Українська традиційна енергетика: 13-19.01.2020

219b686-630-360-1589906244-994

Керівник Енергоатома провів низку робочих нарад на Хмельницькій АЕС

На Хмельницькій АЕС під головуванням очільника НАЕК «Енергоатом» Павла Павлишина відбулись робочі наради з питань відновлення працездатності турбогенератора енергоблоку №1 ХАЕС та інших важливих для Компанії напрямів діяльності. У нарадах, які проходили 8 січня, взяли участь керівники профільних дирекцій Енергоатома, відокремлених підрозділів «Атомпроектінжиніринг», «Атомремонтсервіс», «Складське господарство», провідні спеціалісти ХАЕС. Також було обговорено модернізацію полярних кранів енергоблоків в рамках реалізації проекту Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, будівництво Комплексу переробки радіоактивних відходів та оптимізація складських запасів ВП ХАЕС.
 У ході візиту Павло Павлишин здійснив обхід енергоблока №1, ознайомився зі станом ремонтних робіт турбогенератора. Сьогодні на енергоблоці №1 триває 410 доба ремонту. Наразі ведуться роботи з перевірки власних частот коливань елементів обмотки статора з протоком дистиляту через обмотку статора, встановлення ізоляційних коробок нульових і фазних виводів, триває підготовка до високовольтних випробувань обмотки статора. Під час наради були проаналізовані питання виконання графіків ремонту, проведення відповідних випробувань, налагоджувальних робіт на енергоблоці №1 ХАЕС. Згідно з графіком, заведення ротора в розточку статора заплановано на 10 січня цього року, включення енергоблока №1 в мережу – на 27 січня 2020 року.
Керівник Компанії зазначив, що відновлення роботи турбогенератора є надважливим завданням і виконати  його необхідно у заплановані строки з дотриманням всіх вимог безпеки. Він окремо наголосив на необхідності оптимізації складських запасів підрозділів Компанії, що дасть можливість вивільнити кошти з урахуванням пріоритетів виробництва.
«У нас є багато питань, які ми можемо оптимізувати, незважаючи на низький тариф. Протягом 2020 року важливо стабілізувати фінансово-економічний стан компанії, щоб надалі ще більше розвиватися», – підкреслив Павло Павлишин.
http://www.atom.gov.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/kerivnik_energoatoma_proviv_nizku_robocih_narad_na_hmel_nic_kij_aes-45685
 
На РАЕС модернізують резервний статор турбогенератора для енергоблоків-мільйонників

На Рівненській АЕС планують модернізувати резервний статор турбогенератора для енергоблоків-мільйонників за європейською технологією «GE Power Sp. z o. o.».
На майданчику РАЕС відбулася чергова нарада з обговорення питань модернізації резервного статора типу ТВВ-800-2УЗ за технологією «GE Power Sp. z o.o.» (Польща). Захід пройшов під головуванням віцепрезидента НАЕК «Енергоатом» Володимира Пишного та головного інженера-першого заступника генерального директора РАЕС Павла Ковтонюка за участю представників польської компанії та відокремленого підрозділу Енергоатома «Атомремонтсервіс».
За словами заступника головного інженера з електрообладнання та систем контролю і управління РАЕС Андрія Козюри, на сьогоднішній день на трьох українських АЕС експлуатуються п’ять потужних «швидкохідних» турбогенераторів із двополюсною конструкцією. Для забезпечення оперативного резерву в майбутньому рівненські атомники спільно з польськими колегами з «GE Power Sp. z o.o.» мають розпочати роботу над проєктом капітального ремонту резервного статора генератора, який з 2008 року зберігається у машинному залі енергоблоку №4 Рівненської АЕС.
У ході робочої зустрічі представники «GE Power Sp. z o.o.» ознайомили спеціалістів РАЕС із попередньо розробленими технічними розрахунками, висновками щодо технічних характеристик модернізованого статора, а також обговорили конструктивні рішення з підвищення потужності статора з 800 МВт до 1000 МВт. Директор з продажу в Україні Антуан Бое, інженери конструкторського бюро Войцех Ференс та Арно Трокслер відзначили, що їхня головна технічна пропозиція полягає у тому, щоб максимально покращити температурні режими крайніх пакетів активного заліза та конструктивних елементів нажимної плити статора при несенні генератором проєктного навантаження.
«Модернізація резервного статора ТВВ-800-2У3 до технічних характеристик ТВВ-1000-2УЗ дозволить у майбутньому використовувати даний статор як оперативний резерв Енергоатома. До кінця поточного місяця ми повинні отримати техніко-комерційну пропозицію від GE Power Sp. z o.o. для того, щоб у подальшому розробити у Компанії план дій з відновлення працездатного резерву статорів турбогенераторів для АЕС України», - підкреслив Андрій Козюра.
http://www.atom.gov.ua/ua/press_centr-19/novini_kompanii-20/p/na_raes_modernizuut_rezervnij_stator_turbogeneratora_dla_energoblokiv_mil_jonnikiv-45692
 
 
"Гарячі" випробування на сховищі ядерного палива розпочнуться 12 лютого - ДАЗВ

Про це йдеться у відповіді Державного агентства з управління зоною відчуження (ДАЗВ) на запит Укрінформу.
 "Відповідно до графіка виконання робіт на об'єкті, компанія-підрядник планує з 12 лютого 2020 року розпочати "гарячі" випробування. Під час "гарячих" випробувань планується перевезти з СВЯП-1 і розмістити на зберігання в СВЯП-2 186 відпрацьованих тепловиділяючих збірок", - зазначено у документі.
Як пояснили у ДАЗВ, "гарячі" випробування - це етап життєвого циклу ядерної установки, під час якого промислова експлуатація об'єкта відбуватиметься на малих потужностях. Під час "гарячих" випробувань на об'єкт вперше потрапить реальне відпрацьоване ядерне паливо з Чорнобильської АЕС.
Наразі сховище перебуває на стадії будівництва. Для переходу до етапу "введення у експлуатацію" ДСП "Чорнобильська АЕС" подасть відповідні документи для отримання дозволу від Державної інспеції ядерного регулювання.
Як повідомляв Укрінформ, на початку вересня 2019 року на Чорнобильській АЕС завершено комплексні "холодні" випробування сховища відпрацьованого ядерного палива №2.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2855656-garaci-viprobuvanna-na-shovisi-adernogo-paliva-rozpocnutsa-12-lutogo-dazv.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами