" постанови №766 від 8 квітня 2020 року.
https://ua-energy.org/uk/posts/nkrekp-vidkoryhuvala-nyzku-obmezhen-na-rynku-ee


Україна буде забезпечена паливом у разі припинення постачання з Білорусі
Україна має план дій у разі припинення Білоруссю постачання нафтопродуктів, зокрема, для оборонної галузі, але наразі немає передумов прогнозувати відмову сусідньої держави від них.
В цьому запевнив секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олексій Данілов, повідомило агентство "Інтерфакс-Україна".
"Ми маємо план дій на будь-яку ситуацію. Сьогодні всі розуміють складність процесів, що відбуваються, але ми не бачимо наразі припинення цих постачань. Білорусь постачає пальне на територію нашої країни", – сказав Данілов
Секретар РНБО виказав занепокоєння тим, якщо держава-агресор перекриватиме Чорне море. Але не цей випадок передбачена поставка нафтопродуктів залізничним шляхом з Європи.
Він наголосив, що Україна має багато партнерів, зокрема, Польщу та країни Балтії, які допоможуть.
https://ua-energy.org/uk/posts/ukraina-bude-zabezpechena-palyvom-u-razi-prypynennia-postachannia-z-bilorusi


В Україну прийшло судно з вугіллям для Центренерго
В ніч з 16 на 17 лютого до причалу ДП «МТП «Южний» пришвартувалося судно MARAN EXCELLENCE. Один з найбільших балкерів (сapesize), дедвейт (максимально допустиме завантаження) якого становить понад 180 тис. тонн, доставив в Україну 160 тис. тонн високоякісного колумбійського вугілля для потреб генерації ПАТ «Центренерго». Вивантаження вугілля почалося на глибоководному причалі.
Повідомляє Центренерго.
Така значна партія вугілля вперше доставлена для Центренерго морським шляхом згідно укладених контрактів з міжнародними трейдерами.
Попри складну ситуацію, що склалася на Чорному морі через навчання РФ, судно успішно пройшло безпечним додатковим коридором в український порт і згідно з графіком прибуло в пункт призначення.
Поповнення запасів на складах теплоелектростанцій завдяки диверсифікації джерел постачання вугілля та підтримці з боку Міністерства енергетики України і Фонду державного майна України дозволить впевнено пройти опалювальний сезон та забезпечити надійну роботу української енергосистеми в години пікових навантажень.
До кінця лютого поточного року ПАТ «Центренерго» очікує наступні два судна. Загальний обсяг чергових суднових поставок – 214 тис. тонн.
Раніше Термінал писав, що Центренерго законтрактувало 677 тис. тонн вугілля на найближчі два місяці.
http://oilreview.kiev.ua/2022/02/17/v-ukra%d1%97nu-prijshlo-sudno-z-vugillyam-dlya-centrenergo/


У Києві забезпечено додаткове виробництво електроенергії на випадок надзвичайної ситуації
На столичних ТЕЦ забезпечили додаткове виробництво електроенергії, щоб в місті не було загроз з постачанням електроенергії на випадок надзвичайної ситуації. Про це під час брифінгу заявив заступник голови КМДА з питань житлово-комунальної інфраструктури Петро Пантелеєв.
Передає Укрінформ.
«Ми зробили чіткий план роботи, підготовки до можливих надвичайних ситуацій або загроз надзвичайних ситуацій і за цим планом працюємо. І робимо конкретні кроки і заходи щодо безпеки в місті Києва. Перше, це звичайно стабільна життєдіяльність, а це стабільне енергопостачання міста, житла, об’єктів інфраструктури, об’єктів життєзабезпечення. А головне це наші лікарні, там де є апарати штучного дихання. Тому ми знайшли можливість сьогодні роботи наших ТЕЦ на додаткове виробництво електроенергії», — сказав Пантелеєв.
За його словами, зараз працюють додатково три-чотири блоки. «Ми виробляємо достатньо електроенергії, для того щоб в місті не було ніяких загроз в енергопостачанні. Маємо в управлінні комунальні ТЕЦ, і в спільній партнерській роботі з Укренерго вдалося на такий режим вийти, при цьому не завдаючи збитків господарській діяльності наших підприємств. За останній місяць ми виробили додаткових 700 мегават електроенергії», — розповів він.
http://oilreview.kiev.ua/2022/02/17/u-kiyevi-zabezpecheno-dodatkove-virobnictvo-elektroenergi%d1%97-na-vipadok-nadzvichajno%d1%97-situaci%d1%97/


«Укрнафта» отримала понад 3 млрд грн в рахунок погашення дебіторської заборгованості
ПАТ «Укрнафта» впродовж 2021 року отримало понад 1,33 млрд грн у рахунок погашення дебіторської заборгованості за поставлену в 2015 році нафту.
Про це пише пресслужба Укрнафти.
«Повернення коштів відбувається у межах плану реструктуризації дебіторської заборгованості за мировими угодами «Укрнафти» з ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Галнафта», ТОВ «Торговий дім Прикарпаттянафтотрейд» і ТОВ «Котлас». Мирові угоди затверджені судами, що підтверджує їх відповідність чинному законодавству», — йдеться у повідомленні.
Починаючи з грудня 2019 року, загальна сума погашеної заборгованості із відсотками склала 3,01 млрд грн.
Реструктуризація передбачає погашення боргу частинами протягом 3-6 років. До суми виплати також входитимуть відсотки, нараховані на залишок заборгованості після січня 2020 року. Станом на початок грудня 2019 року сума заборгованості становила 7,47 млрд грн.
http://oilreview.kiev.ua/2022/02/17/ukrnafta-otrimala-ponad-3-mlrd-grn-v-raxunok-pogashennya-debitorsko%d1%97-zaborgovanosti/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами