Українська традиційна енергетика: 13-19 грудня 2021

25045-газ

Робота у видобувних галузях стане прозорішою

Верховна Рада ухвалила законопроєкт №3790 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях».
Документ підтримали 344 депутати.
Законопроєкт вдосконалює норми Закону України «Про забезпечення прозорості у видобувних галузях» за результатами практичного його застосування та впровадження нових вимог Ініціативи прозорості у видобувних галузях (ІПВГ).
Зокрема, впроваджено звітування за суми платежів за викиди вуглекислого газу. Встановлюється, що відомості про середньооблікову кількість працівників мають подаватись із визначенням кількості працівників кожної статі.
Як повідомлялося, згідно зі звітом Ініціативи прозорості видобувних галузей, у 2020 році у порівнянні з 2019 роком частка видобувних галузей в українському експорті зросла на 2,54 відсоткового пункту, до 5,96%.
ІПВГ – це міжнародний стандарт належного та прозорого управління нафтовими, газовими та іншими природними ресурсами. Він пропонує чітку і гнучку методологію для розкриття та вивірки платежів компаній та державних доходів у країнах, які впроваджують цю Ініціативу.
http://oilreview.kiev.ua/2021/12/17/robota-u-vidobuvnix-galuzyax-stane-prozorishoyu/


Україна готова стати лідером у розвитку водневої енергетики — Президент

Розвиток водневої енергетики дасть змогу нашій державі здобути повну енергетичну незалежність і досягти кліматичної нейтральності.
Про це заявив Володимир Зеленський на пленарному засіданні саміту Східного партнерства у Брюсселі, передає пресслужба глави держави.
Як зазначив Президент, для України особливе значення мають три флагманські ініціативи Економічного та інвестиційного плану за результатами саміту Східного партнерства.
Перша – це модернізація пунктів пропуску та оновлення інфраструктури на кордонах. І для України підтримка з боку ЄС у вказаному питанні буде дуже цінною. У цьому контексті Президент також відзначив важливість укладення угоди про лібералізацію автомобільних перевезень.
Друга ініціатива, за словами глави держави, стосується цифрової трансформації та ІТ-інфраструктури. Він нагадав, що портал державних послуг “Дія”, яким уже користується понад 11 мільйонів українців, вивів Україну в лідери цифрових послуг. На черзі – запуск “Дія. Сіті”, що дасть змогу створити найпотужніший ІТ-хаб у Східній Європі, та інші амбітні інноваційні проєкти. Практичним результатом на цьому шляху було б і скасування плати за роумінг між ЄС та партнерами.
Третя ініціатива, зауважив Президент, лежить у площині енергоефективності та водневої енергетики, що має важливе значення для України та її енергетичної безпеки.
Зеленський поінформував, що наступного року в Україні розпочнеться велика термомодернізація. Також наша країна готова стати лідером у розвитку водневої енергетики, що дасть змогу здобути повну енергетичну незалежність і досягти кліматичної нейтральності.
“В усіх цих проєктах Україна розраховує на підтримку ЄС і міжнародних фінансових інституцій”, – наголосив глава держави.
Він також акцентував на актуальних загрозах безпеці в регіоні, на які з боку ЄС має бути адекватна відповідь. Йдеться, зокрема про застосування санкційної політики, посилення енергетичної безпеки тощо.
http://oilreview.kiev.ua/2021/12/16/ukra%d1%97na-gotova-stati-liderom-u-rozvitku-vodnevo%d1%97-energetiki-prezident/


УЕБ: Оксфордський інститут енергетичних досліджень відзначив участь біржі у розвитку ринку природного газу

Оксфордський інститут енергетичних досліджень (OIES), який є незалежним автономним інститутом в галузі енергетики, в останній своїй доповіді про питання енергетичної політики України та перспективах газової галузі приділяє значну увагу питанню підвищення цін на природний газ, а також наслідкам впливу зміни цін на інші енергоресурси.
Про це пише пресслужба УЕБ.
«Негайна і, ймовірно, неминуча реакція українського уряду на стрибок цін не повинна затуляти зусилля щодо усунення деяких перешкод на шляху ринкової реформи», — йдеться у повідомленні.
У публікації наголошено на важливості розробки програми примусового вивільнення газу Укргазвидобування (gas release programme), який, як мовиться у виданні, виставить обсяги свого газу через Українську енергетичну біржу (УЕБ). У дослідженні інститут як майданчик для реалізації програми, розглядає саме УЕБ, оскільки окремо відзначається внесок УЕБ у розвиток ринку, суттєве зростання продажів в останні роки і пропонує широкий спектр інструментів на кількох сегментах ринку. Також наголошується на важливості розробки плану дій щодо підвищення ліквідності біржових торгів.
Також Оксфордський інститут енергетичних досліджень відзначив значне зростання біржового ринку газу, ґрунтуючись на даних Української енергетичної біржі.
http://oilreview.kiev.ua/2021/12/17/ueb-oksfordskij-institut-energetichnix-doslidzhen-vidznachiv-uchast-birzhi-u-rozvitku-rinku-prirodnogo-gazu/


Укргазвидобування запустило в роботу надглибоку свердловину з високим дебітом газу

Нова розвідувальна свердловина на Скиданівському родовищі глибиною 6 300 м забезпечує видобуток 200 тис. куб. м газу на добу. Це родовище у Полтавській області фахівці АТ «Укргазвидобування» відкрили у 2019 році.
Про це пише пресслужба УГВ.
Попередньо оцінена ресурсна база Скиданівського родовища становить понад 2,7 млрд куб. м газу. На ділянці проведено сучасні 3D сейсмічні дослідження, за результатами яких виконується програма розвідки нового родовища.
«На розвідці нових ділянок, грінфілдів, ми робимо особливий фокус. Адже це – нові запаси, а значить перспектива для нарощення видобутку вуглеводнів. Для розвідки компанія використовує сучасні методи аналізу даних та моделювання покладів. Ця програма вже дає свої результати. На початку грудня ми відкрили нове Моспанівське родовище. Зараз вже підключили до УКПГ нову високодебітну розвідувальну свердловину на нещодавно відкритому Скиданівському родовищі. Паралельно з роботою на традиційних грінфілдах, продовжуємо працювати над великими стратегічними проєктами: Чорне море, Юзівська площа, ділянки УРП», – повідомив Олександр Романюк, директор дивізіону «Нафтогаз Розвідка та Видобування».
Нова розвідувальна свердловина відкрила новий газоносний поклад у межах Скиданівського родовища, на глибині понад 6 100 м.
Роботи з буріння виконувала бурова бригада «Укрбургазу» із використанням нового бурового верстата Bentec, який названо на честь Петра Сагайдачного – видатного українського полководця.
З метою продовження розкриття потенціалу Скиданівського родовища заплановано буріння нових пошукових і розвідувальних свердловин. Крім того, очікуються результати інтерпретації даних, отриманих від проведення широкоазимутальних сейсморозвідувальних досліджень 3D.
http://oilreview.kiev.ua/2021/12/17/ukrgazvidobuvannya-zapustilo-v-robotu-nadgliboku-sverdlovinu-z-visokim-debitom-gazu/


До України прийшло ще два судна з вугіллям

Україна приймає два чергові судна класу «Панамакс» з імпортним вугіллям, законтрактованим «ДТЕК Енерго», загальним обсягом 131 тис. тонн.
Передає Енергореформа.
Як повідомляється в прес-релізі компанії, перше з них із 55 тис. тонн вугілля походженням з Колумбії причалило до порту «ТІС» 16 грудня о 13.30.
Друге судно з 76 тис. тонн палива із США швартуватиметься в порту «Южний» уночі.
Станом на середину грудня 2021 року компанія домовилася про імпорт в Україну восьми суднових партій із вугіллям із США та Колумбії загальним обсягом майже 545 тис. тонн.
http://oilreview.kiev.ua/2021/12/16/do-ukra%d1%97ni-prijshlo-shhe-dva-sudna-z-vugillyam/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами