Українська традиційна енергетика: 13-19.04.2020



ДТЕК зупинив роботу 4 блоків Бурштинської ТЕС — Герус


Компанія ДТЕК зупинила роботу чотирьох  блоків Бурштинської ТЕС, які виробляють електроенергію на експорт в Угорщину через низьку ціну на зовнішньому ринку. 
Про це написав голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус в себе на сторінку Facebook.
Ціна на електроенергію на ринку Угорщини становить близько 25-35 євро за МВТ-год, а в Україні 40-55 євро.
«Звичайно, на угорський ринок працювати менш вигідно, а піти в угорський уряд і щось для себе лобіювати – це там неможливо, можна і у тюрму сісти. Рішення по експорту – це виключно добровільне рішення приватної компанії» , – повідомив Герус.
Андрій Герус зазначив, що такі дії приватної компанії можуть призвести до збільшення запасів вугілля на складах та зупинки роботи  шахт.
Ще одна станція Добротвірська ТЕС , яка входить  в «ДТЕК Західенерго»,  працює зараз на один з двох блоків. Електроенергія з ТЕС експортується в Польщу, де ціна зараз також менша, ніж в Україні, – 30-35 євро за МВТ-год.
Голова профільного комітету вважає, що втрата експорту є результатом  неконкурентноздатності  ринку електроенергетики.
Така ж ситуація з імпортом електроенергії. Диспетчери “Укренерго” на сьогодні обмежили імпорт до нуля, оскільки  ДТЕК зупинив роботу блоків ТЕС в Бурштинській ТЕС.
«І як тільки обмежили імпорт, це мало миттєвий вплив на ціну. Ціна у понеділок 06 квітня: 1,47 грн. Ціна у вівторок 07 квітня: 1.79 грн. Зростання ціни склало 22% у вівторок по відношенню до понеділка. Тобто 22% – це приблизно така додаткова маржа за монополізацію ринку.» , – йдеться в повідомленні.
Бурштинський енергоострів розташований в межах Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей. Основне джерело живлення — Бурштинська та Добротвірська теплоелектростанцій (ДТЕК Західенерго). Енергоострів приєднаний до електромереж країн ЄС та працює синхронно з енергосистемою Європи. З Бурштинського енергоострову Україна експортує електроенергію за кордон.
http://oilreview.kiev.ua/2020/04/08/dtek-zupiniv-robotu-4-blokiv-burshtinsko%d1%97-tes-gerus/
 
  
Енергоблок №1 ЮУАЕС відключено від енергомережі для проведення поточного ремонту

10 квітня 2020 року о 10:11 згідно з узгодженою заявкою енергоблок №1 Южно-Української АЕС відключено від енергомережі для проведення поточного ремонту.
Під час поточного ремонту буде здійснене гідроочищення теплообмінного обладнання. Згідно з оперативною заявкою, поточний ремонт на енергоблоці №1 триватиме орієнтовно тиждень.
Після завершення поточного ремонту на енергоблоці №1 ЮУАЕС у середній планово-попереджувальний ремонт з перевантаженням палива буде виведено енергоблок №2.
На сьогодні обладнання другого та третього енергоблоків ЮУАЕС працює в заданому режимі.
 Радіаційній фон на промисловому майданчику перебуває на рівні природних фонових значень, які було заміряно до пуску АЕС. На 10 квітня 2020 року він складає 0,09 мкЗв/год. Викиди та скиди радіоактивних речовин в навколишнє середовище не перевищують встановлених допустимих значень.
Южно-Українська АЕС – розташована на берегах Південного Бугу в місті Южноукраїнськ Миколаївської області і є відокремленим підрозділом ДП НАЕК «Енергоатом». Входить до складу Южно-Українського енергетичного комплексу.
До складу енергокомплексу входять: Южно-Українська АЕС (3 атомні енергоблоки ВВЕР-1000 сумарною потужністю 3000 МВт), Олександрівська ГЕС на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 11,5 МВт) і Ташлицька ГАЕС (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати загальною електричною потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат № 3).
https://www.unian.ua/economics/energetics/10953962-energoblok-1-yuuaes-vidklyucheno-vid-energomerezhi-dlya-provedennya-potochnogo-remontu.html
 
 
 
Імпорт вугілля впав з початку року на 17%, - Митна служба
Україна в січні-березні 2020 року скоротила імпорт вугілля кам'яного та антрациту (код ТН ЗЕД 2701) на 16,6% (на 869,36 тис. Тонн) у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року - до 4,38 млн т.
 За даними Державної митної служби, вугілля імпортовано на $ 472,53 млн, що на 36,2% менше, ніж в січні-березні 2019 року ($ 740,09 млн), передає БізнесЦензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.
При цьому з Росії надійшов вугілля на $ 308,81 млн (частка в імпорті 65,35%), США - на $ 119,93 млн (25,38%), Казахстану - на $ 22,3 млн (4,72%), інших країн - на $ 21,49 млн (4,55%).
При цьому експорт вугілля за три місяці 2020 року Україна не здійснювався, тоді як в січні-березні 2019 року, за кордон було поставлено 0,23 тис. тон вугілля кам'яного та антрациту на $ 0,04 млн.
https://biz.censor.net.ua/news/3188710/import_uglya_upal_s_nachala_goda_na_17_tamojennaya_slujba
 
 
В Україні припиняється видобуток вугілля: ДТЕК вимушено зупиняє всі шахти

Рішення про припинення роботи компанія прийняла у зв'язку з кризою в енергетичній галузі.
ДТЕК Енерго призупиняє підприємства ДТЕК Павлоградвугілля і три збагачувальні фабрики в зв'язку з погіршенням ситуації в енергетиці України. Про це заявив генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко під час прес-брифінгу.
 Гендиректор ДТЕК повідомив, що з 20 квітня припиняють роботу шахти і допоміжні підприємства об'єднання ДТЕК Павлоградвугілля, збагачувальні фабрики Павлоградська, Добропільська, Курахівська, а також Першотравенський ремонтно-механічний завод і Науково-виробничий центр. Таке рішення компанія прийняла у зв'язку з триваючим системною кризою в енергетичній галузі.
За словами Тимченка, підприємства переводяться в режим підтримки життєдіяльності, а співробітники виводяться в простій з оплатою згідно з колективним договором. Всього на 10 шахтах і допоміжних підприємствах ДТЕК Павлоградвугілля, збагачувальних фабриках Павлоградська, Добропільська, Курахівська, Першотравенський РМЗ і НВЦ ДТЕК працює близько 22 800 чоловік.
Нагадаємо, раніше ДТЕК Енерго вже був змушений призупинити п'ять шахт ДТЕК Добропіллявугілля, шахту «Білозерська» і ЦЗФ Жовтнева в зв'язку з незатребуваність вітчизняною електроенергії.
До цього гендиректор «Енергоатом-Трейдинг» Сергій Бєдін заявив, що через кризу на ринку електроенергії НАЕК «Енергоатом» не отримав більше 4 млрд грн за поставлену електроенергію від ДП «Гарантований покупець», якому постачає 85% всієї атомної електроенергії для потреб населення , і в результаті цього компанія в даний час не може забезпечити закупівлю та вивезення ядерного палива.
https://glavcom.ua/ru/news/v-ukraine-prekrashchaetsya-dobycha-uglya-dtek-vynuzhdenno-ostanavlivaet-vse-shahty-673284.html
 
  
Енергоблок №1 ЮУАЕС підключено до енергомережі після проведення поточного ремонту

15 квітня 2020 року о 13:00 після завершення поточного ремонту енергоблок №1 Южно-Української АЕС підключено до енергомережі України. Під час поточного ремонту, який згідно з оперативною заявкою тривав з 10 квітня, було виконано гідроочищення теплообмінного обладнання.
 Після завершення поточного ремонту на першому блоці, згідно з затвердженими планами, на ЮУАЕС розпочнеться середній планово-попереджувальний ремонт з перевантаженням палива на енергоблоці №2. Таким чином, паралельно з навантаженням першого блока виконується розвантаження другого енергоблока.
Станом на 14 годину 15 квітня обладнання першого, другого та третього блоків ЮУАЕС працює в заданому режимі.
Радіаційній фон на промисловому майданчику перебуває на рівні природних фонових значень, які було заміряно до пуску АЕС. На 15 квітня 2020 року він складає 0,10 мкЗв/год. Викиди та скиди радіоактивних речовин у навколишнє середовище не перевищують встановлених допустимих значень.
http://www.energoatom.com.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/energoblok_no1_uuaes_pidkluceno_do_energomerezi_pisla_provedenna_potocnogo_remontu-45952

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами